»

Steven Sinofsky je zapustil Microsoft

Sinofsky med predstavitvijo Windows 8

vir: The Verge
The Verge - Včeraj je po spletu odjeknila novica, da je Steven Sinofsky zapustil Microsoft. Sinofsky je bil vodja Microsoftovega oddelka, odgovornega za izdelke Windows in Live od leta 2009, oddelek je prevzel po polomu Viste in vodenje začel z razvojem Windows 7 ter seveda nadzoroval razvoj nedavno predstavljenega Windows 8. Pri Microsoftu se je sicer zaposlil že daljnega leta 1989, pred svojim zadnjim položajem pa je bil del skupine, ki je razvijala Office. Njegovo vlogo bodo pri Microsoftu zapolnili z dvema obstoječima članicama ekipe, Julie Larson-Green bo vodila razvoj programske in stroje opreme (npr. tablice Surface - pred tem je bila dolgo članica ekip, odgovornih za uporabniški vmesnik izdelkov Windows,...

20 komentarjev

Windows 8 bo dobil App Store

Sinofsky (levo) na najavi začetka prodaje Windows 7

vir: TechCrunch
TechCrunch - Naslednja različica oken, Windows 8, naj bi po vseh pričakovanjih izšla v začetku leta 2013, ena od njenih bistvenih novosti pa naj bi bil tudi nov uporabniški vmesnik, ki nekoliko sliči na mobilne telefone in na veliko uporablja koncept "aplikacij" v smislu malih HTML5 komponent z lastno javascript logiko. Zato se je seveda pričakovalo, da bo Microsoft napovedal svoj "App store", se pravi trgovino za brezplačne in plačljive Windows 8 aplikacije.

Uradne potrditve sicer še ni, je pa Steven Sinofsky, odgovorni za razvoj novih oken, v blog postu o napredku dela na to namignil. Prispevek razloži, da so razvijalci razdeljeni v številne manjše ekipe (teams), ki jih je kar 30, druga na tem abecednem seznamu pa je ekipa z...

24 komentarjev

Apple in Amazon v tožbi za ime app store

BuisnessWeek Online - Ko je Amazon marca letos predstavil svojo spletno trgovino za aplikacije in jo poimenoval Amazon Appstore for Android, Apple ni tratil časa. Hitro so vložili tožbo zoper Amazon, češ da Amazon krši Applovo blagovno znamko, za katero se je Apple prijavil že leta 2008 takoj po izidu iPhona 3G. To ni bil prvi primer, saj je Microsoft že januarja letos na Ameriški urad za patente in blagovne oz. storitvene znamke naslovil zahtevo, da se Applu blagovna znamka App Store Applu ne podeli (Microsoft se je vmes pritožil tudi zaradi premajhne pisave).

Amazon se je konec aprila na Applovo tožbo odzval v predvidljivem tonu. Dejali so, da je app store generičen termin, sestavljen iz angleških besed app (okrajšava za aplikacijo) in...

87 komentarjev

Microsoft oporeka blagovni znamki App Store

Takole je Apple predstavil App Store.

Slo-Tech - Microsoft je na Ameriški urad za patente in blagovne oz. storitvene znamke (U.S. Patent and Trademark Office) naslovil zahtevo, da Applu ne podelijo blagovne znamke App Store, za katero je Apple zaprosil leta 2008. Tistega leta je namreč Apple splavil App Store za iPhone, danes pa lahko aplikacije tam kupujemo za vse naprave, ki poganjajo Applov operacijski sistem iOS.

Včeraj pa je Microsoft na Prizivno komisijo pri Patentnem uradu vložil predlog, da Applu blagovno znamko zavrnejo. Microsoft trdi, da je beseda 'app' generični termin za aplikacije in 'store' običajna angleška beseda, ki pomeni trgovino, zato App Store ne more biti zaščitena blagovna znamka. O usodi App Stora bo odločala Prizivna komisija.

25 komentarjev

Windows 8 čez dve leti?

vir: CNet
CNet - Pretekli teden je Microsoftov najnovejši operacijski sistem Windows upihnil prvo svečko, zato je čas za prve smele napovedi, kdaj bo dobil naslednika. Po prvih konkretnih informacijah iz Redmonda, ki so v resnici prikapljale iz Amsterdama, naj bi bil Windows 8 nared čez približno dve leti, čeprav uradni Redmond tega ne komentira. Bolj zgovorni so glede svojih strežniških operacijskih sistemov, saj so že lani napovedali naslednjo inačico Windows Server za leto 2012. In če upoštevamo, da strežniška različica običajno malce zaostaja za namizno, so nizozemske navedbe smiselne. Tudi Windows 7 je izšel poltretje leto za Windows Vista, kar naj bi bila nekako ustaljena časovnica (pustimo vnemar ogromno zamudo Viste, ki je bila izjemni dogodek).

16 komentarjev

Windows 8 leta 2012, prve podobe ušle na splet

ComputerWorld - Microsoftu je na internet ušlo nekaj posnetkov nastajajočega operacijskega sistema Windows 8 ter načrtov za razvoj. Če bo šlo vse po načrtih, bo Windows 8 nared leta 2012. V tem času bo Microsoft gotovo še mnogokrat spremenil načrt, a za zdaj so glavne novosti, ki jih nameravajo vgraditi:
  • trgovina za aplikacije po zgledu App Stora;
  • izboljšano upravljanje z energijo;
  • hitrejši zagon z večjo rabo funkcije hibernacije, svoje bodo dodali tudi hitri SSD-ji;
  • ponovna namestitev s pritiskom na gumb, ki bo obdržala vse nastavitve, dokumente in programe ter hkrati počistila sistemske datoteke;
  • prepoznavanje obraza za prijavo v sistem;
  • podporo za Slate;
  • boljšo pomoč in podporo za uporabnike;
  • boljše upravljanje z identitetami.
Na spletu

87 komentarjev

Microsoft razvija ekvivalent App Storu

Microsoft - Microsoftov izvršni direktor Steve Ballmer je na sydneyjski konferenci dejal, da Microsoft razvija shemo za distribucijo programske opreme, ki bo delovala na istih principih kot Applov App Store za iPhone in iPode. Pravi, da sta App Store in tudi Facebook dobra servisa, ki sta piscem programov in dodatkov olajšala življenje, zato se bo Microsoft zgledoval po njiju. Želijo ponuditi storitev, kjer razvijalci ne bodo samo prodajali svoje kode, temveč si bodo lahko ustvarili tudi prepoznavno ime. Natančnejših informacij ni želel dati, naj pa bi bili pri Microsoftu že začeli trdo delati.

Applov App Store deluje od julija in od takrat je prodal že prek 200 milijonov programov, skupaj pa je sedaj na voljo prek 5500 dodatnih aplikacij za iPhone. Microsoft sicer že ima svoj Windows Market Place, kjer razvijalci lahko ponujajo svoje izdelke, videli pa bomo, kakšne izboljšave bo pripravil. Več imajo Computer World, CNet in Neowin.

0 komentarjev