»

VMwaru ušla izvorna koda

Poleg kode so ušla tudi elektronska sporočila.

Slo-Tech - Heker z vzdevkom Hardcore Charlie je že 8. aprila na Pastebinu objavil dele izvorne kode, ki naj bi pripadali VMwarovemu programu virtualizacijo ESX. Sedaj je VMWare uradno potrdil, da je objavljena koda resnično izvorna koda ESX, ki so jo ukradli kitajskemu paradržavnemu podjetju. Sicer gre za starejšo verzijo programa, ki pa je še vedno precej v rabi. Incident že preiskujejo.

ESX je je tako imenovani hipervizorski...

10 komentarjev

ID objavil izvorno kodo Doom 3 pogona in to pod GPL 3

Doom 3 Vuvuzela mod verjetno ni več daleč.

vir: The Verge
The Verge - Po zaslugi zagnanosti Carmacka, Besseta in ostalih IDjevcev je izvorna koda za Doom 3 zdaj na voljo in to pod pristno copyleft licenco GPL v3. Priložili so še projektne datoteke za GNU/Linux (SCons), Okna (Visual Studio) in Mac (Xcode), tako da si lahko kodo ogledate, izgradite in predelate tudi sami.

Game data (mape, skini in vse ostalo) sicer ostajajo pod EULO, tako da bo za preigravanje predelav in osvežitev še vedno treba posedovati izvorno kopijo igre. Podoben dogovor je na voljo za številne znane starejše naslove, npr. EDUKE32, ki skupaj s podatki iz originalnega Duke Nukema 3D omogoča uživanje igre v višjih resolucijah.

Pri vsem skupaj je najbolj pomembno, da je koda izdana pod...

58 komentarjev

Popularnost copyleft licenc upada

Število novih FOSS projektov je v porastu, vendar se njihovi vodje - tako podjetja kot skupnosti - vse pogosteje odločajo za permisivno licenco. Zadnji odmevni primer je Oraclova odločitev, da razvoj OpenOffice prepusti fundaciji Apache in vso obstoječo kodo ponovno licencira pod permisivno Apache licenco, ne pod copyleft licenco LGPL, ki jo zagovarja Document Foundation (LibreOffice)

vir: Heise
Heise - V svetu, ki je vse bolj obseden s striktnim izvajanjem avtorskih pravic, je gibanje za prosto in oprto programsko opremo (FOSS) zanimiva in presenetljivo uspešna anomalija. Avtorji, ki so želeli svoje programerske izdelke ponuditi v tej obliki, jih morajo izrecno opremiti s prosto licenco, ki dovoljuje brezplačno uporabo, predelavo in distribucijo.

Razvoj FOSS licenc je šel v dve smeri. V eni smeri najdemo ti. copyleft licence, ki zahtevajo, da se vse predelave programske opreme prav tako izdajo v izvorni kodi in pod isto licenco. Značilna predstavnika sta GPL in LGPL [1], ki ju uporabljajo zlasti organizacija GNU, linux jedro ter projekti, zbrani okoli operacijskega sistema GNU/Linux. V drugo smer so šle ti. permisivne licence, npr. MIT, BSD ali Apache licenca, ki te zahteve...

8 komentarjev

Doom teče v brskalniku

Slashdot - Kultna prvoosebna streljačina Doom iz leta 1993 je doživela mnogo predelav, od kar je njen pogon Id Software izdal pod licenco GPL. Zanimivo predelavo (izvorna koda) je izvedel tudi Alon Zakai, ki je uspel Doom prenesti v JavaScript. V ta namen je C-jevsko izvorno kodo z Emscriptenom, Clangom in Closure Compilerjem prevedel v JavaScript, medtem ko je za video poskrbljeno s HTML-elementom canvas. Vse uporabljene tehnologije so standardne, razen za zvok je uporabil Mozilla Audio Data API.

Sedaj je mogoče igro zagnati v poljubnem brskalniku kar s spleta. Dobro deluje v Firefoxu in Safariju, medtem ko se v Operi in Chromu nekoliko zatika. V prihodnosti bo avtor dodal še možnost trajnega shranjevanja in nalaganja iger, ki trenutno deluje...

23 komentarjev

HTC razkril izvorno kodo telefona Hero

Slo-Tech - Po tem, ko so razvijalci od podjetja HTC več tednov zahtevali kopijo Android izvorne kode, ki teče na telefonu HTC Hero, HTC pa si je izmišljeval številne izgovore, zakaj je ne more objaviti, so se včeraj pri HTC končno vdali.

Izvorno kodo so sedaj objavili na posebnem razvijalskem portalu. Glede na to, da je izvorna koda izdana pod GPL licenco, o nerazkritju seveda ni moglo biti govora, zaradi HTCjeve "počasnosti", pa so nekateri razvijalci zagrozili tudi s pravnimi posledicami, če kode HTC ne bi želel razkriti.

In odslej ne bo nič več tako, kot je bilo...

11 komentarjev

IBM zahteva prepoved prodaje SCO Linuxa

ZDNet - Že dolgo je znano, da SCO toži IBM, Redhat in še nekaj podjetij zaradi domnevnega kršenja avtorskih pravic. Spor je splošno znan; SCO trdi, da se v Linuxovem jedru nahaja nekaj vrstic kode, ki je ukradena iz operacijskega sistema UNIX, katerega lastnik naj bi bili. SCO seveda ne priznava licenc GPL, hkrati pa še vedno prodaja svojo distribucijo SCOLinux, seveda pod licenco GPL.

IBM je zato preteklo sredo vložil sodni zahtevek za prepoved prodaje SCO Linuxa, saj je SCO prepovedano kopiral šestnajst različnih paketov IBM-ove zaščitene izvorne kode, izdane pa pod licenco GPL, ki je SCO ne priznava in celó pravi, da je protiustavna. Več o tem.

Kot kaže, je SCO ponovno uspel samega sebe ustreliti v nogo ...

16 komentarjev