»

Microsoft, Europol in FBI oslabili botnet ZeroAccess

Krebs On Security - Microsoft je v sodelovanju z Europolom, policijski enotami za boj proti računalniškemu kriminalu iz Nemčije, Latvije, Luksemburga, Švice in Nizozemske in ameriškim FBI-jem pomembno oslabil botnet ZeroAccess, ki je v različnih oblikah prisoten že od leta 2009. V moderni obliki naj bi mesečno povzročil vsak 2,7 milijona dolarjev škode, okužil pa je več kot dva milijona računalnikov.

Microsoftova enota za boj proti kriminalu (Digital Crime Unit ali DCU) že dlje časa uspešno sodeluje z organi pregona, ki jim nudi strokovno podporo pri identificiranju in zasegu strežnikov ter njihovi izsleditvi. V preteklosti so tako že uspešno demontirali botnete Rustock, Nitol in delno Zeus, če omenimo le največje. Ta teden je Microsoft na sodišče vložil civilno tožbo zoper neznane storilce upravljavce botneta ZeroAccess,...

0 komentarjev

Microsoft udaril po botnetu Citadel

Microsoft - Microsoft v sodelovanju z ostalimi podjetji in organi pregona redno uničuje botnete na internetu. To pot so uničili že sedmega, in sicer so razbili široko omrežje okuženih računalnikov, ki jih je napadel Citadel. Kot sporočajo iz Redmonda, so prekinili povezave med več kot 1600 podomrežji okuženih računalnikov in razbili sistem, ki je ukradel več kot pol milijarde dolarjev.

Zlobna koda z imenom Citadel se je po internetu širila že od leta 2011. Gre za potomca zloglasnega botneta Zeus, katerega izvorna koda je na internet pricurljala leta 2011. To so hitro izkoristile hudodelske družbe, ki so si jo prilagodile in ustvarile svoje verzije. Gre za precej specializiran kos programske...

5 komentarjev

Microsoft uničil botnet Nitol in odkril njegove zasevke na svežih kitajskih računalnikih

ComputerWorld - Mislili bi si, da so Microsoftova svarila, naj ne uporabljamo piratskih verzij njihovega operacijskega sistema, ker lahko vsebujejo zlonamerno programsko opremo, nujno pretiravanje. Pa se je izkazalo, da to ni vedno tako. Kaj vse se skriva v različnih aktivatorjih, krekih in ostalih orodjih, ki za zaobitje zaščite krožijo po spletu, ne ve nihče. A prav enako škodljive so lahko nelegalne kopije na novih računalnikih, ugotavlja Microsoft v svoji preiskavi.

Microsoftov oddelek za boj proti kriminalu Digital Crimes Unit (DCU) je med operacijo b70 odkril, da so se na Kitajskem prodajali novi računalniki, ki so imeli naložene piratske različice Windows in so bili okuženi z zlonamerno programsko opremo. Šlo je za program Nitol, ki zlikovcem...

5 komentarjev

Odkrit botnet Zeus 2

Slashdot - Medtem ko so zombijevsko omrežje Zeus lani uspešno strli, so v spletni divjini odkrili njegovo drugo inkarnacijo. Zeus 2 nadzorujejo in uporabljajo iz Vzhodne Evrope, služi pa napadu na denarnice britanskih uporabnikov interneta. Okuženih je že več kot 100 tisoč računalnikov, izmed katerih jih je 98 odstotkov iz Velike Britanije. Iz okuženih računalnikov so zlikovci nabrali prijavne informacije za spletne banke, številke kreditnih kartic, bančne izpiske, certifikate, informacije za prijavo v elektronski predal, gesla za socialna omrežja in druge osebne podatke.

Amit Klein, tehnični direktor v britanskem Trusteer, kjer so prvi prišli na sled Zeusu 2, pravi, da da je ta botnet...

11 komentarjev

Na BlackHatu prikazano kako zaobiti Microsoftovo 'killbit' zaščito

Slo-Tech - Active X kontrolniki so vir številnih ranljivosti v Microsoft programski opremi, posebej problematični pa so tisti, ki so razviti na podlagi Microsoft Active Template Library. ATL namreč vsebuje številne ranljive knjižnice in s pomočjo izrabe napak preko Active X je mogoče na računalnik neopazno namestiti zlonamerno programsko opremo.

