»

September je mesec Googlovih rojstnih dni

Prvi Googlov strežnik

Slo-Tech - Prav lahko bi se bilo zgodilo, da ne bi nikoli googlali, temveč bi whatboxali ali backrubbali. Če bi se pred četrt stoletja Larry Page in Sergey Brin odločila za enega izmed drugih dveh predlogov, bi se današnji internetni velikan imenoval povsem drugače. Da pa se Google napiše, kakor se napiše, je v resnici pomota. A eno je gotovo. Domena google.com je bila registrirana pred četrt stoletja, 15. septembra 1997, ko si še nihče ni mogel predstavljati, kako korenito bo njen imetnik spremenil svet.

Ko sta Brin in Page v študentskem domu na Stanfordu razmišljala, ali je primernejše ime WhatBox ali BackRub, je Pageov sostanovalec omenil izrazi googol, ki v matematičnem svetu pomeni 10100. Pageu se je ime zelo prikupilo in ko sta ga preverila v iskalniku domen, je bilo ime še neregistrirano. Kmalu zatem je google.com dobil svojega lastnika, leto dni pozneje pa se je rodilo istoimensko podjetje. Glavni razlog, da sta Page in Brin takrat vendarle registrirala podjetje, je bil ček za...

5 komentarjev

Sergey Brin si gradi jahto v oblakih

Sergey Brin, vir: Flickr

vir: futurism
futurism - Doba velikih internetnih podjetij nam je prinesla tudi ekscentrične milijarderje. Jahte, hitri avtomobili in prostrane vile niso več dovolj za prve strani medijev, zdaj je potrebno udejanjati svoje otroške sanje. Elon Musk, Jeff Bezos, Richard Branson in še kdo, so se lotili osvajanja vesolja. Googlovec Larry Page si snuje leteči avto. Za njegovega kolega Sergeya Brina pa smo pred dvema letoma izvedeli, da si skrivaj gradi gigantski cepelin.

Vse skupaj naj bi se začelo, ko je Brin videl fotografije balonarskega eksperimenta ameriške mornarice, USS Macona. Da je stvar resna se je pokazalo pred tednom dni, ko so v Silicijevi dolini vzniknili oglasi, ki so mlade inženirje vabili k delu na projektu LTA (Lighter than air)....

32 komentarjev

Google z Androidom ustvaril 22 milijard dolarjev dobička

Bloomberg - Google je precej skrivnosten o zaslužku s svojim operacijskim sistemom Android za pametne telefone. Številke je naposled v sodnem postopku razkril Oraclov odvetnik. Google je z Androidom doslej ustvaril 31 milijard dolarjev prihodkov in 22 milijard dolarjev dobička.

Google je dejal, da je Oraclov odvetnik informacije dobil v zaupnih finančnih dokumentih, ob čemer poudarja, da gre za Oraclov izračun. A četudi vrednosti niso povsem natančne, zagotovo zelo dobro zadenejo vsaj velikostni razred. Se je pa Google podvizal in vložil zahtevo po počrnitvi in zaprtju zapisnika sojenja, saj da je Oraclov odvetnik razkril "izjemno občutljive informacije". Kot so zapisali, Google javno razkriva...

7 komentarjev

Sergey Brin, Google: Največja nevarnost za internet cenzura, Apple in Facebook

Sergey Brin: Nevarnosti za internet so tiranske vlade, Apple in Facebook

Guardian - Danes lahko v Guardianu preberemo zanimiv intervju z Googlovim soustanoviteljem Sergeyem Brinom, v katerem je ta kot največje sovražnike in nevarnosti za odprtost in svobodo interneta izpostavil k cenzuri naravnane vlade (na le kitajske, ampak tudi ameriško s poizkusom sprejetja kontroverznih zakonov SOPA in PIPA) ter korporacije, kot sta Apple in Facebook. Brin poudarja, da je precej bolj zaskrbljen, kot je bil v preteklosti, in da je nevarnost omejevanja in krčenja svobode in odprtosti na internetu vedno večja in stvarnejša.

Po eni strani kritizira početje kitajske, pakistanske, iranske, savdskoarabske, libijske, tunizijske in drugih vlad, ki poizkušajo (in vedno bolje uspevajo) internet temeljito cenzurirati. Če si je bilo včasih neverjetno...

24 komentarjev

Google praznuje 13. rojstni dan

Google - Danes Google uradno praznuje svoj rojstni dan, čeprav podjetje ni bilo niti ustanovljeno niti registrirano na današnji dan. V slogu angleške kraljice so si pri Googlu povsem arbitrarno izbrali 27. september za svoj rojstni dan, čeprav je bilo podjetje uradno registrirano 4. septembra 1998, domena je bila zakupljena 15. septembra 1998, prvi prototip iskalnega algoritma BackRub (iz katerega je Google zrasel) pa je tekel že leta 1996.

