»

Kako je nastajalo novo ozadje za Windows 10

Wired News - Pred tremi leti se je poslovil stari logotip Windows s stiliziranim valovitim oknom s štirimi razdelki različnih barv, ki ga je zamenjal vizualno preprostejši logotip. Windows 10 bo imel privzeto ozadje s tem motivom, s čimer sledi logiki Windows 7. Ostale moderne verzije (XP, Vista, 8) so imele ozadje z motivom iz narave. Microsoft je sedaj razkril, kako je potekalo ustvarjanje privzetega ozadja za Windows 10.

Časi enostavnih fotografij so minili in temu je sledila tudi oblikovalska ekipa pod taktirko Bradleyja Munkowitza, ki je za oblikovanje skrbel tudi v filmu Tron: Zapuščina. Ekipa se je lotila na videz preproste naloge, ki pa to sploh ni bila. Poustvariti logotipa s fizičnim objektom ni preprosto zaradi perspektive (srednja črta mora biti ravna), prav...

55 komentarjev

BASIC je star pol stoletja

Slo-Tech - Pred pol stoletja, točno 1. maja 1964 ob 4.07 zjutraj sta John Kemeny in eden izmed njegovih študentov na računalniku v Dartmouth Collegeu v New Hampshiru itočasno pognala dva programa, napisana v novem programskem jeziku BASIC. Kemeny je bil profesor matematike, ki je verjel, da morajo računalniki postati uporabni tudi v drugih vedah, ne le v matematiki in računalništvu, poznavanje računalništva pa nujen sestavni del izobrazbe. V letih 1963-1964 je skupaj s Thomasom Kurtzem napisal programski jezik, ki sta ga poimenovala Beginner's All-purpose Symbolic Instruction Code ali kratko BASIC.

Tisti čas so bili računalniški programi zapisani na luknjanih karticah, ki so jih v računalnike nalagali eno za drugo. Problem je bil, da so tako lahko izvajali le predpripravljene programe in le...

7 komentarjev

HP nazaj na Windows 7

CNet - Microsoft si želi, da bi uporabniki čim hitreje prestopili na nov operacijski sistem Windows 8.1. Toda pri tem imajo težave, saj je Windows XP praktično neuničljiv in kljub za april napovedanemu koncu podpore še vedno vztraja na več kot četrtini računalnikov. Težave povzroča tudi daleč najpriljubljenejši Windows 7, ki je na dobri poti, da postane xp drugega desetletja. Tako so odločili uporabniki, pravi Hewlett-Packard.

Čeprav Microsoft nad prodajo starejših verzij operacijskih sistemov z novimi računalniki nikoli ni bil navdušen, te prakse (downgrading) niso nikdar prepovedali. Uradno zaradi poslovnih uporabnikov, ki imajo legitimne razloge za nakup starejših verzij, neuradno pa tudi zato, ker je še vedno bolje prodati izvod stare verzije operacijskega sistema kakor nobenega.

HP se...

95 komentarjev

Windows Blue še letos, Windows 8 precej slabo

ZDNet - Leta 1985 je Coca-Cola začela prodajati novo kokakolo, zvarjeno po spremenjenem receptu, za katero so pričakovali velik uspeh. Kupci pa so bili nad novostjo vse prej kot navdušeni in prodaja je strmo padla. Šele vrnitev starega recepta pod imenom Coca Coca Classic je ponovno pognala prodajo in vnovič ustoličila kraljico sladkih pijač. Leta 2012 je Microsoft izdal novo verzijo operacijskega sistema Windows 8, ki je imela povsem prenovljen videz. Uporabniki so se začeli puntati in prav mogoče je, da bo njegov naslednik Windows Blue spet prinesel star uporabniški vmesnik. Je torej Windows 8 Microsoftova nova kokakola?

Vse ni slabo. V šesti mesecih po izidu Windows 8 so prodali 100 milijonov izvodov (januarja je ta številka znašala 60 milijonov). V to so vštete vse verzije, tako OEM kot tudi...

