»

Gangnam Style najbolj gledan videoposnetek

Google - Včeraj so se stvari na Internetih spet postavile nazaj na svoje pravo mesto, saj je pozicijo številka ena med najbolj gledanimi posnetki na YouTubu končno prevzel nekdo drug kot Justin Bieberjev komad Baby. Novi zmagovalec je seveda Psy-jev Gangnam Style. Trenutno ima debelih 810 milijonov ogledov (ter 5 milijonov všečkov), ali 6 milijonov več od drugouvrščenega.

Pesem še vedno dobiva debelih 50 milijonov ogledov tedensko, medtem ko se mora Baby zadovoljiti s tam 1-1.5 milijona na teden. Kot je mogoče videti iz javno dosegljivih statistik, ta stopnja rasti tudi še ni začela resneje upadati. Tako se lahko morda še letos, sicer pa v začetku naslednjega leta, obetamo prvega YouTube posnetka z eno milijardo ogledi (svoje lahko prispevate...

238 komentarjev

Curiosity in zmotni DMCA takedown zahtevki

Wired News - NASIN nedavni pristanek roverja Curiosity na Marsu je šel skozi praktično brez vsakršnih težav, isto pa bi (skoraj) lahko rekli za (spet skoraj) živi prenos dogodka. Posnetek z 250 milijonov kilometrov oddaljenega Marsa smo si lahko ogledali z zgolj 14 minutami zamude, kar je (skoraj, ja) neskončno bolje od NBC-jevega 6-urnega zamika pri prenosu olimpijskih iger na ameriških TV zaslonih, pri čemer je samo NBC za ta privilegij plačal skoraj polovico Curiositijevega proračuna (1.1 milijarde za ameriško eksluzivo, rover pa bi moral stati 1.6 milijarde, kar je potem zraslo na 2.5).

Že eno uro po pristanku je NASIN medijski oddelek na njihovem YouTube kanalu...

16 komentarjev

Novi varni pristan, tretjič: Youtube Content ID

Ars Technica - Tretja in za zdaj zadnja zgodba iz serije o (želenih) novih pogojih za čiščenje spletnih strani govori o sporu med Viacomom in YouTubom, in tehnični rešitvi za pregon piratskih uploadov, ki se je rodila iz vsega tega.

Viacom je tožbo vložil marca 2007, ne tako dolgo po najavi nakupa s strani Googla. Hoteli so 1 milijardo dolarjev odškodnine za "nonštarlantne in vseobsežne kršitve njihovih avtorskih pravic", skozi gostovanje video in zvočnih posnetkov njihovih investicij, med drugim Disneya, Time Warnerja, Murdochove News Corporation in TV mreže CBS. V številkah naj bi šlo za čez 150.000 youtube clipov z vsaj 1.5 milijarde skupnimi ogledi. Kronski dokaz v sporu je bila interna email komunikacija med YouTubovimi ustanovitelji, v katerih...

29 komentarjev

Universalove čeri v varnem pristanu

After the Smoke, tekom ustvarjalnega procesa.

vir: vice.com
Hollywood Reporter - Universal Music Group (UMG), največja svetovna glasbena založba, ki je v lasti francoskega medijskega konglomerata Vivendi, se je zapletla v še eno zlorabo sistema za odstranjevanje piratskih posnetkov na portalu YouTube.

Kako? Floridski raperski duet After the smoke, še brez založbe, je lani avgusta na portal naložil svojo lastno pesem One in a million, ki sicer ni bila deležna kakšnega posebnega zanimanja, vsaj dokler ni sredi tega meseca nenadoma izginila zaradi "kršitve avtorskih pravic založbe Universal". Avtorja sta vložila pritožbo (DMCA counter notice), a ju je YouTube zavrnil in napotil na sodišče.

Kaj se je v resnici zgodilo? Fanta sta prvotno spisala zgolj melodijo (beat) dotične pesmi in jo skušala...

14 komentarjev

Twitter uredil cenzuro po državah

ITworld.com - Po vsesplošni hvali pozitivne vloge na demokratične procese in participacijo mladih je Twitter ta teden najavil možnost cenzuriranja posameznih twittov ali celo računov v določenih državah, medtem ko bodo normalno vidni povsod drugje.

Cenzurirani oz. withheld twitti bodo za bralca posebej označeni (glej sliko), bralčeva država pa se bo določila na podlagi njegovega oz. njenega IP naslova. Twitter sicer pravi, da si lahko vsak uporabnik v primeru napake pri zaznavi ročno nastavi svojo državo, ni pa še jasno, a bo s tem mogoče zaobiti cenzuro, ter ali bodo posebej blokirali še znane proxy strežnike in anonimizacijska omrežja tipa TOR.

Kot pojasnjujejo, jih je k temu primorala njihova hitra rast na mednarodnem trgu, katere posledica je, med drugim "prisotnost v državah z nekoliko samosvojim pogledom na pravico do svobodnega širjenja mnenj in vesti, bodisi iz zgodovinskih, kulturnih ali političnih razlogov"; Nemčija in...

