»

Postavlja se platforma za anonimno spremljanje širjenja koronavirusa z mobilnimi telefoni

Spiegel Online - Sprva v azijskih državah, s širitvijo koronavirusa semkaj pa se tudi na Stari celini čedalje pojavljajo različni pristopi, kako uporabiti mobilne telefone v boju proti virusu. Pristopom in tudi namenov je več, od analize in iskanja okuženih stikov prek preverjanja odrejene karantene do splošnega nadzora. Pri tem pa trkamo tako na tehnološke kakor pravne omejitve. Poglejmo naprej prve.

Telefoni lahko svojo lokacijo ugotavljajo na štiri načine. Najstarejši in najmanj natančen je lokacija na podlagi bazne postaje. Področja, ki jih pokrivajo bazne postaje, so velike, zato na tak način lahko pridobimo le grobo informacijo, kje v državi je telefon. Tudi s triangulacijo se lokacija težko določi na več kot nekaj sto metrov natančno. Drugi način je vgrajeni sprejemnik GPS, ki se zdi na prvi pogled odlično orodje, a je za iskanje stikov spet premalo zanesljiv. V stavbah in množici namreč ni možno ugotoviti, kdo je res prišel v stik, saj je ločljivost nekaj metrov premalo. Podobno velja za...

19 komentarjev

Komu vse je Hacking Team dobavljal policijske trojance

Njihov twitter račun.

vir: CSO Online
CSO Online - Lani tega časa smo pisali o milanski firmi Hacking Team, ki se ukvarja s pripravo in prodajo trojanskih konjev policijskim in drugim državnim varnostno-obveščevalnim službam. Skratka, za lepe denarce so prodajali in oddajali rootkite, botnete in drugo potrebo opremo, s katero so potem vladne službe pritajeno prisluškovale in nadzirale računalnike in mobilne naprave kriminalcev. Gre za donosen posel, pri čemer pa je podjetje vedno ostro zanikalo, da bi poslovalo tudi z režimi, ki so znani po kršitvah človekovih pravic - se pravi režimi, ki bi jih takšna programska oprema zanimala bolj za iskanje političnih nasprotnikov kot pa kriminalcev.

Kot zdaj kaže, to ni bilo povsem res. Sinoči, ravno med finalom finala...

18 komentarjev

Britanska policija poseduje opremo za tajni nadzor telefonov

Se v tem kombiju, ki je 15. oktobra (morda?) beležil obraze na Kongresnem trgu, poleg video nadzornih naprav skrivajo tudi mobi nadzorne naprave?

vir: Guardian
Guardian - Medtem ko si naša policija na vse kriplje prizadeva dobiti zakonsko podlago za nadzor "geografskih območij" (baznih postaj), ima Britanska drug problem - v javnost je namreč pricurljalo, da že dve do tri leta posedujejo in tudi uporabljajo visokozmogljivo opremo za prikrit nadzor komunikacij, katere uporabniki so praviloma vojaške varnostno-obveščevalne službe, režimi s predznakom totalitarnosti in občasni zasebni naročniki v proizvodnji in tihotapljenju prepovedanih drog.

Metropolitan police service, znana tudi kot The Met, je največja policijska služba v državi. Opremo je nabavila že pred časom od vojaškega dobavitelja Datong PLC iz Leedsa. Velja omeniti, da je podjetje svoje izdelke...

99 komentarjev

Državo zanima, ali si želite več varnosti na račun svobode

Slo-Tech - Potem ko smo v Sloveniji dolga leta potihem spravljali kriminalce v zapore s pomočjo prometnih podatkov njihovih mobilnih telefonov, tako početje leta 2006 zaradi evropske direktive regulirali ter se na podlagi izjemno močnih argumentov (diski so poceni (stran 88)) takrat odločili za najdaljše po direktivi dovoljeno obdobje hrambe, država letos nadaljuje svoj pohod.

V času, ko bolj ali manj normalne evropske države ugotavljajo, da gre pri hrambi prometnih podatkov celotnega prebivalstva za nedopusten poseg v zasebnost državljanov (ki povrh vsega še ne deluje), pri nas ugotavljamo, da ukrep, ki je bil na začetku predstavljen kot ultima ratio ("Se pravi, skrajno sredstvo takrat, ko z drugimi ukrepi, s klasičnimi metodami [policija] ne more uspešno preiskovati posameznega nerešenega kaznivega dejanja."), danes pa ga policija uporablja za preiskovanje prav vseh kaznivih dejanj (približno 5 odredb dnevno za neznano število tarč na posamezni odredbi), ne zadostuje in ga je zato potrebno...

