»

Samsung prodal že 30 milijonov Galaxy SIII, Apple zaskrbljen

Galaxy SIII, z manjšim bratcem.

The Verge - Maja predstavljeni Samsung Galaxy SIII se zelo dobro prodaja: 10 milijonov enot so odposlali v manj kot dveh mesecih, 20 v debelih treh, ravno te dni pa so presegli še mejo 30 milijonov enot. Do konca leta sta še dva (v bistvu najbolj pomembna) meseca, za nameček pa so predstavili še cenejšo različico SIII mini.

Prodaja se je posebej okrepila po objavi razsodbe v kalifornijskem sporu z Applom, ki so jo mnogi potrošniki razumeli bodisi kot žaljivo bodisi kot potrditev, da je Samsunogov telefon vsaj tako dober kot Applov, če ne že boljši. Številke so že tako visoke, da Jabolčne že pošteno bolijo. iPhonov se sicer še vedno proda več - 32 milijonov samo v 3. četrtletju letos -...

204 komentarji

Apple se v svojem stilu opravičil Samsungu

Apple - Izidi sporov med Jabolčnim in Android taborom o tem, kdo je kopiral koga, so kot kaže še najbolj odvisni od izbire sodnika. V zadevi proti Motoroli je načrte pokvaril Richard Posner, v britanski sagi proti Galaxy Tabu pa Colin Birss; oba sta namreč dobro znana po nizki toleranci za zlorabo prava intelektualne lastnine.

Britanska odločitev je bila še posebej zoprna za obe stranki, saj je sodnik Birss julija zapisal, da Galaxy Tab ne krši Applovega modela skupnosti (tj. ne kopira izgleda iPada) in da se mora Apple zato opravičiti za neresnične izjave v to smer, saj je z njimi odškodoval dobro ime in znamko konkurenta. Zakaj naj Samsung ne bi bil zadovoljen s takšno odločitvijo? Ker je sodnik v obrazložitvi napisal, da Galaxy Taba itak ne bi nihče zamešal za...

13 komentarjev

Prepoved prodaje Galaxy Taba 10.1 v ZDA za zdaj odpravljena

The Verge - Ameriški primer Apple proti Samsungu še zdaleč ni končan; pravzaprav se preveša v pravo pravcato sago in nas bo (žal) zaposloval še vsaj naslednje leto, če ne še (precej) dlje. Dogajanje je namreč izjemno pestro. Decembra bo pred sodnico Kohovo razprava o novem paketu začasnih in trajnih prepovedi prodaje, kjer si bo Apple prizadeval prepovedati domala celotno Samsungovo linijo telefonov, sans svežega Galaxy SIII (ker so malo zamudili s papirovjem). A ni skrbi, tudi za tega imajo svoje načrte, saj so že napovedali novo, neodvisno tožbo, zaradi kršitve še več patentov, ki pa bo na vrsto prišla naslednje leto.

Samsung je medtem predlaga, da se odločitev porote razveljavi, ker naj preprosto ne bi bila sklepčna (na kratko,...

5 komentarjev

Nove nokie: Lumia 820 in 920

Jo Harlow, z Lumio 920 v roki.

vir: CNet
CNet - Slabo leto po predstavitvi "prvih pravih Windows Phone telefonov" oktobra lani sta Nokia in Microsoft družno predstavila naslednika - cenejšo Lumio 820 ter dražjo 920. Dogodka sta hkrati potekala v New Yorku (podpredsednica Jo Harlow in Microsoftovec Joe Belfiore) in Helsinkih (CEO Elop).

Skoraj vso pozornost je odnesel dražji, 920 model. Harlowova mu pravi "najbolj inovativen pametni telefon na svetu", pri čemer bržkone malo (po marketinško pač) pretirava. Fizično je enak prehodnemu modelu 900: je iste velikosti in pride v istem polikarbonatnem ohišju, tokrat sicer v rumeni, rdeči, svetlomodri, vijolični oz. treh odtenkih sivine. Zaslon je 4.5-palčni "Nokia PureMotion HD Plus display",...

302 komentarja

Google, HTC o zadevi Apple proti Samsung

Jobs je med pripravo svoje biografije povedal, da smatra Android za "ukradeni izdelek", zato bo treba glede tega nujno nekaj narediti. Sprva so se igrali z idejo neposredne tožbe zoper Google, a se potem odločili, da bo izplen bržkone večji skozi ločene procese zoper OEM-e, ki dejansko prodajajo 'ponarejene izdelke'. Z lanskim nakupom Motorole Mobility se je v tem krogu znašel tudi Google. Kaj in kako bo zdaj Apple, bo še izjemno zanimivo vprašanje.

Wired News - Učinek sodbe v zadevi Apple proti Samsungu zgleda ne bo tako velik, kot so si ga želeli v Cupertinu. Google je v svojem kratkem komentarju že poudaril, da sporni patentni ne zadevajo tudi "jedra Androida"; še en Android OEM, HTC, pa se kljub porazu Samsunga ne misli poravnati v svojem sporu z Applom.