19 komentarjev

Najbolj gledani YouTube posnetki leta

"Friday" je nastal v studiu kalifornijske produkcijske hiše Ark Music Factory, ki po ceni 3 ali 4 dolarske tisočake serijsko štanca videospote za otroke bogatih staršev z željo po zvezdniški karieri. Uspek komada jih je vse presenetil, nakar so se takoj skregali posredi oglasnih in iTunes prihodkov in to remek delo je za kratek čas izginilo s YouTuba-a. Zdaj je nazaj, Rebecca je posnela še dva sorazmerno solidna komada in dobila svojo sejno dvorano v Googlovi stavbi.

vir: Google
Google - YouTube je sinoči objavil interaktivno lestvico najbolj gledanih videoposnetkov leta. Posebnih presenečenj ni - zmago si je s 180 milijoni ogledov prepričljivo izborila Rebecca Black s svojim (edinim) hitom Friday. Sledi ji pisana mešanica domačih živalc, dojenčkov in priredb znanih pesmi, med "bolj profesionalnimi izdelki" pa najdemo dve pesmi od Lonely Islanda in reklamo za Volkswagen.

  1. Rebecca Black - Friday (OFFICIAL...

29 komentarjev

Warner Bros. priznal obsežne zlorabe DMCA takedown postopka

DMCA takedown postopek deluje tako, da avtor pod prisego izjavi, da neka spletna vsebina krši njegove avtorske pravice. Gostitelju je ni potrebno odstraniti, a če je ne, prevzame sam odgovornost za nastalo škodo, če se vsebina dejansko izkaže za nezakonito (ni licence, ni zakonite licence, ni proste uporabe). V praksi gostitelji sploh ne razmišljajo. YouTube ima celo orodja za enostavno odkrivanje kršitev (na voljo za velike založbe), tri zaporedne prijave zoper en račun pa ga suspendirajo. Podobno Twitter. Zadeva seveda deluje v obe smeri - par mesecev nazaj je nekdo poslal ponarejene DMCA zahtevke zoper Bieberjevo ponudbo na YouTube/VEVO in milijone fenov za tri dni prikrajšal za njegove mojstrovine.

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Težko je zanikati, da na portalih za gostovanje videa ni mogoče najti tudi kakšnega avtorsko zaščitenega posnetka, se pa kopja strašno ostro krešejo glede vprašanja, ali je problem omejen na par gnilih sadežev ali pa imamo opravka s full blown hruševim ožigom (za katerega ni zdravila, se strašno hitro širi in zato pomaga le takojšen požig rastline, pardon, video portala). Založniki so seveda za opcijo b). Februarja je njihovo interesno združenje MPAA vložilo tožbo proti ponudniku Hotfile, ker ta za razliko od hongkonške konkurence domuje na Floridi. Očitali so mu sistemsko kršitev avtorskih pravic: z denarjem naj bi aktivno vzpodbujali nalaganje avtorsko zaščitenih...

29 komentarjev

Rebeccin "Friday" umaknjen s portala YouTube, posredi kršitve avtorske pravice

Kaj pa zdaj?

vir: TechCrunch
TechCrunch - Ta četrtek malo pred polnočjo (že v petek zjutraj na Kiribatih in drugje na zahodnem pacifiku, še v četrtek popoldne v ZDA) je bil posnetek "Friday" gospodične Rebeke Black umaknjen iz YouTuba. V treh mesecih pred tem je zbral skoraj 170 milijonov ogledov (21. najbolj gledani posnetek vseh časov), ob tej rasti pa bi do srede poletja gotovo presegel 200 milijonov (top 10 all time aka bieber territory). Padlo je tudi več milijonov ocen (od tega 98% dislike-ov), komentiranje pa so izklopili že več kot mesec dni nazaj zaradi neutrudljivega navala žaljivk, groženj in parodij. Ob vsej tej popularnosti je bil umik videa precejšnje presenečenje.



Video je bil objavljen na kanalu...

15 komentarjev

Več kot milijarda ogledov na YouTube dnevno

Heise - Googlov YouTube je dosegel pomemben mejnik, saj si posnetke, ki gostujejo na njem, dnevno ljudje ogledajo več kot milijardokrat. Pred tremi leti, ko je to stran Google kupil, je bila ta številka desetkrat nižja, dnevno pa so uporabniki naložili 65.000 novih posnetkov. Po besedah izvršnega direktorja YouTuba so za velik uspeh strani ključni trije dejavniki: hitrost, s katero so posnetki dostavljeni gledalcem, uveljavitev tako imenovane Clip-kulture, ko je skorajda samoumevno, da si popestrimo dan z ogledom kakšne smešnice ali videospota z YouTuba, in odprta platforma z možnostmi, ki temu pritičejo.

