»

Facebook in Yahoo zakopala bojno sekiro, okrepila partnerstvo

PC World - Marca se je med Facebookom in Yahoojem pošteno zaiskrilo, saj je Yahoo vložil tožbo proti prvemu zaradi domnevnih kršitev številnih patentov in zahteval plačilo visoke licenčnine. Facebook je kmalu zatem z nakupom pri IBM-u odebelil svoj patentni portfelj in vložil nasprotno tožbo. Podjetji sta ugotovili, da se nima smisla prepirati, zato sta se poravnali in odstopili od vseh tožb. Šli sta še korak dlje in naznanili novo tesno partnerstvo, od katerega si obetata veliko koristi. Prenosa denarja pri poravnavi ni bilo.

Yahoo in Facebook sta se sporazumela in sporazum sta potrdila tudi upravna odbora obeh podjetij, da bosta drugo drugemu navzkrižno licencirali sporne patente. Čeprav je Yahoojev patentni portfelj občutno...

1 komentar

Yahoojev izvršni direktor lagal o izobrazbi

AllThingsD - Da imajo tudi v tujini težave s prepisovanjem doktoratov in laganjem o izobrazbi, je pokazal Yahoojev izvršni direktor Scott Thompson, ki si je izmislil diplomo iz računalništva. V resnici je študiral poslovodenje (business administration), a je 10 let po potrebi trdil, da ima tudi diplomo iz računalništva.

Kot je odkril Dan Loeb, vodja hedge sklada Third Point, ki je 6-odstotni lastnik Yahooja, Thompson ni mogel študirati računalništva, saj Stonehill College v letih 1975-1979 ni ponujal tega programa. V resnici računalnikov niso niti imeli. Sumljivo je bilo, da je imel Thompson na uradnih straneh Yahooja zapisano diplomo iz računalništva in poslovodenja, zato je Loeb to raziskal. Čeprav so bili isti podatki navedeni celo v uradnih poročilu SEC-u (ameriška komisija za trg vrednostnih papirjev), to ne drži....

13 komentarjev

Yahoo začenja masovna odpuščanja

Reuters - Kot smo napovedali včeraj, je Yahoo resnično objavil načrt velikih odpuščanj, s katerimi želi novi izvršni direktor podjetja rešiti, kar se rešiti da. Brez dela bo ostala skoraj šestina zaposlenih.

Izvršni direktor Scott Thompson je zaposlenim včeraj poslal obvestilo (besedilo okrožnice), da bodo zaradi prestrukturiranja odpustili 2000 zaposlenih, kar predstavlja 14 odstotkov vseh zaposlenih. Yahoo naj bi s tem poslal vitkejše podjetje, ki se bo laže posvetilo svojemu glavnemu poslanstvu (to je oglaševanje in spletno iskanje). Yahoo ima namreč 14.000 zaposlenih in je lani zbral pet...

28 komentarjev

Facebook z nasprotno tožbo odgovarja na Yahoojevo tožbo

ZDNet - Prejšnji mesec smo pisali, da se Yahoo pripravlja na tožbo proti Facebooku zaradi domnevnih kršitev patentov. Gre za patente, ki se nanašajo na oglaševanje, personalizacijo spletnih strani, socialna omrežja in hipna sporočila. Namero si izpolnili in kasneje resnično vložili tožbo zoper Facebook zaradi kršitev 10 patentov, za kar zahtevajo plačilo visoke licenčnine in trojno odškodnino.

Facebook je kmalu zatem od IBM-a odkupil 750 patentov, kar je bila odkrita vojna napoved Yahooju. Včeraj so jo udejanjili, saj so vložili nasprotno tožbo (besedilo dokumenta) proti Yahooju, v kateri iskalnemu gigantu očitajo kršitve prav tako 10 patentov, ki jih slednji krši s svojo spletno stranjo, algoritmom za razvrščanje relevantnosti...

2 komentarja

Yahoo se pripravlja na tožbo proti Facebooku

The New York Times - Nič novega ni, da ima Yahoo težave z izgubljanjem tržnega deleža in padanjem dobička. Zato se je morala posloviti tudi nekdanja izvršna direktorica Carol Bartz, ki jo je nasledil Scott Thompson, odstopil pa je tudi Yahoojev predsednik Jerry Yang. Thompson je začel odločno pometati, kar bojda pomeni masovna odpuščanja. Kdo in kam bo šel, ni znano, govori pa se o več tisočih zaposlenih - podrobnosti pričakujemo do konca meseca. Poleg tega je napovedal še tožbo proti Facebooku, od katerega želi iztisniti nekaj denarja.

