»

Novice iz varovanja avtorskih pravic in patentov

Slashdot - Apple in Kodak

Apple je na sodišče vložil zahtevo za tožbo proti Kodaku, ki je šel v stečaj. Kodak je skozi leta nabral zajeten kupček patentov, okrog 1000, lani pa je sprožil patentni spor zoper mobilnina giganta Appleu in Research in motionu, ta pa sta (kot je pri patentih žal že v navadi) vrnila z nasprotnimi tožbami, kasneje pa sta bili obe tožbi zavrnjeni. Kak mesec nazaj je Kodak vložil novo tožbo zoper Applea, ta pa sedaj prepričuje sodišče, da naj tožbe zaradi bankrota ne obravnava in da naj dovoli Appleu, da se "brani" z naknadno vložitvijo povračilne tožbe zoper bankrotirano družbo. Za vsak slučaj.

Monsanto

Tristo tisoč organskih pridelovalcev poljedelskih pridelkov se sliši kot kletvica, in prav to za Monsanto tudi je. Pridelovalci so namreč v ZDA vložili skupinsko tožbo zoper proizvajalca genetsko spremenjenih semen, ki je našel novo tržno nišo. S patenti namreč izsiljuje male kmete, ti pa nimajo dostopa do pravnih sredstev (beri: vreč denarja za patentne pravnike),...

53 komentarjev

Prepoved prodaje HTC-jev v Nemčiji pred vrati

IPCom je začasno odredbo za prepoved prodaje HTC-jevih pametnih telefonov dobil že spomladi 2009, zdaj pa je postala pravnomočna. HTC je v vmesnem času stavil na razveljavitev ključnih patentov (skupaj z Nokio), a preprosto ni šlo dovolj hitro.

vir: TechTicker
TechTicker - Münchenski patentni holding IPCom je brez dlake na jeziku najavil, da bodo nemudoma zahtevali umik vseh HTC-jevih pametnih telefonov s prodajnih polic v Nemčiji in to ravno na začetku božično-novoletne nakupovalne sezone. Cilj je precej jasen - izsiliti podpis licenčne pogodbe za kupček patentov, ki jih je IPCom kupil od Boscha, in sledi pomembni zmagi v sodnem sporu s tajvanskim HTC-jem.

IPCom je star nekje štiri leta in vse svoje prihodke (želi) ustvarjati z licenciranjem obsežnega svežnja patentov - čez 1000 njih, registriranih tako v EU, ZDA kot ključnih...

28 komentarjev

HTC izgubil pritožbo zoper Apple

BBC - Tajvanskemu HTC-ju v pravnem boju proti Applu ne gre po načrtih, saj so najprej izgubili v Applovi pritožbi, sedaj pa jim je bila zavrnjena še lastna. Ameriška Komisija za mednarodno trgovino (US ITC) je julija v preliminarnem postopku odločila, da HTC krši Applove patente, kar so jim Cupertinu očitali v pritožbi pri ITC-ju marca lani. Sedaj pa je ITC zavrnil še HTC-jevo pritožbo, v kateri so lani obtožili Apple kršenja HTC-jevih patentov.

Lanskega maja je namreč HTC odgovoril na marčevski tožbo na sodišču in pritožbo pri ITC, ki ju sproži Apple. V povračilni pritožbi je potem HTC Applu očital, da krši pet patentov in zahteval prepoved prodaje iPoda, iPada in iPhona v ZDA. Odveč je poudariti, da v tako ekstremno odločitev ni verjel nihče razen...

9 komentarjev

Via toži Apple

The Wall Street Journal - Tajvansko podjetje Via je včeraj vložilo tožbo zoper Apple, v kateri mu očitajo kršenje treh patentov. Poleg tega so vložili tudi pritožbi pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (US ITC).

Kot so zapisali v izjavi za javnost, ima Via v lasti 5000 patentov, do katerih so prišli z vlaganji v raziskave in razvoj (ter seveda tudi z nakupi). Odkrili so, da Applovi izdelki iPhone, iPad, iPod in TV kršijo patent, ki pokriva nalaganje dveh operandov (double operand load), in patenta za zbirko ukazov za dvosmerno pretvorbo in prenos celoštevilskih podatkov in tistih s plavajočo vejico. Gre za precej osnovne patente, kakršnih ima Via cel kup in s katerimi je bila prisilila Intel v licenciranje arhitekture x86,...

16 komentarjev

HTC pretekli teden kupil patente od Googla, z njimi vložil tožbo zoper Apple

Bloomberg - S poletnih dopustov so se vrnili odvetniki, s čimer je konec zatišja med brezkončnimi patentnimi tožbami. Novo sezono je otvoril je HTC, ki je pretekli teden kupil devet patentov od Googla in jih je sedaj že izkoristil za vložitev tožbe zoper Apple.

Gre za devet patentov, ki jih je Google pred manj kot letom dni kupil od Motorole (štiri), Openwava (tri) in Palma (dva). Prejšnji teden so jih prodali HTC-ju, a podjetji prodaje nista podrobneje komentirali ali razkrili finančnega ozadja.

