»

Twitter bo zbiral tudi biometrične podatke in omogočal iskanje delovnih mest

Slo-Tech - Elon Musk je resno vzel lastne namere o X-u, nekdanjem Twitterju, kot aplikaciji za vse potrebe. Ta teden se je v njihovi politiki o zasebnosti pojavil zanimiv dodatek, ki bo začel veljati 29. septembra. X si odslej pridružuje pravico, da zbira tudi biometrične podatke o uporabniki, pa tudi zgodovino njihovih zaposlitev in izobrazbo.

X namerava biometrične podatke zbirate le od uporabnikov, ki bodo na to pristali. Za Bloomberg so namreč pojasnili, da bodo premijski računi Blue (z modro kljukico) imeli dodaten nivo zaščite, ki jo bodo predstavljale osebne izkaznice. Uporabniki se bodo lahko pri X-u identificirali z osebnim dokumentom, podobno kot na spletnih kriptomenjalnicah, s čimer želijo preprečiti potvarjanje istovetnosti. Za zdaj naj bi bilo to vse prostovoljno.

Druga novost pa je povezana s posredovanjem pri zaposlovanju. Minuli konec tedna je Twitter predstavil storitev Hiring (beta), ki konkurira LinkedInu. Za zdaj je Hiring na voljo za plačljive račune in podjetja. V...

6 komentarjev

Evropska komisija predlaga digitalno vozniško dovoljenje

Slo-Tech - Evropska komisija je danes predstavila predlog nove direktive o vozniških dovoljenjih, ki med drugim predvideva digitalno vozniško dovoljenje. Z novo zakonodajo želijo doseči cilj nič smrtnih žrtev na evropskih cestah do leta 2050, k čemur bo pripomoglo tudi doslednejše čezmejno preganjanje prometnih prekrškov. Minulo leto je na evropskih cestah umrlo 20.000 ljudi, večinoma pešci, kolesarji in voznikih motornih koles.

Evropsko digitalno vozniško dovoljenje bo dostopno na pametnem telefonu ali drugi digitalni napravi, veljajo pa bo v celotni Evropski uniji. Na ta način bodo zamenjava, podaljševanje ali zamenjava vozniškega dovoljenja enostavnejši. Vse postopke bo namreč možno izvesti prek interneta. Po prehodnem obdobju bodo digitalna vozniška dovoljenja uporabna po celi EU, a ne bodo obvezna. Posameznik bo še vedno lahko imel fizično kartico ali oboje. Predvidevajo, da bodo podrobna pravila dorečena 18 mesecev po sprejetju direktive, izdajanje teh dovoljenj pa bo steklo še...

19 komentarjev

Afganistan se je leta digitaliziral, sedaj je to nevarnost

Slo-Tech - Po talibanskem prevzemu oblasti v Afganistanu prebivalci ugotavljajo, da je v digitalni dobi za njihovim dosedanjim življenjskim slogom ostalo veliko sledi, ki bi lahko predstavljale grožnjo v prihodnosti. V Afganistanu so v zadnjih letih tudi izvajali obsežno digitalizacijo različnih baz, uvajali digitalne osebne izkaznice, biometriko za volitve itd. Sedaj imajo dostop do teh baz verjetno talibani, ugotavljajo v človekoljubni organizaciji Human Rights First, zato bi jih lahko uporabili za ciljane napade in maščevanje.

V afganistanskih bazah so tudi prstni odtisi, posnetki šarenice in posnetki obrazov skupaj s tehnologijo za njihovo prepoznavanje. Mednarodne nevladne organizacije zato že delijo nasvete, kako se čim bolje skriti pred prepoznavanjem s temi tehnologijami, pri čemer je v nekaterih primerih to zelo težko, denimo pri prstnih odtisih. Strahovi niso votli, saj so talibani imeli dostop do nekaterih baz že pred petimi leti, ko sploh še niso bili na oblasti. Sedaj so zasegli...

81 komentarjev

(DOGODEK) Sledenje okuženim s covid-19: od algoritmov do blockchaina

Denis Roio

Slo-Tech -
Kakšne so tehnološke in družbene rešitve za sledenje posameznikom okuženim s covid-19 in ali bodo sploh zaživele, bo v moderiranem pogovoru ponedeljek poizkusil ugotoviti italijanski strokovnjak Denis 'Jaromil' Roio. V zadnjih mesecih Roio razburja domačo in mednarodno javnost z razmisleki o tehnoloških, moralnih in etičnih vidikih sledenja posameznikom v boju s korona virusom. Roio je sicer strokovnjak za podatkovno suverenost, bil je eden od pobudnikov in CTO v evropskih raziskovalnih projektih D-CENT in DECODE ter raziskoval, kako lahko decentralizirani sistemi spremenijo družbo.

