»

Bill Gates: razbitje tehnoloških gigantov je slaba ideja

Slo-Tech - V ZDA se v zadnjih mesecih sprva sramežljivo, sedaj pa že pogumneje pojavljajo zamisli, da bi bilo treba velike tehnološke gigante (Facebook, Amazon, Google, Apple) prisilno razbiti na manjša podjetja. V ZDA so se namreč letos začele preiskave Googla, Facebooka, Apple in Amazona zaradi oviranja konkurence.

Bill Gates je v intervjuju za Bloomberg dejal, da je po njegovem mnenju to zelo slab predlog, saj bi namesto enega podjetja, ki zlorablja svoj položaj, preprosto dobili več podjetij, ki počno isto. Meni, da bi namesto tega morali strožje nadzorovati in regulirati podjetja ter neprimerna vedenja jasno razglasiti kot nezakonita. Pravi, da podjetja trenutno delujejo zakonito in da je problem v pomanjkljivi zakonodaji, ki jim omogoča, da s svojimi inovacijami povzročajo tudi številne negativne vplive na družbo. Dodaja, da se ne spomni, kdaj bi na zadnje prisilno razdelili kakšno veliko podjetje. Zadnja večja delitev se je zgodila leta 1982, ko so Bell Systems oz. AT&T razkosali na osem regionalnih operaterjev.

Gates ima z grožnjami o razdelitvi številne izkušnje. Konec 90. let se je pravosodno ministrstvo lotilo Microsofta zaradi zlorabe prevladujočega tržnega položaja in predlagalo tudi razdelitev podjetja. Ko je Microsoft...

64 komentarjev

IBM in Symantec odpuščata

ZDNet - Čeprav se gospodarstvo vsaj onstran Luže počasi pobira oziroma ga poskočno ohranjajo s steroidi iz centralne banke, podjetja intenzivno krčijo stroške in odpuščajo. IBM sicer svojih kadrovskih tegob ne obeša na veliki zvon, a se je vseeno izvedelo, da bo podjetje odpuščalo. V trenutnem ciklu krčenja so odpustili že 1600 zaposlenih, trend pa se bo do konca leta še nadaljeval. Podjetje številk uradno ni želelo navesti, je pa odpuščanje potrdilo. Podjetje ima sicer 430.000 zaposlenih, v letošnjem letu pa bodo stroški iz prestrukturiranja (vključno z odpravninami) dosegli milijardo dolarjev. To pomeni, da bi delo lahko izgubilo od 6000-8000 ljudi. A v prihodnosti pričakujejo še večje prihranke na ta račun, podrobnosti pa podjetje ne razkriva. Razlog za odpuščanje so tudi slabi poslovni rezultati iz prvega letošnjega kvartala, v katerem je podjetje precej...

9 komentarjev

Nokia in RIM zakopala bojno sekiro

CNet - Dva padla velikana sta danes zakopala bojno sekiro, tako da bosta svojo energijo lahko preusmerila v bolj pomembne reči, recimo lastno preživetje, namesto v medsebojno tožarjenje. Tako sta se Nokia in RIM sporazumela, da bosta odstopila od vseh medsebojnih tožb in sklenila nove dogovore o licenciranju. Večji zmagovalec je Nokia, saj ji bo RIM plačal enkratni večji znesek in mesečne obroke neznane velikosti za uporabo njenih patentov. Zneskov podjetji nista želeli razkriti.

Podjetje sta bili v sodnih sporih skoraj deset let. Začeli so se davnega leta 2003, ko sta RIM in Nokia sicer podpisala patentni dogovor, a se nista nikoli zares dogovorila, kaj vse pokriva in česa ne. Zadnje jabolko...

2 komentarja

Facebook dodaja plačljiva sporočila neprijateljem

Other messages.

Slo-Tech - Facebook je pravkar začel testirati možnost plačevanja za pošiljanje sporočil uporabnikom, ki jih nimate na svojem seznamu prijateljev. Za protivrednost 1 dolarja na sporočilo vam garantirajo dostavo neposredno v njihov inbox, ne pa v ti. Other messages mapo, kamor praviloma romajo sporočila neprijateljev, aplikacij, iger ter druge šare, ki ne zgleda kot pristen pogovor med uporabniki.

