»

Chromebooki dobivajo novi operacijski sistem Lacros

Slo-Tech - Minili so časi, ko so bili Chromebooki prenosniki zgolj z brskalnikom Chrome. Sčasoma so napredovali, a glavni problem je ostala nepodpora po izteku predvidene življenjske dobe (AUE). Tedaj so prenehali dobivati popravke in nadgradnje, kar ni predstavljalo le težave z umanjkanjem novih funkcionalnosti, temveč predvsem zaradi varnostnih lukenj, ki so ostajale nezakrpane. To se bo počasi spremenilo.

Dobili bodo nov operacijski sistem Lacros (Linux And ChRome OS), ki bo polnokrvni sistem, na katerem bo tekel brskalnik Chrome. S tem se bo brskalnik ločil od operacijskega sistema, kar bo blagodejno vplivalo tudi na varnostne posodobitve. Google je sicer v zadnjem času storil veliko, da Chromebooki ne bi postali neuporabni kosi silicija po preteku podpore. Septembra lani so sporočili, da bodo vsi modeli od leta 2019 prejemali posodobitve deset let. Dotlej je bila ta meja osem let.

Nekaj pozitivnih sprememb pa bodo opazili tudi uporabniki pri vsakodnevni uporabi. Ena izmed očitnejših je...

7 komentarjev

AMD predstavil svoji prvi strežniški procesor na ARM

Referenčni dizajn matične plošče

Ars Technica - AMD je predstavil Opteron A1100, ki so ga bežno razkrili v začetku leta. Posebne pozornosti je vreden zato, ker gre za prvi strežniški procesor, ki ga je AMD izdelal na arhitekturi ARM.

Opteron A1100 Seattle ima osem 64-bitnih jeder ARM Cortex A57, ki so izdelani v 28 nm-tehnologiji. Paroma si delijo 1 MB drugonivojskega predpomnilnika, medtem ko je 8 MB tretjenivojskega predpomnilnika skupnega. Pomnilniška krmilnika podpirata DDR3 in DDR4 do skupne kapacitete 128 GB. Čip ima osem povezav za PCIe 3.0, osem vodil za SATA 3.0, dvakrat 10-gigabiten ethernet, I2C, SPI, UART. V kriptografskem koprocesorju najdemo vrsto namenskih vezij za AES, šifriranje z eliptičnimi krivuljami, RSA, SHA ter...

48 komentarjev

Google z lastnim Chromebookom?

TheNextWeb - Sodeč po kosu nehote objavljene dokumentacije na družbenem omrežju Google+ naj bi Google že nekaj časa pripravljal lasten Chromebook z visokoresolucijskim zaslonom ranga 2560x1700 pikslov v nenavadnem razmerju 3:2 (nekje vmes med 16:9 in 4:3 zasloni), velikim nekaj pod 13 palcev, ter morda celo občutljivim na dotik. Zapisano je skupaj s tam najdenim videoposnetkom vzbudilo precej odziva, ker bi lahko šlo za Googlov odgovor na lani predstavljene MacBook Proje z retina zaslonom.

Dokumenti naj bi prišli iz kalifornijske programerske hiše Slinky.me, ki je v preteklosti že precej sodelovala s gigantom iz Mountain Viewa. Njihov šefe sicer pravi, da je objava plot dela "še neimenovanih kitajskih hekerjev", Google pa seveda ne komentira. O...

77 komentarjev

Linux na svežem Samsung Chromebooku

Samsung Chromebook.

vir: The Verge
The Verge - Google in Samsung sta ta teden prijetno presenetila z osveženim Chromebookom za skromnih $249 dolarjev. Ima 11.6 palčni mat zaslon, 16GB SSD disk, 2GB RAMA, nov 1.7GHz Samsung Exynos 5250 SoC z dvema Cortex-A15 jedroma in Mali-T604 GPU-jem, ter (pri tej ceni) trpežno a plastično ohišje. Tehta malenkost več kot 1kg, baterija pa zadostuje za dobrih 6 ur dela. Pod "delo" se seveda misli uporabo Googlovega operacijskega sistema Chrome OS, ki je v osnovi brskalnik s sorazmerno bogato paleto HTML5 aplikacij.

Entuziasti seveda že razmišljajo, kako bi na napravi pognali običajno distribucijo GNU/Linuxa, tako da bi dobili dostop tudi do vseh ostalih priljubljenih aplikacij. Intelov inženir Olof Johansson ja na svoje Google+...

38 komentarjev

Izšel Wayland 1.0

Phoronix - Kristian Høgsberg, inženir pri Intelu in vodja projekta za izdelavo novega grafičnega vmesnika za GNU/Linux je sinoči izdal prvo stabilno verzijo tega vmesnika, Wayland 1.0. Wayland je mišljen kot nadomestek za zdaj že prav priletni X strežnik, prinesel pa naj bi bistveno bolj odzivno 2d grafiko, bliskovito 3d pospeševanje, predvsem pa nov, čist vmesnik za razvijalce.

Z izdajo enice Wayland sicer še ni povsem zrel za produkcijo, so pa zacementirali programski vmesnik (API), tako...

22 komentarjev

ARM predstavil nov grafični čip Mali-T604

engadget - Na letošnji Technology Conference 2010 je ARM predstavil nov grafični čip, ki se imenuje Mali-T604 in bo na voljo podjetjem, ki licenčno sodelujejo z ARM-jem. Prvi v tej vrsti je seveda Samsung, ki že uporablja ARM-jeva jedra Hummingbird, tako da je nadgradnja še z Mali-T604 logična poteza. Kot pravi ARM, je nov čip dizajniran z mislijo na GPGPU in ima obsežno podporo za OpenCL, OpenGL in DirectX 11.

Jem Davies iz ARM-ja je še povedal, da gre zgolj za prvi grafični čip iz platforme Midgard. Ta ima štiri jedra osenčevalnikov...

4 komentarji

ARM in GlobalFoundries

TG Daily - ARM in GlobalFoundries sta v pogovorih, katerih rezultat bi bil seveda izdelava ARM procesorjev v tovarnah polprevodniških čipov GlobalFoundries. Z dogovorom ARM meni, da bi lahko pridobili do 15% tržnega deleža malih prenosnikov, ki bi ga odvzeli trenutno praktično edinemu proizvajalcu procesorjev za netbooke, Intelu.

Če bi dogovor uspel, bi GlobalFoundries še bolj utrdil svojo veljavo na področju izdelave polprevodnikov, po nakupu Chartered Semiconductors, s katerim so dobili okrog 150 strank in tehnologije za izdelavo polprevodnikov na starejših procesih. Na prihajajoči polprevodniški konferenci bodo predstavili tudi svoje napredke pri izdelovanju 28 in 32 nm čipov, kjer za slednje pravijo, da pričakujejo 50% izkoristke proizvodnje že do konca leta. Z napredki v izdelavi so dosegli tudi do 50% višjo zmogljivost čipa, ki ima enako puščanje toka, kot enak čip, izdelan v 45 nm-proizvodnem procesu.

Čeprav se ARMova namera po 15% tržnem deležu zdi nekoliko pogumna, imajo na svoji...

17 komentarjev