»

Toshiba pripravlja 3D-zaslon, ki ne terja očal

Slo-Tech - Pred skoraj tremi leti je Toshiba na sejmu CES 2012 napovedala televizorje, ki bodo prikazovali 3D-sliko, ne da bi morali gledalci nositi neudobna in za oči naporna očala. Zdelo se je, da iz vsega skupaj ne bo nič, a Toshiba je te dni napovedala tak zaslon z ločljivostjo 4K (3840 x 2160) in dolžino diagonale 15 palcev, ki si ga bomo lahko od blizu pogledali že prihodnji mesec v Las Vegasu na CES-u 2015.

Ločljivost 4K danes sicer ni nič neobičajnega, medtem ko je 3D-slika brez očal vredna pozornosti. Seveda bo mogoče uporabljati tudi klasičen 2D-način, slika pa bo v obeh primerih primerljivo kakovostna, zatrjujejo. Trenutni paneli, ki omogočajo prikaz 3D-slike, imajo namreč težave s svetlostjo v 3D in kakovostjo slike v...

11 komentarjev

Najpopolnejša topografska karta Zemlje doslej

Himalajski ledeniki v Butanu

vir: The Register
BBC - Japonski in ameriški znanstveniki so objavili, da so izdelali doslej najpopolnejšo topografsko karto Zemlje, ki verno popiše 99 odstotkov Zemeljskega površja, s čimer so krepko presegl prejšnji dosežek.

Skupaj so zlepili 1,3 milijona posnetkov, ki jih je posnel japonski Aster na satelitu Terra. Kot pravijo, je razdalja med dvema točkama, katerih višino so izmerili, 30 metrov. Nastali zemeljevid se imenuje Global Digital Elevation Map in bo na voljo za brezplačno rabo in prenos, zajema pa področja Zemlje med 83 vzporednikom severno in južno (polov žal ne boste videli). Sedaj bodo nove posnetke združili s starimi, ki jih je pred štirimi...

16 komentarjev

Znanost in tehnologija II.

Prva barvna slika s Titana

vir: NASA
Slashdot -

Največja novica s področja znanosti te dni je gotovo uspešen pristanek sonde Huygens na Saturnovi luni Titanu, potem ko je sedem let potovala na sondi Cassini in se za božič od nje odcepila in začela zadnjo fazo svojega potovanja. Prvi odčitki so zelo vzpodbudni, saj NASA poroča, da vsi senzorji delujejo brez napak, prav tako tudi izgub pri prenosih ni. Slike, ki jih je sonda poslala, si lahko ogledate na Nasinih strežnikih. Debata v forumu poteka v temi Halo, Titan!

Na spletu in...

15 komentarjev

Potres spremenil rotacijo Zemlje

ZDNet - Kot poročajo na ZDnetu, naj bi potres, ki je pred dnevi prizadel jugovzhodno Azijo, skrajšal čas, ki ga Zemlja potrebuje za eno rotacijo okoli svoje osi, za 3 mikrosekunde. Kot pravi Richard Gross iz Nasinega kalifornijskega laboratorija, tako velika masa vode, ki se je premaknila in pa nariv dveh tektonskih plošč povzroči spremembo porazdelitve gostote in hitrejše vrtenje.

Zemljina rotacija, kot pravijo pri Nasi, nikoli ni stalna, saj se Zemlja počasi upočasnjuje, ni pa jim še uspelo praktično dokazati, ali lahko površinski pojavi kot so plima in oseka ter spremembe vremena, povzročijo upočasnjevanje ali pospeševenje Zemljine rotacije. Več tukaj.

Slo-tech berite čez par tisoč let. Takrat vam bomo poročali,če zgoraj omenjene trditve držijo.

151 komentarjev

Lepota po finsko

HardOCP - Finska je dežela prostranih gozdov in Finci eni izmed najboljših obdelovalcev lesa, zato me niti slučajno ni presenetil tale projekt, ki ga je izpeljal in opisal (v finščini [:\\]) pripadnik prej omenjenega naroda. Tip, ki se je odločil izpeljati ta projekt, je imel kar zahtevno nalogo, saj izdelava kvalitetnega ohišja povsem iz lesa le ni mačji kašelj. No, kot lahko vidite, mu je naloga precej dobro uspela, saj se tako izdelanega ohišja najbrž nebi branil nihče. Tudi...

4 komentarji

NASA zopet preseneča

BBC - Da NASA ne zapravlja denarja za povsem nepotrebne stvari, lahko opazimo že pri zelo zanimivo zastavljenih projektih. Poleg takih cvetk, kot so razvijanje vesoljskega bombnika, s katerim bi bombardiranje dobilo povsem nove razsežnosti, se njihovi znanstveniki ukvarjajo tudi s takimi projekti, kot je izdelava najbolj natančnega 3D zemljevida in najbolj natančne karte zemeljskega površja. No, če je prvi zaenkrat še vedno v izgradnji, pa je drugi ravnokar končan. Za izdelavo le-tega so morali narediti kar 1000 satelitskih posnetkov, rezultat pa je kar lep, saj so se končno lahko znebili "podvojenih ozemelj", ki tako rada nastanejo ob robovih zemljevida, pri prenosu slike Zemljinega površja na ravnino. Več o vsem tem si lahko preberite tukaj.

2 komentarja

DivX v komercialnih vodah

The Register - DivXNetworks Inc je objavil licenciranje priljubljenega kodeka za kompresijo DivX inštitutu Fraunhofer (jep, oni fantje in dekline, ki so -- med drugim, da se razumemo -- pogruntali mp3). Inštitut kani tehnologijo uporabiti za stvarjenje navideznih 3D okolij, ki naj bi jih uporabljali za navidezne komunikacije.

Na drugi strani pa so začeli stvaritelji kodeka sklepati pogodbe z imeni, kot so recimo The Jim Henson Co. (mupetki!) ter Sigma Designs Inc, s katerim nameravajo skupno nastopiti na trgu video komponent.

3 komentarji

NASA pripravlja 3D zemljevid

Slashdot - Stari zemljevidi resda prikažejo celotno površino sveta, vendar še vedno niso dovolj natančni, saj so bili posneti s starejšo tehnologijo. Pri ameriški Nasi si se zato odločili, da začnejo izdelovati najbolj natančen zemljevid, kar jih je bilo kdaj narejenih. Vendar tukaj ne bo šlo za navadne zemljevide, ampak za prave 3D pokrajine. Da, prav ste slišali, NASA namerava celotno Zemljino površje prenesti v 3D, kar pa bo kar zahtevna naloga, saj na celotnem površju kar mrgoli raznih dolin in dolinic. Prvi zemljevid izdelan z novo tehniko, bo zemljevid Severne Amerike, ki bo izdan konec leta 2002. Kdaj pa bomo videli še ostali svet, pa zaenkrat še ni znano.
Kot zanimivost naj še povem, da Slovenci pri slikanju površja nismo bili ravno zapostavljeni, saj smo si...

1 komentar

Znanstvenik odpuščen zaradi zemljevidov Aljaske

The Register - In to ne kakršnihkoli zemljevidv, temveč zemljevidov biološke raznolikosti na Aljaski. Njegovo mišljenje je, da je bil iz geološko-biološkega inštituta v Marylandu, ZDA, odpuščen zaradi politične občutljivosti zemljevidov tega območja. Odgovorni pa pravijo, da je bil odpuščen, ker je te zemljevide prekmalu objavil, čeprav so že bili javno dostopni. Mislm kr neki....
No, če vas še vedno zanima celotna zgodba, si jo oglejte tukaj.

3 komentarji