99 komentarjev

Microsoft napravil korenit rez s pretekostjo tudi z novim logotipom

Prvi logotip, 1975-1979.

vir: TechNet
TechNet - Microsoft se je očitno odločil, da bo Windows 8 tisti prelom in dokončen rez s preteklostjo, ko bodo z njo opravili tako temeljito, da ne bodo ostali niti vizualni drobci. Glavna sprememba je seveda uporabniški vmesnik, saj so stari Aero iz Windows 7 enostavno ukinili. Sprva je kazalo, da bodo imeli uporabniki izbiro, ali vzeti novega ali ne, a so v Redmondu odločili drugače. Metro, ki se zaradi težav z blagovno znamko sedaj ne imenuje več tako, prinaša popolnoma nov uporabniški vmesnik. Ni več gumba Start, ki je bil dolga leta zaščitni znak, videz pa je poenoten s tabličnimi računalniki.

V Redmondu imajo smisel za detajle, zato so predrugačili tudi logotip okolja Windows. Po več inkarnacijah valovitega štiribarvnega...

110 komentarjev

Windows 8 že pobegnil na splet

The Verge - Ko je bil Windows 8 uradno dokončan, torej je dosegel stadij RTM, česa drugega tako ali tako nismo pričakovali. Le vprašanje časa je bilo, kako hitro bo kakšna kopija pobegnila na internet in to se je zgodilo v manj kot 24 urah. Sprva je na internetu vladala skepsa, ali gre za pravo verzijo, a po vikendu premlevanja je obveljal konsenz, da gre za pravo stvar.

Windows je za naročnike MSDN in TechNet vedno na voljo že pred izidom škatlaste verzije (retail). Tudi letos bo tako, in sicer ga bodo lahko prenesli že 15. avgusta, medtem ko bo splošna dobavljivost šele 26. oktobra. Uporabniki študentskih različic (program MSDNAA) in so navadno nekje vmes; za letos se še ne ve, kdaj bo Windows 8 na voljo zanje.

A že pred omenjenim 15. avgustom je na splet ušla...

35 komentarjev

Microsoft primoran umakniti ime "Metro"

[dodaj]

vir: The Verge
The Verge - Kot kaže, je Microsoft včeraj svojim zaposlenim poslal interni dopis, v katerem jim prepoveduje vsakršno nadaljnjo rabo besede "Metro" za opisovanje novega Windows 8 grafičnega vmesnika. Razlog za to je zgleda v tem, da so Microsoftovci "pozabili" predhodno preveriti, ali je to znamko že kdo registriral. In v EU jo je, pa ne kakšno manjše podjetje, ampak veliki nemški trgovinski koncern Metro AG z 280 tisoč zaposlenimi in skoraj 70 milijardami letnega prihodka. Veriga, ki jo nekateri morda poznate zavoljo diskontnih prodajaln v sosednji Avstriji, je znamko seveda registrirala tudi za računalniške izdelke in storitve, zato se Microsoft seveda ne sme "šlepati" na isto ime.

Pogajanja med podjetjema sicer so v teku, vendar bi...

56 komentarjev

Windows 8 prinaša nov poenoten pristop k tiskanju

Microsoftov laboratorij za preverjanje združljivosti tiskalnikov.

vir: MSDN Blogs
MSDN Blogs - Microsoft je na svojem blogu razkril, da bodo v Windows 8 spremenili pristop k tiskanju, s čimer bodo skušali rešiti večne težave z iskanjem gonilnikov za tiskalnike. Doslej je veljalo, da za vsak tiskalnik za vsako verzijo operacijskega sistema obstoji svoj gonilnik (najde se sicer nekaj univerzalnih gonilnikov), v Windows 8 pa bo tega konec. Microsoft si prizadeva, da bi z enim gonilnikom lahko podprli vrsto različnih fizičnih tiskalnikov.

Nova tiskalniška arhitektura v Windows 8 se imenuje v4, kar pomeni četrta verzija. Tretjo verzijo smo uporabljali od Windows 2000 do Windows 7, prvi dve pa še v starejših verzijah Windows. Glavna novost je uvedba tako imenovanih razrednih gonilnikov...

9 komentarjev

Windows 8 brez škatlaste različice?

