»

Facebook odprl svoj prvi podatkovni center v Evropi, strežniki plod lastne pameti

Facebook - Facebook je odprl prvi podatkovni center izven ZDA, in sicer so ga postavili v švedsko mesto Luleå. Zanj so se odločili na podlagi treh pomembnih dejavnikov. Prvič, tamkajšnje podnebje je idealno, saj je povprečna temperatura okoli 2 °C, kar omogoča enostavno hlajenje in prihranke energije (in to pametneje kot v Oregonu, kjer jim je deževalo v hali). Energija pa je tam tudi zelo poceni, saj ima Luleå ogromno hidroelektrarno, ki omogoča velik in naravno obnovljiv vir energije, ki Facebooku omogoča uporabo 70 odstotkov manj izrednih generatorjev, saj je dobava zelo stabilna. Naposled omenimo še odlično povezanost mesta z internetom, saj so hitre optične povezave standard na Švedskem.

To pa ni edina pomembna značilnost...

6 komentarjev

ThePirateBay se seli v oblak

TorrentFreak - Sinoči so administratorji torrent trackerja The Pirate Bay zamenjali ponudnika spletnega gostovanja, in sicer tako, da zdaj ne gostujejo več na svojih fizičnih strežnikih v kolokaciji, ampak na spretno skritih oblačnih instancah. Nova ureditev je cenejša, robustnejša, bolj skalabilna (dodajanje novih instanc je hitro in poceni) ter predvsem bolj odporna pred policijskimi zasegi.

TPB zdaj gostuje pri večih (trenutno dveh) še neimenovanih ponudnikih oblačnega gostovanja, vsakem na drugi celini. Z "neimenovanih" mislijo, da tudi ponudniku gostovanja niso...

99 komentarjev

Švedska policija opravila preiskavo pri ISP-ju PRQ

Internetni ponudnik PRQ pozna le malo omejitev; med drugim pri njih gostuje švedska skupina za legallizacijo določenih oblik pedofilije; to kljub hudim naporom vlade, da bi jih spravili z obličja spleta.

TorrentFreak - Včeraj dopoldan je švedska policija obiskala podatkovni center internetnega ponudnika in spletnega gostitelja PRQ, ki se specializira za gostovanje spletnih strani, ki pri drugih ponudnikih ne bi bile našle prostora (med ustanovitelji sta dva od fantov z The Pirate Bay). Zanimali naj bi jih štirje strežniki, domnevno povezani z nedavnimi DDOS napadi na več vladnih spletnih strani, vendar naj bi zaradi nekakšne pomote z interneta odklopili celoten omrežni odsek 80.88./19, na katerem je gostovalo več znanih imen iz p2p in torrent scene.

Dani trenutek so še vedno nedosegliji javni torrent trackerji torrenthound.com, linkomanija.net in tankafetast.nu, zasebna FTracker in Bithumen, dobro znani blog RLSLOG.net, ter en kup strani s prenosi športnih dogodkov. Začasne...

4 komentarji

Poteka velik koordiniran napad DDOS na Pirate Bay

vir: ZDNet
ZDNet - Priljubljena spletna stran s torrenti The Pirate Bay, ki je trn v peti številnim organizacijam za zaščito avtorskih pravic po svetu, je že več kot 24 ur nedosegljiva. Sprva je kazalo, da so organi pregona končno uspeli zatreti trdovratno stran, a se je kasneje izkazalo, da je razlog drugačen. Neznani napadalci so se strani lotili s koordiniranim napadom DDOS, je stran sporočila prek Facebooka. Nedosegljiva je tako glavna stran kot tudi blog, ki gostuje na drugem strežniku.

Pirati so sicer hitro našli obvoz za svoje uporabnike in objavili seznam posredniških...

22 komentarjev

Simultane policijske preiskave prostorov The Pirate Baya v več državah

TorrentFreak - Danes so državne policije v 14 državah izvedle racije strežnikov, ki so bili osumljeni, da na njih gostuje The Pirate Bay. Večina jih je bila na Švedskem, kjer so zajeli računalnike na kar sedmih lokacijah (med njimi tudi podjetje PRQ, kjer gostuje del Wikileaksa, a ta ni imel povezave s preiskavo, ter Univerzo Umeå), pomembne strežnike pa je imel The Pirate Bay tudi na Nizozemskem, Češkem in Madžarskem. Doslej je znano, da je akcija koordinirala belgijska policija in da je potekala vsaj še v Nemčiji, Veliki Britaniji in na Norveškem. Stran The Pirate Bay je bila zato večino dneva nedosegljiva.

101 komentar

Prve obtožbe zoper upravljavce Pirate Baya

Slashdot - Spomnimo, konec maja lansko leto je švedska policija v raciji izklopila in odpeljale strežnike, na katerih je tekla izjemno priljubljena in obiskana spletna stran The Pirate Bay, ki je gostila torrente.

Včeraj je, po enoletnem zatišju, švedski tožilec Håkan Roswall javno napovedal, da nameravajo vložiti tožbe zoper upravljavce spletne strani. Poteza je bila pričakovana, saj so mu švedska sodišča naložila, da se do junija izjasni, ali namerava posameznike kazensko preganjati. Roswall ni želel povedati, koga ali kako veliko ljudi namerava preganjati, dejal je le, da potrebuje več časa za pripravo primera.

Medtem je Tobias Andersson s Pirate Baya optimističen v svojih napovedih, da se bo vsa stvar iztekla v njihovo prid. Verjame, da bodo obtožbe zavržene, saj so bile na njihovih straneh le povezave do drugih strani in nikakor niti bita zaščitenih vsebin. V skrajnem primeru, dodaja, bodo svoje poslanstvo nadaljevali v tujini. Več.

21 komentarjev

ThePirateBay se je vrnil

Slo-Tech - The Pirate/Phoenix Bay, eden največjih torrent trackerjev na svetu, je po dolgih tednih razprave spet online. Kot je znano, je švedska policija ThePirateBay zaprla v sredo, 31. maja 2006.

Kot poroča angleški The Register, so ZDA pritiskale na švedsko vlado, češ da je The Pirate Bay eden največjih virov neavtoriziranih kopij filmov in glasbe. Nekaj dni po tem je švedska policija vstopila v zgradbo, kjer so bili strežniki in jih zaplenila, administratorje omenjene strani pa "povabila" na zagovor.

A situacija ni bila "rešena": lastniki ThePirateBay-a in mnogi drugi, so zagovarjali zakonitost omenjenega trackerja, sledile so mnoge debate in celo demonstracije, najbolj vsiljiv pa je bil vdor v spletno stran švedske vlade, za katerega domnevajo, da je bil odgovor nekaterih "hekerjev" na omenjen dogodek. Med drugim je policija pri akciji zaplenila tudi strežnike, ki niso last The Pirate Bay-a in z njim niso povezani, kar je sprožilo tožbe nekaterih podjetij proti švedski vladi.

...

32 komentarjev