»

Iskanje novega Microsoftovega šefa se bliža koncu

Bloomberg - Iskanje novega izvršnega direktorja, ki bo na čelu Microsofta nadomestil Steva Ballmerja, je pri koncu, poroča Bloomberg. Po neuradnih, a zanesljivih informacijah naj bi ga nasledil Satya Nadella, ki je v Microsoftu že 20 let.

Nadella je pred prihodom v Redmond delal v Sunu, sedaj pa je zaposlen v enoti za oblačno računalništvo. Med vsemi kandidati za Microsoftovega novega šefa (poleg njega še vodja Nokie in nekdanji microsoftovec...

4 komentarji

V Yahooju nič več dela od doma, zaposleni besni

AllThingsD - O delu od doma z uporabo modernih telekomunikacijskih smo pisali že večkrat. Študije in nekateri primeri iz prakse kažejo, da čeprav v tem primeru nimamo šefa, ki nam lahko vsak trenutek stopi v pisarno, storilnost naraste. Ljudje niso le učinkovitejši, ampak tudi delajo več, podjetje pa privarčuje pri obratovalnih stroških za delovne prostore. Pričakovali bi torej, da bodo podjetja zelo zagreta za to vrsto dela, a realnost ni tako enostavna. Yahoo je eno izmed podjetij, ki delo od doma celo ukinja.

Yahoojeva izvršna direktorica Marissa Mayer je zaposlenim poslala okrožnico, v kateri jih obvešča, da bo od junija delo na domu preteklost. To je...

34 komentarjev

Thompsonovo zavajanje o izobrazbi odneslo kadrovnico

ComputerWorld - Prejšnji teden se je razkrilo, da Yahoojev izvršni direktor nima diplome iz računalništva, ampak zgolj iz poslovodenja. To za izvršnega direktorja ne bi bila nobena ovira, če bi to priznal, a je Scott Thompson javnost, delničarje in celo regulatorja trga vrednostnih papirjev zavajal z navajanjem diplome iz računalništva med svojo izobrazbo. Upravljavec velikega hedge sklada Third Point, ki ima v Yahooju šestodstotni delež, je s tem ustvarjal medijski pritisk na Yahoojevo vodstvo.

Odzivi podjetja so milo rečeno nenavadni. Thompson je zaposlenim v podjetju poslal okrožnico, v kateri se je opravičil za težave. Zapisal je, da upravni odbor težavo že preiskuje in da z njim sodeluje,...

24 komentarjev

Yahoojev izvršni direktor lagal o izobrazbi

AllThingsD - Da imajo tudi v tujini težave s prepisovanjem doktoratov in laganjem o izobrazbi, je pokazal Yahoojev izvršni direktor Scott Thompson, ki si je izmislil diplomo iz računalništva. V resnici je študiral poslovodenje (business administration), a je 10 let po potrebi trdil, da ima tudi diplomo iz računalništva.

Kot je odkril Dan Loeb, vodja hedge sklada Third Point, ki je 6-odstotni lastnik Yahooja, Thompson ni mogel študirati računalništva, saj Stonehill College v letih 1975-1979 ni ponujal tega programa. V resnici računalnikov niso niti imeli. Sumljivo je bilo, da je imel Thompson na uradnih straneh Yahooja zapisano diplomo iz računalništva in poslovodenja, zato je Loeb to raziskal. Čeprav so bili isti podatki navedeni celo v uradnih poročilu SEC-u (ameriška komisija za trg vrednostnih papirjev), to ne drži....

13 komentarjev

Scott Thompson nov Yahoojev izvršni direktor

AllThingsD - Lanskega septembra je upravni odbor Yahooja razrešil tedanjo izvršno direktorico Carol Bartz, ker ni uspela poživiti podjetja ter povečati njegovega tržnega deleža in dobička, za kar je bila na položaj imenovana. Vršilec dolžnosti izvršnega direktorja je postal finančni direktor Timothy Morse, Yahoojev upravni odbor pa se je lotil težavnega postopka iskanja novega šefa.

Iskanja so se lotili počasi, saj so želeli prej ugotoviti, kaj od podjetja sploh...

3 komentarji

HP-jevemu šefu so dnevi šteti

Meg Whitman

Bloomberg - Kot kaže, so zaradi slabih poslovnih rezultatov in nezadovoljstva delničarjev izvršnemu direktorju Hewlett-Packarda Leo Apothekerju dnevi šteti. Upravni odbor naj bi se že dogovarjal z Meg Whitman, nekdanjo Ebayjevo izvršno direktorico in sedanjo predsednico HP-ja, da prevzame njegovo mesto.

