»

Cene SSD-jev rekordno nizke, počasi se ceni tudi RAM

Povprečna cena pomnilnika je prav tako začela padati. Slika: pcpartpicker.com

Slo-Tech - Cene SSD-jev še vedno nadaljujejo pot k tlom, saj ponudba še vedno prehiteva povpraševanja. Samo v zadnjem mesecu so se cene znižale še za dodatnih 20 odstotkov, čeprav so analitiki napovedovali le 10-odstotni padec cen v celotnem zadnjem četrtletju. Najcenejše 120-GB SSD-je, ki so pred mesecem dni stali okrog 30 evrov, dobimo sedaj že za 25 evrov, cene 240-GB modelov pa so s 50 evrov padle pod 40 evrov. Za 480 GB velik SSD bomo odšteli vsega 70 evrov, za večje kapacitete pa cena linearno raste. Cene v Sloveniji so primerljive s cenami v Nemčiji, zato z naročilom iz tujine kaj dosti privarčevati ne moremo.

Razlogi za nadaljnje nižanje cen se niso spremenili. Nasprotno, ponudba se še povečuje, saj je na trg vstopil nov igralec, in sicer kitajsko podjetje YMTC (Yangtze Memory Technologies). Ta proizvaja SSD-je in druge naprave s flashem, denimo USB-ključke,...

57 komentarjev

Zaradi presežne ponudbe NAND-a cene SSD-jev rekordno nizke

Ponudba prehiteva povpraševanje

EETimes - Medtem ko se v zadnjem času največkrat pridušamo zaradi visokih cen grafičnih kartic, ki po skokoviti rasti zaradi rudarjenja kriptovalut le počasi padajo, je bila pocenitev SSD-jev precej manj opazna. Lansko pomanjkanje čipov NAND je zamenjala presežna ponudba, kar je zbilo ceno. Analitiki iz TrendForce napovedujejo, da se bo v tretjem četrtletju cena NAND-a znižala še za 10 odstotkov, za prav toliko pa še v zadnjem kvartalu. Trend naj bi se nadaljeval tudi prihodnje leto..

V TrendForceu vidijo več razlogov, ki so se združili in povzročili previsoko ponudbe in neprodane zaloge čipov NAND. Prodaja pametnih telefonov se ne povečuje, kot so bili pričakovali, prodaja prenosnih računalnik stagnira, medtem pa se...

63 komentarjev

Presežek NAND-flasha na trgu se nadaljuje, cene strmoglavljajo

DigiTimes - Medtem ko je na trgu trdih diskov od lanske jeseni zaradi poplav v jugovzhodni Aziji vladalo hudo pomanjkanje, kar je njihove cene gnalo kvišku, je situacija na trgu pomnilnika NAND flash povsem drugačna. Povpraševanje ne dosega ponudbe, kar zbija cene in je Toshibo prisililo v zmanjšanje proizvodnje.

Že celo leto se proizvajalci soočajo z nizkimi cenami, ki vladajo na trgu. Elpida je težki situaciji in nekaterim zgrešenim odločitvam v preteklosti letos dokončno podlegla, tako da jo je prevzel Micron. Cene so od začetka leta upadle za skoraj polovico, dvig pa se pred četrtim kvartalom, ki bo božična nakupovalna sezona povpraševanje nekoliko povečala, ne pričakuje. Prodaja peša zaradi recesije, nasičenega trga, nižjega...

25 komentarjev

Zaloge diskov na starih ravneh, dobički in cene rekordni

InfoWorld - Poplave, ki so lani oktobra zalile Tajsko in okoliške države, so za nekaj mesecev ohromile svetovni trg trdih diskov, saj je bila uničena ali resno prizadeta četrtina svetovnih proizvodnih kapacitet. Cene trdih diskov so poskočile v nebo in v maloprodaji v špicah zrasle tudi za več sto odstotkov, podjetja pa so potrebovala več mesecev, da so proizvodnjo začela postavljati nazaj na noge. Najhuje jo je skupil Western Digital. Razmere so se do danes umirile, težav z dobavljivostjo ni več, a visoke cene vztrajajo. V povprečju so cene 28 odstotkov višje, prodaja pa zgolj 16 odstotkov nižja.

Te sicer niso več na rekordnih ravneh, a so še vedno opazno višje, kot so bile pred poplavami. Na InfoWorldu so za primer vzeli dvoterabajtni WD-jev Caviar, ki je lani septembra stal 70 dolarjev, v...

36 komentarjev

Južna Koreja zaključila protimonopolno preiskavo

ComputerWorld - Južna Koreja je zaključila preiskavo o domnevnem kršenju protimonopolne zakonodaje proizvajalcev flash pomnilnika. Preiskovali so dve korejski, eno japonsko in eno ameriško podjetje, pri čemer so ugotovili, da ni dokazov o obstoju kartelnega povezovanja. Za katera podjetja točno je šlo, v korejskem FTC (Fair Trade Commission) niso želeli povedati, neuradno pa se omenjajo Samsung, Hynix, Toshiba in SanDisk.

Korejci niso našli nobenih dokazov o dogovarjanju o cenah na mednarodnem nivoju in omejene dokaze o dogovarjanju o domačih cenah. Preiskava se je usmerjala predvsem na pomnilnik NAND flash, ki se rabi v predvajalnikih glasbe, digitalnih fotoaparatih, pomnilniških karticah, USB-ključih in podobno.

2 komentarja

Micron izboljšal vzdržljivost NAND-flasha

ComputerWorld - Pomnilniški gigant Micron je včeraj objavil, da so dosegli velik napredek pri razvoju MLC in SLC NAND flash pomnilnika. Z uporabo 34-nanometrske litografije so uspeli zvišati vzdržljivost, torej število ciklov zapisa in izbrisa v življenjski dobi čipa, za šestkrat. To pomeni, da bi MLC-ji preživeli 30.000 ciklov, novi SLC-ji pa kar 300.000. 32-gigabitne MLC-je in 16-gigabitne SLC-je je moč zložiti v večjedrne stvore, velikost do 32 oz. 16 GB. Micron poudarja, da to še ni napoved novih SSD-jev, da pa intenzivno sodelujejo s partnerji pri izdelavi končnih izdelkov na osnovi teh novih dosežkov. Tako lahko že prihodnje leto pričakujemo masovno proizvodnjo novih čipov.

64 komentarjev

Polterabajtni SSD iz Toshibe

vir: CNet
TG Daily - Toshiba napoveduje, da bo prihodnji mesec na vsakoletnem srečanju Consumer Electronic Show, ki se odvija v Las Vegasu, predstavila doslej največji SSD-disk. Nov 2,5-palčni pogon bo meril 512 GB, njegova hitrost pa bo v skladu z ostalimi ta hip napovedanimi modeli, tj. do 240 MB/s pri branju in 200 MB/s za zapis. Zgrajen bo iz 43 nm MLC NAND flash čipov, njegova cena za zdaj ostaja še skrivnost, pričakovani datum masovne proizvodnje pa je postavljen v drugo polovico prihodnjega leta.

Niti pol manjši modeli, ki jih proizvajalci obljubljajo za naslednje leto, niso prav nič poceni. Njihove...

24 komentarjev