»

Prodaja pametnih telefonov padla za osmino

Slo-Tech - V prvem letošnjem četrtletju se je prodaja pametnih telefonov globalno znižala za 13 odstotkov v primerjavi z minulim letom, kar je pravzaprav pričakovano. Najprej pretrgane distribucijske verige zaradi izbruha na Kitajskem in kasneje globalni zastanek gospodarstva so razlogi za padec prodaje s 314 milijonov v enakem obdobju lani na 272 milijonov letos.

Prvak ostaja Samsung, ki obvladuje 22 odstotkov trga (60 milijonov prodanih telefonov). Na drugem mestu vztraja Huawei, ki jih je prodal 49 milijonov in ima 18-odstotni tržni delež. Obema je prodaja upadla nadpovprečno, in sicer za 17 odstotkov. Apple je obdržal tretje mesto z osemodstotni upadom prodaje. Povsem drugače pa sta se odrezala kitajska predstavnika, saj je Xiaomi prodajo povečal za 9 odstotkov, Vivo pa za 3 odstotke.

Spomnimo, da je bilo leto 2018 najslabše za proizvajalce pametnih telefonov. Zaradi zasičenja trga so zahodni proizvajalci izgubljali, medtem ko so kitajski rasli. Lani se je trend obrnil navzgor za vse, a...

16 komentarjev

Velik padec dobička v Samsungu

Samsung - Korejski Samsung, Applov veliki rival in poosebljenje Androida, je v tretjem letošnjem četrtletju zaradi slabše prodaje pametnih telefonov in povečane konkurence utrpel enega največjih padcev dobička v zadnjih letih. V skladu z napovedmi se je dobiček skrčil za polovico.

Prihodki niso ekstremno upadli in so s 45 bilijoni vonov (36 milijard evrov) za 20 odstotkov nižji kot v enakem obdobju lani. Opazneje pa se je znižal dobiček, ki je upadel za 49 odstotkov na 4,2 bilijona vonov (3,2 milijarde evrov). Glavni problem je prodaja mobilnih naprav, ki ustvari približno polovico Samsungovih prihodkov in se krči.

V zadnjih treh mesecih je Samsung prodal 78-81 milijonov pametnih telefonov,...

85 komentarjev

Microsoftov telefon za 20 evrov

ZDNet - Medtem ko je glavnina pozornosti usmerjena na pametne telefone, zlasti v deželah v razvoju še vedno pomembno mesto držijo navadni telefoni. Microsoft je zato predstavil nov telefon Nokia 130, ki stane vsega 25 dolarjev in je namenjen kupcem v deželah v razvoju. S tem je Microsoft demantiral bojazni, da bodo po ukinitvi znamke Asha in Nokie S40 obdržali le razvoj pametnih telefonov.

Microsoft je letos že predstavil Nokio 225, ki stane 54 dolarjev in je prav tako zelo okleščen telefon. A za razliko od Nokie 225, ki podpira vsaj dostop do interneta, Nokia 130 tega nima. Telefon je resnično omejen na klice, sporočila, radio in predvajanje videoposnetkov. Podpira USB, Bluetooth in microSD, tu pa se počasi konča. Telefon seveda...

35 komentarjev

HTC nepričakovano z višjo izgubo

Slo-Tech - Tajvanski proizvajalec pametnih telefonov HTC je v prvem letošnjem četrtletju ustvaril 62 milijonov dolarjev izgube, so sporočili iz podjetja. V lanskem letu so v enakem obdobju ustvarili 85 milijonov dolarjev dobička, za letos pa so sicer pričakovali manjšo izgubo, a ne tako visoke. Ustvarili so 1,09 milijarde prihodkov, kar predstavlja 22-odstotni padec v primerjavi z minulim letom.

Nekoč je bil HTC tretji največji proizvajalec pametnih telefonov za Applom in Samsungom z 11-odstotnim tržnim deležem. Ta se je lani skrčil na vsega dva odstotka, zato so slabši rezultati razumljivi. HTC se je znašel v neprijetnem položaju, ko se bori za svoj kos pogače na eni strani med Samsungom in Applom, ki ponujata dražje pametne...

97 komentarjev

Težave v Nokii se nadaljujejo

Nokia - Nokiino padanje v črno luknjo se nadaljuje, kažejo poslovni rezultati za zadnje lansko četrtletje, ki jih je finski velikan razkril danes. Upadla je tako prodaja pametnih telefonov kot navadnih mobilnih telefonov, temu ustrezni pa so nižji prihodki.