Nova tožba je nadaljevanje že poldrugo leto starega spora med Applom in HTC-jem. Prvi je lanskega marca vložil tožbo zoper HTC zaradi Androida, na kar je HTC odgovoril lanskega maja. Apple je nato pri Mednarodni trgovinski komisiji (ITC)

64 komentarjev

Apple še enkrat nad HTC zaradi patentov

Problematični so HTC Droid Incredible, HTC Droid Incredible 2, HTC Wildfire, HTC T-Mobile mytouch 3G, HTC T-Mobile myTouch 3G Slide, HTC T-Mobile G1, HTC T-Mobile G2, HTC Evo 4G, HTC Aria, HTC Desire, HtC Hero, HTC Merge, HTC Inspire 4G, HTC Evo 4G, HTC Thunderbolt, HTC Thunderbolt 4G in tablični računalnik HTC Flyer.

vir: CNet
CNet - Lani marca smo poročali, da je Apple vložil tožbo zoper HTC na sodišču v Delaware in tudi pritožbo zoper tajvanskega proizvajalca telefonov HTC pri Mednarodni trgovinski komisiji (US ITC). Slednja je priljubljen organ zato, ker dasi ne more naložiti plačila odškodnine, lahko prepove uvoz izdelkov v ZDA, za nameček pa postopke zaključuje bistveno hitreje od sodišč. Postopek pred ITC sicer še ni končan, a je aprila letos ITC...

25 komentarjev

Samsung terja prepoved uvoza Applovih izdelkov

Bloomberg - Samsung je vrnil udarec Applu v patentnem sporu, ki se je začel letos aprila in razplamtel v tem mesecu. Pretekli teden je Apple vložil tožbe zoper Samsung v Južni Koreji zaradi domnevnih kršitev Applovih patentov v Samsungovih telefonih. To je bilo sicer le nadaljevanje aprilske uverture, ki jo je s prvo tožbo zoper Samsung začel Apple in seveda nadaljeval Samsung s protitožbo. Sedaj je bil na potezi Samsung.

Po poročanju Bloomberga so pri Ameriški komisiji za mednarodno trgovino (US ITC) vložili zahtevo, da se Applu prepovesta uvoz in prodaja iphonov, ipadov in ipodov zaradi kršitev petih patentov. Gre za patente, ki pokrivajo prenos več storitev prek brezžičnih omrežij, format podatkovnih...

2 komentarja

Patentni spor med Nokio in Applom se razplamteva

Diagram tožb in protitožb

vir: Slashdot
Slo-Tech - Spor med Nokio in Applom, ki je izbruhnil oktobra 2009, ko je Nokia vložila tožbo zoper Apple zaradi domnevne kršitve 10 patentov v svojih mobilnih telefonih, se še ne bo hitro unesel. Pred letom dni je Apple odgovoril s protitožbo, ki ji je hitro sledila nova tožba iz Nokie. Ameriško sodišče je spor preložilo na leto 2012, saj mora pred nadaljevanjem svoje povedati Ameriška komisija za mednarodno trgovino (USITC).

Nokia je te dni vložila še eno tožbo, ki je torej že četrta v tem primeru. To pot Applu očitajo kršitev patentov, ki pokrivajo področja na dotik...

17 komentarjev

Microsoft in HTC sklenila patentni dogovor

PC World - Microsoft in HTC sta sklenila dogovor, ki pokriva kopico Microsoftovih patentov in dovoljuje njihovo uporabo HTC. Ta bo v zameno Microsoftu plačal licenčnino.

Patenti se nanašajo HTC-jeve mobilne telefone, na katerih teče Android. Podrobnosti podjetji nista želeli razkriti, tako da je višina licenčnine za zdaj neznana. Spomnimo, da je Apple pred dvema mesecema vložil tožbo zoper HTC, v kateri mu očita kršitve 20 patentov za Android. Microsoft nima v lasti patentov za operacijski sistem Android, ki ga je zasnoval Google, a so prepričali HTC, da bi platforma Android lahko kršila druge Microsoftove patente. To pomeni, da bi lahko Microsoft v kratkem podobno pritisnil tudi na ostale proizvajalce Androidnih naprav.

19 komentarjev

HTC: Nismo krivi, branili se bomo

X-Bit Labs - Na začetku meseca smo poročali, da je Apple vložil tožbo zoper izdelovalca telefonov HTC in pritožbo pri ameriški Mednarodni trgovinski komisiji (ITC), češ da HTC krši kopico njihovih patentov. HTC se je ta teden odzval z uradno izjavo, v kateri so se opredelili do Applovih potez.

Izvršni direktor HTC-ja Peter Chou je zapisal, da se HTC ne strinja z Applovimi dejanji in se bo na vso moč branil. Kot pravi, HTC podpira zaščito intelektualne lastnine in bo še naprej spoštoval inovacije in tehnologije drugih, hkrati pa bodo razvijali konkurenčne rešitve. Poleg tega je še nekoliko promocijsko navedel izdelke iz preteklosti, ki kažejo, da je bil HTC vedno med pionirji novih tehnologij mobilne telefonije (prvi Windows PDA, Windows Phone, Androidni pametni telefon ...).

Običajna praksa v teh patentnih vojna je protiofenziva, ko toženo podjetje tožnika tožni nazaj in mu očita kršitev nekaj svojih patentov. Tako partijo sta igrala Nokia in Apple, ki imata trenutno odmor. Zanimivo je, da...

5 komentarjev