Mimogrede, prvi posnetek je bil na YouTube naložen 23. aprila 2005, dogaja pa se v živalskem vrtu. Od takrat se je stran oddaljila od prvotnega poslanstva, tj. omogočanja uporabnikom, da delijo svoje posnetke. Na YouTube najdemo vse vrste zaščitenega avtorskega materiala, za kar se skrbniki strani trdo pogajajo z veliki založbami in mastno plačujejo. Kljub temu Neameričane še vedno...

13 komentarjev

Bo YouTube začel posojati filme?

Extremetech - Spletna stran YouTube je bila sprva zastavljena kot središče, kjer bi uporabniki lahko objavili in delili lastne video posnetke, a je kmalu postala vse kaj več kot to. Vedno večje količine avtorsko zaščitenih vsebin, ki so se nalagale nanjo, so vznejevoljile velike založbe. Trenutni status quo vzdržujejo pogodbe z veliko četverico (Warner Music, Sony, UMG in EMI), ki YouTube vsako leto stanejo milijone dolarjev, in odstranjevanje zvoka pri posnetkih, za katere avtorji nimajo pravic.

YouTube je ugledal novo tržno nišo, poroča ExtremeTech. Začeli so pogajanja z Lions Gate Entertainment, Sony Pictures in Warner Brothers o novem poslovnem modelu posojanja filmov. Uporabniki bi tako za majhno pristojbino prenesli film s spleta in si ga ogledali, podobno kot pri iTunes. To bi pomenilo, da bi YouTube uporabnikom prvikrat v zgodovini zaračunal kak cent za ogled vsebin. Ideja ni tako nora, kot se zdi na prvi pogled, saj YouTube lastniku Google še vedno ne nosi dobička, kot bi ga ta želel....

22 komentarjev

YouTube in UMG ustvarjata Vevo.com

TG Daily - Ker se YouTube in Universal Music Group nista mogla sporazumeti o pogojih objavljanja avtorskih del na YouTubu, sta se odločila za salomonsko rešitev. Ustanovila bosta novo spletno stran na naslovu vevo.com, kjer si bosta delila dobiček od reklam, uporabnikom pa bosta omogočila nakup video posnetkov in glasbe s klikom. Na tej strani in na kanalu Vevo na YouTube, ki ga bo moč spremljati s posebnim vgrajenim predvajalnikom, bodo tako nova glasba in video posnetki originalnih izvajalcev (tudi za nakup), kot tudi vsebine uporabnikov, ki uporabljajo njihove izdelke (npr. glasbo). UMG ima trenutno enega večjih kanalov na YouTube z več kot 9450 posnetki, ki je z 3,5 milijarde ogledi na prvem mestu po priljubljenosti. Poleg tega sta se podjetji domenili, da bodo uporabniki v svojih stvaritvah za ozadje še vedno lahko uporabljali glasbo, katere avtorje zastopa UMG.

4 komentarji

YouTube tiša glasbo in prihaja na konzole

Slashdot - Poročali smo že, da je YouTube prekinil pogodbo z založbo Warner Music, ki jim je dovoljevala predvajanje in objavljanje pesmi in video posnetkov avtorjev, ki jih trži omenjena založba. Sprva so sporne posnetke brisali, a so sedaj ubrali še zanimivejšo taktiko. Video posnetke, ki vsebujejo sporno glasbo, so utišali. Uporabniki tako lahko gledajo, vendar ničesar ne slišijo, saj je YouTube odstranil zvok. Ars Technica med drugim dodaja, da uporabnikom sedaj po treh opozorilih o kršitvi DMCA izbrišejo uporabniški račun, četudi naj bi šlo za dovoljeno rabo.

Druga novica iz sveta YouTube je nekoliko bolj vesela. Odslej bo namreč prek strani www.youtube.com/tv mogoč dostop do vsebin tudi s konzol Wii ali PlayStation 3. Projekt, ki je trenutno v stadiju beta, ponuja poenostavljen vmesnik, prilagojen za gledanje na televiziji.

20 komentarjev

YouTube bo prodajal iskalne termine

CNet - YouTube je včeraj objavil, da bo izdal novo oglasno platformo, poimenovano Sponsored Videos. Trženje oglasov bo zelo podobno, kot to počne recimo Google s sponzoriranimi povezavami, ki se prikažejo na barvnem ozadju ob vsakem iskanju. Podobno bo tudi YouTube prodajal ključne besede podjetjem, katerih izbrani posnetki se bodo prikazali ob iskanju po teh ključnih besedah. Google priznava, da za 1,65 milijarde dolarjev kupljen YouTube z 80 milijoni uporabnikov ni tako dobičkonosen, kot so upali. S tem pristopom želijo nekoliko izboljšati poslovanje YouTuba, čeprav ni jasno, zakaj so to storili šele po dveh letih od nakupa.

12 komentarjev