»

Microsoft ukinja trgovino e-knjig in kupcem briše vse kupljene knjige

Slo-Tech - Svoj čas je tudi Microsoft prodajal e-knjige v svoji prodajalni Microsoft Store, ki so bile zaščitene z DRM. To je pomenilo, da smo z nakupom e-knjig v resnici kupili le licenco za njihovo branje, v praksi pa se je to sproti preverjalo s povezavo do Microsoftovih strežnikov, vsakokrat ko smo knjige želeli brati. Aprila pa je Microsoft napovedal, da se s tega trga umikajo. Nove knjige so nehali prodajati 2. aprila letos, jutri pa bodo izključili tudi strežnike DRM. To pomeni, da kupljenih knjig ne možno več brati.

To velja tako za kupljene kakor tudi brezplačne knjige, ki smo jih imeli v Microsoftovem Edgeu. Ne glede na ceno, vse bodo odslej nedosegljive. Microsoft bo zato vsem uporabnikom povrnil stroške vseh nakupov. K...

27 komentarjev

Medtem ko si izposodite e-knjigo, ona bere vas

vir: Forbes
Forbes - Netflix in Spotify sta pri video in glasbenih vsebinah prinesla vsaj tolikšno revolucijo, kot jo je pojav digitalnih nakupov. Nenadoma všečnih vsebin ni bilo treba več kupiti, ampak smo lahko plačali zgolj naročnino (v nekaterih primerih pa niti to). Nobenega razloga ni, da ne bi na enak način tržili tudi e-knjg, saj imajo njihove papirnate sestre to možnost že tisočletja. Zakaj si ne bi iz e-knjižnic izposojali tudi e-knjig?

Poleg tega imajo e-knjige še eno velikansko prednost za avtorje. Medtem ko o bralnih navadah in izkušnji kupcev tiskanih knjig lahko le ugibamo, je mogoče to pri digitalnih knjigah zelo dobro meriti. Kako dolgo se bralec zadrži na posamezni strani, katere odlomke...

4 komentarji

Britanski Amazon proda več e-knjig kot papirnatih

vir: BBC
BBC - Prodaja e-knjig je dosegla nov pomemben mejnik, in sicer je presegla kombinirano prodajo papirnatih knjig s trdimi in mehkimi platnicami v Veliki Britaniji (prodajo knjig s trdimi platnicami so že zdavnaj presegli). Kot so sporočili iz britanskega odseka Amazona, sedaj za vsako prodano klasično knjigo prodajo 1,1 e-knjige, pri čemer brezplačnih e-knjig sploh niso šteli. Če bi jih bili, bi bila razlika še večja.

Po eni strani ne gre za nič novega, bodo dejali ciniki, saj se je v ZDA to zgodilo že lani. To je res, vendar pa je pomembna relativna hitrost. Medtem ko so Američani potrebovali štiri leta od izida Kindla, da so e-knjige začele prednjačiti, je Britancem to uspelo v dveh letih. A vsi nad dosežkom niso navdušeni.

Vedno pogosteje je slišati, da e-knjige...

22 komentarjev

Naslednja postaja spamerjev: Kindle Store

Manuel Ortiz Braschi je v Kindle Storu objavil več kot 3000 knjig, večinoma kopij drugih del.

vir: Reuters
Reuters - Spamerji so odkrili novo platformo, na katero lahko masovno pošiljajo spam in pri tem zaslužijo. Izbrali so Amazonovo spletno trgovino za e-knjige Kindle, kamor lahko vsakdo postavi svojo ali "svojo" knjigo in dobi odstotke od prodaje. Tako se vsak dan na strani pojavi več tisoč lažnih ali pa samo zelo nekakovostnih "knjig".

Večina materiala izvira iz tako imenovanih PLR-jev (private label rights), ki jih lahko poceni kupijo na...

4 komentarji

Nov rekord prodaje e-knjig

Guardian - Podatki o prodaji knjig različnih formatov, ki je objavilo Združenje ameriških založnikov (AAP), kažejo, da je februarska prodaja e-knjig v ZDA dosegla nove rekordne vrednosti. Prvikrat se je tako primerilo, da so e-knjige postale najbolje prodajana vrsta knjig, saj so jih prodali za 90,3 milijona dolarjev. Tiskane inačice sledijo na drugem mestu z 81,2 milijona dolarjev.

