»

Biologi dopolnili uspešno leto mednarodnih olimpijad

Slo-Tech - Letošnji pregled uvrstitev slovenskih dijakov na velikih olimpijadah iz znanja zaključujemo še z zadnjo iz štiriperesne deteljice, ki je bila letos biologija. V angleškem Coventryu se je minuli teden odvijala mednarodna biološka olimpijada, na kateri so Slovenijo zastopali Lucija Bogataj in Anja Brdnik (obe Gimnazija Škofja Loka), Jernej Imperl (II. gimnazija Maribor) in Maša Smajila (I. gimnazija v Celju). V konkurenci 242 tekmovalcev iz 68 držav se je med našimi najbolje odrezala Lucija Bogataj, ki je osvojila bronasto medaljo (51 odstotkov točk), pohvalo pa si je prislužila tudi Maša Smajila (45 odstotkov točk).

Na olimpijadi, ki je zaradi količine zahtevane snovi med najtežjimi, je letos zmagal predstavnik Kitajske. Po štiri zlate medalje so osvojile ZDA in Tajvan, po tri...

3 komentarji

Tudi biologi dvakrat bronasti

Slo-Tech - Nadaljuje se letošnja bronasta bera slovenskih tekmovalcev na mednarodnih olimpijadah iz znanja, ki so jo s popolnoma enakim izkupičkom dopolnili tudi biologi. Na 25. mednarodni biološki olimpijadi, ki je potekala na Baliju, so Slovenijo zastopali Tim Ulčar Pertot (Gimnazija Bežigrad), Jan Gojznikar (I. gimnazija v Celju), Žiga Barbarič (Gimnazija Murska Sobota), Aleksander Rajhard (Gimnazija Škofja Loka). Bronasti odličji sta osvojila Jan Gojznikar (116. mesto) in Tim Ulčar Pertot (130. mesto), medtem ko sta preostala tekmovalca dobila pohvali. (Lani je Slovenija osvojila štiri bronaste medalje.)

Na Baliju se je pomerilo 238 tekmovalcev iz 61 držav. En dan so reševali praktične naloge,...

4 komentarji

Slovenci praznih rok z matematične olimpijade

Slo-Tech - Pa smo dobili še rezultate četrte letošnje naravoslovne olimpijade. Včeraj zvečer se je v kolumbijski Santi Marti končala 54. mednarodna matematična olimpijada, na kateri je sodelovala tudi slovenska ekipa. Sestavljali so jo Juan Gabriel Kostelec (Gimnazija Bežigrad), Žiga Krajnik (Gimnazija Škofja Loka), Mihaela Pušnik, Klara Nosan (obe I. gimnazija v Celju), Amadej Kristjan Kocbek in Rok Havlas (oba II. gimnazija Maribor). Slovenski ekipi tokrat ni šlo vse po načrtih, saj niso osvojili nobene medalje, je pa četverica (Kristjan Kocbek, Kostelec, Krajnik, Pušnik) osvojila pohvale za pravilno rešeno eno nalogo (od šestih). (Kako težke so bile naloge, lahko ocenite sami.)

Prvo mesto je romalo na Kitajsko in v Južno...

36 komentarjev

Srebro in bron za Slovenijo na kemijski olimpijadi

Z leve: Rok Kaufman, Nejc Čeplak, Omar Alhady, Rok Narobe.

Slo-Tech - Po matematični, fizikalni in biološki se je končala še mednarodna kemijska olimpijada, ki je letos potekala od 21. do 30. julija v Washingtonu v ZDA. Med 73 državami je imela svoje predstavnike tudi Slovenija, in sicer so se v konkurenci 280 tekmovalcev borili Rok Narobe (Gimnazija Ledina), Omar Alhady (Gimnazija Bežigrad), Nejc Čeplak (II. gimnazija Maribor) in Rok Kaufman (Gimnazija Vič). Odrezali so se odlično, saj je Rok Kaufman osvojil srebrno, Nejc Čeplak pa bronasto medaljo.

Tekmovanje poteka vsako leto od leta 1968 dalje, odpadla je le enkrat. Število držav se ves čas povečuje, saj se je z začetnih nekaj držav vzhodnega bloka razširilo na več kot sedemdeset držav iz celega...

11 komentarjev

Slovenija s srebrom in bronom rekordno na EUSO 2012

Slovenska ekipa na EUSO 2012 z mentorji. Z leve: Matej Huš, Lovro Kotnik, Lidija Magdevska, Bruno Marinič, Klara Nosan, Julija Gorenc, Tatjana Durmič, Miha Rihtaršič, Anita Nose.

