»

Američani v praksi spoznavajo pomen nevtralnosti spleta

vir: Wikipedia
Bloomberg - Potem ko je ameriška Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) lani de facto ukinila nevtralnost interneta v ZDA, v medije počasi kapljajo posledice te odločitve. Prve žrtve so bili tako kalifornijski gasilci. Zdaj pa so raziskovalci Northeastern University ter University of Massachusetts s pomočjo Davida Choffnesa, avtorja aplikacije Wehe za merjenje spletnega prometa, dokazali, da so pravzaprav resnične žrtve ukrepa - pretočne video storitve.

Wehe, ki si ga je namestilo že prek 100.000 uporabnikov je namreč s primerjanjem pretoka pokazal, da so veliki ameriški ponudniki nekatrim aplikacijam oz. storitvam pipico priprli bolj kot drugim. Kar je v državah z uzakonjeno nevtralnostjo interenta prepovedano. T. i. diferenciacija se najpogosteje zgodila YouTubu, za njim pa še storitvam kot so Netflix, Amazon Prime...

98 komentarjev

AT&T v težavah zaradi zavajanja uporabnikov z "neomejenimi" podatkovnimi paketi

Ceniki AT&T-jevih podatkovnih paketov za iPhone 6.

Slo-Tech - Ameriška agencija za nadzor trga komunikacij FTC (naš AKOS, svojčas APEK) je včeraj vložila tožbo zoper domačega mobilnega ponudnika AT&T zavoljo zavajanja uporabnikov glede njihovih "neomejenih" podatkovnih paketov.

Gre za že nekaj let star problem. AT&T je namreč pred letom 2010 ponujal ti. "neomejeni podatkovni paket" (ang. unlimited data plan) za okoli 30 dolarjev na mesec. Ta paket je bil - v primerjavi z običajnimi omejenimi paketi (glej tabelo) - precej popularen pri...

9 komentarjev

AT&T ne bo prevzel T-Mobila USA

vir: CNet
Washington Post - Vse kaže, da se marca napovedani prevzem T-Mobila USA ne bo zgodil. AT&T je za nakup podjetja ponudil 39 milijard dolarjev (od tega 25 milijard dolarjev v gotovini), združeno podjetje pa bi bilo največji mobilni operater v ZDA in edini tamkajšnji večji ponudnik telefonije po standardu GSM, saj konkurenca uporablja CDMA. Prevzemu že od samega začetka niso naklonjeni konkurentje in varuhi konkurence, saj je pravosodno ministrstvo avgusta vložilo tožbo za prepoved združitve. Ta teden je izrazito negativno mnenje podala tudi Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC), zaradi česar je AT&T umaknil vlogo za združitev.

V torek je namreč predsedujoči FCC Julius Genachowski uradno pojasnil...

2 komentarja

AT&T na vsak način želi prevzeti T-Mobile

vir: CNet
Reuters - Kot smo pisali v sredo, ima drugi največji ameriških mobilni operater AT&T velik problem. Pravosodno ministrstvo je sprožilo sodni spor o napovedanem prevzemu četrtega največjega operaterja T-Mobile, saj naj bi združitev ohromila konkurenco. AT&T si želi da bi prevzem uspel, saj bodo v nasprotnem primeru morali Deutsche Telekomu kot lastniku T-Mobila plačati skoraj sedem milijard dolarjev pogodbene kazni, deloma v gotovini deloma v drugih sredstvih.

Zato si želi AT&T preprečiti sodni postopek in z ministrstvom doseči poravnavo. Podrobnosti še niso znane, vendar Reuters vseeno poroča, kaj vse je AT&T pripravljen obljubiti. Obdržali bi poceni naročniške pakete, ki jih ponuja T-Mobile....

0 komentarjev

Rdeča luč za združitev AT&T in T-Mobile USA

vir: CNet
Bloomberg - Ameriško pravosodno ministrstvo je na zveznem sodišču v Washingtonu vložilo tožbo (polno besedilo), da sodišče prepove združitev telekomunikacijskih gigantov AT&T in T-Mobile, ki je bila najavljena marca. Po mnenju pravosodnega ministrstva bi združitev ustvarila okolje z zmanjšano konkurenco, kar bi kršilo ameriško protimonopolno zakonodajo.

Prevzem je sicer že od najave buril duhove. Kmalu po napovedi prevzema so se že pojavila prva nasprotovanja. Izrazit nasprotnik 39 milijard dolarjev težkega prevzema je bil Sprint, ki je od ameriške vlade prepoved prevzema enostavno zahteval.

Sedaj je pravosodno ministrstvo za washingtonsko sodišče zapisalo, da bi AT&T-jev prevzem T-Mobila USA s...

0 komentarjev

AT&T omejuje prenos prek mobilnih omrežij

CNet - Čeprav na vseh koncih poslušamo, kako so internetna infrastruktura, hitre povezave in povezljivost od povsod železniška proga 21. stoletja, se zadnje čase zdi, da se vračamo v preteklost. AT&T, drugi največji ameriški ponudnik dostopa do interneta, je maja omejil prenos podatkov z interneta na 250 oziroma 150 GB (odvisno od paketa) ter odpravil neomejene pakete. Omejitve se slišijo visoke, a v ZDA jih je zlahka mogoče preseči s povsem legalno rabo, saj je streaming (gledanje TV-vsebin prek interneta) zelo razširjen. Sedaj AT&T omejuje še mobilne uporabnike.