V zadnjem četrtletju so prodali za 2,63 milijarde evrov mobilnih naprav, kar je 29 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto pred tem in pet odstotkov manj kot v lanskem tretjem kvartalu. Pada tudi prodaja družine mobilnih telefonov z Windows Phone, saj so prodali 8,2 milijona telefonov Lumia, medtem ko so jih v tretjem četrtletju 8,8 milijona. To je še posebej zaskrbljujoče, ker niti božična nakupovalna sezona ni pomagala k rasti.

Hkrati ima težavo...

90 komentarjev

Elop bo po prevzemu Nokie dobil 25 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Štirinajst dni po Microsoftovi najavi, da bodo prevzeli Nokio, je jasno, kdo je največji zmagovalec te poteze. To niso delničarji, čeprav je delnica Nokie pridobila 66 odstotkov in je dosegla dvoletni vrh. To samo pomeni, da kdor je delnice kupil pred dvema letoma, je prilezel na ničlo. Od vrha pred krizo je namreč kljub zadnji rasti izgubila 85 odstotkov. To tudi niso zaposleni, čeprav ne bo odpuščanj in jih bo približno pet tisoč odslej delalo v Microsoftu. Največ bo pridobil Nokiin izvršni direktor Stephen Elop, ki gre v Microsoft, hkrati pa bo dobil še precejšni bonus.

Elop bo prejel osnovno plačo in nagrado v višini 4,1 milijona evrov, zraven pa bodo primaknili še za 14,6 milijona evrov delniških opcij. Microsoft...

116 komentarjev

Microsoft prevzema mobilni del Nokie

Ballmer in Elop

Slo-Tech - Microsoft in Nokia sta danes napovedala združitev, o kateri se je potihoma šepetalo vse od leta 2011, ko je Nokia začela intenzivno sodelovati z Microsoftom. Čeprav sta podjetji to precej časa zanikali, se je Microsoft vendarle odločil odkupiti praktično celoten mobilni del Nokie. Posel bo vreden 5,44 milijarde evrov, vse v denarju. Dve tretjini bo šlo za podjetje, preostanek pa za patente in drugo intelektualno lastnino.

Microsoft bo za te znesek kupil vse, kar se tiče mobilnih telefonov v Nokii. To vključuje enoto za mobilne telefone, pametne naprave, dizajnerski oddelek, proizvodne obrate, marketing in prodajo telefonov, logistiko ter enoto Mobile Phone Business, ki skrbi za poslovne...

87 komentarjev

Nokia malo bliže dobičkonosnosti

Izguba se počasi manjša.

vir: The Verge
The Verge - Finska Nokia je pravkar razgrnila finančne podatke za nedavno drugo četrtletje. Prodali so za 5,6 milijard dolarjev blaga in storitev, pri tem pa ustvarili za skupaj 115 milijonov evrov izgube iz poslovanja. To je sicer veliko bolje kot v zadnjih nekaj četrtletjih. Pozitivno so presenetile domala vse divizije - telefoni so ustvarili vsega 33 milijonov izgube, kar je manj od pričakovanj, zemljevidi se bližajo pozitivni ničli, poslovna divizija (Nokia Siemens Network), ki dela mrežno opremo, pa je zabeležila celo 10,5 milijonov dobička.

Seveda je vse najbolj zanimala ravno prodaja telefonov. Prodali so 7,1 milijonov Lumij ali za četrtino več...

12 komentarjev

Nokia odkupila Siemensov delež v NSN

Slo-Tech - Nokia je danes napovedala, da bo odkupila Siemensov 50-odstotni delež v skupnem podjetju Nokia Siemens Networks (NSN). Vrednost posla je 1,7 milijarde evrov, od tega 1,2 milijarde v gotovini, razliko pa v letu dni s posojilom. NSN bo postal daleč največji del podjetja Nokia. Posel bo končan v tretjem četrtletju tega leta.

NSN prodaja telekomunikacijsko opremo mobilnim operaterjem in prinaša velik dobiček, medtem ko Nokia že nekaj let ustvarja izgubo. V prvem letošnjem kvartalu je na primer NSN ustvaril 899 milijonov evrov dobička (četrtletje pred tem pa celo 1,2 milijarde evrov), Nokia pa 196 milijonov evrov čiste izgubo. To kaže, da je Nokia uspela NSN kupiti zelo poceni, saj se bo samo z dobičkom izplačal v manj kot letu dni. NSN namreč že dlje časa posluje zelo uspešno, saj je trg...