Ko Microsoft odkrije ranljiv kontrolnik, nanj s popravkom nastavi tim. killbit, kar pomeni, da teh kontrolnikov Internet Explorer ne zažene.

Vendar pa so nekateri raziskovalci ugotovili, da je killbit mogoče zaobiti in tako vseeno zagnati ranljiv kontrolnik.

V predstavitvi The Language of Trust: Exploiting Trust Relationships so raziskovalci Mark Dowd, Ryan Smith in David Dewey prikazali kako Microsoftovo zaščito zaobiti.

Raziskovalci so pred tem kontaktirali Microsoft, ki je dan pred predstavitvijo, 28. julija, izdal popravek za Internet Explorer MS09-034.

Za razliko od SE Linux "Cheddar Bay" ranljivosti, ki jo je bilo do izdanega popravka...

7 komentarjev

Reverzni razvoj zlonamerne kode iz varnostne posodobitve

Schneier.com - Ko zaposleni v Microsoftu odkrijejo ali izvedo za varnostne ranljivosti v Microsoftovi programski opremi, razvijejo varnostne posodobitve, ki jih preko storitve Windows Update pošljejo svojim uporabnikom.

Marsikateri potencialni napadalec se sprašuje, ali bi bilo mogoče iz teh varnostnih posodobitev z reverznim inženiringom samodejno razviti zlonamerno kodo, ki bi omogočila izrabo varnostne ranljivosti?

Vprašanje so si zastavili tudi varnostni strokovnjaki David Brumley, Dawn Song in Jiang Zheng ter odkrili, da to vsekakor je mogoče.

V članku Automatic Patch-Based Exploit Generation is Possible: Techniques and Implications so opisali nekaj tehnik, s katerimi je mogoče iz varnostne posodobitve, posredovane preko Microsoftove storitve Windows Update, samodejno zgenerirati zlonamerno kodo (tim. exploit).

Odkritje kaže na to, da bo napadalec z ustreznim orodjem lahko samo počakal na novo varnostno posodobitev, nekaj sekund nato pa bo že imel zlonamerni program, ki ga bo lahko...

10 komentarjev

Še ena varnostna luknja v Internet Explorerju...

več strani - Samo en dan po enem odkritem hroščku, o katerem smo poročali že včeraj, so danes odkrili še eno varnostno luknjo v Microsoftovem spletnem brkljalniku Internet Explorerju.
Varnostna luknja obstaja v verzijah Internet Explorerja 5.01 in 5.5. Ker so HTML e-pošte pravzaprav spletne strani, jih lahko IE pretvori in odpira binarne priponke na takšen način, ki je primeren za določen MIME tip. Vendar pa obstaja luknja v načinu procesiranja, ki je značilen za nekatere nenavadne MIME tipe. Posledica tega je, da Internet Explorer potem avtomatično odpre HTML e-poštno priponko, ki lahko vsebuje kakšno zlonamerno programsko kodo.
Za tiste, ki ne vedo; MIME je Internet standard za kodiranje binarnih datotek kot e-poštnih priponk.
Več informacij si poglejte na Microsoftovem Security Bulletin tukaj. Microsoft je že razvil popravek, ki ga lahko dol-povlečete z njihove spletne strani, in sicer tukaj. Microsoft je tudi opozoril, da je priporočljivo, da uporabniki Internet Explorerja dol-povlečejo in...

1 komentar

Nov IE hrošč

MSNBC - Odkrili so nov hrošč v Microsoftovem brkljalniku Internet Explorerju, ki omogoča hekerjem, da lahko preberejo e-pošto in datoteke na prizadetem računalniku.
Hrošč se lahko samo aktivira, če uporabnik pri surfanju na Internet Explorerju 5 naloži spletno stran, ki vsebuje posebno zlonamerno kodo. Prav tako mora uporabnik uporabljati Microsoft Exchange 2000 server, da se hrošč pojavi.
Rizik hrošča je ocenjen kot visok, vendar pa lahko rizik omilimo, če onesposobimo Active Scripting v brkljalniku.

7 komentarjev