»

Črna gora izpustila ustanovitelja kriptokovancev terraUSD in luna

Reuters - V Črni gori so proti plačilu varščine iz pripora izpustili Kwona Do-Hyunga, ki je bil pridržan marca. Južnokorejskega državljana, ki so ga bili prijeli na letališču, ko je želel odpotovati v Dubaj, so skupaj s finančnim direktorjem podjetja Terraform Labs izpustili ob plačilu 400.000 evrov. Na sojenje bosta počakala v hišnem priporu pod nadzorom policije, so sporočili s sodišča v Podgorici.

Sodišče je ocenilo, da je varščina v višini 400.000 evrov in omejitev na hišni pripor zadostna, da se prepreči pobeg osumljencev. V Črni gori sta osumljena ponareditve uradnih dokumentov (potovala sta s ponarejenimi potnimi listi), resnejše težave pa imata v ZDA. Tam sta obtožena vrste goljufij, zarot in poneverb. ZDA zato zahtevajo izročitev, da bi jima sodili. Ocenjujejo, da sta povzročila za 40 milijard škode. Izročitev zahteva tudi Južna Koreja.

Spomnimo, da sta se stabilna kriptokovanca TerraUSD in Luna, ki bi morala biti priklenjena na vrednost ameriškega dolarja, raztreščila maja lani....

25 komentarjev

FIFA bo na svetovnem prvenstvu uporabila izboljšani VAR

Slo-Tech - Na prihajajočem nogometnem svetovnem prvenstvu, ki bo novembra in decembra potekalo v Katarju, bo FIFA premierno uporabljala z umetno inteligenco izpopolnjen VAR, kar bo znatno skrajšalo čas za pregled situacij in sprejem odločitev, kar trenutno v povprečju traja 70 sekund. Sistem za določanja prepovedanega položaja SAOT (Semi-automated offside technology) bo docela prenovljen. Končne odločitve bosta še vedno sprejemala glavni sodnik in stranski sodnik, a jima bo tehnologija v izdatno pomoč.

SAOT je doslej na preizkusih deloval dobro, je dejal Pierluigi Collina, ki pri FIFI vodi odbor za sodnike. Situacije na igrišču bodo spremljali z 12 kamerami in senzorji v žogi. Vse žoge bodo imele senzor, ki bo 500-krat na sekundo oddal natančno informacijo o položaju. To bodo primerjali s položajem igralcev, ki jih bodo spremljali s frekvenco 50 posnetkov na sekundo. Kamere bodo osredotočene na 29 točk na telesih igralcev in na žogo.

Informacije SAOT bo preveril operater tehnologije, nato...

7 komentarjev

Kako so na ekvadorskem veleposlaništvu prisluškovali Assangeu

Slo-Tech - Ta konec tedna v Leipzigu poteka vsakoletni Chaos Communication Congress, na katerem raziskovalci iz celega sveta predstavljajo novosti in nove ranljivosti v programski opremi. Dogodek organizira nemški Chaos Computer Club (CCC), ki sodi med največje stanovske organizacije hekerjev na svetu. Na zanimivem predavanju je Andy Müller-Maguhn, ki je bil včasih tiskovni predstavnik CCC, predstavil prisluškovalne ukrepe, ki jih je bil deležen Julian Assange med svojim bivanjem na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu.

Tja se je zatekel junija 2012 še med predsedovanjem Rafaela Corree in zaprosil za politični azil. Odtlej pa do aprila letos je živel na veleposlaništvu, saj bi ga ob izhodu takoj aretirala britanska policija. Formalno je njegovo izročitev zahtevala Švedska, ki ga je obtoževala spolnega napada, a je Assange vztrajal, da gre za pretvezo za kasnejšo izročitev ZDA, ki bi mu zaradi Wikileaksa gotovo sodila. Teh sedem let, ki jih je Assange preživel na ambasadi, pa je bil ves čas...