Če uporabnik odgovori na sporočilo, je ves nadaljnji pogovor zastonj. Če pa ga umesti v svoj spam folder, pa pošiljanje dodatnih plačljivih sporočil več ne bo možno. Zadeva je torej mišljena kot neke vrste "spoznavno sporočilo" za končne uporabnike, ne toliko za podjetja, ki naj bi namesto direktnih sporočil raje...

13 komentarjev

BlackBerry 10 bo zamudil, RIM z ogromno izgubo

The Wall Street Journal - Kanadski proizvajalec telefonov BlackBerry podjetje RIM je objavilo poslovne rezultate za prvo četrtletje fiskalnega leta 2013, ki kažejo na poslabšanje že tako katastrofalnih rezultatov. Analitiki so slabe rezultate pričakovali, a tako visokih izgube in upada prihodkov niso.

V četrtletju, ki se je končalo 2. junija, so RIM-ovi prihodki upadli za tretjino (v primerjavi z enakim obdobjem lani) in dosegli vsega 2,8 milijarde dolarjev. Padec na medčetrtletnem nivoju znaša 43 odstotkov. Prodali so 7,8 milijona telefonov, medtem ko so jih še pred pol leta dvakrat toliko. Nadaljuje se tudi večanje izgube, ki so jo prvikrat po dolgem času zabeležili pred tremi meseci. Sedaj se je...

5 komentarjev

Microsoft kupil Yammer

David Sakcs (levo, Yammer) in Steve Ballmer (Microsoft)

Microsoft - Microsoft je uradno potrdil, da bodo kupili podjetje Yammer, o čemer se je šušljalo že dva tedna. Za podjetje bodo odšteli 1,2 milijarde dolarjev, kupnino pa bodo poravnali v gotovini. Podjetje bo postalo del divizije Microsoft Office, obdržali pa bodo vse zaposlene. Šef oddelka za Yammer bo dosedanji izvršni direktor prevzetega podjetja David Sacks.

Yammer je vodilni ponudnik poslovnih socialnih omrežij (enterprise social network, ESN), ki je bil ustanovljen leta 2008. Gre za poslovno različico Facebooka ali Twitterja, ki nima neskončnega všečkanja statusov in fotografij, ampak je prilagojena za delo v podjetju. To pomeni, da omogoča komunikacijo med posamezniki ali oddelki na različne načine, npr. v obliki v mikrobloganja (kakor Twitter),...

18 komentarjev

RIM razmišlja o delitvi podjetja ali prodaji

Žalosten, a vse bolj verjeten scenarij.

The Wall Street Journal - Davno je že od tega, ko je bila situacija v kanadskem RIM-u rožnata, a sedaj je že diametralno nasprotna. Podjetje z vsakim četrtletjem tone vedno globlje, tržni delež in prihodki upadajo, izguba pa raste. Še pred slabim letom dni so bile zamisli o prodaji ali celo razdelitvi podjetja bogokletne, sedaj pa so tudi ti scenariji vedno verjetnejši. Čeprav je britanski Sunday Times vedno potrebno jemati z zrnom soli, gre vseeno premisliti o njegovih navedbah, da se pripravlja razdelitev RIM-a na dva dela in odprodaja dela premoženja.

Kot pišejo v časniku, naj bi RIM-u intenzivno preigravali...

37 komentarjev

RIM bo odpustil še vsaj 2000 zaposlenih

Žalosten, a vse bolj verjeten scenarij.

CNet - Marčevska objava slabih poslovnih rezultatov je vodstvo kanadskega RIMA prisilila k resnemu razmisleku, in očitno bodo spet odpuščali. Kot poroča časopis Globe and Mail, ki se sklicuje na vire znotraj podjetja, naj bi že s 1.6. delovne knjižice vrnili vsaj 2000 zaposlenim. Na tapeti bodo predvsem kadrovniki, pravniki, komercialisti, marketingarji in nižji menedžerji, inženirji pa tokrat očitno ne.

RIM je na podoben način odpuščal že lani poleti, ko so se prav tako znebili nekje 2000 zaposlenih. Junija jih bodo potem imeli le še 14.500, od več kot 20.000 v najboljših časih.

Letos so skoraj...

