»

Anonymous grozi Islamski državi, ta se ne vznemirja

Slo-Tech - O hekerski skupini Anonymous že nekaj časa nismo pisali, sedaj pa so spet opozorili nase. Že v preteklosti niso napadali le političnih tarč (npr. NATO in ameriške vlade), temveč tudi strani z otroško pornografijo in domnevno celo mamilarske kartele, zato ni presenetljiva napoved, da se bodo lotili Islamske države. Po pariških samomorilskih napadih so namreč začeli operaciji #opISIS in #opParis, v sklopu katerih bodo izvajali internetne napade proti Islamski državi. Gre za okrepitev akcije, ki jo je Anonymous napovedal že februarja po masakru na uredništvu tednika Charlie Hebdo.

Kako točno bo to videti, si je težko predstavljati. Anonymous sicer trdi, da so doslej uspeli doseči umaknitev več kot 5500 računov na Twitterju, ki so pripadali pripadnikom ali simpatizerjem Islamske države....

42 komentarjev

Ta teden na borzo prihaja Twitter

V tem letu so tečaji delnic družabnih omrežij in iskalnikov prehitevali splošno rast trga (indeks S&P 500).

Slo-Tech - Že nekaj časa nismo spremljali kakšnega IPO-ja (javne prodaje delnic) velikana družabnih omrežij, zato Twitterjev vstop na borzo ta teden dober lakmus za dogajanje na kapitalskih trgih. V sredo bo Twitterjev IPO, v četrtek pa bo prvi dan kotacije njegovih delnic. Veliko vprašanje je, ali je njegove delnice smotrno kupiti že v IPO-ju ali pa mogoče počakati na začetek trgovanja.

Cena za delnico bo v razponu med 17 in 20 dolarji, kar pomeni, da bo Twitter zbral okrog 1,4 milijarde dolarjev svežega kapitala (delnic bo 70 milijonov). Ta številka lahko še nekoliko zraste do 1,6 milijarde dolarjev, če bodo trenutni delničarji prodali več delnic (vseh še zdaleč ne smejo). To je bistveno manj od Facebooka lansko...

3 komentarji

Anonymous napada kitajske strani

Slo-Tech - Skupina hekerjev in samooklicanih borcev proti tiraniji kapitala Anonymous je dobila tudi kitajsko podružnico, ki se je lotila strani kitajske vlade. V prvem večjem napadu so napadli 485 strani, ki so bile nekaj časa nedosegljive ali spremenjene (defaced). Za zdaj kaže, da gre za skupino posameznikov, ki ne živijo na Kitajskem niti ne znajo kitajsko.

Na Pastebinu so objavili dva seznama strani, ki so jih napadli; večinoma gre za vladne oziroma državne strani. Kasneje so napadli tudi strani pravosodja. Poleg spremembe naslovne strani so objavili tudi elektronske naslove in telefonske številke ter za vsaj dva računa tudi gesla in uporabniška imena. Napadli so tudi strani agencije za varovanje okolja.

Kitajske oblasti so potrdile, da so se vdori resnično zgodili. Niso sicer...

19 komentarjev

Anonymous vdrl v poštni strežnik sirskega presednika

Al-Assad med decemberskim pogovorom z Barabaro Walters.

vir: Haaretz
Haaretz - Člani Anonymousa so minulo nedeljo pridobili dostop do poštnega strežnika kabineta Bashara al-Assada in objavili vsebino 78 poštnih nabiralnikov.

Posebej zanimiva naj bi bila pošta Bouthaine Shaaban, Assadove svetovalke za odnose z javnostjo, ki je predsednika pripravljala na decemberski intervju z novinarko ameriške TV mreže ABC, Barbaro Walters (na sliki). Pogovor se je seveda sukal glede skrajnih ukrepov, s katerimi naj bi sirska vlada želela zadušiti že leto dni trajajoče proteste. Po poročilih mednarodnih opazovalcev so nad protestnike poslala oboroženo vojsko, vred s tanki, letali in ostrostrelci, jim redno odklapljali elektriko in vodo, ter celo izvajali sumarne usmrtitve za člane svoje vojske, ki niso bili pripravljeni streljati na neoborožene...

