»

Barcelona gre na Linux

Slo-Tech - Medtem ko se je v Münchnu prehod na Linux končal klavrno, so v Barceloni prepričani, da bo drugače. Tamkajšnja mestna oblast želi na računalnike v mestni upravi namesto Windows namestiti Linux, prav tako bodo zamenjali tudi programe. Projekt naj bi bil končan že prihodnje leto.

Za začetek bodo zamenjali le aplikacije. Namesto Exchange Serverja in Outlooka bodo uporabljali OpenXchange, Internet Explorer se bo poslovil zaradi Firefoxa, LibreOffice bo nasledil Microsoft Office. Kasneje bodo zamenjali tudi operacijski sistem, in sicer so se odločili za najpopularnejšo Linuxovo distribucijo Ubuntu. Povedali so, da so v pilotni fazi projekta Ubuntu že namestili na 1000 računalnikov.

Zaradi migracije bo 70 odstotkov celotnega proračuna za IT namenjenega odprtokodni...

79 komentarjev

Torino gre na Linux

vir: ZDNet
ZDNet - Italijanski Torino je naslednje večje mesto, ki bo na svoje računalnike v občinski upravi namestilo Linux in s tem po načrtih privarčevalo več milijonov evrov. Z Linuxom na 8300 računalnikih nameravajo v prihodnjih petih letih prihraniti šest milijonov evrov.

O prehodu na Linux so se v Torinu začeli pogovarjati pred dvema letoma, ko je postalo jasno, da se podpora Windows XP izteka, stari računalniki pa Windows 8 ne bodo mogli učinkovito poganjati. Zaradi finančnih težav je bil začetek migracije preložen, z letošnjim koncem podpore Windows XP pa je postalo jasno, da ne morejo več čakati. Večina računalnikov ima namreč še vedno nameščen prav Windows XP.

Samo s prihranki pri stroških licenc bodo v petih letih prihranili 2,5 milijona evrov oziroma približno 300...

44 komentarjev

Londonska mestna četrt z Windows XP na Chromebooke

Slo-Tech - Podpora za Windows XP se počasi izteka, in sicer jo bo Microsoft ugasnil 8. aprila letos. To ne pomeni, da bodo računalniki z Windows XP prenehali delovati, le varnostnih popravkov zanje ne bo. Če so torej povezani na internet, kar velja za veliko večino, je to priložnost za razmislek o nadgradnji ali prehodu. Londonski mestni svet se je odločil za slednjo možnost, in sicer bodo z Windows XP prešli na Googlove Chromebooke.

Veliki prehodi niso nič nenavadnega, saj smo jih videli že nekaj, a gre običajno na migracijo na eno izmed odprtih ali pa celo lastnih distribucij Linuxa. Londonska mestna četrt Barking and Dagenham pa se je odločila, da gredo na Googlove...

64 komentarjev

Britanska vlada razmišlja o prehodu na OpenOffice

Guardian - Najbolj znan in najuspešnejši prehod javne administracije na odprtokodno programsko opremo je gotovo münchenski projekt, ko so v devetih letih zamenjali Microsoftov operacijski sistem in pisarniški paket na približno 15.000 računalnikih in privarčevali več milijonov evrov. Podobne zamisli imajo tudi Britanci, ki želijo za začetek zamenjati Microsoftov Office z odprtokodnim Open Officeom.

Britanska vlada je ugotovila, da so v javnem sektorju od leta 2010 za licence za Office zapravili okrog 200 milijonov funtov. Te stroške želijo sedaj zmanjšati s prehodom na Open Office, hkrati pa želijo vpeljati odprte standarde za dokumente (ODF).

Poudarjajo, da v Veliki Britaniji javnemu sektorju programsko opremo še vedno dobavlja in...

78 komentarjev

München končal prehod na Linux, rezultat pozitiven

TechRepublic - Eden najbolj znanih primerov prestopa na Linux je gotovo München, ki je junija 2004 sprejel odločitev o selitvi celotnih mestnih oblasti z Microsoftovo programske opreme na odprtokodno. Celoten postopek je trajal devet let, v tem času pa so se vrstile tako kritike kot pohvale projekta. Sedaj je postopek bolj ali manj končan, v Münchnu pa so prepričani, da je končni rezultat zelo dober. Oktobra letos, ko je bil projekt končan, je na Linux prestopilo 14.800 uporabnikov, na OpenOffice pa 15.000.

