»

Izšel VLC 2.0.0

Slo-Tech - Včeraj je izšla nova verzija priljubljenega brezplačnega odprtokodnega predvajalnika vseh večpredstavnostnih datotek VLC. Po več kot desetih letih razvoja in tri leta po izidu prve stabilne verzije je namreč program prilezel do verzije 2.0, v katero so avtorji vdelali cel kup izboljšav in polovili več sto hroščev. VLC je svojo veliko priljubljenost dosegel zaradi odprtosti, brezplačnosti, prenosljivosti (na voljo je za Windows, Mac OS X, Linux, iOS, BeOS in še nekatere bolj eksotične sisteme) in celovitosti, saj z njim odpade potreba po ročnem nameščanju kodekov za predvajanje posameznih...

137 komentarjev

MPEG LA začel zbirati patente za napad na VP8

vir: Heise
Heise - MPEG LA je začel postopek zbiranja patentov, ki so bistveni za uporabo standarda VP8, ki je odprtokodni kodek za stiskanje videa, vključen v WebM. VP8 je brezplačen in odprtokoden od leta 2010, ko je Google kupil On2, ki je format razvilo. Sedaj MPEG LA vabi vse lastnike patentov, ki bi se lahko izkazali za bistvene pri implementaciji VP8, da ji predložijo na vpogled do 18. marca. Na ta način MPEG LA napoveduje vojno Googlu, saj je cilj vzpostaviti portfelj patentov, ki bi terjali plačevanje licenčin za uporabo WebM.

Firefox in Opera podpirata WebM in Ogg Theora, medtem ko bo Chrome kmalu podpiral le WebM, saj bodo ukinili podporo za H.264 (ostal bo sicer podprt prek Microsoftovega vtičnika za Chrome)....

21 komentarjev

Chrome ne bo več podpiral H.264, le WebM

TechSpot - Google je v bitki za video format v prihajajočem standardu HTML5 ta teden jasno zavzel stran, ko je napovedal ukinitev podpore za H.264 v brskalniku Chrome. Odločili so se, da bodo v prihodnjih mesecih po odstranitvi H.264 podpirali le ta hip še nekoliko manj znani WebM in Theoro. Spremembe jasno ne bodo izvedli čez noč, saj želijo dati razvijalcem dovolj časa, da se pripravijo in spremenijo svoje vsebine.

WebM je bil razvit lani, ko je postalo jasno, da bomo v HTML5 potrebovali visokokakovostni in odprti format za video vsebine (H.264 namreč ni povsem zastonj v vseh primerih). Podporo so mu napovedali Google, Mozilla in Opera, medtem ko se Microsoft in Apple nagibata k H.264. Internet...

140 komentarjev

Bo Google VP8 kodek izdal pod odprtokodno licenco?

Slo-Tech - Spletišče NewTeeVee.com je objavilo govorice, da naj bi Google kodek VP8 (kodek je razvilo podjetje On2 technologies, ki ga je kupil Google) objavil pod odprtokodno licenco. Pri Googlu te novice zaenkrat niso želeli potrditi, potrdili ali zanikali pa jo bodo predvidoma na svoji razvojni I/O konferenci konec maja. Zaenkrat tudi ni znano ali bo odprtokoden le VP8 kodek, ali bo postal prost tudi sam format.

Kodek VP8 slovi kot zelo zmogljiv, saj prekaša H.264. V primeru, da bi postal odprtokoden, in da ga podpre tudi Google, bi v vojni med Theoro in H.264 definitivno zmagal V8, lahko pa bi tudi resno ogrozil prihodnost Flasha.

21 komentarjev

Izšel VLC 1.0.0

Slo-Tech - Po dolgih letih razvoja je danes končno izšla 1.0.0. različica programa VLC (VideoLAN Client). VLC je odprtokodni predvajalnik multimedijskih datotek, ki poleg predvajanja različnih formatov datotek omogoča tudi oddajanje preko omrežja (ang. streaming) ter snemanje na disk. Nova različica podpira številne kodeke (tudi HD codeke, vključno z Blu-Ray, Real Video 3.0 in 4.0) ter številne datotečne formate.

Program je brezplačno na voljo za okolja Linux, Windows, Mac OS X, BeOS, Syllable, BSD, MorphOS, Solaris in Zaurus. Zagnati ga je mogoče tudi iz USB ključka (kot mobilno aplikacijo).

VLC je odličen odprtokodni izdelek, ki pravzaprav nima resne konkurence, zato ga lahko le priporočamo.

116 komentarjev