»

Finančna kriza dviguje vpis v študije računalništva

Število diplomantov iz informatike in računalništva v ZDA

Slo-Tech - Leto 2000 je bilo slabo leto za študij računalništva in informatike, saj se je ravno razpočil borzni balonček IT-podjetij, zato je vpis začel upadati. Začel se je velik razmah finančne industrije in ameriški študentje so si hitro izračunali, da je mogoče z delom na Wall Streetom zaslužiti bistveno več. Do leta 2007 je število diplomantov s področja računalništva v ZDA upadlo na osem tisoč, kar je 60 odstotkov manj kot leta 2003. Potem pa je nastopila huda recesij, ki ne le zdesetkala finančne inštitucije in njihove dobičke, ampak je tudi precej omajala ugled ekonomistov, bančnikov in borznih posrednikov.

Predstojnik oddelka za računalništvo na Stanfordu je tako leta 2008 ugotavljal, da se utegne trend obrniti. IT-jevcev je primanjkovalo, finančna industrija pa je pokala po...

100 komentarjev

Statistika in računalniki z Benfordovim zakonom kažejo na finančne malverzacije

The Economist - Statistika in računalniška moč nam omogočata, da analiziramo velike kupe podatkov ter v njih iščemo zakonitosti in vzorce, ki jih z ročnim delom ni bilo mogoče odkriti. Eno izmed najbolj zanimivih odkritij opisuje frekvenco pojavitve posameznih cifer v realnih podatkih. Izkaže se, da v realnih podatkih devet števk (1-9) ni enakomerno zastopanih, ampak njihova pogostnost pada od najpogostejše enice do najredkejše devetice. To opisuje Benfordov zakon, ki ga je leta 1881 odkril astronom Simon Newcomb.

Benfordov zakon pravi, da je prva cifra v realnih podatkih najpogosteje enica (30 odstotkov). Frekvenca ostalih števk nato monotono pada do devetice (4,6 odstotka). Matematični zapis za Befordovo...

24 komentarjev

Petkova predavanja v Hekovniku (Tehnološki park)

Hekovnik - Z manjšo luknjo nadaljujemo s petkovimi predavanji v Hekovniku. Tudi ta petek bo rdeča nit umetna inteligenca in sicer s primeri na realnih podatkih, predaval pa bo Gorazd Žibret. Na predstavitvi bodo najprej v 15 minutah na kratko razloženi osnovni principi delovanja in uporabe nevronskih mrež, nato pa bo sledila približno eno-urna predstavitev nekaterih primerov s pomočjo uporabe programa MemBrain: razvrščanje (classification), modeliranje stanj oziroma interpolacije (functional approximation), modeliranje časovnih serij (time series prediction), klasifikacija (classification), na kratko pa tudi nekaj besed o prepoznavanju slik (image recognition) na podlagi realnih podatkov.

Vabljeni ob 19h na predavanje, kekse in čaj ter druženje z zanimivimi ljudmi v kletne prostore Tehnološkega parka (Teslova 30, Ljubljana).

47 komentarjev

Nov intervju: Matjaž Kaše, tisti državni uradnik, ki v službi uporablja Linux

Slo-Tech - Po tem, ko smo pred kratkim objavili članek o transparentnosti in gospodarnosti javne uprave pri nakupih programske opreme, so se pojavila različna ugibanja o primernosti uporabe odprtokodne programske opreme v javni upravi. Kljub temu, da odprto kodo uspešno uvajajo v različnih državah po svetu, pa je po mnenju nekaterih situacija v Sloveniji morda vseeno tako specifična, da uporaba odprte kode v javni upravi morda ni primerna. V članku smo sicer poudarili, da bi to lahko ugotovili le z resno in odprto pilotno raziskavo, ki bi na podlagi resnega načrta in realnih podatkov ocenila pozitivne in negativne učinke, morebitna odločitev za prehod ali proti njemu pa bi bila s tem podkrepljena s podatki in konkretnimi argumenti. A državna uprava do sedaj resne pripravljenosti na kaj takega ni pokazala.

Z eno izjemo. Našli smo namreč državnega uradnika na enem izmed ministrstev, ki je na svoj računalnik samoinciativno naložil Linux. Kasneje je v prehod prepričal tudi ostale sodelavce na...

262 komentarjev

Prodaja iPhonov peša

The Register - Podatki ekskluzivnega prodajalca iPhonov za ZDA kažejo, da zanimanje uporabnikov za tu čudo elektronike počasi jenja. AT&T je v svojih finančnih izkazih za prvo letošnje četrtletje razkril, da je število aktivacij iPhonov upadlo na 1,6 milijona, medtem ko je ta številka v prejšnjih četrtletjih znašala 2,4 in nato 1,9 milijona. Vprašanje je, zakaj.

Prvi upad se je zgodil v drugem četrtletju lanskega leta, ko so to pripisali čakanju kupcev na poleti izšli iPhone 3G. Ko je ta julija ugledal luč sveta, so se prodajne številke domala podvojile. Prodajalci sklepajo, da uporabniki ponovno čakajo na novo različico iPhona, ki jo Apple napoveduje za junij. S čim točno bodo privabili lastnike starejših in nove kupce, še znano, se pa omenjajo videopošta, biometrična varnost, fotoaparat s 3,2 megapiksli, urejanje videa itn. Nekaj teh reči je Apple že patentiral, a to ni nobena garancija, da se bodo dejansko pojavile v končnem izdelku.

Zanimivo pa je še, kako zelo je AT&T odvisen od iPhonov....

85 komentarjev