V primerjavi z lanskim februarjem predstavljajo te številke 202-odstotno rast prodaje e-knjig, medtem ko se je v enakem obdobju prodaja papirnatih (mehko in trdo vezanih) knjig skrčila za tretjino. Visoko rast, tudi v primerjavi z letošnjem januarjem, pripisujejo ponovoletnim nakupom, ko so prejemniki bralnikov e-knjig in tabličnih računalnikov nakupili e-knjige.

54 komentarjev

Prodaja e-knjig strmo navzgor, papirnatih navzdol

Projekcije za prihodnost kažejo povečevanje prodaje e-knjig.

vir: Reuters
Reuters - Združenje ameriških založnikov (AAP) je objavilo poročilo o prodaji knjig januarja letos, ki kaže porast priljubljenosti e-knjig in upad prodaje papirnatih izdaj.

V tem obdobju so prodali za 70 milijonov dolarjev e-knjig, kar je za 116 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Nekoliko je porasla tudi prodaja avdio knjig, ki so prinesle 6,5 milijona dolarjev prometa ali osem odstotkov več kot leto pred tem.

Prodaja vseh knjig vključivši tiskane izdaje je temu navkljub zabeležila dvoodstoten padec in pristala pri 806 milijonih dolarjev. To gre na rovaš padca prodaje tiskanih knjig v prav vseh kategorijah, razen knjig z versko vsebino, kjer beležijo šestodstotno rast. Statistiko prodaje e-knjig AAP vodi že devet let in prav vsako leto je prodaja e-knjig narasla.

31 komentarjev

Amazon prodal več elektronskih knjig kakor tiskanih s trdimi platnicami

Wired News - Elektronske knjige so se dokončno uveljavile, ocenjuje Amazon, saj so jih prvikrat v daljšem časovnem obdobju prodali več kakor papirnatih. Pred lanskim božičem je bil tak en dan, sedaj pa je takšno celotno četrtletje. Prodali so 43 odstotkov več e-knjig od takih s trdimi platnicami.

V prvem letošnjem polletju so prodali šestkrat več e-knjig kakor v lanskem prvem polletju (Amazon ponuja 630.000 plačljivih e-knjig). Rast prodaje se povečuje iz meseca v mesec, tako da je v zadnjem mesecu prodaja e-knjig Gutenbergovo inačico prehitela že za 80 odstotkov. Toda velikim številkam navkljub klasične knjige spričo svoje cene še vedno prinesejo več v Amazonovo malho.

Ocena Publisher’s Weekly kaže, da je bilo lani prodanih za 4,4 milijarde dolarjev knjig s trdimi platnicami, za 5,1 milijarde dolarjev knjig z mehkimi platnicami (v teh dveh kategorijah niso šteli prodanih izvodov Svetega pisma, strokovnih knjig in učbenikov) ter zgolj za 81 milijonov dolarjev e-knjig. Letos bo ta številka...

193 komentarjev

Amazonovo ultimativno božično darilo Kindle

Slo-Tech - Kljub manjšim nevšečnostim v sredo je Amazon tudi letos za božič beležil odlično prodajo. Laskavi naslov najbolje prodajanega izdelka si je prislužil Kindle, ki je zmagal tudi v absolutni razvrstitvi vseh dosedanjih božičev. Ker Kindle brez čtiva ni kaj prida, se ne gre čuditi, da je letos število prodanih e-knjig prvikrat preseglo število prodanih papirnatih knjig (podatek resda velja le za 25. december, ko je za naročilo fizičnih knjig prepozno, za e-knjige pa niti ne). Na drugem mestu med elektroniko je bil iPod Touch 8 GB, bron pa je pripadel navigaciji Garmin nuvi 260W. Sicer je bil najprometnejši dan 14. december, ko so uporabniki kupili 9,5 milijona izdelkov ali 110 na sekundo.

15 komentarjev