Če smo doslej na področju patentnih vojn večidel pisali o proizvajalcih...

7 komentarjev

Odstopil Yahoojev predsednik Jerry Yang

vir: Reuters
Reuters - Kadrovske rošade v Yahooju se nadaljujejo. Zgolj dva tedna po ustoličenju novega izvršnega direktorja Scotta Thompsona, ki je zamenjal lani septembra odstavljeno Carol Bartz, je nepreklicno odstopno izjavo podal še Yahoojev ustanovitelj in predsednik Jerry Yang. Vlagatelji so se napovedi razveselili.

Yang je leta 1994 skupaj z Davidom Filom ustanovil spletno stran "David and Jerry's Guide to the World Wide Web", ki sta jo še istega leta preimenovala v Yahoo, kar naj bi bila kratica za Yet Another Hierarchical Officious Oracle. Domeno Yahoo.com in istoimensko podjetje sta registrirala naslednje leto in legenda se je rodila. Yahoo je postal sinonim za vstopno točko na internet, ki združuje iskanje in širši portal....

3 komentarji

Scott Thompson nov Yahoojev izvršni direktor

AllThingsD - Lanskega septembra je upravni odbor Yahooja razrešil tedanjo izvršno direktorico Carol Bartz, ker ni uspela poživiti podjetja ter povečati njegovega tržnega deleža in dobička, za kar je bila na položaj imenovana. Vršilec dolžnosti izvršnega direktorja je postal finančni direktor Timothy Morse, Yahoojev upravni odbor pa se je lotil težavnega postopka iskanja novega šefa.

Iskanja so se lotili počasi, saj so želeli prej ugotoviti, kaj od podjetja sploh...

3 komentarji

Vlagatelji razgrabili za milijardo novih Facebookovih delnic

Bloomberg - Goldman Sachs je končal zbiranje ponudb za vplačilo milijarde dolarjev v Facebook, ki so ga začeli 2. januarja. Skupaj z ruskim podjetjem Digital Sky Technologies so sami vanj vložili pol milijarde dolarjev, še dvakrat toliko pa so zbrali od zunanjih investitorjev. Vse dokapitalizacije so bile izvedene pri valuaciji podjetja na 50 milijard dolarjev.

Pri tem so imeli nekaj težav, saj so se morali omejiti na investitorje izven ZDA, ker ameriška zakonodaja prepoveduje oglaševanje in nagovarjanje k vlaganju v zasebna podjetja, ki ne objavljajo javno svojih poslovnih izkazov. Facebook do letos še ni presegel meje 500 družbenikov, zato jih ni objavljal.

So pa napovedali, da bodo 30. aprila 2012 začeli objavljati popolna...

10 komentarjev

Facebook z ohlapnejšimi pogoji uporabe

TechCrunch - Priljubljena spletna stran za druženje Facebook je napovedala še eno spremembo politike zasebnosti, ki bo uporabnike še malo bolj razgalila na spletu, če se ne bodo samoiniciativno izpisali. Po novem bodo tretje strani uporabnike avtomatsko prijavile v Facebook Connect s pomočjo piškotkov, ki jih nosimo s seboj v brskalniku, tudi če se uporabnik še nikoli ni prijavil na to stran. Poleg tega bo imela ta stran dostop do vseh podatkov v profilu, ki imajo označeno vidnost vsem - in po lanski spremembi pravil so ti vsi, če uporabnik ne nastavi drugače. Od nove storitve se bo sicer moč odjaviti, a privzeto bodo vsi uporabniki prijavljeni (opt-out). Počasi se zasebnost na internetu krči.

51 komentarjev

Google ponuja iskanje v realnem času

CNet - Z drugimi besedami to pomeni, da bo Google odslej iskal tudi po povsem svežih vsebinah s Facebooka, Twitterja in podobnih. Sklenili so pogodbo o sodelovanju s Facebookom in MySpaceom, s Twitterjem so jo že oktobra, tako da bodo odslej javne strani na Facebooku tudi javno prikazane med zadetki po iskanju, in to takoj po objavi.

Novo pridobitev so predstavili na Search Eventu v Mountain Viewu, kjer je Googlov Amit Singhal smelo napovedal, da je njihov cilj pri pridobivanju rezultatov iskanja doseči svetlobno hitrost. Ker se dnevno na spletu znajde milijarda novih dokumentov v obliki blogov, tweetov in sporočil na Facebooku ali MySpace, gre za pomembno razširitev bazena iskanja. Kako vse skupaj izgleda v realnem času, si lahko pogledate...

29 komentarjev