3 komentarji

Nokia z zmerno izgubo, Lumia raste

Stephen Elop pospravlja po Nokii

TheNextWeb - Nokia je razkrila, kako so poslovali v prvih treh mesecih tega leta, in pri investitorji povzročila mešane občutke. Podjetje je sicer poslovalo z izgubo, in sicer je izguba iz poslovanja znašala 150 milijonov evrov. V zadnjem lanskem kvartalu je Nokia ustvarila 440 milijonov evrov dobička, kar je bilo prvikrat po začetku leta 2011. Zadnja četrtletja v letu so zaradi božične prodaje nekoliko posebna, svoje pa so tedaj pridodali tudi strogi varčevalni ukrepi. Kakorkoli že, 150 milijonov evrov je dvakrat nižja izguba od pričakovanj analitikov in bistveno manj od lanskega katastrofe, ko je v enakem obdobju Nokia ustvarila poldrugo milijardo evrov globoko luknjo.

Razočarala pa je prodaja,...

65 komentarjev

Nokia tretjič zapovrstjo z izgubo

vir: Nokia
TechRadar UK - Tudi tretje letošnje četrtletje je finski velikan Nokia končal z izgubo. Ob koncu tromesečja je čista izguba znašala 970 milijonov evrov, ker je nekoliko več od pričakovanj analitikov, ki so napovedali 600 milijonov evrov izgube, a vseeno skrb vzbujajoče. Znižali so se tudi prihodki od prodaje, ki so upadli za petino na 7,2 milijarde evrov. Nokia tako za poslovanje porablja rezerve iz denarnih sredstev, ki so se v tem četrtletju znižale s 4,2 milijarde na 3,6 milijarde evrov. V enakem obdobju lani je imela Nokia dobiček.

Glavni razlog za klavrne rezultate je pešajoča prodaja telefonov Lumia, na katere Nokia veliko stavi. V predpreteklem kvartalu so jih prodali štiri milijone, v zadnjem pa le še 2,9 milijona. Upe zato...

66 komentarjev

Nokia spet z rekordno izgubo

vir: Nokia
Nokia - Nokia je objavila poslovne rezultate za drugo letošnje četrtletje, v katerem so ponovno pridelali ogromno izgubo in le malenkostno povečali prihodke glede na prvi kvartal. V zadnjih treh mesecih so zabeležili 1,41 milijarde evrov čiste izgube, kar je za osem odstotkov slabše kot v prvem kvartalu in kar štirikrat več kot v enakem obdobju lani (takrat je izguba znašala 368 milijonov dolarjev). Prihodki od prodaje so dosegli 7,5 milijarde dolarjev, kar je tri odstotke več kot v prvem četrtletju. Nokia je tako zabeležila najslabši rezultat v zgodovini.

Pred dvema letoma so bile vesti popolnoma drugačne, saj je takrat Nokia poslovala stabilno in pridelovala visoke dobičke. Sedaj večina kazalcev kaže negativne obete. Prodaja...

64 komentarjev

Kindle Fire po treh mesecih že najbolj popularna Android tablica

Tržni deleži različnih Android Tablic, novembra oz. januarja.

vir: flurry.com
Ars Technica - Podjetje za mobilno analitiko Flurry je objavilo statistike dinamike trga Android tablic v zadnjih treh mesecih (nov 2011-jan 2012) in potrdilo izjemno prodajo tablice Kindle Fire. Njen tržni delež med Android tablicami je zrasel z 3% na 36% (oz. celo 38% po konkurenčni statistiki), medtem ko je dosedaj najbolj popularna družina Samsung Galaxy Tab hitro zgubila dvotretjinski delež in ima zdaj prav tako 36%. Ostanek delijo Motorola Xoom, Asus Transformer, Acer Iconia, Toshiba Thrive in kupček manjših proizvajalcev (7%). Lastniki kindla tudi kupujejo več plačljivih aplikacij, kar dva in polkrat toliko kot lastniki Galaxy-ja.

Amazon pravi, da so decembra razposlali kar štiri milijone enot, v...

13 komentarjev

Nokia z ogromno milijardno izgubo

Nokia - Zadnje četrtletje leta 2011 je finska Nokia, ki se je skozi celotno lansko leto otepala padajočega tržnega deleža in izgube, končala z ogromno čisto izgubo, ki je znašala 954 milijonov evrov. Opazno so upadli prihodki, prodaja in tržni delež, tako da izguba ni presenetljiva. Celotno fiskalno leto 2011 so sklenili z 1,1 milijarde evrov čiste izgube.