Že lanskega junija je namreč AT&T prenehal ponujati mobilne pakete, ki so vključevali neomejen prenos podatkov prek mobilnega omrežja. Najvišja meja je po novem 2 GB mesečno (več se drago plača). Obstoječi...

21 komentarjev

AT&T se trudi prevzeti T-Mobile USA, sicer sledijo penali

vir: CNet
CNet - Marca smo pisali, da je AT&T objavil prevzemno namero za ameriško podružnico Deutsche Telekoma. Za 39 milijard dolarjev želijo prevzeti operaterja mobilne telefonije T-Mobile USA, s čimer bi na ameriškem trgu nastal mobilni gigant. Potemtakem bi trg v celoti obvladovali tri igralci: poleg novonastalega podjetja, ki bi edino uporabljalo tehnologijo GSM, bi bila prisotna še Sprint in Verzion s CDMA. Toda prevzem mora potrditi še kopica varuhov konkurence in protimonopolnih institucij.

Če prevzem ne bo potrjen, kar se prav lahko zgodi, bo moral AT&T plačati T-Mobilu USA zajetne penale v višini šestih milijard dolarjev. Če pa bo prevzem uspel, bo Deutsche Telekom dobil osemodstotni delež v...

5 komentarjev

Sprintu ne diši AT&T-jev nakup T-Mobile US

Sprint zahteva prepoved združitve

vir: Ars Technica
Ars Technica - Nedavna napoved AT&T-ja, da sta z nemškim Deutsche Telekom sklenila dogovor o prevzemu T-Mobile US, ameriške mobilne podružnice nemškega telekomunikacijskega operaterja, je dvignila kar nekaj prahu tako med uporabniki kot med konkurenti. Sprva je bilo mogoče opaziti vprašanja, če zaenkrat še največji ameriški operater Verizon (po združitvi AT&T-ja in T-Mobile US bi bil Verizon drugi največji) želi kupiti tretjega največjega operaterja Sprint, čemur je sledil negativen odgovor. Zdaj se oglašajo kar pri Sprintu, saj zahtevajo, da ameriška vlada prepove združitev drugega in četrtega...

7 komentarjev

AT&T bo prevzel T-Mobile USA

Ars Technica - Ameriški operater AT&T, dolgoletni ekskluzivni ponudnik iPhona v ZDA, je najavil, da bodo od nemškega Deutsche Telekom kupili ameriško podružnico njihovega mobilnega operaterja T-Mobile USA. Slednji je bil sploh prvi operater, ki je podpiral Android, saj je bil HTC-jev Dream veliko bolj poznan kot T-Mobile G1, prvi javnosti namenjen mobilnik z Androidom. Googlov lastni Nexus One je bil prav tako sprva predstavljen pri T-Mobile, kar pa so mnogi videli predvsem kot slabost. Prevzem bo vreden kar 39 milijard ameriških dolarjev, od katerih bo Deutsche Telekom 25 milijard prejel v gotovini, preostanek pa v delnicah, katerih bodo prejeli 8 % v novem, združenem podjetju.

Celotna poteza je...

0 komentarjev

Prodaja Verizonovega iPhona 'rahlo' pod pričakovanji

Slabe prodajne številke so pravzaprav logične, iPhone 5 je oddaljen le še približno 4 mesece

vir: CNet
CNet - S težkim pričakovanjem iPhona s podporo CDMA omrežjem, namenjenim ameriškemu operaterju Verizon, z vsemi zbadljivimi reklamami med Verizonom in AT&T-jem, rekordnimi prednaročili in drugimi znaki bi bilo povsem logično pričakovati, da bo iPhone za Verizon rekorde podiral tudi na dan fizične dobavljivosti. A temu večinoma ni bilo tako, saj so bile vrste tako v Applovih kot v Verizonovih trgovinah izredno kratke (nenormalno kratke za prihod nove Applove naprave), čeprav Verizon pričakuje kar 10 milijonov prodanih primerkov do konca letošnjega leta.

Pri Boy Genius Report so prek vira pri Applu dobili poročila, da niti Apple niti Verizon nista...

82 komentarjev

AT&T noče nevtralnosti interneta za vsako ceno

CNet - Nevtralnost interneta je plemenit cilj, a ponudniki dostopa do interneta (ISP-ji) se bodo zanj očitno zavzemali le, dokler jim bo prinašal pozitivno javno podobo in s tem dovolj denarja. AT&T je že en tak ISP, ki se ne strinja z obvezno nevtralnostjo za vsako ceno. V torek so namreč dejali, da bi bil kakršenkoli protokol nevtralnosti interneta, ki bi prepovedoval "plačano prioritizacijo" prometa, škodljiv.

V AT&T pojasnjujejo, da telekomunikacijski operaterji potrebujejo možnost postavljanja različnih cen za različne oblike internetne storitve, in dodajajo, da že imajo na stotine uporabnikov, ki plačujejo dodatno za storitve z višjo prioriteto. AT&T se seveda odziva na skupino Free Press, ki je ameriški Zvezni komisiji za komunikacije (FCC) poslala dve pismi, v katerih so označili prioritizacijo kot diskriminatorski koncept, ki bi koristil le nekaj gigantom z obilico vsebine, ki si lahko privoščijo dodatno plačilo.

Spomnimo, da je letošnjega aprila ameriško prizivno sodišče

4 komentarji