»

Apple bo v EU podprl nameščanje aplikacij neposredno s spletnih strani

Slo-Tech - Apple bo zaradi stroge evropske zakonodaje o digitalnih trgih (DMA) nekaterim evropskim razvijalcem aplikacij omogočil, da jih distribuirajo neposredno prek svojih spletnih strani in ne več preko App Stora. Novost bo na voljo le za razvijalce, katerih aplikacijo je v minulem letu preneslo vsaj milijon uporabnikov. Odveč je dodati, da bo to možno le v EU za evropske uporabnike.

Registrirani razvijalci bodo dobili dostop prek API, ki bodo olajšale distribucijo aplikacijo neposredno s spletnih strani. Omogočale bodo tudi druge napredne storitve, denimo integracijo s sistemskimi funkcionalnostmi, varnostno kopiranje in obnavljanje aplikacij ipd. Razvijalci bodo morali domeno registrirati v App Store Connectu, aplikacije pa bodo morale biti enako odobrene (Notarization). Storitev, ki se imenuje Web Distribution, novincem ne bo na voljo, saj bo terjala vsaj dve leti neprekinjenega članstva v Apple Developer Programu - s tem so na primer diskvalificirali Epic Games. Apple je izračunal,...

10 komentarjev

Apple vendarle dovolil razvijalcem komunikacijo z uporabniki prek App stora

TechCrunch - Najnovejši reinkarnaciji Applovih operacijskih sistemov iOS 10.3 in macOS 10.12.4 končno dopuščata razvijalcem aplikacij, da odgovarjajo na vprašanja in probleme svojih uporabnikov tudi na spletni trgovini App store, poroča TechCrunch. Razvijalci bodo tako lahko prek jabolčne tržnice svojim uporabnikom ponudili tehnično podporo, se zahvalili za komentar, postavljali dodatna podvprašanja uporabnikom … torej vse, kar potrebujejo za komunikacijo s svojimi uporabniki. Oziroma po domače, Apple je za svojo skupnost razvijalcev končno naredil to, kar recimo Google piscem androidne kode omogoča že od leta 2013. Slaba komunikacijska platforma na App storu med razvijalci in njihovimi uporabniki je zbujala nejevoljo že nekaj let. Pritoževali pa so se oboji, tako uporabniki...

25 komentarjev

Oraclu patenti kar naenkrat niso več tako zelo všeč

Techdirt - .. in njihov pravni oddelek je bržkone dovolj velik, da si lahko privoščijo sočasno vodenje dveh pravnih sporov na povsem diametralnih pravnih teorijah, brez da bi to komur pretirano motilo spanec.

Še ne 24 ur po precej neprijetnem porazu v sporu z Googlom (pritožba skoraj zagotovo še pride) so ta torek vložili tožbo proti enemu bolj podjetnih patentnih trollov, Teksaškemu podjetju LodSys. Slednji je znan predvsem po lanskem nadlegovanju malih iOS razvijalcev posredi licenčnine na svoj patent na in-app nakupe, ampak od takrat so še nekoliko razširili obzorja (beri kupili še nekaj patentov) in začeli na veliko nadlegovati velike ameriške korporacije, posebej kupce Oraclovih poslovnih...

2 komentarja

Kvaliteta patentov strmo pada

Slo-Tech - Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je pravkar objavila svoje dvoletno redno poročilo o razvoju znanosti, tehnologije in industrije. Notri je mogoče najti precej zanimivih dejstev.

Zlasti, kvaliteta patentov v treh največjih industrijskih državah - ZDA, Nemčiji in na Japonskem naj bi v zadnjih 10 letih upadla za 20%. Statistiko dobijo s pregledom državne pripadnosti najbolj citiranega 1% patentov - še v 90h je 70% teh visokokvalitetnih patentov prihajalo iz omenjenih držav članic, nakar je v 5 letih upadlo na 60% in še pada. Med vzroki se išče medsebojno tekmovanje podjetij z nesmiselnimi in pretirano širokimi patenti, ki čez sito pri patentni pisarni pridejo predvsem zaradi preobremenjenosti z vlogami. Poseben problem so še patentni troli,...

