»

Monsanto mora bolniku z rakom plačati 289 milijonov dolarjev odškodnine zaradi glifosata

Slo-Tech - Sodišče v Kaliforniji je razsodilo, da je Monsanto odgovoren, da je raka dobil 46-letni DeWayne Johnson, ki je delal kot vrtnar na kalifornijskih šolah in pri delu redno uporabljal pesticid Roundup, ki vsebuje glifosat. Johnsonu je bil leta 2014 diagnosticiral ne-Hodgkinov limfom, zaradi česar je vložil tožbo zoper Monsanto in zahteval 400 milijonov dolarjev odškodnine. Bayer se je na razsodbo, po kateri mora njegova podružnica Monsanto plačati 289 milijonov dolarjev, odzval z razočaranjem in napovedal pritožbo. To je razumljivo, saj je v ZDA vloženih še okrog 5000 podobnih primerov, zaradi ugodne razsodbe za tožnika pa se pričakujejo še nove tožbe.

Zgodba o glifosatu je dolga in zapletena. Gre za priljubljen herbicid, ki sodi med organofosforne spojine. To...

123 komentarjev

Svalbardsko skladišče semen poplavilo

Slo-Tech - Da bi se zavarovali za primer morebitnih naravnih katastrof, so na Svalbardskem otočju na daljnem severu zgradili Globalno skladišče semen (SGSV, Svalbard Global Seed Vault), kjer je shranjenih skoraj milijon paketov semen najpomembnejših rastlin. SGSV je začel obratovati leta 2008 in je zgrajen tako, da lahko preživi tudi največje katastrofe in to brez človeškega nadzora. Zgrajen globoko v permafrostu skrbi, da so semena na varnem. Tako smo vsaj mislili. Letos je SGSV poplavilo, ker očitno leta 2008 ni nihče razmišljal o globalnem segrevanju.

Da takoj odpravimo senzacionalizem. Semena so na varnem. Zalilo je tunel, ki vodi do trezorja s semeni, saj je bila letos povprečna temperatura na Svalbardskem otočju za 7 °C višja od...

22 komentarjev

OZN vidi žuželke kot možno rešitev za svetovno lakoto

The Internets - Organizacija Združenih narodov narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) je na današnji mednarodni konferenci v Rimu predstavila 200-stransko poročilo o jedljivih žuželkah ("edible insects"). Identificirali so več skupin žuželk (nekatere vrste hroščev, mravelj, čričkov, kobilic), stonog ter pajkovcev (pajkov, škorpijonov), ki naj bi bilo zelo primerni za hrano ljudi.

Kot ugotavljajo, so omenjene žuželke bogat vir beljakovin, maščob, vlaknin, rudnin in mineralov (fosfor, železo, magnezij, mangan, baker, cink) ter tudi nekaterih vitaminov. Obenem so "izjemno energijsko učinkovite" pri pretvorbi krmil v užitno meso, saj porabijo le 2 kilograma krmila za kilogram mesa, v primerjavi z 8 kilogrami krmil in ogromno vode, kot jih rabi domače govedo. Hraniti jih je...

308 komentarjev

Francija letos brez Monsanto koruze

Reuters - Francija je marca pohitela in začasno prepovedala Monsantove gensko spremenjene koruze MON810, še pred začetkom aprilske setve. Njihovo kmetijsko ministrstvo je odločitev utemeljilo z več študijami, ki svarijo pred "pomembno škodo za okolje", brez da bi počakalo na uradno mnenje Unije, ki o potencialni prepovedi semena še odloča.

Ker je šlo za enostranski ukrep na področju kmetijske politike, ki že tako rekoč od početka spada v izvirno pristojnost Unije, je Francija odločitev priglasila Evropski upravi za varnost hrane in jo prosila za mnenje. To mnenje je bilo izdano ta ponedeljek in Franciji priporoča odpravo začasne prepovedi, ker v njihovi vlogi navadene študije znanstveno gledano ne utemljujejo škodiljivosti semena ne za zdravje ljudi ne za okolje. Formalno ima Francija zdaj več možnosti - začasno prepoved lahko bodisi odpravijo bodisi obnovijo, bodisi ne storijo nič in počakajo na skupno evropsko odločitev v zadevi (srečanje kmetijskih ministrov bo 11. junija v Luksemburgu),...

325 komentarjev

Novice iz varovanja avtorskih pravic in patentov

Slashdot - Apple in Kodak

Apple je na sodišče vložil zahtevo za tožbo proti Kodaku, ki je šel v stečaj. Kodak je skozi leta nabral zajeten kupček patentov, okrog 1000, lani pa je sprožil patentni spor zoper mobilnina giganta Appleu in Research in motionu, ta pa sta (kot je pri patentih žal že v navadi) vrnila z nasprotnimi tožbami, kasneje pa sta bili obe tožbi zavrnjeni. Kak mesec nazaj je Kodak vložil novo tožbo zoper Applea, ta pa sedaj prepričuje sodišče, da naj tožbe zaradi bankrota ne obravnava in da naj dovoli Appleu, da se "brani" z naknadno vložitvijo povračilne tožbe zoper bankrotirano družbo. Za vsak slučaj.

