»

Prvi dan Google I/O prinesel Android L

The Verge - V San Franciscu se je začela vsakoletna konferenca Google I/O, kjer Google predstavi novosti, ki bodo v prihodnosti krojile svet. Včeraj je Google že na prvem dnevu predstavil kopico novosti in pot v prihodnost, ki bo očitno poskrbela, da bo Android prisoten v vseh porah našega življenja.

Za začetek so postregli s statističnim podatkom, da Android poganja naprave več kot milijarde ljudi, ki dnevno pošljejo 20 milijard sporočilo in 93 milijonov fotografij. To je veliko, a še vedno pomeni, da je 86 odstotkov svetovnega prebivalstva brez androidnega telefona. Veliko večino predstavlja prebivalstvo v državah, kjer je ljudi veliko, denarja pa bolj malo, zato Google začenja projekt Android One, kjer bodo s partnerji razvili...

43 komentarjev

Chromecast SDK je na voljo javnosti

Mali 'ključek' se vtakne v HDMI priključek, za napajanje pa skrbi povezava z USB-jem. Podatke prenaša prek WiFi

vir: Google
Google - Chromecast se je izkazal kot zelo uspešen Googlov izdelek, ki so ga ljudje radi kupovali nekoliko omejeni podpori navkljub. Lani poleti, ob predstavitvi male napravice, je bilo namreč mogoče predvajati le posnetek z YouTube ter prikazovati spletne strani z osebnega računalnika, odprte v brskalniku Chrome, a je že kmalu sledila podpora za Netflix, Hulu, Plex (aplikacija, ki na Android in iOS omogoča enostavno predvajanje lokalnih videoposnetkov z mreže oz. prek spleta), itd. Že kmalu po izidu Chromecasta je bil na voljo prvi SDK, a je bil ta predogledne narave, katerega specifikacija bi se do izida lahko še spremenila.

Nič več. SDK oz. razvojni paket za Chromecast je namreč javen. Podpora za...

30 komentarjev

Apple bojda pripravlja nove macbooke pro z visoko ločljivostjo Retina

DigiTimes - DigiTimes je včeraj ekskluzivno objavil, da Apple za drugo četrtletje prihodnjega leta pripravlja novo generacijo macbookov pro, ki bo imela bistveno višjo ločljivost zaslona. Novi zasloni naj bi imeli ločljivost 2880 x 1800, medtem ko imajo sedanji kvečjemu 1680 x 1050.

Klasičen macbook pro z zaslonom diagonale 15,4 palcev, bi z ločljivostjo 2880 x 1800 zmogel prikazati gostoto pikslov 220 ppi (točk na palec), kar je dvakrat več kot danes. Podobno tehniko Apple že uporablja v novih telefonih iPhone 4 in iPhone 4S ter ipodih touch, kjer se imenuje Retina Display. Ti trenutno zmorejo celo 326 ppi, kar omogoča gladko sliko celo na majhnih razdaljah.

Zaslone gledamo z večjih razdaljah, zato...

326 komentarjev

Opera: drsnikom na spletnih straneh bo odklenkalo

PC Pro - Norveška Opera je na dogodku Up North Web v Oslu predstavila nov način navigacije po spletnih straneh, s katerim želijo odpraviti klasične drsnike. Tehnični direktor Hakon Wium Lie je predstavil nov sistem, ki drsnike nadomešča z listanjem po straneh.

V Operi so mnenja, da je trenutni način brskanja s pomikanjem navzdol in navzgor po straneh nepraktičen, še zlasti na mobilnih napravah, kot so tablični računalniki. Zato razvijajo novo tehnologijo, ki bo vsebino, katere bo preveč za en zaslon, avtomatično prelila na več strani. Uporabniki pa se bodo med njimi premikali z gestami na tabličnih računalnikih...

81 komentarjev

Prihaja Firefox za androidne tablice

CNet - Firefox je že na voljo za osebne računalnike in pametne telefone, medtem ko so tablični računalniki tista niša, za katero Mozilla še ni pripravila prilagojenega brskalnika. Ta je visoko na prioritetni listi, zato so javno predstavili prve testne verzije Firefoxa za Android na tabličnih računalnikih.

Kot je razvijalec Lucas Rocha zapisal na blogu, so dosegli zadosti delujoče stanje, da si upajo izdelek pokazati svetu in zaprositi za odzive. Gre sicer še za zelo zgodnjo preizkusno verzijo, ki jo lahko do končne doleti še precej sprememb. Velik del dizajna so prenesli iz verzije za pametne telefone, ki pa so mu zavoljo večjega zaslona lahko dodali gumbe za navigacijo in vrstico z naslovom.

Mozilla se na Android osredotoča predvsem zato, ker je to...

19 komentarjev

Izšel Android 3.2

engadget - Google je predstavil novo verzijo svojega odprtokodnega sistema Android za tablične računalnike, Android 3.2 Honeycomb. Za telefone še vedno ostaja Android 2.3.4, saj liniji še nista poenoteni.