CNET - V 20-letni zgodovini operacijskega sistema je bila doslej še vsaka verzija na voljo v škatlasti različic (retail). Te so sicer dražje, a se prosto prodajajo v trgovinah - za razliko od nadgradenj, ki so vezane na licenco za prejšnjo verzijo, ali OEM-verzij, ki so vezane na nakup novega računalnika - brez omejitev. V Windows 8 bo precej novosti, npr. verzija za ARM, večji poudarek na tablicah in združitev uporabniškega vmesnika za vse verzije na tablični Metro, čemur naj bi po današnjih špekulacijah sledila tudi licenčna politika. Z drugimi besedami: inačice retail ne bo.

Na tedenskem podcastu Windows Weekly so namreč razkrili, da te verzije bržkone ne bo. OEM-verzija bo na...

84 komentarjev

Potrjeno: Windows 8 prihaja v začetku avgusta

Nov uporabniški vmesnik spremlja tudi nov logotip

PC Pro - Microsoft je potrdil, kar smo potihoma pričakovali in med špekulacijami napovedali zadnje mesece. Windows 8 bo dokončan in poslal v fizični tisk medijev (RTM) prvi teden avgusta (med 1. in 5. avgustom), je dejal finančni direktor Tami Reller. Splošna dobavljivost (general availability) je napovedana za konec oktobra. Naslednja strežniška različica Windows Server 2012 se drži ustaljenega tempa in bo v stadiju RTM sredi avgusta, kakšen teden ali dva za Windows 8, splošna dobavljivost pa bo sledila že septembra.

RTM-verzija je že končna verzija operacijskega sistema, ki pa je še ni mogoče...

161 komentarjev

Prava nadgradnja na Windows 8 le s Sedmice

ComputerWorld - Izid Windows 8 se približuje, zato nam Microsoftov marketinški oddelek počasi dozira informacije o novem operacijskem sistemu. Sedaj so postale znane podrobnosti o nadgradnji na Windows 8, ki bo pravno oziroma licenčno mogoča z Windows XP in novejših, tehnično pa le z Windows 7. Podatkov o datumu izida pa še vedno ni.

Nadgradnja z Windows 7 na Windows 8 je tehnično mogoča brez težav, tako da uporabnikom ostanejo vsi nameščeni programi, sistemske nastavitve in dokumenti. Spomnimo, da bo Windows 8 na voljo v štirih verzijah: navadna, Pro, Enterprise za podjetja in RT za platformo ARM. Nadgradnja na navadno bo mogoča z Windows 7 Starter, Home Basic in Home Premium, medtem ko bo Windows 8 Pro moč povezniti na katerokoli...

136 komentarjev

Windows 8 za ARM dvakrat dražji od Sedmice

Extremetech - Cene Windows v škatlasti verziji (retail), ki se prodaja v trgovini so mnogokrat videti visoke, a resnici na ljubo malokdo to kupi. Podjetja in drugi veliki porabniki dobijo svoje programe masovnega licenciranja, kupci novih računalnikov pa dobijo Windows že prednaložen (OEM-verzija). In te verzije so precej cenejše, čeprav natančnih cen Microsoft in OEM-proizvajalci ne obešajo na veliki zvon. Po Microsoftovi napovedi, da bo Windows 8 na voljo tudi za ARM (tako imenovana verzija Windows 8 RT), se je postavilo zanimivo vprašanje, koliko bo to stalo. Microsoft namreč s to verzijo meri na poceni tablice, kjer je cena odločujoč dejavnik. Preseneča, da bo Windows 8 RT sorazmerno drag.

Pogovori z več sestavljavci računalnikov...

44 komentarjev

Izšel je Windows 8 Release Preview

Microsoft - Microsoft je včeraj zvečer naznanil novo različico operacijskega sistema v razvoju, Windows 8 Release Preview. Različica Release Preview (nekoč poimenovana Release Candidate) je zadnja faza pred končno različico, ki bo najverjetneje na voljo letošnjo jesen.

Kot že velikokrat omenjeno, Windows 8 prinaša veliko sprememb in novosti, najbolj opazna med njimi je prenovljen grafični vmesnik in platforma Metro (poznamo ga iz Windows Phone 7, kjer je bil dobro sprejet, sedaj pa bo prilagojen tudi za tablične in namizne računalnike), skupaj z njim pa tudi Windows Store, kjer bodo razvijalci lahko ponujali svoje Metro aplikacije.