37 komentarjev

Američani naj bi sestavili obtožnico za aretacijo Juliana Assanga

vir: CNN
CNN - Sedemletna preiskava Wikileaksa in Juliana Assanga s strani ameriških organov pregona bo očitno vendarle dobila epilog. Obtožnica proti Assangu naj bi bila že pripravljena in cilj Američanov je aretacija Avstralca. Preiskavo proti Assangu so Američani začeli leta 2010, potem ko je Wikileaks objavil tajne dokumente, ki jih je posredovala Chelsea Manning. In zakaj so Američani potrebovali toliko časa za obtožnico? Problem je bil pravne narave. Zaradi ameriške ustave, točneje zaradi njenega prvega amandmaja, ki zagotavlja svobodo govora, niso uspeli najti pravne podlage za pregon ustanovitelja WikiLeaksa.

Efekt Snowdna

Zato od leta 2010 do 2013 Američani niso aktivno preiskovali Assanga. Potem pa je na sceno stopil Edward Snowden. In Američani še danes trdijo,...

61 komentarjev

Domače branje: Adam Curtis: Century of the Self (2002)

Slo-Tech - Šef velikega ameriškega tobačnega podjetja je imel veliko težavo. Bila so dvajseta leta prejšnjega stoletja in kajenje je bilo za ženske družbeno nesprejemljivo. Za tobačno industrijo je to pomenilo velik izpad prihodkov, saj tobačne razvade niso mogli razširiti na žensko polovico prebivalstva. Direktor je poklical na pomoč Edwarda Bernaysa in ga vprašal, ali lahko reši njegov problem.

Nič lažjega, je v slogu risanega pujska Melkijata odgovoril Bernays. Pri svojem psihoanalitskem stricu Sigmundu Freudu je izvedel, da je lahko cigar(et)a močan faličen simbol, ki ga družba ženskam ne privošči (Barnays je bil Freudov nečak). Zato je na shodu newyorških sufražetk zrežiral prizor, v katerem je skupina mladenk pred zbranimi novinarji ponosno...

12 komentarjev

Assangov pobeg v ekvadorsko veleposlaništvo drago stal njegove podpornike

Slashdot - Z aprilskim pobegom v prostore ekvadorskega veleposlaništva v Londonu je Assange prekršil dogovor z angleškim sodiščem, po katerem mu je bilo dovoljeno ostati na prostosti (tj. v hišnem priporu) do sprejema odločitve glede izročitve Kraljevini Švedski zaradi zaslišanja v zadevi spolnega nadlegovanja dveh žensk.

V potrditev poštenih namenov in svoje (zdaj očitno) prelomljene zaveze, da se ne bo skril pred organi pregona, je moral decembra 2010, kmalu po aretaciji, zagotoviti položitev 340.000 funtov varščine. Toliko denarja sam seveda sam ni imel, so se pa našli posamezniki, ki so zavoljo podpore njegovi vlogi v Wikileaks založili zahtevani denar. Med večjimi donatorji so nastopili Jemima Khan (pisateljica, urednica in borka za človekove pravice), britanska...

59 komentarjev

Assange spregovoril v javnosti, pozval h koncu "lova na čarovnice"

Julian Assange, na balkonu veleposlaništva.

Daily Mail - Po dveh mesecih bivanja v Ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, upajoč na azil, ki mu je bil minuli četrtek tudi podeljen, se je Assange včeraj prvič oglasil javnosti. V sedemminutnem govoru z balkona se je Ekvadorju zahvalil za pogum; ZDA, Veliko Britanijo, Švedsko in domačo Avstralijo pa pozval, naj že nehata "lov na čarovnice" zoper Wikileaks oz. svobodo govora na širše. Opozoril je, da bi alternativa pomenila temačno situacijo, v kateri si novinarji več ne upajo odprto poročati novic zaradi strahu pred kazenskim pregonov, državljani pa so omejeni na "šepetanje v temi". Še...

