»

BlackBerry lani z ogromno izgubo, a boljšimi obeti

Reuters - BlackBerry je v preteklem fiskalnem letu, ki se je končalo konec februarja, ustvaril 5,9 milijard dolarjev čiste izgube, so sporočili iz kanadskega proizvajalca mobilnih telefonov. Nekoliko upanja vzbuja le zadnje četrtletje, v katerem so izgubili le 423 milijonov dolarjev, medtem ko so pričakovali še bistveno večjo izgubo. A že pred tem so ustvarili toliko izgube, da lanski rezultat ni mogel biti kaj drugega kot katastrofalen. Novi izvršni direktor John Chen je poudaril, da je podjetje na poti vrnitve k rasti in dobičku ter da se premikajo k trdnejši finančni podlagi.

Glavni problem v BlackBerryju ostaja dejstvo, da prodajo premalo mobilnih telefonov - v zadnjem kvartalu 1,3 milijona, pred tem 1,9 milijona. Samo odpisi...

30 komentarjev

BlackBerry odpušča

Slo-Tech - Težave v kanadskem taboru pametnih telefonov se nadaljujejo, saj se BlackBerry še vedno otepa izgube in stroške krči na vse načine. Mednje sodi tudi odpuščanje, ki bo sledilo letos. BlackBerry je potrdil neuradne govorice, ki so krožile od sredine tedna - odpustili bodo skoraj polovico zaposlenih.

Izmed približno 12.000 zaposlenih se bodo poslovili od 40 odstotkov, tako da bo v podjetju ostalo 7.000 ljudi. Že lani pa so odpustili še pet tisoč ljudi, tako da bo imel BlackBerry kmalu dve tretjini manj zaposlenih, kot so jih imeli v letu 2011. Do leta 2015 tako nameravajo znižati stroške za 50 odstotkov, ne le pri plačah, ampak tudi na drugih postavkah.

Nobena skrivnost ni, da gre...

8 komentarjev

BlackBerry z izgubo negativno presenetil

Slo-Tech - Kanadski BlackBerry (nekdanji RIM) je v preteklem četrtletju zabeležil izgubo (PDF poročila), ki je presegla napovedi analitikov in vzbuja pomisleke o prihodnosti podjetja. Čeprav so se prihodki od prodaje v primerjavi s četrtletjem poprej povečali za 15 odstotkov na 3,1 milijarde dolarjev, so ustvarili 84 milijonov dolarjev izgube. Ta številka absolutno gledano ni visoka, a težave so strukturne narave. V enakem obdobju lani je BlackBerry ustvaril pol milijarde dolarjev izgube, potem pa so se stvari začele obračati na bolje. V predzadnjem kvartalu so pridelali celo 94 milijonov dolarjev dobička, sedaj pa je spet tu izguba.

BlackBerry je celo povečal prodajo pametnih telefonov, in sicer so jih prodali 6,8 milijona, kar je za 13...

4 komentarji

Lenovo hoče kupiti RIM

Slo-Tech - Hitro se približuje 30. januar, ko bo RIM pokazal nov operacijski sistem za svoje pametne telefone BlackBerry 10. Glede na težek položaj kanadske proizvajalca pametnih telefonov bo to dan D, ki bo v veliki meri določil prihodnost podjetja. A pojavile so se tudi druge povsem resne napovedi. Za prevzem RIM-a se zanima Lenovo.

Finančni direktor Wong Wai je na svetovnem gospodarskem forumu v Davosu povedal, da si podjetje ogleduje trg in razmišlja, kako bi okrepilo svojo prisotnost na trgu mobilnih naprav, kjer je danes Lenovo nepomemben igralec. Ena izmed zelo resnih možnosti je nakup RIM-a. Ni sicer edina, a Wai je povedal, da ob dobri ponudbi ne bi oklevali. RIM navedb ni...