Dogodek bo potekal v ponedeljek med 17. in 18.30 uro in je del mednarodne konference Moneylab, ki letos poteka le virtualno.

Kdo je Denis Roio

Denis Roio, bolje znan po svojem hekerskem vzdevku Jaromil, je tehnološki direktor vodilnega evropskega projekta o tehnologijah veriženja blokov in lastništvu podatkov DECODE, ki vključuje pilotne programe v sodelovanju z barcelonsko in amsterdamsko občino....

28 komentarjev

Clearview, aplikacija, ki dokončno ukinja našo zasebnost?

The New York Times - Sobotni New York Times je postregel z zgodbo o skrivnostni aplikaciji (povezava je lahko plačljiva, alternativni vir), ki do neke mere zmore identificirati praktično vsakogar, ki se pojavi na javnem mestu. Da Clearview že uporabljajo, so novinarjem potrdile nekatere varnostne agencije v ZDA, med njimi FBI, z njim pa so si v preteklosti že pomagali pri iskanju storilcev različnih kaznivih dejanj. Od tatov v trgovinah, spolnih nadlegovalcev otrok, pa vse do morilcev.

Clearview je aplikacija istoimenskega in relativno majhnega ameriškega podjetja, ki na podlagi fotografije pobrska po lastni bazi in poišče preostale fotografije te osebe, iskalcu pa postreže tudi s pripadajočimi spletnimi povezavami najdenih slik. Lahko si mislimo, da na ta način pozneje ni težko priti do imena in priimka in drugih osebnih podatkov iskanega. Predstavniki Clearviewa zatrjujejo, da je v ozadju aplikacije baza, v kateri se nahaja prek tri milijarde fotografij, zbrskanih z družbenih omrežij in drugih...

24 komentarjev

ZDA želijo uvesti obvezno prepoznavanje obrazov na letališčih za vse, tudi državljane

Slo-Tech - V ZDA na letališčih že sedaj izvajajo prepoznavanje obrazov za tujce, ki vstopajo v državo, sedaj pa želijo to prakso razširiti tudi na lastne državljane. Oddelek za domovinsko varnost (DHS) predlaga, da v skladu s potrebo po uvedbi biometrične identifikacije vstopajočih in izstopajočih na mejnih prehodih uvedejo obvezno fotografiranje tudi za državljane. Po trenutnih pravilih so bili državljani in imetniki dovoljenja za stalno prebivanje (zelena karta) izvzeti.

V zadnjem času so krepili predvsem nadzor na odhodnih letih, saj so tako želeli poloviti obiskovalce, ki so v ZDA prekoračili dovoljeno trajanje bivanja na vizumu. Prepoznavanje obrazov se še ne izvaja povsod, a imajo do leta 2021 rok, da ga uvedejo na 20 najprometnejših letališčih. Sistem so sicer začeli uvajati leta 2016 in je doslej naletel na nemalo tehničnih težav. Leta 2017 je predsednik Donald Trump podpisal izvršni ukaz, s katerim je še pospešil uvedbo biometričnega prepoznavanja vseh potnikov v mednarodnem in...

66 komentarjev

Indija želi sistem za množično prepoznavanje obrazov

Bloomberg - Po vzoru Kitajske tudi Indija želi postaviti enotni državni sistem za prepoznavanje obrazov, s katerim želi pomagati kronično kadrovsko podhranjeni policiji (1 policist na 724 prebivalcev, v Sloveniji je to razmerje 1:294). Prihodnji mesec načrtujejo objavo javnega razpisa za postavitev centraliziranega sistema, ki bi bil povezan s podatki, ki jih zajame več milijonov kamer po državi, in z drugimi bazami podatkov, denimo z bazo prstnih odtisov. Sistem bodo uporabljali za prepoznavanje kriminalcev, pogrešanih oseb in mrtvih, so dejali.

Nevladne organizacije, kot je Internet Freedom Foundation, so že izrazila zaskrbljenost. Indija je država, ki nima zakonodaje o varovanju osebnih podatkov in ki ima dolgo zgodovino cenzure interneta. Postavitev sistem brez ustreznih varovalk, ki ga bodo zgradile in verjetno tudi vzdrževale tuje multinacionalke, predstavlja potencialno veliko nevarnost.

V državi imajo slabe izkušnje s postavitvijo sistema Aadhaar, ki povezuje biometrične podatke...

10 komentarjev

Galaxy S8 lahko odklenete tudi s fotografijo

Slo-Tech - Samsungov nov pametni telefon Galaxy S8 ima med ostalimi bonbončki tudi možnost odklepa s prepoznavanjem biometričnih značilnosti uporabnika. Z drugimi besedami: Galaxy S8 lahko odklene s svojim prstnim odtisom, s šarenico ali prepoznavanje obraza. Slednja funkcija je bolj kisel bonbonček, so pokazali zadnji preizkusi, saj jo je mogoče pretentati že -- s fotografijo.