5 komentarjev

Lodsys razširil tožbo še na pet podjetij

BBC - Lodsys je razširil svojo tožbo zaradi kršitve patentov 7.620.565 in 7.222.078 še na pet podjetij. Gre za znamenita patenta, ki pokrivata nakup dobrin znotraj aplikacij (In-App Purchasing) in zaradi katerih je Lodsys že vložil tožbo zoper sedem razvijalcev aplikacij za iOS in Android. Apple se jim je kot lastnik App Stora postavil v bran kot stranski intervenient.

Sedaj je Lodsys vložil dopolnilo k tožbi, v katerem so dodali pet novih toženih strank. Po novem očitajo kršenje patentov tudi podjetjem Rovio, Square Enix, Electronic Arts (EA) in Take-Two Interactive Software ter Atariju. Rovio je poznan kot razvijalec znane mobilne igre Angry Birds, ki je bila prodana že v več kot 300 milijonih izvodov in ki domnevno tudi krši patente. Take-Two je poznan kot...

4 komentarji

Razvijalci umikajo svoje aplikacije iz ameriških app storov

Teksaško podjetje LodSys LLC je eno mnogih, ki so so našle tržno nišo v tožarjenju manjših, a uspešnih razvijalcev posred programskih patentov.

vir: Guardian
Guardian - Več neodvisnih evropskih razvijalcev mobilnih aplikacij se je odločilo za umik iz ameriškega AppStore oz. Android Marketa in nadaljevanje prodaje zgolj v Evropi. Kot vzrok navajajo visoke stroške obrambe pred ti. patentnimi troli, tako v obliki sodnih stroškov kot licenčnin. Razvijalci Simon Maddox, Shaun Austin, Fraser Speirs so ob tem povedali, da je razvoj programske opreme za ameriški trg že padel pod točko dobičkonosnosti ter da se posledično bojijo za svojo prihodnost.

Posredi so zahteve podjetja LodSys LCC iz intelektualni lastnini prijaznega vzhodnega sodnega okrožja v ameriški zvezni državi Texas, ki ima v svojem portfelju štiri precej splošne, a že kar stare in preverjene...

31 komentarjev

Apple stopnjuje zaščito razvijalcev aplikacij v tožbi Lodsysa

vir: CNet
CNet - Maja je podjetje Lodsys zagrozilo razvijalcem aplikacij za Applovo platformo, da z vključitvijo funkcije za nakup dobrin znotraj aplikacij (In-App Purchasing) kršijo Lodsysov patent. Apple se je postavil v bran razvijalcem in Lodsysu poslal pisno pojasnilo, da licenca za patent, ki jo je bil Apple pridobil, pokriva tudi razvijalce za njihovo platformo. Lodsys se je teden dni pozneje odzval z besedami, da se njihovi pravni strokovnjaki ne strinjajo z Applom, zato so vložili tožbe proti sedmim malim razvijalcem (Combay, Iconfactory, Illusion Labs AB, Shovelmate, Quickoffice, Wulven Games in Richard Shinderman).

Apple se je vnovič odzval, in sicer so na sodišče naslovili zahtevek po vključitvi v proces kot stranski...

0 komentarjev

NTP toži vsepovprek

Heise - Relativno neznano ameriško podjetje NTP, o katerem slišimo le v patentnih vojnah, se je odločilo postaviti se na svetovni zemljevid z novim paketom tožb. V četrtek so na sodišču v Richmondu v Virginiji, koder imajo sedež, vložili tožbo zoper Apple, Google, Microsoft, HTC, LG in Motorolo zaradi domnevne kršitve osmih patentov, ki so povezani s prenosom e-sporočil na mobilne telefone.

NTP-jev soustanovitelj Donald E. Stout pravi, da je uporaba NTP-jeve intelektualne lastnine brez licenc enostavno nepoštena. Zaradi tega je tožba edini način, da si izborijo zaščito svojih pravic kot izumitelji osnovne tehnologije za brezžični prenos elektronske pošte.