13 komentarjev

RIM poslal vabila za dan B 30. januarja, začel preizkus beta verzije

Bloomberg - Že dlje časa je jasno, da ima kanadski izdelovalec blackberryjev RIM težave. Še pred dvema letoma je bilo povsem drugače. Lani je RIM celo zavrnil prevzemno ponudbo Amazona, ker so bili nezadovoljni s ponujenim zneskom. Tedaj je RIM še posloval s pičlim dobičkom. Od tedaj vsako četrtletje beležijo veliki minus. Zadnji véliki poizkus, da se podjetje prebije na zeleno vejo, bo 30. januarja, ko bo v New Yorku potekala uradna predstavitev BlackBerryja 10, za katero so danes poslali lična vabila. Začela se ob 8.30 po lokalnem času oziroma 14.30 po slovenskem (precej manj so navdušeni na zahodni obali, kjer bodo morali vstati pred pol šesto uro). Splavitev izdelka bo globalna, tako da bo nemudoma naprodaj v vseh večjih državah.

BlackBerry 10 bi bil moral iziti že v tej...

2 komentarja

BlackBerry 10 prihaja 30. januarja

Mashable - RIM je napovedal, da bo naslednja verzija njihovega operacijskega sistema za pametne telefone BlackBerry 10 izšla 30. januarja prihodnje leto. Sprva so načrtovali izid še za čas letošnje božične nakupovalne sezone, a so ga morali zaradi težav v razvoju preložiti. BlackBerry 10 pa ni le še ena izmed novih verzij, ampak izjemno pomembna različica, na katero obubožani RIM stavi prihodnost podjetja.

Če namreč BlackBerry 10 ne bo prepričal uporabnikov, bo imel RIM zelo velik problem. Še letos podjetje pesti velika izguba, ki je posledica slabše prodaje izdelkov, saj mu tržni delež odžirata Samsung in Apple. Trenutno imajo blackberryji 4- do 5-odstotni tržni delež, kar je dvakrat manj kot lani. RIM nad vodo držijo le še...

13 komentarjev

RIM dokončno uredil prestrezanje Blackberrijev v Indiji

India Times - Kot smo že pisali, je proizvajalec BlackBerrijev, RIM, zaradi slabe prodaje svojih pametnih telefonov in tablic v precejšnjih finančnih težavah. Novi modeli sicer so, vendar ne morejo konkurirati trenutni Applovi oz. Android ponudbi, večje spremembe pa prihajajo šele naslednjo pomlad (naj bi bile že lani, potem letos poleti, potem letos konec leta, zdaj kot rečeno naslednjo pomlad).

Posledično se še kako držijo trgov, kjer dejansko imajo rast, kot je Indija. Tam so v zadnjih treh letih potrojili prodajo z 1 na 3 milijone kosov, pri čemer znaten delež državljanov sploh še nima (pametnega) telefona. BB-ji so, podobno kot v Veliki Britaniji (če se spomnite #londonriots), popularni zlasti...

24 komentarjev

BlackBerry 10 bo zamudil, RIM z ogromno izgubo

The Wall Street Journal - Kanadski proizvajalec telefonov BlackBerry podjetje RIM je objavilo poslovne rezultate za prvo četrtletje fiskalnega leta 2013, ki kažejo na poslabšanje že tako katastrofalnih rezultatov. Analitiki so slabe rezultate pričakovali, a tako visokih izgube in upada prihodkov niso.

V četrtletju, ki se je končalo 2. junija, so RIM-ovi prihodki upadli za tretjino (v primerjavi z enakim obdobjem lani) in dosegli vsega 2,8 milijarde dolarjev. Padec na medčetrtletnem nivoju znaša 43 odstotkov. Prodali so 7,8 milijona telefonov, medtem ko so jih še pred pol leta dvakrat toliko. Nadaljuje se tudi večanje izgube, ki so jo prvikrat po dolgem času zabeležili pred tremi meseci. Sedaj se je...

5 komentarjev

RIM razmišlja o delitvi podjetja ali prodaji

Žalosten, a vse bolj verjeten scenarij.

The Wall Street Journal - Davno je že od tega, ko je bila situacija v kanadskem RIM-u rožnata, a sedaj je že diametralno nasprotna. Podjetje z vsakim četrtletjem tone vedno globlje, tržni delež in prihodki upadajo, izguba pa raste. Še pred slabim letom dni so bile zamisli o prodaji ali celo razdelitvi podjetja bogokletne, sedaj pa so tudi ti scenariji vedno verjetnejši. Čeprav je britanski Sunday Times vedno potrebno jemati z zrnom soli, gre vseeno premisliti o njegovih navedbah, da se pripravlja razdelitev RIM-a na dva dela in odprodaja dela premoženja.

