»

Aplikacija za uporabo elektronskih osebnih izkaznic nared

Slo-Tech - Ministrstvo za javno upravo je naposled pripravilo aplikacijo za uporabo elektronskih osebnih izkaznic, ki se državljanom izdajajo že od marca letos. Od danes je na voljo aplikacija eOsebna, ki deluje na telefonih z Androidom ali iOS, in omogoča uporabo dodatnih funkcionalnosti kartice.

Nove izkaznice imajo namreč čip, ki ima tri digitalna potrdila. Digitalno potrdilo nizke ravni omogoča prijavo brez PIN-a, digitalno potrdilo za podpis in digitalno potrdilo visoke ravni pa sta zaščitena s PIN-om. Za uporabo elektronske osebne izkaznice brez posebnih čitalnikov, ki stanejo 30 in več evrov, potrebujemo novo aplikacijo, da se potem telefon z njo pogovarja prek NFC.

Tedaj namreč telefon deluje kot čitalnik osebne izkaznice s čipom in omogoča uporabo digitalnega potrdila. Osebno izkaznico moramo najprej povezati z aplikacijo. Če smo jo že aktivirali, je to nastavljena koda PIN, sicer pa smo začetno geslo za aktivacijo elektronske osebne izkaznice prejeli po pošti skupaj z izkaznico....

75 komentarjev

Elektronska osebna izkaznica še vedno le napol funkcionalna

RTV Slovenija - Elektronsko osebno izkaznico bi bili morali dobiti že 3. januarja letos, a so se začele izdajati šele 28. marca. Kljub obljubam pa še vedno niso uporabne na vse načine, kot so obljubljali pristojni. Kot poroča RTV Slovenija, so njeni imetniki te dni s klasično pošto dobili gesla, ki omogočajo aktivacijo izkaznice in nastavitev številke PIN. A to brez pametnih kartic čitalnika ni možno. Poslali so približno 300.000 gesel, kolikor ljudi je doslej naročilo novo osebno izkaznico.

Izkaznica se lahko uporablja tudi za prijavo v elektronske storitve, za katere potrebujemo digitalno identiteto (npr. eDavki). Za to potrebujemo elektronsko osebno izkaznico, kodo številko PIN in čitalnik kartic ali aplikacijo na pametnem telefonu, kateri podpira NFC. A aplikacije še vedno ni, na SI-TRUST pa je napovedana za jesen ali zimo 2022. To pomeni, da lahko izkaznico uporablja le, kdor ima čitalnik pametnih kartic, kar ni zelo pogosto, predvsem pa predstavlja dodaten strošek (od 30 evrov naprej)....

78 komentarjev

Naroči me na upravno enoto

Slo-Tech - Koronska kriza nas je vse prisilila v več spletnega poslovanja. Zdaj traja že skoraj dve leti, tako da smo se že dodobra naučili in navadili delati od doma, nakupovati prek interneta, sodelovanja prek video klicev, poslušanja koncertov prek interneta in vse ostale moderne načine dela in življenja.

Ta hiter preskok iz analognega v digitalno življenje je seveda, poleg prilagajanja življenjskih navad posameznikov, zahteval investicije v novo opremo in storitve.

Vse aktivnosti pa kljub vsemu ne potekajo v celoti prek interneta. Predvsem storitve so takšno področje, kjer stranka obišče ponudnika, da pri njem opravi, ker ima opraviti. Med te spadajo tudi upravne enote, ki danes nastopajo v vlogi glavnega junaka zgodbe.

Upravne enote so lokalne izpostave izvršilne veje oblasti. Osebni dokumenti, gradbena dovoljenja, registracije društev, dovoljenja za bivanje, vozniške, prometne, kmetijske zadeve, poroke, ločitve, overitve ... vse se dobi na upravni enoti.

Zaradi korone je bilo treba...

195 komentarjev

Z novim letom dobimo biometrične osebne izkaznice

vir: Pxfuel

Slo-Tech - Ministra za notranje zadeve in javno upravo, Aleš Hojs in Boštjan Koritnik ter generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Tatjana Mlakar so podpisali sporazum o sodelovanju na področju naročanja, izdelave in personalizacije osebnih izkaznic, ki bodo obenem tudi identifikacijsko sredstvo v sistemu našega zdravstvenega zavarovanja.

Povedano drugače, dobili bomo eno samo kartico, ki bo poslej imela tudi čip. Na njem bodo shranjeni naši biometrični podatki, torej slika in dva prstna odtisa, ki jih bodo državljanom vzeli po 12. letu in bodo namenjeni zgolj prehajanju državnih meja. Biometrični podatki bodo shranjeni samo na kartici, iz drugih evidenc se bodo izbrisali po vročitvi oziroma 90 dni od datuma izdaje osebne izkaznice. Na čipu bosta tudi dve stopnji elektronske identifikacije, visoka, na ravni digitalnega potrdila, ki bo kartico povzdignila tudi v nacionalni dokument za čezmejno elektronsko poslovanje in nizka, kot jo že poznamo pri uporabi...

