»

Razvija Microsoft lasten ARM čip?

Bloomberg - Po podatkih virov blizu podjetja naj bi Microsoft razvijal lasten procesorski čip na arhitekturi ARM, poroča Bloomberg. Namenjen bo lastnim strežnikom, na katerih podjetje nudi komercialne storitve v oblaku. Spomnimo, da je podobno storil tudi Apple, ki je novembra pokazal lasten čip M1.

Poleg čipa, ki ga Microsoft razvija za svojo strežniško linijo, naj bi resno razmišljali tudi o modelu za svoje računalnike Surface. Medtem ko je strežniški čip zelo verjeten, je ta manj gotov. Glavni argument je skrajšanje dobavnih verig, hkrati pa bi lahko oblikovali čip, ki bi bil povsem prilagojen za naloge, ki jih zahteva Microsoft.

Uradne potrditve iz Redmonda ni, so pa vesti za Bloomberg potrdili zaposleni v podjetju, ki so želeli ostati anonimni. To je razumljivo, saj ima Microsoft tesne povezave tako z AMD-jem Intelom, kakor v zadnjem času tudi s Qualcommom, ki je razvil čipe za ARM-verzije Surface Pro X. Microsoft je v zadnjem času okrepil zaposlovanje inženirjev za področje...

24 komentarjev

Septembra iPhone 5S in cenejši iPhone 5C

Slo-Tech - Na internetu je čedalje glasneje slišati, da bo Apple nov model svojega iPhona predstavil na dogodku 10. septembra. Pa 4. septembra, 18. septembra in praktično vsakega septembra. Torej, enkrat septembra bo iPhone tu skupaj z novim iOS 7, ki se nam takisto obeta. Za razliko od dosedanjih najav, ko je vsako leto prispel nov model, bosta to pot luč sveta ugledala dva. Prvi bo namenjen tistim, ki želijo najnovejši in najboljši Applov telefon ter to tudi lahko plačajo - iPhone 5S - medtem ko bo cenejši iPhone 5C narejen za skromnejše.

Cenejša verzija se bo imenovala iPhone 5C. Stala naj bi okrog 300 dolarjev brez vezave, zato jo bo Apple primerno oskubil. Ne bo imela asistentke Siri in še nekaterih...

54 komentarjev

V sredo dan D za blackberryje

X10

vir: Daily Mail
Daily Mail - Kanadski RIM bo to sredo predstavil prve, tokrat dražje modele telefonov z novim operacijskim sistemom BlackBerry OS 10. Videli bomo dva modela - celozaslonskega Z10 v stilu iPhona oz. Androidov, ter X10, z malo manjšim zaslonom a polno tipkovnico. Cenejši modeli pridejo potem v začetku pomladi.

Z10 naj bi tako ponujal 4.2'' zaslon resolucije 1280x768 pikslov, 2GB delovnega spomina, 16 oz. 32GB trajnega spomina, dvojedrni procesor, 8-megapikselno kamero, microSD razširitveno režo in ostale...

38 komentarjev

Nexus 4 ima 'delujoč' LTE

Nexus 4 skriva omejeno podporo za LTE

vir: Android Central
Android Central - Nexus 4 je ob predstavitvi žel pohvale z vseh strani, tako za novo različico operacijskega sistema z novimi podrobnostmi, ki jih prinaša Android 4.2, za industrijski dizajn (steklo na sprednji in zadnji strani, disko efekt pod zadnjim steklom, mat gumirana plastika ob robu, ki izboljšuje oprijem) kot za zmogljivost procesorja, grafičnega čipa in pomnilnika. Večina ocenjevalcev se je obregnila predvsem v kapaciteto pomnilnika, ki obsega le 8 oz. 16 GB (uporabnikom je ob prvem zagonu na voljo ~3 GB manj, kolikor zavzame operacijski sistem in nekatere aplikacije), praktično vsi ocenjevalci iz ZDA pa so potarnali, da ne podpira povezljivosti z omrežji LTE.

V Evropi to niti ni pretiran problem, saj je razširjenost LTE-ja za razliko od ZDA izredno majhna, kar tudi...

14 komentarjev

iPad Mini prihaja 23. oktobra

Applovo vabilo

vir: The Verge
The Verge - Potrjeno je, Apple bo imel v San Joseju 23. oktobra veliko prireditev. Najbolj logična novost, ki jo kanijo predstaviti, je kakopak iPad Mini. Prvotne napovedi za predstavitev so sicer govorile o 19. oktobru, a so se pred nekaj dnevi neuradni viri premislili ter začeli napovedati zdaj tudi uradni datum. Predstavitev bo seveda opisana v živo na vseh popularnih blogih. Poleg vseh napovedi o lastnostih manjšega iPada (npr. da bo diagonala zaslona znašala 7,85 palca) so se nedavno pojavile še prve napovedi o ceni. Ta naj bi za najcenejši model znašala med 200 in 350 dolarji, kjer naj bi bila najbolj verjetna številka $250, s tem pa bi bil tudi cenovno neposreden konkurent Nexus 7 in Kindle Fire HD.