Kot pišejo v časniku, naj bi RIM-u intenzivno preigravali...

37 komentarjev

RIM z izgubo in brez fokusa

vir: ZDNet
ZDNet - Kanadski proizvajalec blackberryjev RIM se še vedno ni izkopal iz težav, ampak prav nasprotno tone vedno globlje. Resnejše težave se vlečejo vse od lanskega oktobra, ko je bilo celotno omrežje storitev za blackberryje nekaj dni nedosegljivo. Pridružujejo se še izjemno slaba prodaja tabličnega računalnika PlayBook, zaradi česar je RIM opustil ideje o tablicah, in januarska zamenjava celotnega vodstva. Finančni izkaz za pravkar zaključeno četrtletje kaže, da se kriza poglablja, RIM pa vse stavi na BlackBerry 10.

V četrtem kvartalu fiskalnega leta 2011, ki se je končalo 3. marca, so se RIM-ovi prihodki znižali za četrtino na 4,2 milijarde ameriških dolarjev. Medtem ko so imeli leto pred tem skoraj milijardo dolarjev dobička, so v zadnjem četrtletju ustvarili 125 milijonov dolarjev...

33 komentarjev

RIM zamenjal vodstvo

Bloomberg - V kanadskem proizvajalcu blackberryjev so se po ne najboljšem letu odločili, da prevetrijo svojo vodstveno ekipo. Upravni odbor je tako odločil, da zamenjajo izvršna direktorja podjetja Jima Balsillieja and Mika Lazaridisa, ki sta podjetje krmarila dve desetletji. Njuno mesto bo prevzel operativni direktor Thorsten Heins, ki je v podjetju od leta 2008, medtem ko bo direktorica Barbara Stymiest prevzela funkcijo predsednika podjetja. Lazaridis bo postal podpredsednik, Balsillie pa neizvršni član upravnega odbora.

RIM je leta 1984 ustanovil Mike Laziridis, ki je bil edini ali eden izmed izvršni direktorjev vse do danes. Podjetje se je vse od leta 1999, ko so predstavili izjemno popularno mobilnih naprav BlackBerry, vzpenjalo, resnejše...

1 komentar

RIM zavrnil Amazonovo prevzemno ponudbo

The Baltimore Sun - Nobena skrivnost ni, da ima RIM v zadnjih mesecih obilico težav. Obilici slabe publicitete in stroškov zaradi oktobrskega izpada storitev so se pridružili slaba prodaja tabličnega računalnika PlayBook, napovedana zamuda operacijskega sistema BlackBerry 10 in druge javne eskapade, zaradi česar RIM-u ni lahko. Sicer za letošnje zadnje četrtletje še napovedujejo dobiček, a bo ta bistveno nižji od pričakovanj. Razumljivo se je tudi tržna kapitalizacija podjetja v zadnjih 12 mesecih znižala za 77 odstotkov na vsega 6,8 milijarde dolarjev. Zato so bila v javnosti vedno glasnejša namigovanja, da bo RIM moral napraviti korenite spremembe - izključena ni bila niti prodaja.

Kot piše Reuters, se je za RIM zanimal Amazon. Ta...

0 komentarjev

BlackBerry PlayBook se prodaja bolj slabo

vir: CNet
ComputerWorld - Kanadsko podjetje RIM, ki je znano po družini izdelkov BlackBerry, se v zadnjem času spopada s precej težavami, ki bodo negativno vplivale na poslovni izid. Glavni razlog za slabe rezultate je nizka prodaja njihovega tabličnega računalnika PlayBook, ki je na voljo od aprila.

Sprva je stal 500 dolarjev, a uporabniki nad to ceno niso bili navdušeni. V prvem kvartalu dobavljivosti so jih prodali pol milijona, v drugem 250.000 in v zadnjem le še 150.000. Številke so padle kljub temu, da je RIM opazno znižal ceno, tako da je mogoče PlayBook v akcijskih ponudbah dobiti že za vsega 200 dolarjev. V izjavi za javnost pojasnjujejo, da so...

22 komentarjev