»

Aretirali 281 internetnih prevarantov

Slo-Tech - V usklajeni mednarodni akciji so organi pregona v več državah v ponedeljek pridržali 281 posameznikov, ki so se ukvarjali z internetnimi prevarami. Izmed teh so jih aretirali največ v Nigeriji, in sicer kar 167, veliko pa še v ZDA (74), Turčiji (18) in Gani (15). Posameznike so prijeli tudi v drugih evropskih (Francija, Italija, Velik Britanija), azijskih in afriških državah. Med akcijo so zasegli tudi 3,7 milijona dolarjev sredstev, pridobljenih z nezakonitimi dejavnostmi.

Aretirani so se ukvarjali v glavnem s prevaro BEC (business email compromise), v kateri s strateško oblikovanimi elektronskimi sporočili ciljajo na zaposlene, ki delajo v računovodstvu v podjetjih, ki redno poslujejo s tujino in tja nakazujejo....

11 komentarjev

Človek, ki je Google in Facebook ogoljufal za 123 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Na newyorškem sodišču se je 50-letni Evaldas Rimasauskas izrekel za krivega v obtožnici zaradi prevare, s katero je Google ogoljufal za 23 milijonov dolarjev, Facebook pa za 100 milijonov dolarjev. Ker je krivdo priznal, bo naslednji narok 29. julija, ko mu bo sodišče določilo kazen. Grozi mu do 30 let zapora.

Zanimivejše pa je, kako je podjetji pretental. Uporabil je zvijačo, ki je bila v letih 2013-2015 precej priljubljena. Poznamo jo pod več imeni, denimo CEO fraud. Rimasauskas je ustanovil podjetje, ki je imelo zelo podobno ime kakor priznano podjetje Quanta, ki velikim podjetjem dobavlja strojno opremo za uporabo v podatkovnih centrih. Rimasauskas je komuniciral z Google in Facebookom, ki poslujeta tudi s Quanto,...

5 komentarjev

Litovski goljuf Google in Facebook ožel za 100 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Ameriško tožilstvo je minuli mesec razkrilo, da je bil v Litvi aretiran Evaldas Rimašauskas, ki je dve ameriški podjetji ogoljufal za več kot 100 milijonov dolarjev. Medtem ko v Litvi potekajo postopki glede izročitve, so novinarji izbrskali imeni podjetij, ki ju je Rimašauskas oškodoval. To sta kar Google in Facebook, ki o tem nista obvestila delničarjev ali Agencije za trg vrednostnih papirjev (SEC), kot jima nalaga zakonodaja.

Rimašauskas je uporabil eno najstarejših prevar, le prilagodil jo je modernim časom. Ugotovil je, s katerimi dobavitelji poslujeta Facebook in Google, potem pa je podjetjema pošiljal račune, ki so bili na las podobni originalnim računom. Podjetji sta mu izplačali skupno več kot 100 milijonov dolarjev, za katere so domnevali, da gredo...

18 komentarjev

Zaradi vdora v PageFair tudi The Economist poldrugo uro stregel viruse

The Economist - V noči z 31. oktobra na 1. november je med 0.52 in 2.15 uro 501 spletna stran, ki uporablja PageFair, obiskovalcem stregla okužen JavaScript. Pod pretvezo, da gre za posodobitev za Adobovo programsko opremo Flash, je poizkušal okužiti obiskovalce z operacijskim sistemom Windows. PageFair je vdor odkril v nekaj minutah in ga saniral v dobri uri, podrobno analizo pa objavil na svojih straneh. Največja med prizadetimi stranmi je gotovo The Economist, medtem ko so bile preostale manjše.

...

6 komentarjev

Liberty Reserve nedostopna, ustanovitelj aretiran

BBC - Policija na Kostariki je v Santi Ani izvedla racijo nepremičnin, ki so pripadali Arthurju Budovskemu, ki je bil ustanovitelj in vodja strani Liberty Reserve. Budovsky je bil medtem aretiran v Španiji, na Kostariki pa so zasegli več računalniške opreme, strežnikov in tudi luksuznih vozil, vrednih več kot pol milijona dolarjev.