0 komentarjev

RIM z izgubo in brez fokusa

vir: ZDNet
ZDNet - Kanadski proizvajalec blackberryjev RIM se še vedno ni izkopal iz težav, ampak prav nasprotno tone vedno globlje. Resnejše težave se vlečejo vse od lanskega oktobra, ko je bilo celotno omrežje storitev za blackberryje nekaj dni nedosegljivo. Pridružujejo se še izjemno slaba prodaja tabličnega računalnika PlayBook, zaradi česar je RIM opustil ideje o tablicah, in januarska zamenjava celotnega vodstva. Finančni izkaz za pravkar zaključeno četrtletje kaže, da se kriza poglablja, RIM pa vse stavi na BlackBerry 10.

V četrtem kvartalu fiskalnega leta 2011, ki se je končalo 3. marca, so se RIM-ovi prihodki znižali za četrtino na 4,2 milijarde ameriških dolarjev. Medtem ko so imeli leto pred tem skoraj milijardo dolarjev dobička, so v zadnjem četrtletju ustvarili 125 milijonov dolarjev...

33 komentarjev

RIM zamenjal vodstvo

Bloomberg - V kanadskem proizvajalcu blackberryjev so se po ne najboljšem letu odločili, da prevetrijo svojo vodstveno ekipo. Upravni odbor je tako odločil, da zamenjajo izvršna direktorja podjetja Jima Balsillieja and Mika Lazaridisa, ki sta podjetje krmarila dve desetletji. Njuno mesto bo prevzel operativni direktor Thorsten Heins, ki je v podjetju od leta 2008, medtem ko bo direktorica Barbara Stymiest prevzela funkcijo predsednika podjetja. Lazaridis bo postal podpredsednik, Balsillie pa neizvršni član upravnega odbora.

RIM je leta 1984 ustanovil Mike Laziridis, ki je bil edini ali eden izmed izvršni direktorjev vse do danes. Podjetje se je vse od leta 1999, ko so predstavili izjemno popularno mobilnih naprav BlackBerry, vzpenjalo, resnejše...

1 komentar

RIM zavrnil Amazonovo prevzemno ponudbo

The Baltimore Sun - Nobena skrivnost ni, da ima RIM v zadnjih mesecih obilico težav. Obilici slabe publicitete in stroškov zaradi oktobrskega izpada storitev so se pridružili slaba prodaja tabličnega računalnika PlayBook, napovedana zamuda operacijskega sistema BlackBerry 10 in druge javne eskapade, zaradi česar RIM-u ni lahko. Sicer za letošnje zadnje četrtletje še napovedujejo dobiček, a bo ta bistveno nižji od pričakovanj. Razumljivo se je tudi tržna kapitalizacija podjetja v zadnjih 12 mesecih znižala za 77 odstotkov na vsega 6,8 milijarde dolarjev. Zato so bila v javnosti vedno glasnejša namigovanja, da bo RIM moral napraviti korenite spremembe - izključena ni bila niti prodaja.

Kot piše Reuters, se je za RIM zanimal Amazon. Ta...

0 komentarjev

Rekordne prodaje pametnih telefonov v letu 2009

IDC letno poročilo

vir: CNET News
CNET News - IDC, podjetje za raziskavo trga je v torek podalo poročilo o rekordnih prodajah pametnih telefonov v zadnjem četrtletju leta 2009, ko so proizvajalci telefonov prodali 54.4 milijonov naprav.
Kot navajajo je rast 39% glede na prodajo naprav v istem obdobju leta prej.

Proizvajalec z največjo rastjo prodaje v letu 2009 je Apple.
Apple je v letu 2009 prodal 25.1 milijonov telefonskih naprav in le leto prej 13.8 milijonov naprav. Tržni delež iz leta 2008, je 9.1%, in je v letu 2009 narasel na 14.4%, kar pomeni, da je imel Apple 81.9% letno rast.

Po poročanju IDC, je imel Apple največji letni prirastek med proizvajalci mobilne tehnologije.
Zadnje četrtletje v letu 2009 je bila prodaja in tržni delež še bolj ugodna za Apple. Podjetje je prodalo 8.7 milijonov iPhonov v zadnjem četrtletju, za razliko od leta poprej z le 4.4 milijonov. Tako se je...

9 komentarjev