17 komentarjev

Na Shetlandskih otokih bojda aretiran tiskovni predstavnik Anonymousa

Nekaj dni pred aretacijo je Topiary pobrisal svoj račun na Twitterju in objavil le eno zadnje sporočilo.

BBC - Britanska policija je razkrila identiteto v sredo aretiranega moškega, ki ga sumijo sodelovanja v hekerski skupini Anonymous in naj bi bil nekoliko večja riba. Gre za 18-letnega Jaka Davisa, ki je bil aretiran na Shetlandskih otokih na severu Škotske.

Danes se bo prvič pojavil pred sodnikom, obtožen pa je petih kaznivih dejanj: nepooblaščenega dostopa v računalniški sistem, nagovarjanja h kaznivemu dejanju in zarotništva v treh točkah za troje kaznivih dejanj. Čeprav so nekateri predvidevali, da je Anonymous ukanil policijo v aretacijo napačnega človeka, se zdi, da je Davis kar pravi. Policija verjame, da je na internetu deloval z vzdevkom Topiary kot neke vrste tiskovni predstavnik Anonymousa. Od aretacije Topiary in LulzSec nista objavila nobenih prispevkov več na Twitterju. Poleg njega so prejšnji teden v Londonu aretirali še 16-letnega...

28 komentarjev

Anonymous vdrl v internetno enoto italijanske policije

Med objavljenimi dokumenti so tudi slike notranjosti in celo skupinska slika zaposlenih.

vir: BBC
BBC - Zloglasna hekerska skupina Anonymous, ki je na zadnje napadla NATO, je objavila, da so vdrli v italijanski CNAIPIC (Centro Nazionale Anticrimine Informatico per la Protezione delle Infrastrutture Critiche, Nacionalni center za zaščito kritične infrastrukture pred internetnim kriminalom) in pridobili osem gigabajtov občutljivih podatkov. Najprej so dosežek objavili na Twitterju, kasneje pa so na Pastebin objavili še manifest o konkretnem dogodku in povezave do nekaj predoglednih arhivov odtujenih podatkov. Za zdaj so objavili nekaj slik oddelka, sliko zaposlenih z osebnimi podatki in nekaj manj pomembnih dokumentov italijanskega ministrstva za zunanje zadeve ter ruske dokumente.

Dejali so, da so poleg tega dobili tudi...

27 komentarjev

Anonymous vdrl v NATO

Washington Post - Anonymous se je odzval na aretacije svojih domnevnih članov po ZDA in Evropi in v protinapadu, po lastnih navedbah na Twitterju, vdrl v strežnike severnoatlantskega zavezništva NATO, kar naj ne bi bilo težko tehnično izvedljivo. Objavili so tudi daljše pismo za NATO, v katerem kritizirajo netransparentnost, in napovedali razkritje zbranih dokumentov.

Po navedbah Washington Posta so v Anonymousu ukradli za približno gigabajt tako občutljivih podatkov, da bi jih bilo "neodgovorno objaviti". Za pokušino in v dokaz svojih trditev so objavili le dva dokumenta (eden se imenuje NATO Restricted iz leta 2007 o komunikacijskih sistemih v Afganistanu, drugi pa Outsourcing CIS in Kosovo). Še nekaj drugih neobčutljivih dokumentov naj bi...

85 komentarjev

FBI aretiral vsaj 14 domnevnih članov Anonymousa

vir: CNN
CNN - Ameriški Zvezni preiskovalni urad (FBI) je včeraj izvedel več deset hišnih preiskav in aretiral več pripadnikov znane hekerske skupine Anonymous. Informacije so skope, viri citirajo različno število aretacij, znano pa je, da so preiskave izvedli v več zveznih državah in da so pridržali vsaj 14 oseb, osumljenih sodelovanja v skupini Anonymous.