Kot rečeno, je Google mnenja, da patenti na pinch-to-zoom, tap-to-zoom in bounce-back ob robu zaslona ne zadevajo samega jedra Androida, ampak kvečjemu Samsungove lastne spremembe. To za začetek. Obenem dodajajo, da ameriški patentni urad že pregleduje pogoje za veljavnost omenjenih patentov, posebej bounce back patenta, ki je prispeval največ k milijardni odškodnini, in za katerega (po njihovo) obstajata vsaj dve konkurenčni predhodni rešitvi (prior art). Ker se patenti lahko podelijo zgolj za...

23 komentarjev

Galaxy trojke po objavi sodbe v zadevi Apple proti Samsungu skoraj razprodane

Forbes - Sodba v zadevi Apple proti Samsungu je dvignila nemalo prahu, pri čemer je bilo slišati tudi nadvse zanimivo mnenje (tudi na forumu), da se bo visoki odškodnini navkljub na koncu smejal prav Samsung. Logika naj bi šla nekako tako: zdaj je še s sodbo potrjeno, da so Samsungovi izdelki kopije Applovih, beri so isti ali vsaj enako dobri, obenem pa so še znatno cenejši .. zakaj bi potem še izbrali Apple?

Izgleda, da bo (nekaj malega) vendarle...

123 komentarjev

Apple v luči petkove zmage terja prepoved prodaje Samsungovih telefonov, a je ne bo dobil vsaj do decembra

PC World - Apple ni tratil časa in je hitro poizkusil unovčiti petkovo zmago v prelomnem sodnem procesu zoper Samsung, ko je kalifornijsko sodišče razsodilo, da je Samsung kriv kopiranja šestih patentov in modelov. Ker naj bi to storili naklepno in s tem razvrednotili Applovo blagovno znamko in izkoriščali prevladujoči položaj na trgu UMTS-a, jih je sodišče obsodilo na plačilo trojne odškodnine. Samsung mora plačati 1,05 milijarde dolarjev. Apple je s tem dobil strelivo za še številne druge postopke.

Tako so takoj v ponedeljek na sodišče v Kaliforniji naslovili zahtevek za začasno odredbo, ki bi prepovedala prodajo osmih Samsungovih izdelkov v ZDA. Gre za sedem pametnih telefonov znamke Galaxy (Galaxy S 4G, Galaxy S2 AT&T, Galaxy S2 Skyrocket, Galaxy S2 T-Mobile, Galaxy...

59 komentarjev

Prodaja Galaxy Tab/Nexus v ZDA začasno prepovedana (HTC-jevi telefoni pa ne)

Sodnica Lucy Koh.

vir: ComputerWorld
Guardian - Pred slabim mesecem dni je sodnik Applu in Motoroli Mobility naložil, naj se že nehata tožariti okoli malenkosti, ker te še zdaleč ne utemeljujejo prepovedi prodaje, visokih odškodnin ali drugih podobnih zahtevkov. Jabolčnih to zgleda ni zmotilo, saj so prav te ukrepe zahtevali še v sporu zoper svojega največjega konkurenta, Samsung, in jih tudi dobili. V torek je bila izdana začasna prepoved prodaje tablice Galaxy Tab 10.1 kjerkoli v ZDA, v petek pa še isto zoper telefon Galaxy Nexus. Apple je že položil varščino za primer, da se prepovedi v kasnejšem rednem sodnem postopku izkažeta za neutemeljeni, sicer 2.6 milijona za tablico oz. 95 milijonov dolarjev za telefon (toliko naj bi bila...

108 komentarjev

Dokončna prepoved prodaje Galaxy Taba 10.1 v Nemčiji

PC World - Sodišče v Düsseldorfu je včeraj v postopku Apple proti Samsungu Germany dokončno odločilo, da podjetje v Nemčiji in drugih državah EU (omejitev velja za Samsung Germany, ostale podružnice ga smejo v drugih državah EU) ne sme prodajati Galaxy Taba 10.1, ker je preveč podoben Applovemu iPadu 2. Konkurenčni izdelki, kot so recimo Asusovi in Toshibini, z drugačnim dizjanom jasno kažejo, da opravljajo tudi druge funkcije kot iPad 2, pojasnjuje sodnica Johanna Brückner-Hofmann. Samsung je že napovedal pritožbo na Višje sodišče v Düsseldorfu.

Samsungov...

133 komentarjev

Prodaja Verizonovega iPhona 'rahlo' pod pričakovanji

Slabe prodajne številke so pravzaprav logične, iPhone 5 je oddaljen le še približno 4 mesece

vir: CNet
CNet - S težkim pričakovanjem iPhona s podporo CDMA omrežjem, namenjenim ameriškemu operaterju Verizon, z vsemi zbadljivimi reklamami med Verizonom in AT&T-jem, rekordnimi prednaročili in drugimi znaki bi bilo povsem logično pričakovati, da bo iPhone za Verizon rekorde podiral tudi na dan fizične dobavljivosti. A temu večinoma ni bilo tako, saj so bile vrste tako v Applovih kot v Verizonovih trgovinah izredno kratke (nenormalno kratke za prihod nove Applove naprave), čeprav Verizon pričakuje kar 10 milijonov prodanih primerkov do konca letošnjega leta.

Pri Boy Genius Report so prek vira pri Applu dobili poročila, da niti Apple niti Verizon nista...

82 komentarjev