Omenjena stran je omogočala prenos denarja po svetu, a drugače kakor PayPal ali pa Western Union. Za razliko od PayPala ni zahtevala praktično nobenih dokazil o istovetnosti; zadoščalo je le ime, rojstni datum in elektronski naslov. Na svoj račun je bilo mogoče denar nalagati na vse mogoče načine, od kreditnih kartic do bančnih nakazil in poštnih nakaznic. Za razliko od Western Uniona se je denar na Liberty Reserve pretvoril v njihovo valuto, potem pa ga je bilo mogoče prenesti komurkoli, ki je uporabljal...

5 komentarjev

Internetni prevaranti izkoriščajo tudi Skype

Sophos - Kruh internetnih prevarantov postaja iz dneva v dan trši, zato so prisiljeni izumljati nove taktike, kako bi še lahko pretentali uporabnike v nakup nepotrebnih ali celo škodljivih storitev. Njihova zadnja postojanka je Skype, kjer so začeli reklamirati svoj scareware.

Ustvarili so račun na Skypu z imenom Urgent notice (nujno sporočilo), ki avtomatično kliče Skypove uporabnike. Po vzpostavitvi zveze jim predvaja avtomatično računalniško generirano sporočilo, da je njihov sistem nezaščiten in okužen, zato naj se oglasijo na neki spletni strani, kjer bodo lahko dobili potrebno zaščito. Omenjena spletna stran je seveda polna strašilne programske opreme in reklam, ki uporabnika strašijo, da ima na računalniku cel kup nesnage in da mora zato...

7 komentarjev

FBI razbil dve internetni tolpi

Lažni Antivirus Soft

vir: The New York Times
The New York Times - Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je razbil dve latvijski mreži, ki sta se ukvarjali z razpečevanjem strašilne programske opreme (scareware) in si s tem protipravno pridobili več milijonov dolarjev. Prevara je preprosta - uporabniku na računalnik podtaknejo program, ki se vede kot protivirusni program in ga opozori, da ima nameščenih vrsto virusov. Nato ponudi odstranitev v zameno za plačilo, ki se izvede z bremenitvijo kreditne kartice na podlagi vnesenih podatkov.

Ena skupina je bila celo tako predrzna, da so na zakupili oglasni prostor na spletnih straneh časnika The Minneapolis Star Tribune in prikazovali zlonamerne reklame, ki so vsebovale kodo za okužbo računalnikov...

5 komentarjev

Potres na Japonskem odlična priložnost za spletne prevarante

Razdejanje v priobalnem mestu Sendai.

vir: RTV Slovenija
Slashdot - Naravne katastrofe, kot je bil včerajšnji potres na Japonskem, so s pojavom interneta postale izvrstna krinka za kriminalce, ki pod pretvezo zbiranja pomoči bogatijo na rovaš tuje širokogrudnosti. Tudi letos se je v manj kot 24 urah po potresu ponovila zgodba, ki smo ji bili priče že ob lanski haitijski katastrofi. Na spletu so lažne strani zrasle kot gobe po dežju. Ko je udarila Katrina, je FBI izdal opozorilo, saj na internetu vzniknilo več kot 4500 strani za zbiranje donacij - ogromno je bilo lažnih. Lani so ob haitijski tragediji zlikovci zbrali več milijonov dolarjev od nič hudega slutečih darovalcev.

Prevar je več vrst. Najpogostejše so strani, ki so po videzu podobne...

5 komentarjev

Lažni protivirusni programi oponašajo prave

Slo-Tech - Lažni protivirusni programi (angl. scareware), ki uporabnika obvestijo o odkritju celega kupa domnevnih okužb na računalniku in proti plačilu ponudijo dezinfekcijo, niso nič novega. Nepoučeni uporabniki ne vedo, da v resnici njihovemu računalniku nič ne manjka in da jih program želi zgolj naplahtati v plačilo nekaj deset dolarjev, hkrati pa običajno ironično zraven namesti še trojanskega konja. Pisci teh programov so postali bolj pretkani, tako da se sedaj izdajajo za protivirusne programe, ki resnično obstajajo.

