»

Amazon namerava ceniti e-knjige

The New York Times - Amazon se je takoj po tožbi, ki jo je pravosodno ministrstvo in 16 zveznih držav vložilo proti Applu in založnikom Penguin in Macmillan, znašel v nepričakovano dobrem položaju. Medtem ko ga je v e-črkarski pravdi Apple domala izsiljeval, ko je v svoji e-trgovini uveljavil agencijski način prodaje (to pomeni, da ceno določi založnik in ne prodajalec) in hkrati od vseh založnikov zahteval, da nikjer ne nudijo e-knjig ceneje (zaradi česar je mnogo založnikov zapustilo Amazon, saj bi ta njihove knjige prodajal ceneje), so vloge sedaj zamenjane. Žezlo drži Amazon.

Amazon je včeraj takoj po objavi tožbe javno razglasil, da bodo znižali cene e-knjig. Cene nekaterih najbolj priljubljenih naslovov naj bi upadle s 15 dolarjev na...

26 komentarjev

Amazon pripravlja izposojo e-knjig

The Wall Street Journal - Če gre verjeti virom The Wall Street Journala, Amazon pripravlja storitev izposoje e-knjig, ki bo sicer sprva omejena na ZDA. Funkcionirala bo podobno kot Netflix, ki omogoča podobno izposojo filmov proti plačilu letne naročnine.

Prve korake je Amazon napravil pred nekaj meseci, ko so začeli Kindle Textbook Rental. V sklopu te storitve si je mogoče izposoditi elektronske učbenike, ki jih je trenutno na voljo več tisoč za izposojo od enega do dvanajstih mesecev. Pričakovana storitev bo njena nadgradnja, saj si bo mogoče izposoditi vse e-knjige.

Predvideni datum začetka delovanja še ni znan, ker imajo založniki pomisleke. Ker se bojijo, da bo...

83 komentarjev

Amazon čisti zbirko e-knjig

The New York Times - Na Amazonu lahko prek storitve Direct Publishing vsak uporabnik objavi lastno e-knjigo in jo tudi prodaja. Odlična zamisel za pisce svojih knjig, ki nimajo podpore založnikov, a so podjetni uporabniki hitro odkrili možnosti zlorabe. Mnogi so namreč nalagali vsebino, za katero niso imeli avtorskih pravic, ali pa prodajali popolnoma neuporabne knjige brez informacij. Amazon se bo odslej proti temu aktivno boril, piše The New York Times.

Nekateri uporabniki so namreč dobili elektronska sporočila, v katerih jih je Amazonova...

2 komentarja

Naslednja postaja spamerjev: Kindle Store

Manuel Ortiz Braschi je v Kindle Storu objavil več kot 3000 knjig, večinoma kopij drugih del.

vir: Reuters
Reuters - Spamerji so odkrili novo platformo, na katero lahko masovno pošiljajo spam in pri tem zaslužijo. Izbrali so Amazonovo spletno trgovino za e-knjige Kindle, kamor lahko vsakdo postavi svojo ali "svojo" knjigo in dobi odstotke od prodaje. Tako se vsak dan na strani pojavi več tisoč lažnih ali pa samo zelo nekakovostnih "knjig".

Večina materiala izvira iz tako imenovanih PLR-jev (private label rights), ki jih lahko poceni kupijo na...

4 komentarji

E-knjige na vrhu pri Amazonu

Z različico z oglasi se je Amazon močno približal meji stotaka za bralnik e-knjig

vir: TechCrunch
TechCrunch - Neizbežno je bilo, da bo prodaja e-knjig na Amazonovi trgovini nekoč višja od prodaje fizičnih knjig. Že lanskega julija je bila prodaja v digitalni obliki višja od prodaje knjig s trdo vezavo, v letošnjem januarju pa je padla še bolj popularna trdnjava, knjige z mehko vezavo. Skupaj so knjige v fizični obliki do nedavnega še vedno kljubovale digitalnim različicam, a ne več. Amazon je namreč objavil, da je prodaja njihovih e-knjig za lasten bralnik Kindle presegla prodajo knjig v fizični obliki. Pri TechCrunchu sicer menijo, da je popularnost povezana tudi z izredno ugodnim Kindlom (izdaja najcenejšega...

9 komentarjev

Amazon prodal več elektronskih knjig kakor tiskanih s trdimi platnicami

Wired News - Elektronske knjige so se dokončno uveljavile, ocenjuje Amazon, saj so jih prvikrat v daljšem časovnem obdobju prodali več kakor papirnatih. Pred lanskim božičem je bil tak en dan, sedaj pa je takšno celotno četrtletje. Prodali so 43 odstotkov več e-knjig od takih s trdimi platnicami.

V prvem letošnjem polletju so prodali šestkrat več e-knjig kakor v lanskem prvem polletju (Amazon ponuja 630.000 plačljivih e-knjig). Rast prodaje se povečuje iz meseca v mesec, tako da je v zadnjem mesecu prodaja e-knjig Gutenbergovo inačico prehitela že za 80 odstotkov. Toda velikim številkam navkljub klasične knjige spričo svoje cene še vedno prinesejo več v Amazonovo malho.

Ocena Publisher’s Weekly kaže, da je bilo lani prodanih za 4,4 milijarde dolarjev knjig s trdimi platnicami, za 5,1 milijarde dolarjev knjig z mehkimi platnicami (v teh dveh kategorijah niso šteli prodanih izvodov Svetega pisma, strokovnih knjig in učbenikov) ter zgolj za 81 milijonov dolarjev e-knjig. Letos bo ta številka...

193 komentarjev

Borders predstavil svoj bralnik e-knjig

Kobo

Slo-Tech - Založnikom z lastnimi bralniki e-knjig, kot sta Amazon s Kindlom in Barnes in Noble z Nookom, se je pridružil še Borders z napravico z imenom Kobo. Njegov glavni atribut je po besedah proizvajalca cena, saj stane 150 dolarjev, kar je občutno manj od konkurentov. Ponuja 100 prednaloženih klasičnih knjig, na gigabajtu pomnilnika pa jih lahko shrani še dodatnih tisoč. Avtonomija naprave znaša dva tedna, podpira pa vse popularne formate knjig - ePUB, PDF in Adobe DRM. Vse skupaj meri 12 x 18 x 1 cm in tehta okoli 200 gramov. Večja pomanjkljivost je skopa povezljivost, saj naprava ne podpira 3G ali Wi-Fi. Namesto tega bodo morali uporabniki na svoj delovni računalnik...

6 komentarjev

Google bi prodajal tudi e-knjige

CNet - Na srečanju BookExpo, ki te dni poteka v New Yorku, je Google dal vedeti, da se nameravajo podati tudi na področje prodaje e-knjig. Kot so namignili, razvijajo program, ki bi založnikom omogočil prodajo digitalnih verzij svežih knjig kar prek Googla, s čimer bi v zelje skočili predvsem Amazonu in njegovemu Kindlu. Amazon za digitalne knjige zahteva ceno 9,99 dolarja, kar je dosti manj od papirnih, ki gredo za 26 dolarjev. Google bo bolj širokogruden, saj bo založnikom dovolil, da sami postavijo ceno. Ti so že izrazili zadovoljstvo.

Program bo ločen od Googlovega sistema za digitalizacijo knjig, ki omogoča dostop do množice knjig kar spleta in za katerega je moral Google plačati večmilijonsko odškodnino po poravnavi z lastniki avtorskih pravic. Takrat je šlo namreč za skeniraj obstoječih knjig, katerih mnogo niti ni več moč dobiti v tiskani izdaji. Več o tem.

0 komentarjev