FBI je za CBS News potrdil, da so izvedli hišne preiskave v New Yorku, Kaliforniji, New Jerseyju in na Floridi, pri čemer so aretirali vsaj 14 oseb. Zasegli so tudi mnogo računalniške opreme. CNN poroča, da so v šestih poslopjih na Long Islandu, v Brooklynu in Bronxu v New Yorku zasegli več računalnikov, domnevno povezanih z Anonymousovimi člani, medtem ko so bile aretacije izvedene v drugih preiskavah....

41 komentarjev

Nadaljnje preiskave prostorov domnevnih članov LulzSeca

ComputerWorld - Čeprav je hekerska skupina LulzSec za vikend objavila, da se bodo razpustili in prenehali delovati, organi pregona po celem svetu še vedno intenzivno raziskujejo identitete šestih kolovodij skupine. Prve sadove naj bi bila obrodila že tudi aretacija Ryan Clearyja iz Velike Britanije, ki sicer ni med vodilnimi člani skupine, a je policiji posredoval nekatere pomembne informacije.

Na podlagi teh informacij je ta ponedeljek ameriški FBI v kraju...

6 komentarjev

Wikileaks saga: Anonymous vs. HBGary Federal

Aaronov načrt za pritisk na novinarja

Slo-Tech - Največja banka v ZDA, Bank of America, se trese pred Wikileaks. Ta je decembra napovedala, da bo v kratkem na plano izdala informacije o resnih nepravilnostih v eni izmed večjih ameriških bank. V trudu čim bolje obvladati morebitno krizno situacijo, ki bi lahko nastala, je Bank of America proaktivno najela odvetniško pisarno Hunton & Williams za pravno svetovanje. Pri Hunton & Williams so se za potencialne rešitve problemov obrnili na tri IT podjetja, ki so že sodelovala z državnimi organi ZDA: HBGary Federal, Palantir Technologies in Berico Technologies.

O HBGary Federal je že bilo govora na Slo-Techu, izvršni direktor tega podjetja, varnostni strokovnjak Aaron Barr je zatrdil, da se je s...

31 komentarjev

Odkrito veliko kitajsko kibervohunsko omrežje

Nadzorni program v akciji.

vir: New York Times
New York Times - Urad Dalaj Lame je pred slabima dvema letoma zaprosil raziskovalce Munk Center for International Studies na University of Toronto za pregled računalnikov, saj so sumili, da so računalniki okuženi z zlonamerno kodo.

Raziskovalci so se lotili analize in ugotovili, da je neznana skupina vdrla v vsaj 1295 računalnikov v 103 državah. Večinoma je šlo za visoko ciljane vdore v računalnike različnih ambasad, zunanjih ministrstev ter različnih vladnih uradov. Med drugim so vdrli tudi v urade Dalaj Lame v Indiji, Bruslju, New Yorku in Londonu. Napadalci so se usmerili na južno- in vzhodnoazijske države, vdrli pa so tudi v računalnik zveze NATO in indijsko ambasado v Washingtonu.

Z nameščeno vohunsko programsko opremo je mogoče pregledovati datoteke...

25 komentarjev

Objavljeni dokumenti "A History of U.S. Communications Security"

Schneier.com - Te dni je National Security Agency odstranila zaupnost iz 158-stranskega dokumenta z naslovom A History of U.S. Communications Security (Volumes I and II). Gre za dokumente povezane z zagotavljanjem komunikacijske varnosti ZDA, ki jih je pripravila NSA. Dokumentacija obravnava različne teme, vključno opisom in analizo različnih načinov šifriranja ter možnimi napadi na komunikacijske sisteme in zaščito pred njimi. Najverjetneje gre za gradivo, ki so ga ob zaposlitvi v NSA morali preučiti vsi novo zaposleni.

Dokumente so objavili na spletni strani organizacije governmentattic.org/, kjer najdemo še več zanimivih dokumentov z odstranjeno stopnjo zaupnosti.

Vsekakor zanimivo novoletno branje za vse, ki jih zanima informacijska varnost.

2 komentarja