Tak primer je FakeXPA, ki je po novem videti kakor uveljavljen brezplačen protivirusni program AVG. Nov uporabniški vmesnik je namreč na las...

25 komentarjev

Avtorjem strašilne programske opreme grozi zaporna kazen

Network Magazine - Tako imenovana imenovana strašilna programska oprema (angl. scareware) se je v zadnjem času pošteno razpasla po internetu. Gre za zlobno kodo, ki se pretvarja, da je legitimen protivirusni program in da je odkrila na stotine okužb na računalniku. Seveda ponudi prijazno ponudi možnost čiščenja, ki pa ni zastonj. Ena izmed takšnih prevarantskih shem je v ZDA vodjem prinesla 100 milijonov dolarjev, a se sedaj trojica sooča z obtožbami ameriškega tožilstva.

Bjorn Sundin in Shaileshkumar Jain sta imela podjetje Innovative Marketing, ki je prodajalo izdelke WinFixer, Antivirus 2008, Malware Alarm in VirusRemover 2008, ki so vsi pripadniki skupine strašilne programske opreme. Tretji mož James Reno je vodil Byte Hosting Internet Services, ki je skrbelo za klicne centre prvega podjetja. Skupaj so od naivnih uporabnikov s triki zbrali 100 milijonov dolarjev. Zoper njih se je pritožilo toliko ljudi, da jih FTC (Zvezna komisija za trgovino) tudi civilno toži.

V sredo je velika porota v...

17 komentarjev

Stotero aretiranih zaradi ribarjenja

Slashdot - Ameriški FBI je v sodelovanju z egiptovskimi oblastmi končal največjo akcijo na področju lova za spletnimi zlikovci, ki se ukvarjajo z ribarjenjem (phishing). Aretirali naj bi 100 oseb, ki jih sumijo organiziranja tovrstnih prevar, s čimer naj bi si protipravno pridobili poldrugi milijon dolarjev. Obtožujejo jih, da so se usmerjali na ameriške finančne institucije in njihove komitente, katerim so kradli osebne podatke in jim nato odtujevali denar.

Preiskava se je pod domiselnim imenom Operation Phish Phry začela leta 2007, ko so agentje začeli slediti sumljivim transakcijam kriminalne združbe v ameriških bankah. Kot pravijo, naj bi s svojim delovanjem povzročili velike težave dvema bankama in manjše glavobole še več drugim. V ZDA so aretirali 53 ljudi, 47 pa so jih pridržali Egipčani. Grozijo jim kazni do 20 let zapora.

2 komentarja

Hekerji izsiljujejo ameriške farmacevte

Washington Post - Kakor poroča The Washington Post, se v ameriški zvezni državi Virginiji spopadajo z zanimivim primerom kiberterorizma. Prejšnji teden so hekerji vdrli na spletno stran, ko jo farmacevti uporabljajo za sledenje zlorabam zdravil na recept. Ko so si pridobili dostop, so nepridipravi pobrisali podatke o več kot osem milijonih pacientov in na začetno stran postavili listek o zahtevani odkupnini za podatke, ki znaša 10 milijonov dolarjev. Spletna stran ostaja nedostopna, pri čemer so odgovorni odklonili komentarje in napotili na FBI, ki naj bi že začel preiskavo, česar FBI noče potrditi.

To ni prvi tovrstni primer, saj so lanskega oktobra Express Scriptsu, ki je eden večjih procesnih centrov za recepte, izsiljevalci grozili, da bodo razkrili osebne in zdravstvene podatke milijonov Američanov, če ne bodo plačali nerazkrite vsote. Express Scripts se takrat ni uklonil, še vedno pa ponujajo milijon dolarjev nagrade za informacije o zlikovcih, ki so želeli izsiliti verjetno lep kupček denarja.

13 komentarjev