226 komentarjev

Ekvador podelil azil Julianu Assangeu

Protesti v podporu Assangeu pred ekvadorsko ambasado.

The New York Times - Ekvadorsko zunanje ministrstvo je danes objavilo, da so Julianu Assangeu, ustanovitelju kontroverzne spletne strani Wikileaks, ugodili v prošnji za azil. Assange se je 19. junija letos zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, s čimer se je izognil izročitvi Švedski. Britanska policija ga je bila namreč aretirala (in izpustila v hišni pripor) na podlagi evropskega naloga za prijetje in pridržanje (izdan novembra 2010), ki ga je bila vložila Švedske zaradi suma posilstva, prisile in spolnega nadlegovanja oziroma napada dveh Švedinj. Uradne obtožnice še ni, ker mora biti Assange najprej izročen in zaslišan, da lahko po švedskem pravnem redu obtožnico sploh sestavijo.

Assange ves čas vztraja, da gre za politični...

80 komentarjev

Assange išče ekvadorski azil

vir: Reuters
Slo-Tech - Čeprav je ustanovitelj strani Wikileaks Avstralec Julian Assange izgubil boj z angleškim sodiščem in čaka na izročitev Švedski, še ni obupal. Ekvadorsko zunanje ministrstvo je namreč na tiskovni konferenci objavilo, da so od Assangea prejeli uradno prošnjo za politični azil. Slednji se je v torek zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, ker naj Avstralija ne bi branila njegovih pravic in naj bi ignorirala obveznosti do svojih državljanov.

Spomnimo, da je Švedska novembra 2010 izdala ENPP (evropski nalog za prijetje in predajo), ker želijo Assangea obtožiti in mu soditi zaradi spolnega nadlegovanja in/ali posilstva dveh Švedinj. Švedsko tožilstvo je namreč 18. novembra 2010 v...

48 komentarjev

Assange izgubil boj z britanskim sodiščem, čaka na izročitev Švedski

vir: Reuters
Guardian - Ustanovitelj strani Wikileaks Julian Assange, ki so ga v Veliki Britaniji decembra 2010 aretirali zaradi suma spolnega napada na dve osebi, je izčrpal vse pravne možnosti, s katerimi je izpodbijal izročitev Švedski. Ta je leta 2010 izdala evropski nalog za prijetje, saj naj bi bil Assange na Švedskem spolno napadel dve osebi. Napad je treba tu tolmačiti precej široko, saj mu očitajo spolni odnos z enim dekletom, medtem ko je to spalo, pri drugi pa naj bi namerno preluknjal kondom, za kar je zagrožena kazen štiri let zapora.

Assange že od vsega začetka vztraja, da gre za politično montiran proces, ki se zoper njega vodi zaradi ameriških interesov. Wikileaks je namreč objavljal vrsto...

67 komentarjev

Zaslišanje o izročitvi Assangea končano, razsodba 24. februarja

Guardian - Ta teden se je na sodišču Londonu odvijalo zaslišanje o izročitvi avstralskega državljana ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea Švedski. Ta ga namreč obtožuje spolnega napada, nadlegovanja in posilstva dveh deklet, medtem ko Assange vztraja, da gre za montiran proces zaradi delovanja v projektu WikiLeaks. Po treh dneh je rezultat neodločen, saj sodišče še ni sprejelo odločitve. Assange tako ostaja v Veliki Britaniji.

Zaslišanje bi bilo moralo trajati dva dni, a se je zavleklo še v petek. Razprava se je vrtela okrog vprašanj, ali bo Assange na Švedskem deležen poštenega sojenja, ali je švedsko tožilstvo ravnalo pravilno in ali je imelo pristojnost za izdajo evropskega naloga za prijetje ter ali so očitana dejanja sploh kazniva.

Po zaključnih...

6 komentarjev