Poleg manjšega iPada naj bi po poročanju 9to5Mac Apple na isti...

9 komentarjev

Sharp pričel s proizvodnjo 5'' zaslonov za mobilce

The Verge - Zgleda, da več kot 4" vendarle ni preveč za mobilne telefone, oz. na to veliko stavi japonski Sharp, ki je prejšnji teden pričel s serijsko proizvodnjo 5" 1080p zaslona. Z "novim dizajnom pikslov" bo pikselna gostota kar 448ppi, opazno več od Applove "retine" (326ppi, 1136x640, 4" na iPhonu 5, tudi Sharpov izdelek) ali Samsungovega Super AMOLED HD (306ppi, 1280x720, 4.8") zaslona na Galaxy SIII.

Zaslon mislijo pokazati še ta teden na japonskem tehnološkem sejmu CEATEC, prvi izdelek z zaslonom pa bo po vseh verjetnosti HTC-jev križanec med telefonom in tablico (phablet, kot jim pravijo), Oppo Finder 5. Nekaj se tudi že šušlja o Huaweiju, ter morda celo Googlovi Motoroli Mobility.

Sharp se, podobno kot tajvanski HTC, sooča z znatnim upadom prihodkov, pri čemer rešitev vidijo prav v...

40 komentarjev

Samsung in HTC že načrtujeta prepoved prodaje iPhona 5

vir: Geek
CNet - Danes namerava Apple predstaviti iPhone 5 (oz. mogoče the new iPhone), prvi kupci pa naj bi ga v roke dobili že dober teden dni kasneje. Oziroma takšne so njihove želje; jezna konkurenca medtem kuje povsem drugačne načrte.

Samsung je že nekaj dni po 1 milijardi dolarjev težkem porazu pred kalifornijskimi sodišči neuradno potrdil, da bodo zahtevali prepoved uvoza in prodaje iPhona 5 v ZDA in Evropi, če bo le-ta podpiral tehnologijo 4G LTE (in zelo zelo se domneva, da bo). Podobnih misli je tajvanski HTC, ki se z Applom že krega glede dvojice svojih patentov za povečevanje hitrosti mobilnih prenosov. Apple se ju sicer trudi razveljaviti, a pri tem vsaj doslej ni bil pretirano uspešen.

Če se kateremu koli od teh dveh posreči z začasno odredbo, bi lahko...

80 komentarjev

Predstavitev iPhone 5 (takorekoč že) potrjena za naslednjo sredo

Glej senco.

vir: Apple
CNET - Apple je pravkar razposlal vabila za svoj naslednji medijski dogodek, ki bo prihodnjo sredo, 12. septembra. Iz priložene grafike (glej sliko) je že bolj ali manj jasno, da mislijo pokazati iPhone 5.

Dogodek bo potekal v Yerba Buena Centru v San Franciscu, kjer je Tim Cook marca letos predstavil novi iPad.

Ugibanj o teh ali onih novostih nikakor ne manjka; nazadnje sta bila denimo dokončno potrjena nov (manjši) usb priključek ter nekoliko tanjše ohišje. Za razliko od konkurence naj bi se prodaja pričela še ta mesec (petek, 21.9., beri takoj), CNet pa predvideva celo 10 milijonov prodanih primerkov v prvem tednu.

...

212 komentarjev

Acerjev šef vidno nenavdušen nad Microsoftovim pohodom v hardware

Channel Register - Kot zdaj vemo, je Microsoft svojo Surface tablico razvijal v precejšnji tajnosti, tako da zanjo do predstavitve niso vedeli niti njegovi poslovni partnerji (OEM-i), katerim jim je bila do sedaj prepuščena prav vloga priprave strojne opreme za poganjanje Microsoftovega operacijskega sistema. Redmondov vstop v izdelavo lastnega hardwara je tako dvignil nemalo obrvi, podobno kot Googlov nakup Motorole Mobility v Android ekosistemu - Samsung počasi postaja zaskrbljen, da bo MM tako ali drugače priviligirana, zato naj bi se odkrito spogledovali tako s Tizenom (ex MeeGo oz. Maemo) kot tudi Blackberry OS 10 kot možnima alternativama.

Najbolj živčen od Microsoftovih partnerjev je zgleda Acer. Njegov šef za Evropo,...

175 komentarjev

iPhone 5, 7'' iPad Mini bojda že septembra

Verjetni izgled iPhona 5, pripravljen na podlagi govoric in že dobavljivih dodatkov.

vir: iLab
CNET - Po bogati poplavi govoric o novostih v prihajajočem iPhone 5 se zdaj prvim omenja tudi verjetni datum predstavitve: to naj bi bila sreda, 12. septembra, prodaja pa naj bi se začela dober teden dni kasneje, 21. septembra. O datumu poročata spletišči iMore, ki citira vire, ki se "v preteklosti že izkazali za kredibilne", ter francoski app4phone.fr, ki sklicuje na kitajske proizvajalce komponent. V paketu s telefonom naj bi dobili še manjšo inačino iPada (iPad Mini, 7'' namesto standardnih 9.7''), ter najbrž tudi posodobljen iPod touch in iPod Nano.