90 komentarjev

Študija (ne)učinkovitosti Londonskega CCTV videonazdornega sistema

Prebivalce in obiskovalce Londona vsak dan zabeleži tudi več tisoč CCTV kamer.

vir: BBC
BBC - Londonska metropolitanska policija je nedavno naročila študijo učinkovitosti sistema več kot milijon CCTV kamer v širšem območju Londona. Rezultati so pokazali, da s pomočjo videonadzora v povprečju ujamejo 1 nepridiprava na 1000 nameščenih kamer, oz. konkretneje, od 269 storilcev vlomov in tatvin so jih s pomočjo videonadzora odkrili le 8 (to so slabi trije odstotki). Potem je treba upoštevati še stroške nabave kamer (pol miljarde funtov po celi državi) in ceno njihovega vzdržavanja in uporabe. Eden od poslancev je poročilo komentiral z besedami, da "CCTV ustvarja maksimalne stroške ob minimalnem učinku", da "grobega posega v posameznikovo zasebnost nikakor ne upraviči z majhnim oz....

74 komentarjev

Orwell se je motil oz. Slovenija 2011

Slo-Tech - Slovenska vlada je bila ta teden precej aktivna na področju kazenske zakonodaje. Ker je lovljenje kriminalcev in kriminalcev precej kompleksna zadeva, pa je v paketu potrebno rahlo popraviti (beri: 124 strani popravkov skupaj z utemeljitvijo) tudi Zakon o kazenskem postopku. Ena izmed bolj norih sprememb uvaja možnost množičnih poizvedb o posameznikih, ki so se skupaj s svojim mobilnim telefonom v nekem času nahajali na nekem območju.

Tako se med drugim spreminja člen o prikritih preiskovalnih ukrepih (149.b):

V prvem odstavku 149.b člena se črtajo besede "elektronskega komunikacijskega omrežja", beseda "mu" pa nadomesti z besedama "pristojnemu organu".
V drugem odstavku, se za besedo "sredstva" dodata besedi "ali opreme".
V tretjem odstavku se za besedo "operaterja" se črtajo besede "elektronskega komunikacijskega omrežja".
V četrtem odstavku se črtajo besede "elektronskih komunikacij", besedi "preiskovalnemu sodniku" se nadomestita z besedama "pristojnemu organu".


...

76 komentarjev

Nadzor nad uporabniki mobilne telefonije se širi

Delo - Ministrstvo za obrambo je 19. maja letos policijo obvestilo, da so neznanci vlomili v njihovo skladišče v Pivki in iz njega ukradli orožje. Policija je s preiskavo precej časa tavala v temi, dokler ni konec oktobra 2009 nekdo v Kranju pred lokalom odvrgel ročne bombe, za katero se je izkazalo, da je bila ukradena v Pivki.

Zaradi počasne preiskave je na policijo letele kar nekaj kritik, sklicana je bila tudi seja parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, na kateri pa je direktor kriminalistične policije Aleksander Jevšek povedal, da je operater mobilne telefonije v tem primeru zavrnil odredbo sodišča za izpisek vseh telefonskih številk, uporabljenih na relativno redko poseljenem območju okoli skladišča.

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je nato 27. novembra 2009 ugotovila, da se pojavljajo različne interpretacije 149.b člena Zakona o kazenskem postopku, zato so za mnenje o tem zaprosili Vrhovno sodišče.

Dogodek vsekakor kaže na zanimiv...

34 komentarjev

Bo britanska policija lahko vdirala v računalnike uporabnikov interneta?

Times Online - Kot poročajo na Times Online, se je britansko notranje ministrstvo odločilo, da je britanskim policistom potrebno podeliti pooblastila za oddaljeno pregledovanje računalnikov britanskih uporabnikov interneta.

V ta namen pripravljajo načrt spremembe zakonodaje, ki bo britanski policiji in tajnim službam dovoljeval pregledovanje vsebine (ranljivih) računalnikov kar preko interneta. Preiskovalci pa za to ne bi potrebovali sodne odredbe, pač pa bi zadostovalo "prepričanje" višjega policijskega uradnika, da je ukrep "sorazmeren" in nujen za preiskovanje resnih kaznivih dejanj z zagroženo zaporno kaznijo več kot tri leta.

Mimogrede, podobno tehnologijo z imenom Bundestrojaner so pred časom razvili v Nemčiji (sodišče pa jo je dovolilo uporabljati samo pod zelo strogimi pogoji), uporabljajo pa jo še v nekaterih drugih državah, recimo v Avstriji, Švici, ZDA in seveda na Kitajskem.

Ko bo preiskovalni postopek uzakonjen pa morda sledi še zakonska prepoved uporabe protivirusnikov in...

12 komentarjev