»

Porazni rezultati britanske policije pri prepoznavi obrazov

vir: Flickr

vir: theguardian.com
theguardian.com - Neodvisna raziskava, ki so jo opravili na Univerzi v Essexu, je pokazala, da je nedolžnih kar 81 % domnevnih osumljencev, identificiranih s pomočjo prepoznave obrazov, ki jo uporablja del britanskih policijskih uprav. Znanstveniki so obenem mnenja, da je celoten postopek zelo verjetno pomeni tudi kršenje temeljnih človekovih pravic. Metropolitanska policija se zato te dni sooča z ostrimi pozivi, naj preneha z uporabo nedelujoče tehnologije. Predstavniki policije pa na drugi strani, zaradi uporabe drugačne metodologije, trdijo, da se sistem zmoti le v enem od tisoč primerov.

Scotland Yard je raziskovalcem med lanskim junijem in letošnjim februarjem dovolil šestkrat uporabiti njihov sistem za prepoznavo obrazov. S...

26 komentarjev

München preizkuša sistem za napovedovanje vlomov

Heute - V Münchnu so začeli preizkušati sistem za preprečevanje vlomov, ki spominja na Posebno poročilo in Številke. Na podlagi preteklih dogodkov predvidevajo, kje se bodo v bližnji prihodnosti zgodili vlomi, in jih z okrepljeno policijsko prisotnostjo preprečilo.

Realnost je seveda še daleč od filmov. Sistem Precobs, ki ga razvija nemški IfmPt (Institut für musterbasierte Prognosetechnik), ne povedal, kdo in kam bo vlomil, ampak bo dal približno informacijo, v katerem okolišu lahko v naslednjih dneh pričakujemo vlom. Sistem se napaja iz podatkovne baze o vlomih, ki obsega podatke za obdobje zadnjih sedem let. Vodja kriminalistične policije v Nürnbergu Karl Geyer pojasnjuje, da si številni vlomi sledijo po znanem zaporedju. Storilci se v naslednjih dneh po vlomu vrnejo v...

14 komentarjev

Britanska policija poseduje opremo za tajni nadzor telefonov

Se v tem kombiju, ki je 15. oktobra (morda?) beležil obraze na Kongresnem trgu, poleg video nadzornih naprav skrivajo tudi mobi nadzorne naprave?

vir: Guardian
Guardian - Medtem ko si naša policija na vse kriplje prizadeva dobiti zakonsko podlago za nadzor "geografskih območij" (baznih postaj), ima Britanska drug problem - v javnost je namreč pricurljalo, da že dve do tri leta posedujejo in tudi uporabljajo visokozmogljivo opremo za prikrit nadzor komunikacij, katere uporabniki so praviloma vojaške varnostno-obveščevalne službe, režimi s predznakom totalitarnosti in občasni zasebni naročniki v proizvodnji in tihotapljenju prepovedanih drog.

Metropolitan police service, znana tudi kot The Met, je največja policijska služba v državi. Opremo je nabavila že pred časom od vojaškega dobavitelja Datong PLC iz Leedsa. Velja omeniti, da je podjetje svoje izdelke...

99 komentarjev

Študija (ne)učinkovitosti Londonskega CCTV videonazdornega sistema

Prebivalce in obiskovalce Londona vsak dan zabeleži tudi več tisoč CCTV kamer.

vir: BBC
BBC - Londonska metropolitanska policija je nedavno naročila študijo učinkovitosti sistema več kot milijon CCTV kamer v širšem območju Londona. Rezultati so pokazali, da s pomočjo videonadzora v povprečju ujamejo 1 nepridiprava na 1000 nameščenih kamer, oz. konkretneje, od 269 storilcev vlomov in tatvin so jih s pomočjo videonadzora odkrili le 8 (to so slabi trije odstotki). Potem je treba upoštevati še stroške nabave kamer (pol miljarde funtov po celi državi) in ceno njihovega vzdržavanja in uporabe. Eden od poslancev je poročilo komentiral z besedami, da "CCTV ustvarja maksimalne stroške ob minimalnem učinku", da "grobega posega v posameznikovo zasebnost nikakor ne upraviči z majhnim oz....

74 komentarjev

Londonska policija: kamere CCTV učinkovite

BBC - Ni čudnega, da je Devetnajsto štiriinosemdeset napisal Britanec. Velika Britanija je prepredena s kupom kamer CCTV, ki so bile postavljeno pod pretvezo boja proti kriminalu. Ali svojo nalogo opravljajo, je predmet žgočih debat in polemik, a Metropolitanska policija v Londonu sedaj pravi, da so koristne.