Delničarji in upravni odbor so nezadovoljni zadnjimi organizacijskimi rošadami in odprodajami. Ukinitev telefonov in tabličnih računalnikov z webOS ter načrtovana...

6 komentarjev

Yahoo razmišlja o prodaji, potencialni kupec AOL

Ars Technica - Po razrešitvi zdaj že nekdanje Yahoojeve izvršne direktorice Carol Bartz in javnemu pranju umazanega perila Yahoo še vedno nekako ne ve, kaj bi. Čeprav je trenutni vršilec dolžnosti izvršnega direktorja kar finančni direktor, iskanje novega vodje ni visoko na prioritetnem seznamu upravnega odbora.

Preden imenujejo novega izvršnega direktorja, želijo v upravnem odboru razčistiti, kaj bi bila pravilna strategija za podjetje v prihodnosti - omenja se tudi možnost prodaje celotnega podjetja ali pa razprodaje po delih. Da gre za zelo realno možnost kaže tudi zadnja poteza, ko so začeli iskati investicijske banke, ki bi jim pomagale pri iskanju potencialnih kupcev.

Eden izmed njih naj bi bil po neuradnih podatkih AOL, ki ima...

3 komentarji

Vihar v Yahooju po razrešitvi Bartzove

CNet - Razrešitev Carol Bartz s položaja izvršne direktorice Yahooja ni minila mirno, kot bi si vodilni v Yahooju želeli, ampak je povzročila pravcati vihar. Začela ga je kar Bartzova, ki je bila že prej znana po svoji neposrednosti, ki je poklicala Fortune in podala ekskluzivni intervju o razrešitvi.

V torek je bila v New Yorku, ker je imela za sredo načrtovano predavanje na Citigroupovi tehnološki konferenci. V torek ob 18. uri je poklicala Yahoojevega predsednika Royja Bostocka, kot je bila dogovorjena, ta pa je začel po telefonu brati napisan pravniški dokument, s katerim jo je obvestil o razrešitvi. Imela je dve uri časa, da se odloči, ali bo odstopila prostovoljno ali pa jo bodo razrešili. To je Bartzovo tako...

21 komentarjev

Carol Bartz razrešena s položaja izvršne direktorice Yahooja

Carol Bartz

vir: The New York Times
The New York Times - Včeraj je Yahoojeve zaposlene in njegove delničarje presenetila novica, da je bila izvršna direktorica Carol Bartz, ki je položaj zasedala od januarja 2009, razrešena. O novici je svoje zaposlene obvestila po kratki elektronski okrožnici, v kateri je zapisala, da ji je informacijo o prenehanju delovnega razmerja po telefonu sporočil predsednik upravnega odbora Yahooja.

Prva namigovanja, da Yahoo potihoma išče novega izvršnega direktorja, so se pojavila že junija, a jih je Yahoo odpisal kot smešna in neosnovana. Tri mesece pozneje so se uresničila.

Ko je Bartzova nastopila položaj, je njena naloga obsegala revitalizacijo podjetja, povečanje dobička in vrnitev na pota...

12 komentarjev

Yahoo povečal dobiček ob upadu prihodkov

PhysOrg.com - Yahoo je v torek popoldne napovedal, da bo odpustil približno odstotek zaposlenih, le nekaj ur pozneje pa so objavili tudi poslovne rezultate za preteklo četrtletje. Pokazalo se je, da Yahoo z odpuščanjem in vsesplošnim krčenjem stroškov zasopihan lovi konkurente. Za zdaj jih še dohaja.

Dobiček je v preteklem četrtletju znašal 312 milijonov dolarjev, kar je za 104 odstotke več kot v enakem obdobju leto poprej. Sliši se odlično, a takoj dodajmo, da so prihodki upadli za 12 odstotkov na poldrugo milijardo dolarjev. Dobiček se je povečal le zaradi intenzivnega krčenja stroškov, v čemer marsikateri vlagatelj vidi indic, da nova izvršna direktorica Carol Bartz ni pravi človek za to nalogo.

Yahoojev finančni direktor Tim...

2 komentarja

Icahn odstopil iz Yahoojeve uprave

Slo-Tech - Ameriški poslovnež Carl Icahn, ki je lani uprizoril pravi upor, ko je želel zamenjati Yahoojevo upravo, in se je kasneje zadovoljil z mestom v upravi zase in dva zaveznika, je odstopil s položaja. Pred tem je poskusil skupaj z Microsoftom prevzeti Yahoo, a je slednji zavrnil ženitno ponudbo.