To seveda zdaleč ni vse, saj je vseh sprememb že napram prejšnji različici Consumer Preview ogromno (več deset...

186 komentarjev

Windows 8: Aero je mrtev, naj živi Metro

Trenutni dizajn Windows 8

MSDN Blogs - Microsoft je napovedal, da grafični vmesnik Aero, ki so ga prvikrat uporabili v Windows Visti in ga danes množično uporabljamo v Windows 7, v prihajajočem Windows 8 ne bo dobil svojega mesta. Ne le verzije za prenosne naprave, ampak vse inačice Windows 8 bodo uporabljale Metro, ki je soroden vmesniku na Windows Phone 7. Ob tej priložnosti je Microsoft na svojem blogu nenavadno na široko razložil, kako sta potekala izbor in zasnova vmesnika.

Z uporabniškimi vmesniki je sicer križ že od prvih verzij naprej. Ko je Windows 1 izšel daljnega leta 1985, je bil v bistvu le program, ki je tekel na DOS-u. Opcijsko je podpiral tudi miške, ki pa so bile tedaj silna redkost, in večina uglednih revij jih je tedaj označila za modno muho, ki se v...

204 komentarji

OEM in Windows: manj je več

The New York Times - Kupljeni sestavljeni računalniki z operacijskim sistemom običajno vsebujejo še marsikaj drugega kot goli sistem. Sestavljavci (OEM) nanje poleg operacijskega sistema, ki ga uporabnik sicer dobi precej ceneje od škatlaste verzije (retail), a ga mora kljub temu plačati, naložijo še kopico drugih programov. Žal gre večinoma za razne neuporabne in nadležne orodne vrstice, preizkusne verzije ipd. Njihova motivacija je jasna, saj jim proizvajalci teh programov za to početje mastno plačajo, na suhem pa ostanejo uporabniki, ki dobijo že precej zapacan in zaradi tega počasnejši računalnik. Microsoft je v tem početju zagledal tržno nišo.

Računalnike, ki imajo nameščeno minimalno količino programske opreme in zaradi svoje vitkosti delujejo hitreje, Microsoft imenuje verzija Signature. V ZDA so zato začeli izvajati program, ki omogoča čiščenje zapacanih računalnikov. Odprtih je že 16...

19 komentarjev

Windows 8 ne bo predvajal DVD-jev in blu-rayjev

Microsoft - Windows 8 bo pometel z zgodovino na marsikaterem področju, saj se bo od praktično vseh predhodnikov razlikoval v številnih ključnih pogledih. To bo po letu 1995 prva verzija Windows brez znamenitega gumba Start, ki je postal njihov zaščitni znak - navsezadnje je stilizirana verzija okna z gumba Start glavni logotip Windows. To bo tudi prva verzija, ki bo tekla na platformi ARM, kar se je Microsoft še pred leti zaklinjal, da se ne bo nikoli zgodilo. Windows 8 bo tudi prvi prinesel nov uporabniški vmesnik Metro in še bi lahko naštevali. Sedaj pa je Microsoft sporočil, da bo to tudi prva verzija po dolgem času, ki ne bo podpirala predvajanja DVD-jev in Blu-rayjev z video vsebinami (branje podatkovnih zgoščenk seveda...

73 komentarjev

Windows 8 prihaja v štirih inačicah

The Windows Blog - Vrabci na vejah že čivkajo, da bo Windows 8 prvi Microsoftov operacijski sistem, ki bo tekel tudi na platformi ARM. Čeprav bo WOA (Windows on ARM) precej različen od klasičnih PC-jevskih verzij, saj na njem sploh ne bo mogoče poganjati aplikacij x86/x64 niti jih emulirati, seveda sodi v družino Windows 8. Uradno se bo imenovala Windows RT, imela pa bo še integriran Word, Excel, PowerPoint in OneTime, a bo brez Media Playerja. To bo ena izmed inačic prihajajočega operacijskega sistema, na voljo pa bodo še tri druge, je danes razkril Microsoft.