Monsanto

Tristo tisoč organskih pridelovalcev poljedelskih pridelkov se sliši kot kletvica, in prav to za Monsanto tudi je. Pridelovalci so namreč v ZDA vložili skupinsko tožbo zoper proizvajalca genetsko spremenjenih semen, ki je našel novo tržno nišo. S patenti namreč izsiljuje male kmete, ti pa nimajo dostopa do pravnih sredstev (beri: vreč denarja za patentne pravnike),...

53 komentarjev

Apple vložil novi tožbi zoper Motorolo in Samsung

vir: Heise
Heise - Applovi odvetniki so ponovno imeli polne roke dela, saj je podjetje konec prejšnjega tedna vložilo nove tožbe zoper Motorolo in Samsung, v katerih jim očita kršenje patentov in zahteva prepoved prodaje konkurenčnih izdelkov.

Tako so v četrtek zvečer v ZDA vložili tožbo zoper Samsung zaradi izdelka Galaxy Nexus z Androidom 4.0 Ice Cream Sandwich, v kateri ji očitajo kršitev štirih patentov, ki pokrivajo področja data tapping (za isti patent je Apple že dobil primer zoper HTC, ki je moral funkcionalnost odstraniti, gre pa za samodejno prepoznavanje elektronskih naslovov, telefonskih številk ipd. v brskalniku, nato pa telefon sam odpre primerno aplikacijo za uporabo teh...

34 komentarjev

HTC pretekli teden kupil patente od Googla, z njimi vložil tožbo zoper Apple

Bloomberg - S poletnih dopustov so se vrnili odvetniki, s čimer je konec zatišja med brezkončnimi patentnimi tožbami. Novo sezono je otvoril je HTC, ki je pretekli teden kupil devet patentov od Googla in jih je sedaj že izkoristil za vložitev tožbe zoper Apple.

Gre za devet patentov, ki jih je Google pred manj kot letom dni kupil od Motorole (štiri), Openwava (tri) in Palma (dva). Prejšnji teden so jih prodali HTC-ju, a podjetji prodaje nista podrobneje komentirali ali razkrili finančnega ozadja.

Nova tožba je nadaljevanje že poldrugo leto starega spora med Applom in HTC-jem. Prvi je lanskega marca vložil tožbo zoper HTC zaradi Androida, na kar je HTC odgovoril lanskega maja. Apple je nato pri Mednarodni trgovinski komisiji (ITC)

64 komentarjev

Google kupil dobrih tisoč patentov od IBM-a

The Wall Street Journal - Google si še vedno prizadeva vzpostaviti veliko bazo patentov, ki jih bo po lastnih besedah uporabljal za odvračanje od tožb zaradi kršitev patentov. Aprila so za Nortelove patente, ki so bili zaradi stečaja podjetja naprodaj v paketu 6000 patentov, ponudili 3,14159 milijarde dolarjev, a jih je dobil konzorcij okrog podjetij Apple, EMC, Ericsson, Microsoft, RIM in Sony, ki je ponudil 4,5 milijarde dolarjev. Sedaj pa je javnosti postalo znano, da je Google 11. in 12. julija pridobil približno tisoč patentov (seznam), ki jih je imel predhodno v lasti IBM.

Koliko je moral Google odšteti za vseh 1029 patentov, podjetji nista želeli povedati. Googlov glavni pravnik Kent Walker je povedal, da...

61 komentarjev

H-W Technology toži 32 podjetij

Slika v prijavi patenta.

CNet - Podjetje H-W Technology je vložilo tožbo zoper Apple, RIM, Google, Amazon, HTC, LG, Ebay, Microsoft, Nokio in še kopico drugih podjetij zaradi domnevnih kršitev enega samega patenta. V tožbi, ki so jo vložili na teksaškem sodišču, 32 podjetjem očitajo kršitve patenta št. 7.525.955, katerega so prijavili marca 2005. V njem je opisana raba IP-telefona z možnostjo iskanja in oglaševanja.

H-W Technology pojasnjuje ta ohlapen opis kot patent, ki pokriva pametne telefone, ki se morejo vključiti v...

3 komentarji

Študija, objavljena v IJBC, kaže, da gensko spremenjena hrana morda ni varna

Slo-Tech - Kot poroča Huffington Post, je študija, objavljena v International Journal of Biological Sciences, pokazala, da genetsko spremenjena koruza korporacije Monsanto morda povzroča okvare notranjih organov pri miših.

Avtorji Joël Spiroux de Vendômois, François Roullier, Dominique Cellier in Gilles-Eric Séralini iz organizacije Food Freedom so namreč v študiji A Comparison of the Effects of Three GM Corn Varieties on Mammalian Health testirali tri vrste gensko spremenjene koruze korporacije Monsanto, ki so bile odobrene za uporabo na trgu.

Avtorji v svoji študiji navajajo, da so pri testiranih miših odkrili poškodbe notranjih organov. Največ je bilo poškodb jeter in ledvic, odkrili pa so tudi vpliv na srce, nadledvično žlezo, vranico in krvne celice. Po mnenju raziskovalcev so razlike značilne in kažejo na stanje zastrupljenosti (ang. state of hepatorenal toxicity).

Na študijo se je že odzval Monsanto, ki pravi, da raziskava temelji na napačnih statističnih metodah in napačnem...

129 komentarjev