»

Nova kitajska zamisel o nadzoru interneta: omejiti Bluetooth, Airdrop

Slo-Tech - Na Kitajskem je internet močno nadzorovan, tako da nekatere zahodne storitve sploh niso dostopne, pa tudi vsebine se preverjajo. Ena izmed razpok, ki jo nasprotniki izkoriščajo, je deljenje datotek in podatkov na lokalnem nivoju, denimo z uporabo AirDropa ali Bluetootha na sploh. Tako se izognejo centralnemu omrežju in nadzoru, kar kitajske oblasti močno jezi. Zato so se odločile temu narediti konec.

V javno razpravo so poslali predlog zakonodaje, ki bo močno omejil uporabo teh storitev. En mesec bo potekala razprava o storitvah v bližnji zaprtih omrežjih (close-range mesh network services), kamor na primer sodi AirDrop. Nova zakonodaja predvideva, da bodo morali ponudniki storitev preprečiti prenos nezakonitih ali neprimernih vsebin prek teh storitev. Prav tako bodo morali sodelovati z oblastmi, uporabniki pa se bodo morali registrirati s polnim imenom, če jih bodo želeli uporabljati.

Storitve že sedaj niso popolnoma svobodne. AirDrop na Kitajskem je na primer omejen na 10...

55 komentarjev

Novi Applov sistem zablokira stare macbooke pro (2013, 2014)

Slo-Tech - Po izidu nove verzije Applovega operacijskega sistema macOS Big Sur minuli teden so splet preplavile jezne objave lastnikov starejših macbookov pro, ki jim je nadgradnja onesposobila napravo. Računalniki iz let 2013 in 2014 se ob nadgradnji zataknejo ob črnem zaslonu, od koder ni videti enostavne rešitve. Ne pomaga niti reset NVRAM-a in SMC-ja. Informacije o nezdružljivosti so za zdaj skope in nepopolne, zato velja iz previdnosti nadgradnjo odložiti.

Kot kaže, težava ni redka, saj je nanjo naletelo mnogo uporabnikov, ki so se oglasili tako na Redditu kakor v Applovih skupinah. Pomaga nič, pa so poizkusili že različne kombinacije na tipkovnici, varni način, NVRAM in SMC reset, internet recovery itd. Sodeč po Applovih forumih, je Apple seznanjen s problemom, čeprav uradne potrditve še ni. Ker prizadete naprave že dolgo niso več v garanciji, ta hip ni možno napovedati, kako se bo Apple odzval.

93 komentarjev

Steam se širi tudi na programe

Gabe Newell.

vir: VentureBeat
Slashdot - Valve je drevi napovedal možnost prodaje še česa razen PC, Mac in (kmalu) Linux iger preko svoje spletne trgovine Steam. Začenši s 5. septembrom bodo v dodali še izbrane "creativity & productivity programe", potem pa naj bi počasi začeli dodajati še prijave od drugih razvijalcev. Seznam naslovov žal še ni na voljo.

S tem se Steam odkrito pozicionira kot konkurent Microsoftovega Windows Store, Applovega Mac App Stora in, po svoje, tudi za oblačni skladišči Microsoft Skydrive oziroma Dropbox. Njegove glavne prednosti so prav enostavna namestitev, avtomatsko posodabljanje in možnost shranjevanja dokumentov v Steam Cloud. In, Newellova izjava o vprašljivi usodi Windows 8 se s tem kar naenkrat...

32 komentarjev

Flashback pod nadzorom, a ni edini virus za mace

Trojanski konji, virusi in ostala zalega so tudi na macih.

vir: ZDNet
ZDNet - Pred dobrim tednom smo pisali o razširjenem virus za mace Flashback, ki je okužil slab milijon računalnikov. V stari inkarnaciji, ki je razsajala septembra lani, je bil še vedno trojanski konj, saj za namestitev potrebuje uporabnikovo interakcijo, a za viruse na macih to seveda ni nujno potrebno. Flashback je že zmogel računalnik okužiti brez vednosti uporabnika, zato je povzročil več težav.

Flashback izkorišča ranljivost v Javi, ki jo v Mac OS X 10.7 privzeto sploh ni več, a jo ima marsikdo iz preteklih verzij (pri nadgradnji seveda ostane) ali pa jo je namestil posebej. Java je bila medtem že zakrpana, navodila za odstranitev virusa pa tudi niso skrivnost. Kljub temu je Apple včeraj izdal še orodje za avtomatsko prepoznavanje in odstranitev...

15 komentarjev

Izšel Mac OS X 10.7 Lion

vir: 9to5Mc
9to5Mc - Včeraj je izšla nova verzija Applovega operacijskega sistema Mac OS X 10.7 Lion, ki je po skoraj dveh letih nasledila 10.6 Snow Leopard. Novosti je precej, večino jih je Apple vključil že v predogledne verzije in smo jih že predstavili, a vseeno.