Z imeni bo nekoliko zmede, saj bo Windows 8 uradno ime novega operacijskega sistema in hkrati tudi ime ene izmed edicij (situacija spominja na irski problem, kjer je Irska uradno ime...

139 komentarjev

CES 2012: Kaj smo izvedeli o Windows 8

ZDNet - Na sejmu CES, ki se je iztekel včeraj, je Microsoft sodeloval zadnjič. Povrhu pa so se še odločili, da ne bodo govorili veliko o prihajajočem operacijskem sistemu Windows 8, saj niso vse svoje prisotnosti omejiti le nanj. Kljub temu smo uradno ali neuradno izvedeli mnogo o prihajajočem sistemu in napovedanem datumu izida.

Ballmer v svojem nagovoru Windows 8 praktično ni omenjal, a na stojnici je bilo mogoče videti Windows 8 build 8175, kar mnogi sestavljavci računalnikov in pisci programske opreme smatrajo kot predbeta verzijo. Prava beta je sicer napovedana za februar. Kot je sedaj že znano, bo Windows 8 tekel tudi na arhitekturi ARM. Največ ugibanj in špekulacij se tiče prav te verzije. Tako še vedno ni znano, ali bo...

97 komentarjev

Prve pregledne verzije Windows 8 za razvijalce

vir: ZDNet
ZDNet - Microsoft je Windows 7 izdal pred poldrugim letom in čeprav na mnogo računalnikih še vedno tečejo starejše verzije, je Windows 8 že globoko v razvoju. O datumu izida je še prezgodaj špekulirati, čeprav se omenjata zaključek prihodnjega leta ter pričetek leta 2013, je pa Microsoft pripravil že prvo alfa verzijo izdelka.

Iz Redmonda so skupini izbranih preizkuševalcev in sestavljavcev računalnikov (OEM) začeli pošiljati različico M3 (Milestone 3) prihajajočega operacijskega sistema Windows 8. Šlo naj bi za verzijo 7971.0.110324-1900, njen namen pa je proizvajalcem dati dovolj časa, da se pripravijo na izid sistema, ki bo čez palec rečeno čez dve leti.

Razvoj verzije M3 se je začel prejšnji mesec, zatem pa bo izšla verzija CTP...

41 komentarjev

General Electric prikazal 500 GB-holografski disk

TG Daily - General Electric je demonstriral, kako izgleda zapis pol terabajta podatkov na ploščke v velikosti CD-ja. Razvili so nov mikroholografski material za hranjenje podatkov, ki omogoča doseganje tako visoke gostote zapisa. Razlika od klasičnih DVD-jev in CD-jev, ki zapisujejo podatke le na površini, je globina. GE pravi, da za zapis podatkov izkoristijo celotno globino materiala, zaradi česar stisnejo nanj več informacije. Tehnologija je po njihovih besedah sorodna trenutnim standardom, tako da bi naj bili predvajalniki novih holografskih zgoščenk tudi sposobni branja CD-jev, DVD-jev in...

20 komentarjev

Warner zamenjuje HD DVD ploščke za Blu-ray

X-Bit Labs - Nekaj časa se je bila bitka za naslednika DVD-jev na področju distribucije filmov med standardoma HD DVD in Blu-ray, lani pa so se proizvajalci in producenti vendarle zedinili. Zmagovalec je postal Blu-ray, medtem ko je na smetišče zgodovine odšel HD DVD. Bržkone ključni preobrat je bil spreobrnitev Warnerja, ki je lanskega januarja ukinil podporo za HD DVD, kmalu pa je Toshiba prenehala izdelovati predvajalnike.

Precej uporabnikov je v obdobju interegnuma kupilo napačne ploščke, ki imajo danes skoraj nično podporo. Da bi pokazal, da mu je mar za kupce, je Warner napovedal, da bo vsem kupcev njihovih filmov v formatu HD DVD te zamenjal za iste naslove na Blu-rayu. Zamenjal niti ni pravi izraz, saj bodo stare ploščke obdržali, povrhu pa dobili še nove. Program Red2Blu je žal omejen le na Američane in ni povsem brezplačen, saj stane slabih pet dolarjev za vsako zamenjano zgoščenko in še sedem dolarjev za poštnino. Kljub vsemu lepa gesta.

15 komentarjev