V zadnjih treh mesecih so prihodki od prodaje dosegli 10 milijard evrov, kar je za petino manj kot v enakem obdobju leta 2010. Prodaja je najbolj strmoglavila v ZDA (za 77 odstotkov), manj pa v Evropi (-38 odstotkov) in na Kitajskem (-40 odstotkov). Lani so v zadnjem kvartalu pridelali 884 milijonov evrov dobička, sedaj pa skoraj milijardo evrov izgube. S tem so nadaljevali...

100 komentarjev

Pametni telefoni: Samsung prehitel Apple

Bloomberg - Podatki o prodaji pametnih telefonov v tretjem letošnjem četrtletju, ki so jih izračunali tržni analitiki pri Strategy Analytics, kažejo, da je Samsung prehitel Apple. Ta je v zadnjih treh mesecih po lastnih podatkih končnim uporabnikom prodal 17,1 milijona enot, s čimer so obvladovali 14,6-odstotni tržni delež, medtem ko je po ocenah analitikov Samsung operaterjem in prodajalcem v prodajo dostavil 27,8 milijona enot oziroma 23,8 odstotkov vseh prodanih na trgu. Toda padec je za Apple bolj udarec njegovemu napuhu kot resnejša težava, saj so tik pred koncem četrtletja napovedali izid novega iphona. Marsikdo je zato počakal na izid iPhona 4S in nakup nekoliko odložil. Pa še podatka nista povsem neposredno primerljiva, saj Apple poroča o prodaji...

27 komentarjev

Philips bo zaradi manjšega dobička odpuščal

Guardian - Največji evropski proizvajalec zabavne elektronike in največji svetovni proizvajalec svetil, nizozemski Philips je objavil poslovne rezultate za tretje letošnje četrtletje. Zaradi hudega padca dobička, ki se je skrčil za 85 odstotkov, so napovedali množična odpuščanja.

V zadnjih treh mesecih se je v primerjavi z enakim obdobjem lani prodaja povečala za šest odstotkov, a so skupni prihodki zaradi negativnih tečajnih razlik upadli za en odstotek na 5,4 milijarde evrov. Čisti dobiček se je z lanskih 448 milijonov evrov zmanjšal na 76 milijonov evrov, predvsem zaradi višjih stroškov materialov, tečajnih razlik, izgube iz nekaterih dejavnosti v ukinjanju in stroškov prestrukturiranja.

Philips je zato že napovedal, da bodo odpustili 4500 zaposlenih,...

44 komentarjev

Nokia pridelala ogromno izgubo

vir: Nokia
Nokia - Kot so v finskem velikanu napovedali že sredi četrtletja, je Nokia v zadnjih treh mesecih zaradi pešajoče prodaje pametnih telefonov poslovala negativno. Ob 9,3 milijardah evrov prihodkov, kar je osem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, so pridelali 487 milijonov evrov izgube iz poslovanja. Lani so v tem času zabeležili 295 milijonov evrov dobička.

Nokio vleče navzdol slaba prodaja mobilnih telefonov, tako pametnih kot tudi navadnih. Povprečna prodajna cena pametnih telefonov se je v zadnjih treh mesecih znižala za tri odstotke, saj je želela Nokia s pocenitvami privabiti več kupcev, a se je načrt izpridil - prodali so jih za 34 odstotkov manj. Upadla je tudi prodaja navadnih mobilnih telefonov, ki je merjeno v evrih za šestino nižja kot lani. Skupno je prodaja telefonov upadla za 20...

60 komentarjev

Sony Ericsson zaradi cunamija z izgubo

engadget - Po vzpodbudnem prvem četrtletju, v katerem je Sony Ericsson ustvaril 15 milijonov dobička in prvič po dolgem času célo leto posloval pozitivno (to je bilo peto zaporedno pozitivno četrtletje), so v drugem četrtletju vnovič zabredli v rdeče številke. Glavni krivec za slab poslovni rezultat je potres s cunamijem, ki je 11. marca prizadel Japonsko in negativno vplival na proizvodnjo in prodajo.

V zadnjih treh mesecih je koncern Sony Ericsson, ki je v 50-odstotni lasti Sonyja in 50-odstotni lasti Sonyja, zabeležil 42 milijonov evrov čiste izgube (v enakem obdobju lani pa 12 milijonov evrov dobička). Denarni tok je bil negativen, saj je bilo odlivov za 577 milijonov evrov več kot prilivov, v tem kvartalu pa so si morali sveže izposoditi tudi 165...

