»

Sony zaradi predlanskega vdora oglobljen v Veliki Britaniji

BBC - Britanski informacijski pooblaščenec je Sonyju izrekel 250.000 funtov globe zaradi napada na Sonyjevo omrežje PSN (PlayStation Network) leta 2011. V napadu, ki se je izkazal za precej resnejšega od prvotnih ocen, je bilo odtujenih ogromno osebnih podatkov naročnikov, kar je tudi razlog za izrek globe.

Informacijski pooblaščenec David Smith pojasnjuje, da je Sony nepotrebnemu tveganju izpostavil imena, naslove, elektronske naslove, gesla, številke kreditnih kartic, rojstne podatke in druge osebne podatke, ki so mu jih v dobri veri zaupali uporabniki. Sony je z malomarno zaščito prekršil Data Protection Act. Preiskava je namreč odkrila, da se bil Sony napadu mogel izogniti, če bi uporabljal svežo programsko opremo in če bi svoje omrežje...

4 komentarji

Manchestrska policija kaznovana s 120.000 funti za iznos podatkov na nešifriranih USB ključkih

Tamkajšnja policija je že itak na udaru zaradi vprašljivih pooblastil za odstranitev vinjenih nogometnih navijačev, ter zaradi slabega ravnanja v primeru umora dveh uniformiranih policistk v začetku meseca.

vir: computing.co.uk
computing.co.uk - Policistom v angleškem Manchestru je lani oz. predlani uspelo izgubiti dva USB ključka s podatki o tekočih preiskavah oz. tajnih sodelavcih policije, potem ko so jih brez uporabe šifriranja ali podobnih varnostnih ukrepov preprosto odnesli domov, da bi lahko nadaljevali delo. Britanski informacijski pooblaščenec se je minuli teden odločil, da da je policija kljub dobremu namenu grobo kršila določbe o varstvu osebnih podatkov, ter policijski postaji naložil plačilo civilne kazni v višini 120.000 funtov. Ta ponedeljek je bila tudi plačana, k sreči z 20% popustom za rano plačilo (naša polovička).

Namestnik vodje urada informacijskega pooblaščenca, David Smith, je ob tem povedal, da sicer ne nasprotujejo iznosu...

4 komentarji

Meje zbiranja bioloških sledi

Center za forenzične preiskave na Vodovodni c. v Ljubljani, dom slovenskih forenzikov.

vir: Zurnal24
Slo-Tech - Veliko smo že rekli o obsežnem zbiranju in rabi digitalnih sledi (telefončkarji, internetarji, taki ljudje), zdaj pa še malo o bioloških sledeh, to je teh, ki jih tudi brez telefona v žepu vedno nosimo s sabo.

O tem smo nazadnje pisali julija, v novici o sveži noveli zakona o kazenskem postopku, ZKP-L. Takrat smo ob branju predloga Ministrstva za pravosodje in javno upravo izrazili pomisleke nad več vprašljivimi "administrativnimi poenostavitvami" v škodo osumljenca, predvsem pa negodovali nad kvečjemu površinsko omejitvijo policijskega pooblastila za odvzem brisa ustne sluznice, iz katerega se potem izdela DNK profil (2. in 3. odst. 149. čl. veljavnega ZKP; v povezavi s členi 60 - 64. ZPol). Po trenutno veljavni...

146 komentarjev

Policija: do podatkov smo prišli vedno in tudi prišli bomo (2)

Techdirt - Tokrat nadaljevanje teden dni stare zgodbe o nadustavnem Uradu za nadzor prirejanja iger na srečo, ali tudi fabula o tem, kaj se zgodi, ko se policija odloči, da mora priti do nekih podatkov, predvsem zato, ker je dobivanja vsakovrstnih podatkov tako zelo vajena iz preteklosti, da na drugačni scenarij ("hm, tole se pa morda ne sme ..") niti pomisli ne.

Tokratna fabula je ameriška, a bi lahko bila tudi naša. Zadeva policijsko preiskavo zoper Newyorčana Malcolma Harrisa, 23. let starega novinarja, blogerja in aktivista v gibanju Occupy Wall Street, ki je bil oktobra lani skupaj skupaj s še 700 drugimi protestniki aretiran na Brookly bridgu zaradi motenja javnega reda in miru, konkretno ker mosta ni prečkal po pešpoti, ampak kar po cesti, mišljeni za avtomobile. Po noči ali dveh na policijski postaji in prejeti mandatni kazni bi to moralo biti to; vendar ni bilo; newyorška policija je namreč ugotovila, da je Harris posebej aktiven na Twitterju, sploh po številu sledilcev...

23 komentarjev

Poletna novela zakona o varovanju državljanov v kazenskem postopku

Slo-Tech - Medtem ko se večina državljanov hladi na morju, ali si tega vsaj želi, so na Ministrstvu za pravosodje in javno upravo bolj pridni. Kot ugotavljajo, ravno te dni mineva dva meseca od začetka veljave prejšnje spremembe, zato je že primeren čas (da ne rečemo skrajni čas) za novo novelo Zakona o kazenskem postopku (ZKP-L). Trenutno je v medresorskem usklajevanju. Spremembe so manjše narave in pravzaprav si želimo, da bi bila še kakšna več.

Pa kar po vrsti. V imenu javnofinančne odgovornosti je zdaj jasneje določeno, da bodo stroški postopka bremenili oškodovanca, ki je podal predlog za pregon (potreben za en kup lažjih kaznivih dejanj) in ga kasneje, ko se je draga pravosodna mašinerija že zagnala umaknil, in s tem izsilil konec postopka brez obsodilne sodbe. Sprememba bo številnim oškodovancem dala misliti, zmanjšala število teh postopkov in spodbujala k zunajsodni ali civilni poravnavi s storilcem.

Dalje se dokončno odstranjuje dolgo trajajoča pravna fikcija, da v Sloveniji...

20 komentarjev