Yahoo je v petek objavil, da jih Icahn zapušča. V izjavi za medije so prijazno zapisali, da je šlo za pomembnega člana uprave, ki jim je obilno pomagal, za kar so mu hvaležni. Zakaj točno je zapustil Yahoo, ni znano, se pa govori, da se je to pot zagledal v padlega finančnega velikana CIT Group, kateremu ponuja šestmilijardno posojilo. V svoji odstopni izjavi je Icahn poudaril, da je trenutno prezaposlen z drugimi projekti, in izrazil podporo Yahoojevi šefici Carol Bartz in združevanju z Microsoftom. Yahoojeva uprava bo imela odslej 11 članov, konec leta pa se mandat izteče še predsednici Maggie Wilderotter.

0 komentarjev

Microsoft in Yahoo partnerja

Carol Bartz in Steve Ballmer podpisujeta dogovor

vir: CNet
Slo-Tech - Hladnotoplega spogledovanja med Yahoojem in Microsoftom, ki traja že več kot leto dni, je naposled konec. Izvršna direktorja podjetij, Microsoftov Steve Ballmer in Yahoojeva Carol Bartz, sta namreč včeraj podpisala dogovor o sodelovanju, ki za naslednjih 10 let ureja medsebojne obveznosti, začenši z letom 2010.

Microsoft bo poganjal Yahoojev iskalni stroj, medtem ko bo Yahoo postal ekskluzivni zastopnik podjetij pri dogovarjanju z oglaševalci. Skupaj imata podjetji približno 30-odstotni tržni delež na področju iskanju po spletu, tako da ju največji rival Google še vedno prekaša za več kot dvakrat. Ballmer je dejal, da uspeh v tem segmentu terja inovacijo in velikost. Z Bingom so poskrbeli za vrsto inovacij in novih...

0 komentarjev

Microsoft in Yahoo nadaljujeta paritveni ples

CNet - Še stoprvič poročamo o spogledovanju Microsofta in Yahooja, ki se zdaj v toplo-hladnem ritmu vleče že več kot pol leta. Zadnje nadaljevanje te limonade je postreglo s podatki, da se podjetji spet pogovarjata o partnerstvu na področju iskanja in oglaševanja; na štiri oči sta se srečala celo vélika Carol Bartz in Steve Ballmer. Viri blizu obeh sicer pravijo, da gre za začetne pogovore, ki se ne dotikajo propadle prevzemne ponudbe, tako da razvoja dogodkov v tej smeri ni pričakovati, a delničarji bodo gotovo zadovoljni z vsakim načinom sodelovanja.

Na mizi je več možnosti. Ena je izmenjava spletnega oglaševanja in vzajemno koriščenje teh storitev. Yahoo bi po tem predlogu prevzel Microsoftove prikazne oglase (display and premium advertising), medtem ko bi Microsoft skrbel za oglaševanje pri zadetkih ob iskanju (search advertising business). Ballmer je sicer že večkrat odkrito dejal, da se Microsoft zanima za prevzem Yahoojevega oglaševalskega ali iskalnega oddelka, nad čimer pa Yahoo...

3 komentarji

Yahoo ima novo šefinjo

CNet - Za Yahoojem je hudo leto, saj je izgubil priložnost za prevzem, ki ga je želel izvesti Microsoft, nato je po pregovarjanju in omahovanju v vodo padel še dogovor o sodelovanju z Googlom, za nameček pa ga je novembra zapustil izvršni direktor Jerry Yang. Po dveh mesecih so zamenjavo zanj našli v Carol Bartz, so objavili na včerajšnji tiskovni konferenci.

Carol Bartz je štirinajst let delala na položaju izvršne direktorice v Autodesku, kjer je bil položaj precej drugačen od Yahoojevega. Sedaj se bo šestdesetletna šefinja, ki je bila navajena dela v uspešnem, a relativno nepoznanem podjetju, morala prilagoditi vodenju ogromnega vsakomur poznanega podjetja, ki pa ni v najboljši kondiciji. Carol Bartz v poslovnem svetu ni novinka niti neznanka, saj jo je odhajajoči predsednik George Bush imenoval za članico Sveta svetovalcev za znanost in tehnologijo. Poleg tega jo je leta 2005 revije Fortune uvrstila na seznam 50 najmogočnejših žensk v gospodarstvu, Barron pa med 30 najbolj spoštovanih...

33 komentarjev