Glavni novosti Androida 3.2 sta prilagoditev za majhne tablične računalnike, saj ima posebno podporo za prenosne naprave z zasloni, katerih diagonala meri manj kot sedem palcev, in podpora za procesorje Qualcomm. Druge novosti so še Compatibility Zoom za pregledovanje telefonskih aplikacij na...

18 komentarjev

Googlova konferenca I/O bi bila lahko kar Android konferenca

Spreminjanje velikosti koledarja v Android 3.1

vir: engadget
engadget - Google je na svoji vsakoletni konferenci I/O že mnogokrat pokazal nove izdelke, med drugim tudi enega izmed propadlih projektov Wave, zadnje čase pa konferenco radi izkoristijo tudi za najave, povezane z Androidom. Lani so npr. predstavili FroYo, letos pa je bera novosti, predstavitev in napovedi mnogo obsežnejša. Po najavi storitve Music in partnerstvu velikih studiev z YouTube, ki bo prejel dodatnih 3.000 znanih filmov v izposojo, lahko povemo, da bo te filme mogoče gledati tudi na napravah z Androidom. Izposoja bo mogoča kar prek Android Marketa, pogoji pa so enaki, kot na YouTube - 30 dni za ogled od izposoje, 24-urno okno za ogled od začetka gledanja in storitev, ki je zaenkrat omejena le na ZDA. Podprte so naprave z Android 2.2 in...

21 komentarjev

Playbook bo podpiral aplikacije za Android

Na mali tablici bo navsezadnje mogoče poganjanje Android aplikacij

vir: engadget
engadget - RIM-ova sveža najava je BlackBerry PlayBook naredila mnogo bolj privlačen v konkurenčnem svetu tabličnih računalnikov, saj so potrdili možnost poganjanja aplikacij za Android na svojem tabličnem računalniku, o čemer so govorice krožile že od januarja. Poleg običajnih BlackBerry aplikacij, spisanih v Javi, bo mogoče poganjati še aplikacije spisane za Android 2.3 (Gingerbread), kar bodo dosegli z uporabo namenskih predvajalnikov. Dva različna, eden za Javo, drugi za Android, bosta na voljo na Blackberry App World, kjer se bodo nahajale tudi aplikacije, namenjene za uporabo v teh predvajalnikih. Pred uporabo bodo morali razvijalci aplikacij sicer na novo zapakirati svojo aplikacijo ter jo poslati na App World, a za to ne bo...

1 komentar

Francija bi obdavčila tablične računalnike, razen tistih z Windows

Techdirt - Francoska vlada želi razširiti skupino izdelkov, pri prometu katerih se plačuje nadomestilo za dovoljeno kopiranje avtorsko zaščitene vsebine. Sprva je zakon zaobjemal le prazne zgoščenke, kasneje so dodali še predvajalnike MP3, z 12. januarjem pa želijo obdavčiti tudi tablične računalnike, ki imajo več kot 40 GB notranjega pomnilnika. Pri tem je zanimiva definicija v zakonu, ki eksplicitno izvzema tablične računalnike, na katerih teče Windows. Ti se namreč štejejo za polne računalnike in so izvzeti, saj se bo nadomestilo plačevalo le za tablične računalnike z operacijskim sistemom za mobilne naprave (Android, iOS) ali brez sistema.

Nova dajatev bi podražila tablične računalnike za...

24 komentarjev

Bo 2010 končno leto Linuxa?

Vmesnik Palmovega, *khm*, HP-jevega webOS

vir: PC World
PC World - Linuxaši že dolga leta govorijo, da bo letošnje, če ne letošnje pa zagotovo naslednje leto leto Linuxa oz. leto, ko bo ta odprtokodni in brezplačni operacijski sistem postal mnogo bolj razširjen ter resna grožnja drugim operacijskim sistemom, predvsem Microsoftovim različicam Windows. Verjetno ni treba posebej omenjati, da so se do sedaj še vse takšne obljube izjalovile, Linux pa se še vedno oklepa peščice odstotnih točk pri dnu tržnega deleža operacijskih sistemov.

Pri strežnikih je seveda zgodba drugačna, saj Linux teče na dobri petini vseh sistemov, medtem ko so superračunalniki pravi raj za Linux. Analitiki vseeno menijo, da bi leto 2010 pravzaprav znalo biti...

222 komentarjev

Izšel Android 1.6 SDK

Beta News - Širše javnosti izid razvojnega kita verjetno ne bo zanimal, a so zato zanimive novosti, ki jih je le-ta razkril. Android 1.6, s kodnim imenom poimenovan Donut, prinaša kar nekaj sprememb, pohitritev in novosti. Operacijski sistem bo tako dobil podporo CDMA omrežjem in bo omogočil prodajo aparatov v državah, kjer GSM oddajniki niso v uporabi. Googlovi programerji so vgradili tudi Quick Search Box, ki sočasno z vpisovanjem iskalnega niza išče po vsebini na telefonu (v aplikacijah, med kontakti, itd.) in po internetu hkrati. Po novem so podprti glasovni ukazi (npr. za klice kontaktov), v drugo smer pa je vgrajen API, ki besedilo uglasi in omogoča tudi prevajanje iz enega jezika v drugega s pravilnim naglaševanjem prevodov.

Delovanje...

86 komentarjev