Večkrat preberemo, da je pri tovrstnih prestopih glavni pomislek finančni prihranek, a to ni glavna stvar. Vsaj kar se tiča Münchna, so ocene o prihranku sila različne. Mestne oblasti pravijo, da so privarčevale 10 milijonov evrov, ker ni bilo treba obnoviti Microsoftovih licenc in nadgraditi računalnikov. Prav slednje je pomembne faktor, saj odprta...

453 komentarjev

München bo delil Lubuntu CD-je

Slo-Tech - München ima dobre izkušnje s svojo Linux distribucijo LiMux2 (osnovano na Ubuntu 12.04 LTS); navsezadnje jim je prihranila več kot 10 milijonov evrov, to je tretjino od siceršnjega Microsoftovega računa, da o za polovico manjšem številu težav in pritožb uporabnikov sploh ne govorimo. Zdaj bi radi te dobrote razširili še na Münchenčane. Začenši z januarjem 2014 mislijo na različnih promocijskih dogodkih razdeliti vsaj 2000 Lubuntu CD-jev.

Tukaj ciljajo predvsem na imetnike starejših računalnikov, ki trenutno poganjajo že dotrajani Windows XP in bodo naslednje leto, ko se zanj izteče Microsoftova podpora, "na suhem". Nadgradnja na Windows 7 ali (bog ne daj) 8 za ta računala namreč ne pride v poštev, saj so strojno preprosto prešibka. Lubuntu, to je Ubuntu z LXDE...

47 komentarjev

München s prehodom na Linux in OpenOffice prihranil 10 milijonov evrov

Heise - Medtem ko so v Freiburgu nad Linuxom obupali in izračunali, da jih uporaba odprte kode stane več kakor Microsoftove, v Münchnu ugotavljajo, da lahko z Linuxom privarčujejo, če se migracije lotijo, kot se spodobi. O migraciji so se začeli pogovarjati leta 2003, izvajati so jo začeli leta 2006 in jo letos večidel zaključili. Marca so izračunali, da so prihranili več kot štiri milijone evrov, sedaj pa ugotavljajo, da je prihranek še bistveno večji. Privarčevali so dobrih 10 milijonov evrov.

V mestnem svetu je...

224 komentarjev

München z migracijo na Linux privarčeval štiri milijone evrov

golem.de - Mestne oblasti v Münchnu so pred devetimi leti sprejele odločitev, da njihov informacijski sistem preide na odprtokodne rešitve (operacijski sistem Linux, brskalnik Firefox, pisarniški paket OpenOffice). Sprva se ni premaknilo nič, saj so imeli spričo potencialnih konfliktov s programskimi patenti, združljivostjo in nejasnimi prihranki obilico težav z začetkom migracije. Ta se je resno začela leta 2006, letos pa je večidel zaključena.

Gre za enega največjih tovrstnih projektov, saj mestna uprava razpolaga s 15 tisoč računalniki najrazličnejših konfiguracij, za katere je skrbelo 21 različnih IT-centrov posameznih oddelkov. V sklopu migracije so se odločili konsolidirati svoj IT-sektor. Tudi sama nadgradnja ni bila neboleča, saj je predhodno na računalnikih teklo 21 različnih verzij Windows in več sto namenskih aplikacij za Windows. Vse to je bilo potrebno pripraviti za prehod na Linux (samo prepisovanje...

104 komentarji

Hekerji južnoafriški Postbanki ukradli štiri milijone evrov

Net Security - Južnoafriške oblasti so razkrile, da so za zdaj neznani storilci med 1. in 3. januarjem, ko so bile poslovalnice zaprte, iz Postbanke ukradli več kot štiri milijone evrov z elektronsko prevaro. Ob tem niso oškodovali komitentov banke, ampak so škodo povzročili neposredno banki.

Napad so lahko izvedli, ker so podrobnost poznali informacijski sistem v banki in ker so pridobili uporabniško ime in geslo dveh uslužbencev banke za dostop do internega informacijskega sistema. Po poročanju Sunday Timesa je šlo za gesli uslužbenca na okencu in uslužbenca na klicnem centru. Takoj po zaprtju bank ob...