Vsem datumom navkljub danes Google uradno praznuje svoj 13. rojstni dan, kar na svoji strani obeležujejo s prazničnim logotipom. V tem času sta Larry Page in Sergey Brin, ki sta se spoznala leta 1995 na Stanfordu, ustvarila mednarodno korporacijo, ki zaposluje več kot 20.000 ljudi in je lani ustvarilo 8,5 milijard dolarjev...

7 komentarjev

Google je star 11 let

ABC News - Googlov rojstni dan je še vedno zavit v tančico skrivnosti. Ker tako ogromno podjetje ne nastane v enem dnevu, so tudi praznovanje rojstnega dne premikali po koledarju. Včasih so praznovali 4. septembra, ko se je Google leta 1998 v Kaliforniji vpisal kot podjetje. Potem je kot rojstni dan nekaj časa veljal 7. september in kasneje 27. september, sedaj pa je na Googlovih straneh uradno zapisano, da je Google na svet privekal septembra. Točen datum pa zavisi od tega, kdaj si zaposleni zaželijo torte. Letos je 27. september, če gre verjeti Googlovemu logu. Nekaj zgodovine o podjetju, ki se je začelo v garaži dveh nadebudnih študentov s Stanforda in danes zaposluje 19.000 ljudi, si lahko preberete na domačih straneh. Vse najboljše!

10 komentarjev

Google gre v četrti razred

vir: Google
Slo-Tech - Čeprav Google že nekaj let svoj rojstni dan praznuje na današnji dan, ima Google pravzaprav na izbiro obilico možnosti, kdaj praznovati rojstni dan:
  • januarja 1996 sta Larry Page in Sergey Brin začela delati na BackRubu, ki se je razvil v Google;
  • 15. septembra 1997 sta registrirala domeno google.com;
  • 7. septembra 1998 se je Google inkorporiral;
  • 27. septembra se ni zgodilo nič pomembnega (avgusta 2005 je Yahoo objavil, da išče po več straneh kot kdorkoli drug, 27. septembra pa ga je Google spet prehitel, pravijo). Odtlej je tako Google določil prav ta dan za svoj uradni rojstni dan.
Vse najboljše, Google!

12 komentarjev

Google upihnil osmo svečko

Google - Čeravno je običaj, da rojstne dneve obhajamo na bolj ali manj iste dni vsako leto (sožalje vsem rojenim prestopnega dne), je Google tudi v tem primeru izjema. Do leta 2004 smo njegov rojstni dan praznovali 7. septembra, ko je bilo ustanovljeno podjetje Google, Inc. in ko se je beta različica iskalnika prvič pojavila na spletu. Lani se je rojstni dan čudežno prestavil na 27. september, po novem pa na svojih straneh Google svojega rojstnega dne sploh ne navaja, temveč ga nedoločljivo postavlja v september 1998. Kakorkoli že, na rojstni dan nas je spet spomnila torta v Googlovem logu na prvi strani. Vse najboljše, Google!

Nekoč 7. septembra ...

vir: Google

... sedaj samo še septembra.

vir: Google

23 komentarjev

Google praznuje šest let

vir: Google
Google -

Leta 1995 sta se na standfordski univerzi prvič srečala Larry Page in Sergey Brin, ki sta želela rešiti enega izmed največjih problemov: iskanje relevantnih informacij med nepregledno množico podatkov na Internetu. Kljub temu da sta si v mnogo stvareh nasprotovala, sta leta 1996 pričela delati na projektu BackRub, ki je analiziral t.i. črne povezave (black links) do določenih strani. Ker sta imela omejena sredstva, je Larry pisal algoritem, ki je tekel na navadnih uporabniških računalnikih in ne na strežnikih, ki si jih študenta jasno nista mogla privoščiti.

Leto kasneje je bil BackRub končan in vsi, ki so ga videli, so bili navdušeni. Do leta 1998 sta izboljševala svoj projekt, mimogrede kupila terabajte diskov in postavila strežnik v Larryjevo študentsko stanovanje, ki je kasneje postalo prvo Googlovo...

36 komentarjev

Google upihnil peto svečko

Googlova očeta

vir: BBC
Google - Sicer malce pozno, a takšen jubilej je vsekakor potrebno omeniti. Google, najpomembnejši spletni iskalnik, največji katalog spletnih strani (in največkrat uporabljena beseda v forumu ;)) je v nedeljo praznoval peto obletnico svojega obstoja. 7. septembra 1998 sta Sergey Brin in Larry Page, ki sta tedaj izdelovala doktorsko nalogo na Standfordski univerzi, v Menlo Parku v Kaliforniji začela projekt, sprva namenjen le univerzitetni rabi, ki se je razširil bolj kot sta tedaj pričakovala v najdrznejših sanjah in postal svetovni katalog internetnega znanja. Klik, več o Googlovi zgodovini.

8 komentarjev