Višji inšpektor Mick Neville, ki je zadolžen za identifikacijsko enoto v londonski policiji, pojasnjuje, da posnetke s CCTV-kamer obravnavajo kakor prstne odtise ali DNK. Na kritike skupine Big Brother Watch odgovarja z dejstvi, da so letos z uporabo kamer identificirali 2512 posameznikov, kar je za četrtino več kot lani. Sliši se obetavno, a povejmo, da so bili štirje osumljeni umora in 23 posilstva. Hkrati Neville dodaja, da se je število kamer od leta 1999...

12 komentarjev

Velika Britanija bo regulirala svoje omrežje nadzornih kamer

Guardian - Velika Britanija je ena izmed bolj policijskih držav na svetu, saj so se v zadnjem času silno razširile kamere za nadzor prometa. Dnevno več kot štiri tisoč kamer posname več kot deset milijonov posnetkov, pri čemer so na vsakem registrska tablica, lokacija, datum, čas in fotografija avtomobila, na kateri je moč prepoznati voznika in potnike. Ti posnetki se rutinsko hranijo dve leti, sicer pa kakšnega jasnega zakonskega ogrodja, čemu služijo ti posnetki in kdo jih lahko uporablja, ni. V skladu z načrti nove vlade na notranjem ministrstvu obljubljajo, da bodo zakonsko uredili to občutljivo področje poseganja v zasebnost.

Sistem se imenuje ANPR (angl. automatic number plate recognition, samodejno...

7 komentarjev

Britanska koalicija napoveduje manj policijsko državo

Ars Technica - Velika Britanija velja za eno izmed bolj nadzorovanih držav, saj imajo na primer eno CCTV-kamero na vsakih 14 prebivalcev oz. 20 odstotkov vseh kamer, ki so na svetu v uporabi. Koalicija konservativcev in liberalnih demokratov, ki se je izoblikovala po majskih parlamentarnih volitvah v Veliki Britaniji in je nasledila laburistično vlado iz prejšnjega mandata, obljublja spremembe. V koalicijskem programu, ki so ga pripravili, napovedujejo med drugim tudi:
  • da bodo sprejeli Freedom Bill;
  • ukinitev sheme osebnih izkaznic, centralnega National Identity Registra in registra mladoletnikov ContactPoint;
  • da bodo odložili uvedbo biometričnih potnih listov naslednje generacije;
  • da bodo prepovedali jemanje prstnih odtisov otrokom v šolah;
  • da bodo svojo zbirko DNK približali škotskemu modelu;
  • razširitev pristojnost zakona o dostopu do informacij javnega značaja (FOIA 2000);
  • dodatno regulacijo CCTV-kamere;
  • ukinitev hranjenja zapisov z interneta in elektronske pošte brez razloga;
  • da bodo zagotovili...

16 komentarjev

Britanske kamere ne pomagajo reševati zločinov

CCTV-kamera

Telegraph News - Nobena skrivnost ni, da je London (in Velika Britanija nasploh) prepreden z ničkoliko CCTV-kamerami, ki neprestano budno beležijo dogajanje v svoji okolici. V celi državi imajo štiri milijone kamer ali eno na 14 prebivalcev. O smiselnosti in uporabnosti teh pripomočkov je bilo prelitega že mnogo črnila, zgodbo pa lahko strnemo v dva tabora - nasprotnike, ki menijo, da gre za grob poseg v zasebnost, in zagovornike, ki hvalijo višjo varnost, ki jo spričo kamer uživamo.

BBC poroča, da je interno policijsko poročilo pokazalo, da kamere prav učinkovita pomoč pri razreševanju zločinov niso. V enem mesecu so posnetki pomagali identificirati osem izmed 269 roparjev. Še večkrat na policijo letijo očitki, da si policisti pri lovu za storilci...

35 komentarjev

Drago zdravilo za kriminal, ki ponuja le stranske učinke

Slashdot - Članek v This Is London poroča o strahotni neučinkovitosti videonadzora v Londonu. Mesto z neverjetno pokritostjo s CCTV kamerami - samo z državnim denarjem se je postavilo prek 10.000 kamer - beleži v svojih okrožjih, ki so praktično brez video nadzora, približno enako ali celo višjo učinkovitost kazenskega pregona storilcev relevantnih kaznivih dejanj kot v okrožjih, katerih video nadzor že presega orwellovsko nočno moro.

Avtor se v članku sprašuje tudi o ekonomskih smotrih in učinkih: ali ne bi bilo bolje, da bi 200 milijonov funtov (pribl. 285 miliijonov evrov) porabili za bolje osvetljene mestne površine ali več bolje usposobljenega policijskega osebja, ki statistično dokazano precej bolj pripomore k zmanjševanju nasilja in kriminala?

Da je video nadzor neučinkovit pri dejanskem pregonu ugotavlja tudi San Francisco. Komu na čast se torej kamere postavlja? Kdo nadzira? Koga nadzira?

Quis custodiet ipsos custodes?

33 komentarjev