Mac OS X sedaj podpira hkratne dotike (multitouch gestures) na krmilni ploščici (trackpad), ki omogočajo povečevanje besedila in slik, obračanje in listanje med stranmi itn. Druga dobrodošla novost je celozaslonski način poganjanja aplikacij, ki sedaj pokrijejo tudi dock in zgornjo opravilno vrstico. V celozaslonskem načinu je moč hkrati poganjati več aplikacij, med njimi pa se pomikamo s kretnjami. Podporo za ta način imajo že Mail, Safari, Preview, iCal, FaceTime, Dashboard, Screen Sharing, in Photo Booth....

45 komentarjev

Apple WWDC: OS X Lion

iMovie v celozaslonskem načinu

vir: engadget
engadget - Začetna predstavitev oz. keynote Steva Jobsa na vsakoletni razvijalcem namenjeni konferenci WWDC je letos prinesel tri glavne novosti, predstavitev nekaterih novosti v OS X Lion, najnovejši izdaji Applovega operacijskega sistema za osebne računalnike, predstavitev iOS 5 in predstavitev oblačne storitve iCloud. Če se sprva osredotočimo na OS X Lion, vidimo, da pri Applu še niso opustili načela prinašanja funkcij z iOS na OS X. Predstavitev so sicer začeli z za Applove predstavitve običajnimi statistikami, npr. da platforma Mac letno raste z okrog 28 %, medtem ko je v istem času preostala industrija osebnih računalnikov doživela celo rahlo zmanjšanje v prodaji, če verjamete Applovim statistikam. V vsakem primeru naj bi...

79 komentarjev

Mac OS X desetletnica

Lion predstavlja združitev nekaterih lastnosti OS X in iOS, kjer je bil prvi sploh osnova za slednjega

vir: engadget
engadget - Včeraj je Applov operacijski sistem za osebne računalnike Mac OS X, njihov deseti operacijski sistem, praznoval 10. obletnico od predstavitve. OS X sledi sedmim različicam operacijskega sistema, poimenovanega zgolj System (torej System 1, System 2, System 3, System 4, System 5, System 6 in končno System 7), katerim so sledili Mac OS 7.6 (manjša nadgradnja System 7, a je bil preimenovan iz marketinški razlogov - takrat je Apple svoj operacijski sistem še prodajal drugim proizvajalcem računalnikov), Mac OS 8 in Mac OS 9. Današnje izdaje OS X poznamo pod kodnimi imeni velikih mačk, a sprva temu ni bilo tako, saj so bile velike mačke sprva le kodna imena, ki so bila uporabljena znotraj podjetja. Poznamo 8 večjih različic, OS X 10.0 Cheetah,...

18 komentarjev

OS X 10.7 Lion na voljo za predogled

Vmesnik, na katerega je močno vplival iPad

vir: TechCrunch
TechCrunch - Apple je skupaj s prenovljenimi MacBooki predstavil še prvo predogledno različico naslednje verzije svojega operacijskega sistema, OS X 10.7 s kodnim imenom Lion. Predogledna različica, namenjena za razvijalce, je na voljo kar v Mac App Store, od koder jo udeleženci Mac Developer Program lahko prenesejo z vnosom svoje kode. V primerjavi z lansko predstavitvijo ima razvojna različica še nekaj zanimivih novosti, npr. Auto Save, Versions, Resume, Mail 5 in AirDrop. Auto Save samodejno shranjuje dokument med ustvarjanjem le-tega, medtem ko uporaba Versions omogoča priklic prejšnjih samodejno shranjenih različic dokumenta. Mail je v 5. inkarnaciji dobil boljšo podporo združevanju sporočil e-pošte v teme, kar so poimenovali Conversations, še najbolj zanimiva novost pa zna biti AirDrop.

Ta deluje brezžično ter se poveže neposredno...

23 komentarjev

Nazaj k Macom, OS X

Mac App Store

vir: engadget
engadget - Predstavitev, povezano z OS X, so začeli s FaceTime, ki bo osebne računalnike povezal z obstoječimi uporabniki te storitve na iPhone 4 in tako omogočal video pogovore med mobilnimi in malo manj mobilnimi uporabniki. Beta različica aplikacije za Mace bo na voljo že danes.

OS X 10.7 Lion bodo sicer splavili šele prihodnje poletje, torej čez skorajda eno leto, a bo zato prinesel obilico novosti. Tukaj smo tudi izvedeli, zakaj so prireditev poimenovali nazaj k Macom. Ne gre toliko za vračanje v center pozornosti, temveč za zaključevanje kroga razvoja. Iz OS X so namreč pri Applu razvili operacijski sistem, zdaj poznan pod imenom iOS (nekdaj iPhone OS), ki je sprva tekel na iPhoneih in iPod Touchih, zdaj pa še na iPadu. V...

30 komentarjev