Slo-Tech - Iz tople in sončne Vilne, kjer se je pravkar končal tekmovalni del 10. evropske naravoslovne olimpiade (EUSO 2012), ki poteka med 22. in 29. aprilom, sporočamo dobre novice. Slovenski ekipi sta na tem vsakoletnem tekmovanju dijakov prvih in drugih letnikov gimnazij, ki se pomerijo v reševanju interdisciplinarnih eksperimentalnih ter teoretičnih nalog s področij biologije, kemije in fizike, osvojili srebrno in bronasto medaljo. Letos je število sodelujočih držav naraslo na rekordnih 22 - iz evropske druščine manjkajo le še Francija, Finska, Malta, Poljska in Velika Britanija - rekorden pa je tudi slovenski izkupiček.

EUSO je svojevrstno...

14 komentarjev

Bron za Slovenijo na lingvistični olimpijadi

Z leve: Žiga Gosar, Rok Kaufman, Tadej Novak, Mateja Hrast.

Slo-Tech - Lingvistična olimpijada je ena izmed najmlajših olimpijad iz znanja, ki se jih udeležuje Slovenija. Letošnja 9. olimpijda je potekala v Pittsburghu v ZDA. Slovenijo so zastopali Mateja Hrast (Gimnazija Bežigrad), Rok Kaufman, Žiga Gosar (oba Gimnazija Vič) in Tadej Novak (Gimnazija Kranj). Rok Kaufman je osvojil bronasto medaljo in priznanje za najboljšo rešitev druge naloge, Mateja Hrast pa pohvalo.

Lingvistika je družboslovna veda, vendar med tekmovalci prevladujejo naravoslovci. Pri reševanju nalog je ključnega pomena dobro logično mišljenje. Poznavanje splošnih jezikovnih elementov je v pomoč, ni pa nujno. V Sloveniji izbor za ekipo poteka preko tekmovanja iz logike, na katerem so...

4 komentarji

Bron na računalniški olimpijadi

Slo-Tech - Letošnjo bero kolajn na mednarodnih olimpijadah iz znanja za srednješolce zaključujejo tekmovalci z za našo stran najbolj zanimive 23. mednarodne računalniške olimpijade, ki je potekala na Tajskem v Pattayi. Za Slovenijo so tekmovali Matjaž Leonardis (Gimnazija Bežigrad), Ernest Beličič (ERSŠG Ljubljana), Klemen Kloboves (Gimnazija Škofja Loka) in Jure Slak (Gimnazija Vič). Slovensko ekipo sta spremljala Roman Dorn (UL FRI) in Jan Berčič (študent UL FMF). Matjaž Leonardis je osvojil bronasto medaljo (80. mesto, 367 točk od 600), ostalim našim pa je zmanjkalo nekaj znanja in sreče. Zmagal je Gennady Korotkevich iz Belorusije, ostali rezultati pa so na voljo na organizatorjevih straneh.

...

5 komentarjev

Bron za Slovenijo na matematični olimpijadi

Slo-Tech - Po ostalih olimpijadah iz znanj se je prejšnji teden končala še 52. mednarodna matematična olimpijada, ki je potekala v Amsterdamu na Nizozemskem. Slovenijo so v konkurenci skoraj 600 tekmovalcev iz več kot 100 držav zastopali Nik Jazbinšek (Gimnazija Bežigrad, mentorica Olga Arnuš), Matjaž Leonardis, Veno Mramor (oba Gimnazija Bežigrad, mentorica Urška Markun), Aleš Omerzel, Mihaela Pušnik in Neža Žager-Korenjak (vsi trije I. gimnazija v Celju, mentor Kristjan Kocbek). Veno Mramor je osvojil bronasto medaljo (16 točk od 42), Matjaž Leonardis (15 točk), Neža Žager-Korenjak (12 točk) in Nik Jazbinšek (10 točk) pa pohvale za v celoti rešeno vsaj eno nalogo od šestih. Zmagala je Lisa Sauermann iz Nemčije, ki je edina...

