»

Skupina ljudi, katerih navdušenje nad izdelkom napoveduje pogubo

Slo-Tech - Nekateri izdelki se med potrošniki primejo, drugi žalostno poniknejo na smetišče zgodovine. Gledajoč nazaj je enostavno biti pameten in iskati razlage, zakaj je Applov iPod uspel, Microsoftov Zune pa ne, medtem ko so napovedi za prihodnost težje in manj zanesljive, a bi bile dovolj natančne hkrati dragocenejše. Raziskovalci z MIT-a, Univerze Northwestern v Illinoisu in hongkonške univerze so pokazali, da lahko slab rezultat napovemo na podlagi visoke prodaje posebni podskupini potrošnikov, ki so jo poimenovali znanilci propada (harbingers of failure).

Osnovna predpostavka v trženju je...

36 komentarjev

Prosto dostopne ocene indijske mature na spletu kažejo nepravilnosti

Hack A Day - Eden najpomembnejših izpitov v Indiji je ISC, ki se tam opravlja po zaključeni srednji šoli. Od njega je odvisno, na katero univerzo se bo kdo lahko vpisal. Zato dijaki težko pričakujejo rezultate in včasih uberejo kakšno bližnjico. Redko pa se zgodi, da ta razkrije velike malomarnosti in nepravilnosti.

Debarghya Das je želel ugotoviti, kako sta njegova prijatelja odpisala test, zato je pogledal, ali je mogoče priti na strežnik z rezultati. Ta je narejen tako, da lahko vsakdo pogleda svoje rezultate, a brez vsakršne zaščite. Ker je prijavni podatek zgolj šifra šole in zaporedna številka kandidata, je Das napisal kratko skripto, ki je z interneta snela podatke o vseh 65.000 maturantih, ki so test reševali, skupaj z imeni. To kaže na malomarnost sestavljavcev računalniškega sistema in je svojevrsten problem.

Bistveno...

24 komentarjev

Na Amazonu velik problem lažne recenzije

Harriet Klausner

The New York Times - Kako se odločiti, ali bi knjigo kupili, če avtorja ne poznamo? Za mnenje povprašamo koga, ki je knjigo že prebral. Na Amazonu, kjer se prodaja vse mogoče, a še vedno tretjino prihodkov ustvarijo s prodajo knjig, je mogoče kupiti vsako knjigo, ki se danes prodaja. In da se v tej goščavi znajdemo, predvsem pa da se avtorji lahko prebijejo na vrh, ima Amazon precej razdelan sistem recenzij knjig....

23 komentarjev

Recenzije na Amazonu enako zanesljive kot profesionalne

Guardian - Praktično vsaka večja spletna prodajalna ima možnost komentiranja in recenziranja izdelkov, kjer lahko vsakdo, navadno pa seveda kupci, priobči svoje mnenje o izdelku. Ob tem so novi potencialni kupci venomer v precepu, ali gre tem ocenam verjeti. Rezultati študije (članek), ki so jo izvedli na Harvardu, kažejo, da v povprečju zelo - vsaj ko gre za knjige.

Primerjali so 100 recenzij leposlovnih del, ki so jih napisali profesionalni kritiki za The New York Times, Guardian, Post in ostale uveljavljene medijske hiše, ter kritike istih del na Amazonu, ki so jih napisali brezimni amaterski ocenjevalci. Rezultati so pokazali, da je ujemanje med obema skupinama podatkov veliko. Čeprav recenzij na Amazonu vsebinsko in kakovostno nihče ne preverja, so...

11 komentarjev

Naslednja postaja spamerjev: Kindle Store

Manuel Ortiz Braschi je v Kindle Storu objavil več kot 3000 knjig, večinoma kopij drugih del.

vir: Reuters
Reuters - Spamerji so odkrili novo platformo, na katero lahko masovno pošiljajo spam in pri tem zaslužijo. Izbrali so Amazonovo spletno trgovino za e-knjige Kindle, kamor lahko vsakdo postavi svojo ali "svojo" knjigo in dobi odstotke od prodaje. Tako se vsak dan na strani pojavi več tisoč lažnih ali pa samo zelo nekakovostnih "knjig".

Večina materiala izvira iz tako imenovanih PLR-jev (private label rights), ki jih lahko poceni kupijo na...

4 komentarji

Avtorji želijo obiti založnike

Guardian - Skupina avtorjev knjig se je odločila iz prehranjevalne verige črtati založnike in je sklenila dogovor o prodaji e-različic svojih knjig neposredno z Amazonom. Gre za mnoga zveneča imena, kot so Philip Roth, Martin Amis in pokojni John Updike (oz. dediči njegovih pravic). Združili so se v Odyssey Editions, nad katerim bdi Andrey Wylie. Trenutno ekskluzivno prek Amazonovega Kindla nudijo 20 naslovov, ki stanejo običajnih 9,99 dolarja. Pogodba velja dve leti.

Wylie je v intervjuju za Harvard Magazine napovedal, da bodo združili 700 strank, pogledali, katerih pravic nimajo v lasti založniki, in ustanovili podjetje, ki bo licence prodajalo neposredno Googlo, Amazonu, Applu in drugim trgovinam. Založniki so seveda ogorčeni, saj jim grozi izguba velikega kosa e-knjižne pogače, zato na vse kriplje dokazujejo, da jim v skladu s pogodbami za papirnate izdaje iste pravice ostajajo tudi za digitalne verzije knjig.

V Veliki Britaniji avtorji od prodaje elektronskih izdaj dobijo 25 odstotkov,...

38 komentarjev