3 komentarji

Nokia se potaplja

Guardian - Nokia je včeraj popoldne izdala popravljeno napoved o poslovnih rezultatih za drugo četrtletje letos in celotno fiskalno leto. V njej so opozorili, da s prodajo telefonov najverjetneje ne bodo ustvarili dobička in da bodo prihodki iz tega naslova občutno manjši od predhodno napovedih dobrih šestih milijard evrov. Prav tako bo občutno nižja tudi marža, ki ne bo dosegla načrtovanih šest do devet odstotkov.

Čeprav je Nokia še vedno največji proizvajalec pametnih in klasičnih telefonov, jim kaj dosti ne koristi, saj jo napadata Apple in Google v segmentu pametnih telefonov, medtem ko poceni telefoni trumoma derejo iz Kitajske. V lanskem drugem četrtletju je imela Nokia s telefoni še 643 milijonov evrov dobička, v prvem letošnjem pa 690 milijonov...

86 komentarjev

Nokia z nižjim dobičkom in tržnim deležem

V zadnjem letu so delnice Nokie izgubile 14 odstotkov vrednosti.

vir: Nokia
Nokia - Nokia je objavila poslovne rezultate za zadnje četrtletje fiskalnega leta 2010, v katerem so poslovali pozitivno, a slabše od četrtletja poprej. Še sredi leta 2009 se je Nokia borila z visoko izgubo, medtem ko je bil zadnji predlanski kvartal pozitiven, saj je dobiček znašal 948 milijonov evrov. V zadnjem lanskem četrtletju se je dobiček skrčil na 745 milijonov evrov, kar je za 21 odstotkov manj kot v enakem obdobju leta 2009. Prihodki od prodaje so se z 12 milijard evrov povečali na 12,7 milijarde evrov.

V Nokii so povedali, da se je njihov tržni delež na področju pametnih telefonov in netbookov znižal s 40 odstotkov na 31 odstotkov. Prav tako se je povprečna cena prodanega pametnega telefona znižala za 16 odstotkov na 156 evrov. Upoštevaje zadnja odpuščanja v razvojnem delu Nokie za Symbian obeti niso rožnati. Globalni...

15 komentarjev

Nokia krči R&R

CNet - Finski mobilni gigant Nokia je včeraj objavil, da bo v sklopu krčenja stroškov odpustil okrog 330 zaposlenih iz divizije raziskave in razvoj, kar predstavlja dva odstotka zaposlenih v tem sektorju podjetja. Od teh bo 230 nesrečnikov iz Ouluja s Finskega, preostali pa iz københavnskega obrata. Kot so dejali, naj bi jim pomagali z odpravninami in pomočjo pri iskanju novih služb.

Problem so seveda poslovni rezultati, saj je Nokia v zadnjem četrtletju nabrala 832 milijonov dolarjev izgube in prodala za petino manj izdelkov kot leto prej. Zadnji podatki kažejo, da se je delež Nokie na področju pametnih telefonov s 50 odstotkov skrčil na 35 odstotkov. K dnu jih vleče tudi Nokia Siemens, ki je v solastništvu finske matere, saj je zabeležil za milijardo evrov izgube. Ali je varčevanje pri raziskavah in razvoju pameten način za rešitev iz rdečih številk, je drugo vprašanje. Nokia že meni tako.

28 komentarjev

Nokia z opazno manjšim dobičkom

CNet - Finski mobilni gigant je včeraj objavil poslovne rezultate za letošnje prvo četrtletje. Postavka, ki najbolj bode v oči, je skrčenje dobička, ki je z 1,22 milijarde evrov lani uplahnil na vsega 122 milijonov evrov letos. To je mnogo slabše od pričakovanj, ki so se vrtela nekje okrog 300 milijonov evrov. Zmanjšali so se tudi prihodki, ki so z 12,66 milijard evrov lani upadli na 9,27 milijarde evrov, kar je prav tako rahlo pod pričakovanji.

Nokia je prodala 93,2 milijona mobilnih telefonov, kar je za 19 odstotkov manj kot leto poprej in 18 odstotkov manj kot v predzadnjem četrtletju. Izvršni direktor je rezultate komentiral z besedami, da so prodajalci predvsem praznili zaloge, zato kaj dosti novih naročil Nokia ni prejela. Letos pričakujejo 10 odstotkov slabše rezultate kot lani, pri čemer naj bi bila težja prva polovica leta. Januarja so imeli 37-odstotni tržni delež s povprečno ceno telefona 65 evrov. V prihodnosti jim jo utegneta zagosti predvsem iPhone in BlackBerry, po katerih...

14 komentarjev