11 komentarjev

Bolnišnice v Københavnu migrirajo na LibreOffice

Slo-Tech - Na Danskem bo trinajst bolnišnic z območja Københavna pri posodabljanju računalniškega sistema z zaprtokodnega in plačljivega pisarniškega paketa prešlo na LibreOffice, so sporočili. Skoraj vsi izmed 25.000 zaposlenih v bolnišnicah bodo v naslednjem letu uporabljali odprtokodni paket, s čimer bodo privarčevali 5,3 milijona evrov, ki bi v nasprotnem primeru šli za licence.

Vivian Thomsen, ki skrbi za IT v tej skupini bolnišnic, pojasnjuje, da sedaj uvajajo sistem virtualnih namizij. Centralizirali bodo računalniški sistem, tako da se bo mogoče s svojim uporabniškim imenom prijaviti s kateregakoli računalnika v stavbi, pri čemer bo uporabnik vsakokrat dobil svoje namizje. Nadaljevanje uporabe plačljivih pisarniških paketov bi v tem primeru prineslo nesorazmerno visoke stroške, zato bodo izvedli migracijo. Ta ne bo trenutna, ampak bo...

163 komentarjev

Münchnski prehod na Linux se nadaljuje

Slashdot - Pred šestimi leti je odločitev münchnskih oblasti, da 14.000 svojih računalnikov migrirajo na brezplačno programsko opremo dvignila veliko prahu. Tako veliko, da so o njej obširno poročali celo v ZDA. Sedaj si poglejmo, kako prehod napreduje. Začetni stroški projekta so znašali 13 milijonov evrov, medtem ko bil prehod z Windows NT 4 na XP-je cenejši, a dolgoročno naj bi beležili prihranek. Približno 60 odstotkov vseh računalnikov že uporablja OpenOffice, medtem ko naj bi ostali sledili do konca letošnjega leta. Firefox in Thunderbird sta pristala že na vseh, operacijski sistem pa naj bi za odprtokodni LiMux do konca leta 2012 zamenjalo že 80 odstotkov računalnikov. Več o tem.

206 komentarjev

Mnenje: Kolikšna je cena prehoda iz Microsoft Office na OpenOffice.org

Slo-Tech - Mar se kdo še spominja davnega leta 2005? Kaj pa leta 2002? Obakrat so se v naši vladi spraševali koliko bi jih stal prehod na OpenOffice.org. Najprej so naredili precej podrobno študijo na to temo za obdobje treh let. Ugotovili so, da bi jih takrat obnova Microsoftovih licenc in uporaba MS Office stala približno 6.7 milijarde tolarjev (27 milijone evrov). Ako bi uporabili OpenOffice.org bi jih vse skupaj stalo 7.2 milijarde tolarjev (30 milijonov evrov). Po zdravi kmečki pameti se je vlada odločila za uporabo Microsoftovega izdelka.

Čas je tekel naprej in prišlo je leto 2005 ter iztek pogodbe med Microsoftom in vlado. Sedaj je bilo potrebno ponovno ugotoviti ali se tale špas z Microsoftom še vedno izplača. Naredili so revidirano študijo! V revidirani študiji za obdobje treh let so ugotovili, da bi jih prehod na OpenOffice.org stal 7.5 milijarde tolarjev (31 milijonov evrov), če pa ostanejo na MS Office bo pa vse skupaj stalo pičlih 7.02 milijarde tolarjev (29 milijonov evrov)....

231 komentarjev

München začenja prehod na Linux

News.com - V Münchnu so lokalne oblasti, sicer z enoletno zamudo, pričele z migracijo na Linux, ki bo po predvidevanjih trajala tja do polovice leta 2009.

Zamudo so "zakrivili" prepiri okoli programskih patentov v EU, podaljšana pogajanja in podaljšan pilotni program. Zaradi določenih programov, ki jih je možno poganjati samo na Windows operacijskem sistemu, ne bo možna popolna migracija, načrtujejo pa migracijo 80% vseh računalnikov, ki jih uporabljajo lokalne oblasti. V prehodnem času bodo na okoli 14.000 računalnikih uporabljali pisarniški paket OpenOffice, letos pa naj bi v celoti na Linux preselili 200 računalnikov.

34 komentarjev