»

Avstralija z avtorskimi nadomestili nad Google in Facebook

vir: Pixabay

Slo-Tech - Kot je pojasnil avstralski finančni minister Josh Frydenberg, podjetji Alphabet in Facebook doslej nista želeli prostovoljno ugoditi pritožbam tamkajšnjih medijev po pravičnejši razdelitvi oglaševalskega denarja, zato je slikovito napovedal, da bo vlada to rešila z zakonodajo: "Jasno nam je, da gre za velik izziv, saj imamo opravka z velikimi podjetji, a po drugi strani gre za nadvse pomembne zadeve, zato smo se pripravljeni spustiti v ta boj."

Avstralski kolač spletnega oglaševanja je na leto vreden 5,3 milijarde evrov, v zadnjih petnajstih letih pa je zrasel za osemkrat. Lansko poročilo ACCC še kaže, da Google in Facebook pospravita približno tretjino denarja, namenjenega za spletno oglaševanje v Avstraliji, zaradi česar so se oblasti odločile, da je potrebno na tem področju vzpostaviti nova pravila. Obe strani so tedaj pozvali k pogajanjem in iskanju sporazumne rešitve, kar pa doslej ni rodilo rezultatov.

Nalogo pripraviti ustrezne predpise je zdaj dobil avstralski varuh...

4 komentarji

Češki predsednik Klaus zavrnil prehod skozi detektor kovin med obiskom avstralskega parlamenta

Spiegel Online - Nemški Spiegel piše o pomenljivem dogodku med neuradnim obiskom češkega predsednika Vaclava Klausa v Avstraliji. Klaus je tja odpotoval na simpozij o podnebnih spremembah, kjer naj bi imel tudi predavanje (kot skeptik o obstoju podnebnih sprememb oz. bistvenemu vplivu človeka na njih), tekom obiska pa naj bi imel tudi intervju za avstralsko nacionalno televizijo ABC, in sicer v njihovem studiu znotraj avstralskega parlamenta v Canberri.

Na vhodu v stavbo so ga varnostniki poprosili, naj gre skozi varnostni senzor (detektor kovin), s čimer se Klaus ni strinjal. Njegova vodička Michelle Ainsworth je varnostnikom sicer razložila, kdo je gospod pred njimi, vendar slednji niso bili pripravljeni narediti izjeme. Klaus naj bi na vse to odvrnil, da "tu skozi pa že ne bom šel", se preprosto obrnil in...

76 komentarjev

Intrevju z Andrewom Humberjem

3dcenter - Na 3DCenter.org so pred nedavnim objavili intervju z Andrewom Humberjem. Andrew Humber je človek, ki je svojo računalniško kariero pričel pri STB, nadaljeval pri sedaj že propadlem 3dfx in se sedaj znašel kot evropski PR manager pri Nvidii. V intervjuju so govorili predvsem o prihajajočem GeForceuFX, dodatknili pa so se tudi Nvidiinih napovedih za prihodnost. Angleško in nemško.

1 komentar

Adobeovo programje v kitajščini

The Register - V intervjuju je Bruce Chizen, Adobeov veliki šefe, najavil namero svojega podjetja, da zaradi izjemno visoke stopnje piratstva na Kitajskem podjetje svojih programov ne bo več lokaliziralo. Po njegovih besedah namreč sama lokalizacija stane tričetrt milijona dolarjev, dohodki od prodaje pa dosegajo bore pol milijona zelencev. Med drugim se je pohvalil, da je med zadnjim obiskom Kitajske kupil CD za $3, s kompletnim portfeljem Adobovega programja...

Da pa se odnosi do avtorske lastnine kljub vsemu izboljšujejo, dokazuje tudi Mr. Billov obisk Beijinga, kjer je pozval vlado k resnejšemu pristopu -- saj tudi sama uporablja nemalo nelegalne opreme. Samo MS je zaradi gusarjenja imel v letu 2000 približno $4.1 MRD izpada prihodkov.

2 komentarja