NTP poznamo predvsem po dolgi tožbi in poravnavi z RIM, ki izdeluje BlackBerryje. NTP je iztržil 612 milijonov dolarjev. V tem postopku je sodišče pritrdilo NTP-ju. To je vzpodbudilo ameriški patentni urad, da je vnovič preučil NTP-jeve patente. Ugotovili so, da so prav vsi veljavni. Tožba iz leta 2007, ki jo je NTP vložil zoper AT&T,...

0 komentarjev

HTC: Nismo krivi, branili se bomo

X-Bit Labs - Na začetku meseca smo poročali, da je Apple vložil tožbo zoper izdelovalca telefonov HTC in pritožbo pri ameriški Mednarodni trgovinski komisiji (ITC), češ da HTC krši kopico njihovih patentov. HTC se je ta teden odzval z uradno izjavo, v kateri so se opredelili do Applovih potez.

Izvršni direktor HTC-ja Peter Chou je zapisal, da se HTC ne strinja z Applovimi dejanji in se bo na vso moč branil. Kot pravi, HTC podpira zaščito intelektualne lastnine in bo še naprej spoštoval inovacije in tehnologije drugih, hkrati pa bodo razvijali konkurenčne rešitve. Poleg tega je še nekoliko promocijsko navedel izdelke iz preteklosti, ki kažejo, da je bil HTC vedno med pionirji novih tehnologij mobilne telefonije (prvi Windows PDA, Windows Phone, Androidni pametni telefon ...).

Običajna praksa v teh patentnih vojna je protiofenziva, ko toženo podjetje tožnika tožni nazaj in mu očita kršitev nekaj svojih patentov. Tako partijo sta igrala Nokia in Apple, ki imata trenutno odmor. Zanimivo je, da...

5 komentarjev

Okrogla miza o programskih patentih

Slo-Tech - V sredo, 25. maja ob 15.00 bo na Hevreki potekala mednarodna okrogla miza o programskih patentih v EU. Okroglo mizo bo vodil Brane Šalamon.

Vabljeni ste v družbo:
- g. Stefan Pfab, Evropski patentni urad
- g. Rudi Bric, Združenje za infromatiko in telekomunikacije/GZS
- g. Janez Kuec-Mezek, Urad za intelektualno lastnino
- g. Samo Zorc
- g. Andrej Plahutnik, Urad za varstvo konkurence
- g. Thomas Warwaris, Foundation for free information infrastructure
- g. Andrej Mertelj, Sekcija KODA.SI
- g. Andraž Tori, Kiberpipa
- g. Jure Koren, Društvo LUGOS


Še vedno pa se išče slovensko programsko podjetje, ki bi direktivo na okrogli mizi zagovarjalo. Več informacij lahko dobite na www.patenti.si.

267 komentarjev

Očetje Linuxa, PHP in MySQL proti programskim patentom

Slo-Tech - Po tem, ko je svojo podporo direktivi za patentiranje programja pred nekaj dnevi umaknila Poljska, so se znova povečale možnosti, da se direktivo ustrezno popravi, tako da bo patentiranje programja omejevala oziroma preprečila.

V tem duhu so se tudi trije verjetno najbolj znani evropski programerji odločili napisati skupno izjavo v kateri opozarjajo, da je direktiva "zavajajoča, nevarna in demokratično nelegitimna". Linus Torvalds (Linux), Michael Widenius (MySQL) in Rasmus Lerdorf (PHP) v javnem pismu opozarjajo, da je napočil skrajni čas, da Evropa ne zavozi svoje softverske industrije. Pet minut pred dvanajsto, saj bo eno najpomembnejših odločanj že konec tega tedna.

In Slovenija? Ah, slovenski urad za intelektualno lastnino še vedno avtistično trdi, da direktiva ne bo povzoročila možnosti patentiranja programske opreme (glej stran 3). Kljub temu da so na Poljskem enotni, da bo ta direktiva to omogočala (to trdijo tudi patentni pravniki velikih podjetij), kljub temu da je...

48 komentarjev