Kaj točno bo novega, je kot rečeno predmet številnih špekulacij. Največ zaupanja so deležne napovedi o večjem in širšem zaslonu (4'', 16:9) ter novem spodnjem delu, kjer naj bi...

73 komentarjev

Govorice o novem iPhone 5

Domnevna ohišja za iPhone 5. Bil naj bi širši, višji, a tanjši, z novo anteno, in na voljo od začetka oktobra dalje.

vir: CNet
CNet - Kot verjetno že veste, bo kmalu nared nova različica mobilnega telefona iPhone. Za vas smo sestavili kratek pregled bolje preverjenih govoric o prihajajočem mobilnem telefonu, iPadu in internetni komunikacijski napravi, po izboru urednikov Cneta.

21. september: Nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore naj bi se na poslovnem vrhu v Južni Afriki zarekel "Da niti ne omenjamo novih iPhonov, ki pridejo že naslednji mesec", s čimer naj bi namignil, da prideta vsaj 2 različici. Verjetno zgolj pomota/naključje.

Priznani blog AllThingsDigital je medtem kot datum izida napovedal 4. oktober (torek).

20. september: Mobilni operater T-Mobile vsaj še letos ne bo prodajal novega iPhone-a, oz....

22 komentarjev

Applov WWDC se bo zgodil zgodaj v juliju

TechCrunch - Applova konferenca WWDC (World Wide Developers Conference) je dobila letošnji uradni datum, saj se bo petdnevno druženje ljubiteljev Appla, razvijalcev, ki razvijajo programsko opremo tako za Mac OS kot iOS, ter drugih udeležencev, ki si privoščijo vstopnico, potekalo med (vključno z) 6. in 10. julijem. Kot je običajno se bo konferenca odvijala v San Franciscu, v centru Moscone West. Rdeča nit letošnje konferenco naj bi bila prihodnost obeh mehkih platform, Mac OS in iOS, poleg nekoliko smiselnega pričakovanja, da bodo pri Applu na konferenci objavili naslednjo, že peto generacijo iPhona.

Po zadnjih poročilih temu najverjetneje ne bo tako. Pričakovali bi nasprotno, saj je...

5 komentarjev

Apple izdal iOS 4.3

Heise - Apple je pohitel in dve dni pred napovedmi izdal novo verzijo operacijskega sistema za svoje prenosne naprave iOS. Tretja podverzija iOS 4 prinaša številne novosti, med njimi omenimo izboljšan tethering, ki omogoča deljenje WLAN-povezave z do tremi napravami in UMTS z do petimi napravami. Prvič je tudi mogoč tethering med iPhonom in iPodom prek Bluetootha. Pohitrili so še izvajanje JavaScripta v mobilnem Safariju, podprli prenos videa prek AirPlaya v aplikacijah z App Stora, spremenjeno opozarjanje na prispele SMS-e itn. Novo verzijo iOS je mogoče brezplačno prenesti prek iTunes za iPhone 4, iPhone 3GS, iPod touch 3 in 4 ter iPad. Podporo za iPhone 3G in iPod touch 2 so ukinili.

21 komentarjev

Skype podpira videoklice na iPhonu

vir: CNet
CNet - Medtem ko so Kitajci napovedali vojno Skypu, je ta vse uporabnike iPhonov razveselil z videoklici. Včeraj so namreč izdali aplikacijo, ki podpira dvosmerne videoklice prek omrežja Skype na iPhonu.

Za videoklice lahko uporabimo bodisi omrežje 3G bodisi Wi-Fi. Podpira vse klasične funkcije, kot so utišaj (mute), kliči in oglasi se s kamero ali brez ter poljubno menjevanje med zadnjo in sprednjo kamero. Pomožne funkcije, kot so hipno sporočanje, tekstovna sporočila in podobno ostanejo, kakršne so bile. Za opravljanje videoklicev seveda potrebujete telefon s kamero (iPhone, iPod), medtem ko samo za sprejemanje videa zadostuje tudi iPad ali iPod Touch.

23 komentarjev

iPhone OS 4 prihaja

vir: engadget
engadget - Apple je pred kratkim najavil novo, zanje nekoliko običajno prireditev, ki se bo zgodila že čez dva dni, v četrtek, 8. aprila. Da gre za iPhone OS 4 dajo misliti besede 'Get a sneak peak into the future of iPhone OS' (Privoščite si kratek vpogled v prihodnost iPhone OS) z velikansko štirico in njeno senco v ozadju. Prireditev se bo dogajala v Applovem Infinite Loop kampusu v Cupertinu s pričetkom ob 10. uri dopoldne po lokalnem času oz. ob 19:00 za nas srednje-Evropejce. Iz statistike uporabe PixelCUBE Studios, podjetja, ki je izdelalo največkrat preneseno brezplačno aplikacijo za iPhone in iPod Touch, The Impossible Test, bode podatek, da se je iPhone OS 4 že pojavil. A ne le v eni različici,...

108 komentarjev