»

BSA ukradla sliko za svojo oglasno kampanjo

TorrentFreak - BSA, ki se pravičniško bori proti piratstvu programske opreme in v svoji vnemi nemalokrat zelo optimistično oceni škodo ali svoj doprinos, si je privoščila veliko površnost, ko so sliko za svojo reklamno kampanjo preprosto - ukradli (če uporabimo običajno retoriko BSA).

Na Facebooku so eno izmed svojih akcij, ki ljudem omogoča zaslužiti nekaj denarja s prijavo rabe nelicenčne programske opreme, pospremili s fotografijo lonca zlatnikov. Težava je, da je to fotografijo posnel uporabnik strani Cakecentral in jo objavil v svojem spletnem albumu. Spletna stran TorrentFreak je to opazila in BSA poslala vprašanja, ali so za uporabo fotografije v kampanji pridobili ustrezna dovoljenja. Odgovora ni bilo, je pa...

30 komentarjev

Severnokorejski režim ponareja fotografije

Slo-Tech - Ko je severnokorejski voditelj Kim Džong Il 17. decembra letos zaradi srčnega napada umrl (naziv večni predsednik še vedno pripada le njegovemu očetu in ustanovitelju Severne Koreje Kim Il Sungu), se je država zavila v obdobje žalovanja. To se je uradno končalo dan po njegovem pogrebu, ki je bil v sredo, ko je vodenje države nasledil njegov najmlajši sin Kim Džong Un, ki nosi naziv vrhovni poveljnik.

Pogreb Kim Džong Ila je po ocenah severnokorejskih oblasti spremljalo 200.000 ljudi, a je režim znova dokazal, da je treba vse informacije jemati z rezervo....

43 komentarjev

Norveški fotograf predstavljal fotografije iz banke posnetkov kot lastne

Slo-Tech - Zloraba fotografij iz tako imenovanih bank posnetkov ni nič novega (zgodila se je celo naši univerzi), a je običajno omejena na uporabo slik kar z vodnimi žigi in brez plačila. Bolj domiselne in težje razpoznavne so prevare, kjer avtorji uporabijo dele teh fotografij, ki jih legalno kupijo, in predstavijo kot svoje delo. Pri tem nečednem početju so sedaj razkrinkali znanega norveškega fotografa.

Terje Hellesø je bil znan kot eden najuspešnejši norveških fotografov, ki je še zlasti rad delal z divjimi živalmi. Švedska agencija za zaščito okolja mu je celo lani podelila nagrado fotograf leta za njegovo delo v projektu dokumentiranja risa. Izkazalo se je, da je Hellesø velik prevarant.

...

64 komentarjev

Fotografiranje novorojenčkov brez soglasja staršev predstavlja kršitev človekovih pravic

Slo-Tech - 15. januarja 2009 je Evropsko sodišče za človekove pravice v primeru Reklos and Davourlis v. Grčija odločilo, da fotografiranje novorojenčkov v porodnišnici brez soglasja njihovih staršev predstavlja kršitev 8. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah.

Primer sta sprožila grška starša, katerih otrok se je rodil leta 1997 v zasebni porodnišnici v Atenah. Novorojenček je bil v sterilnem inkubatorju, porodnišnica pa je najela profesionalnega fotografa, ki je novorojenčka fotografiral in to kljub temu, da sta starša nasprotovala vstopu fotografa v sterilno območje.

Starša sta nato od vodstva porodnišnice zahtevala izročitev negativov fotografije, ker pa je vodstvo to zavrnilo, sta vložila civilno tožbo. Tožbo je nato zavrnilo tudi Kasacijsko sodišče Grčije.

Starša sta se zato pritožila na Evropsko sodišče za človekove pravice, ki je presodilo, da poseg v zasebnost predstavlja že samo dejanje fotografiranja brez soglasja in ne šele objava fotografije, ter posledično...

31 komentarjev

Nanofotografija kot umetnost

\"Sončnice\" s premerom 10 nanometrov pod elektronskim mikroskopom. Barve so resda dodane naknadno, a podobnost je presenetljiva

vir: Wired News
Wired News - Raziskovalci nano in mikromaterialov se pri svojem delu srečujejo z zanimivimi pojavi, saj se večkrat zgodi, da se v materialih pojavijo podobe, ki spominjajo na umetniška dela.

Vsake pol leta Materials Research Society tako zbere najbolj zanimive fotografije, ki so jih raziskovalci uspeli posneti med delom.

Oglejte si vse finaliste natečaja.

2 komentarja

Canon patentiral tehnologijo za zaščito avtorstva fotografij

Schneier.com - Kot poročajo na Photography Bay, je podjetje Canon patentiralo tehnologijo vključevanja podatkov o očesni šarenici fotografa v digitalni "vodni" odtis fotografije.



Postopek je preprost. Fotograf bo na fotoaparatu izbral funkcijo REG in izbral med REG1 do REG5 (za največ pet registriranih uporabnikov fotoaparata), pogledal v okular in pritisnil sprožilec.



Fotoaparat bo nato posnel njegovo očesno šarenico in iz nje izračunal digitalni prstni odtis.



Po fotografiranju bodo nato ti digitalni prstni odtisi fotografa vključeni v metapodatke fotografij ter kot digitalni vodni odtis tudi v samo fotografijo.



Canon postopek ponuja kot mehanizem za dokazovanje avtorstva fotografij in posledično lažjo avtorsko pravno zaščito. Tehnologije pa bodo gotovo "veseli" tudi vsi zagovorniki svobode in anonimnosti...

22 komentarjev

Asus Dual GF6800 Ultra?

The inquirer - Kot poroča The Inquirer, so se na forumu Xtremesystems pojavile fotografije (no ja, ena fotografija) grafične kartice, ki ima na PCB pricinjena kar dva GF6800 grafična procesorja, ima pa tudi dva DVI izhoda. Kaj drugega, razen tega, da je kartica ogromna, zaenkrat ni znano, Asus naj bi jo predstavil na CeBitu. Izvirna novica je skrita za to povezavo, ta povezava pa vas bo pripeljala do teme na Xtremesystems, kjer debatirajo o novi grafično pošasti. In seveda, še slika tega čudesa:

42 komentarjev