» »

Človek, ki je Google in Facebook ogoljufal za 123 milijonov dolarjev

Človek, ki je Google in Facebook ogoljufal za 123 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Na newyorškem sodišču se je 50-letni Evaldas Rimasauskas izrekel za krivega v obtožnici zaradi prevare, s katero je Google ogoljufal za 23 milijonov dolarjev, Facebook pa za 100 milijonov dolarjev. Ker je krivdo priznal, bo naslednji narok 29. julija, ko mu bo sodišče določilo kazen. Grozi mu do 30 let zapora.

Zanimivejše pa je, kako je podjetji pretental. Uporabil je zvijačo, ki je bila v letih 2013-2015 precej priljubljena. Poznamo jo pod več imeni, denimo CEO fraud. Rimasauskas je ustanovil podjetje, ki je imelo zelo podobno ime kakor priznano podjetje Quanta, ki velikim podjetjem dobavlja strojno opremo za uporabo v podatkovnih centrih. Rimasauskas je komuniciral z Google in Facebookom, ki poslujeta tudi s Quanto, in pošiljal lažne račune, ponarejene pogodbe in podobno ter zahteval plačila na svoje račune v Latviji in na Cipru. Od tam je denar hitro izhlapel v drugo banke v Latviji, Litvi, Hongkongu, na Cipru, Slovaškem in Madžarskem. Lažne dokumente je predložil tudi bankam, da so mu dovolile izvajati transakcije.

Aretirali so ga marca 2017 v Litvi in avgusta istega leta izročili ZDA. S shemo, ki jo je vodil, je zaslužil več kot 100 milijonov dolarjev. Eden izmed pogojev za dogovor s tožilstvom o priznanju krivde je tudi vrnitev vsega nezakonito pridobljenega premoženja.

Podobne prevare so se kasneje močno razširile. FBI ocenjuje, da so od oktobra 2013 podjetja po vsem svetu na tak način izgubila 12 milijard dolarjev. Seznam žrtev je dolg, na njem pa so tudi avstrijski proizvajalec delov za letala FACC, ki je izgubil 50 milijonov evrov, belgijska banka, nemški proizvajalec električnih vodnikov itd.

5 komentarjev

HupChup ::

Pravi litovski Robin Hood.

Stari maček ::

Očitno imajo preveč denarja, da kar tako plačujejo.

tikitoki ::

Ocitno imajo izredno nesposobne zaposlene, ce uspejo poplacati za 100 miljonov laznih racunov:). Izgleda, da so ljudje zaposleni v kadrovskih sluzbah precej butasti.

VaeVictis ::

Tudi S.S. Lazio je plačal enemu goljufu v podobni prevari.

Lazio reportedly fall for GBP1.75m email scam and pay transfer instalment to fraudsters

mikhail ::

posameznik, ki izkorišča slabosti sistema gre praktično v dosmrtni zapor (glede na njegovo starost), medtem ko korporacije, ki izkoriščajo slabosti sistema ostanejo nedotakljive. sploh ne podpiram dejanj tega tipa, ampak očitna diskriminacija je očitna.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Litovski goljuf Google in Facebook ožel za 100 milijonov dolarjev

Oddelek: Novice / Tožbe
187051 (4844) konspirator
»

Primer Wells Fargo: prevara vas lahko tudi lastna banka

Oddelek: Novice / Ostale najave
248125 (6118) klinker
»

FBI razbil dve internetni tolpi

Oddelek: Novice / Varnost
53355 (2309) marS
»

FTC razkril štiriletno spletno prevaro

Oddelek: Novice / Varnost
165354 (3517) BALAST

Več podobnih tem