21 komentarjev

Na mednarodni fizikalni olimpijadi en bron za Slovenijo

Slo-Tech - V Bangkoku na Tajskem so se od 10. do 18. julija na 42. mednarodni fizikalni olimpijadi merili srednješolci iz celega sveta, med njimi tudi pet Slovencev. V konkurenci več kot 400 tekmovalcev iz 84 držav so za Slovenijo tekmovali Domen Ipavec (Gimnazija Bežigrad, mentor Florjana Žigon), Pavel Kos (Gimnazija Bežigrad, mentor Peter Gabrovec), Kristijan Kuhar (Šolski center Velenje, Gimnazija, mentor Peter Jevšenak), Marko Ljubotina in Mitja Zidar (oba Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica, mentorica Maruša Potokar). Pavel Kos je osvojil bronasto medaljo.

Gre za mednarodno tekmovanje iz fizike, ki vsako leto poteka od leta 1967 (le nekaj enoletnih prekinitev je bilo na začetku). Vsaka država pošlje pet tekmovalcev, ki dva tekmovalna dneva vsakokrat po pet ur rešujejo teoretične in praktične naloge iz fizike. Slovenija tekmovalce že...

21 komentarjev

Slovenija do brona na mednarodni biološki olimpijadi

Z leve: Rebeka Jereb, Eva Slapnik, Domen Kampjut in Jure Črepinšek

Slo-Tech - Na Tajvanu se je danes končala 22. mednarodna biološka olimpijada, na kateri je slovenska reprezentanca osvojila eno bronasto medaljo. Od 10. julija se je v Tajpeju merilo 229 tekmovalcev iz 58 držav, med njimi tudi štirje Slovenci. Naše barve so zastopali Domen Kampjut (Gimnazija Bežigrad, mentor Aleš Sojer), Rebeka Jereb (Škofijska klasična gimnazija, mentorica Ana Bevec), Jure Črepinšek in Eva Slapnik (oba I. gimnazija v Celju, mentorica Tatjana Jagarinec). Bronasto medaljo je osvojil Domen Kampjut in le za las zaostal za srebrom.

Gre za vsakoletno mednarodno tekmovanje srednješolcev v znanju biologije, ki poteka od leta 1990 po vzoru starejše matematične olimpijade, naša država pa...

14 komentarjev

Slovenci ostali praznih rok na računalniški olimpiadi

Otvoritvena slovesnost IOI 2009

Slo-Tech - Danes se v bolgarskem Plovdivu končuje 21. mednarodna računalniška olimpiada, kjer je med 83 ekipami v konkurenci sodelovala tudi slovenska. Tekmovalci so imeli dva tekmovalna dneva. Vsak dan so morali rešiti štiri algoritemske naloge, tako da napišejo program v jeziku C, C++ ali Pascal. Tekmovalce so pričakali računalniki, na katerih je bil nameščen Ubuntu 8.04, prevajalniki gcc, g++ oz. Free Pascal, razhroščevalnika gdb in ddd ter dokumentacija STL.

Slovenska ekipa v sestavi Žiga Ham (ERSŠG Ljubljana), Nace Hudobivnik (Škofijska klasična gimnazija Ljubljana), Matej Aleksandrov (Gimnazija Bežigrad) in Matjaž Leonardis (Gimnazija Bežigrad) se je tokrat vrnila praznih rok, saj se nihče izmed njih ni uvrstil med prvo...

20 komentarjev

Uspehi slovenskih matematikov in fizikov na mednarodnih tekmovanjih

Slo-Tech - Iz Bremna v Nemčiji, kjer je letos Mednarodna matematična olimpijada praznovala svojega abrahama, se je vrnila ekipa slovenskih matematikov z bronom, ki si ga je prislužil Matej Aleksandrov iz 3. letnika. Pohvala za popolno rešitev naloge je pripadla še Matjažu Leonardisu iz 1. letnika ter Gregorju Grasselliju in Anji Komatar iz 4. letnika. Vsi omenjeni dijaki prihajajo z Gimnazije Bežigrad.

Matjaž je bil najmlajši slovenski udeleženec matematične olimpijade doslej in bomo avgusta zanj držali pesti še na računalniški olimpijadi.

Med ostalimi tekmovalci - pravzaprav tekmovalkami - velja kot zanimivost omeniti tretje mesto komaj šestnajstletne Nemke Lise Sauermann. Na olimpijadi je bila že tretjič, do popolnega rezultata pa ji je zmanjkala ena sama točka. Nasploh število fantov na tekmovanju krepko presega število deklet (približno petkrat), na najvišjih mestih pa matematičarke srečamo še redkeje.

S fizikalne olimpijade, ki je potekala od 11. do 19. julija v Mehiki klik, se je...

48 komentarjev