255 komentarjev

V Nemčiji elektronsko podpisovanje peticij s pametno osebno izkaznico

Heise - Na spletu so priljubljene elektronske peticije, ki jih lahko podpiše vsakdo z elektronskim naslovom. Žal razen javnega pritiska kakšne veljave ti podpisi nimajo, tako da se je treba za resna zbiranja podpisov vseeno podvizati na upravno enoto. V Nemčiji poizkušajo uvesti elektronsko podpisovanje peticij, ki bo imelo težo.

Na strani openPetition, kjer je trenutno v podpis predloženih skoraj dvesto raznih peticij, zaključenih je že 1600, v pripravi pa novih tisoč, bodo namreč začeli sprejemati elektronske podpise z uporabo nove osebne izkaznice. Od lanskega 1. novembra namreč v Nemčiji izdajajo elektronsko osebno izkaznico, ki ima RFID-čip in vpisane osebne podatke. Če ima kartica aktivirano uporabo na internetu,...

4 komentarji

Velika Britanija ukinja osebne izkaznice

The Register - Medtem ko so v dobršnem delu kontinentalne Evrope osebne izkaznice pogosto uporabljan dokument, še zlasti ker omogoča tudi prosto gibanje po shengenskem prostoru, jih anglosaški svet ukinja. Ponekod, recimo v Grčiji, Belgiji, Španiji ali na Portugalskem, pa mora vsak državljan nujno imeti osebno izkaznico, dočim Rusija s prihodnjim letom uvaja večnamenske osebne izkaznice. V Sloveniji osebna izkaznica ni obvezna, če ima državljan drug veljaven osebni dokument. V Veliki Britaniji pa so danes opolnoči osebne izkaznice ukinili.

Kraljica je namreč 21. decembra 2010 podpisala novi Zakon o osebnih dokumentih, ki je začel veljati danes. Nova britanska koalicija je bila lani maja predstavila koalicijski program, v katerem so v poglavju o...

53 komentarjev

Rusija prihodnje leto z enotnimi osebnimi izkaznicami

Slo-Tech - Rusija bo začela 1. januarja 2012 izdajati večnamenske osebne izkaznice (prevod v angleščino) za svoje državljane, ki bodo zamenjale dosedanji sistem izkazovanja istovetnosti v državi. Sedaj namreč Rusi svojo identiteto dokazujejo s posebnimi internimi potnimi listi, ki so obvezni za vse državljane po dopolnjenem 14. letu starosti.

Te potne liste bo v skladu s 27. julija 2010 sprejetim zakonom zamenjala osebna izkaznica s čipom, ki bo uporabna za izkazovanje istovetnosti, kot identifikaciji dokument pri spletnem poslovanju z državnimi in občinskimi upravami, plačevanje kolekov itn. Zamenjala bo tudi zdravstveno izkaznico, študentske kartice, druge potovalne dokumente in ostale podobne dokumente, ki so bili sedaj v rabi. Uporaba bo...

35 komentarjev

Nove nemške osebne izkaznice s čipi ranljive

Heise - V Nemčiji so 1. novembra začeli uporabljati nove pametne osebne izkaznice, starih pa ni mogoče več dobiti. Nove e-osebne izkaznice se od starih razlikujejo po vgrajenem RFID-čipu, ki ima v elektronski obliki zapisane podatke imenu, naslovu, rojstnem datumu, višini, barvi oči in las, izdajatelju in sliko. Prednost novih izkaznic je širši obseg uporabe, saj se bo moč z njimi...

16 komentarjev

Britanska osebna izkaznica zlomljena v 12 minutah

Nova osebna izkaznica

vir: Daily Mail
Daily Mail - Nove osebne izkaznice, ki jih britanska vlada počasi uvaja in želi odpremiti vsem državljanom do leta 2012, naj bi bile odporne proti ponarejanju in zlorabam. A to ne drži, poroča The Daily Mail. Adam Laurie, znani britanski računalniški izvedenec, je namreč dobil v roke eno izmed 51.000 osebnih izkaznic, ki so jih prejeli tujci na začasnem delu ali študiju v Veliki Britaniji. Te izkaznice so podobne izkaznicam, ki jih bodo sčasoma prejeli tudi britanski državljani. Vsebujejo mikročipe s podatki o imetniku v elektronski obliki: ime, rojstni datum, fizične karakteristike, prstni odtis itn. Po besedah oblasti je čip neprebojen.

Laurie je uporabil svoj mobilni telefon in prenosni računalnik ter uspel informacije s čipa prekopirati v nekaj...

81 komentarjev