Španski uporabnik je pokazal, da zadostuje preprost selfie. Odklep telefona je imel nastavljen na prepoznavanje obraza. Potem je z drugim telefonom napravil selfie in ga pokazal Galaxyju S8, ki se je hitro odklenil. Zvijača je enostavno ponovljiva.

Samsung ni prvi, ki se je ujel v to zanko. Ko je Google dodal Face Unlock že v Android 4.0 leta 2011, ga je bilo mogoče...

25 komentarjev

V ZDA se pripravlja največji biometrični sistem za sledenje

New Scientist - V ZDA se pripravlja nov sistem za množični nadzor, ki ga predlagatelji, financerji in podporniki utemeljujejo z bojem proti terorizmu in kriminalu. Začenja se namreč uresničevati program NGI (Next Generation Identification), v katerega bo FBI vložil milijardo dolarjev, zamislili pa so si ga že davnega leta 2005. Sistem so preizkusno v nekaterih zveznih državah že začeli uporabljati, do konca leta 2014 pa naj bi zaživel v celotnih ZDA. Implikacije so raznovrstne.

NGI bo namreč vzpostavil centraliziran sistem za sledenje posameznikom na podlagi biometričnih podatkov - posnetki šarenice, sledovi DNK in prepoznavanje govora, seveda pa bo v prvi vrsti v uporabi prepoznavanje obraza (facial recognition). Nekaj...

106 komentarjev

Google v personalizirano iskanje vključuje elektronsko pošto

Iskanje tudi po elektronski pošti.

Google - Google nadaljuje zlivanje podatkov in združevanje iskalnih zadetkov iz več virov. Pravno podlago za to početje so si ustvarili marca, ko so začeli veljati novi pogoji uporabe njihovih storitev, ki spreminjajo njihovo politiko zasebnosti in omogočajo združevanje vseh zbranih podatkov o uporabnikih z več mest. Že lani je tudi Google krenil v to smer, ko je podprl iskanje po socialnih straneh, sedaj pa bodo to nadgradili z iskanjem po elektronski pošti.

Uporabniki mednarodne verzije Google (google.com), ki se bodo posebej prijavili v nov program, bodo med iskalne rezultate dobili tudi vsebino svoje elektronske pošte. Google namreč opaža, da imamo veliko relevantnih informacij v povezavi z iskalnimi ključnimi besedami že med elektronsko pošto, zato je smiselno iskati tudi po njej. Kdor se...

12 komentarjev

V osmih državah aretirali 24 internetnih prekupčevalcev s številkami kreditnih kartic

FBI - FBI je v sodelovanju z lokalnimi policijami več drugih držav včeraj izvedel aretacije 24 posameznikov, ki so v zadnjih dveh letih prek interneta prekupčevali z ukradenimi bančnimi podatki, zlasti številkami kreditnih kartic, še štirje posamezniki pa so še na prostosti. Ulovili so jih z lažno spletno stranjo, ki jo je leta 2010 postavil FBI, in v tem času preprečili oškodovanje več kot 400.000 posameznikov in gmotno škodo v višini 200 milijonov dolarjev. Vodjem grozijo večdesetletne zaporne kazni, če bodo spoznani za krive.

Predlani je FBI zagnal spletno stran carderprofit.cc, kjer so se lahko registrirali zainteresirani za prodajo ali nakup številk kreditnih kartic. Za registracijo so morali pustiti delujoč elektronski naslov, poleg tega pa je FBI beležil še IP-naslove in...

8 komentarjev

Na splet ušli načrti za naslednika Xboxa

Ars Technica - Ko Microsoft na letošnjem E3 ni namenil nič besed nasledniku konzole Xbox 360, smo bili kar pošteno razočarani. Situacija pa se je povsem spremenila s 56 strani dolgim dokumentom, ki je čez vikend priromal na splet. Če je dokument avtentičen, v njem Microsoft na dolgo in široko opisuje prihodnji razvoj ekosistema Xbox. Dokument sicer datira v sredino leta 2010, a je še vedno aktualen - v njem najdemo omembe Xboxa 720, Kinecta 2 in posebnih očal.

Naslednik Xboxy 360 se bo bržkone imenoval Xbox 720 in bo nared do božično-novoletne prodajne sezone 2013 (torej čez poldrugo leto). Natančne karakteristike seveda še niso znane, naj pa bi bil šest- do osemkrat hitrejši od Xboxa 360....

34 komentarjev