»

Sodišče: Oracle mora nadaljevati razvoj programov za Itanium

vir: ZDNet
Computerworld - Spor med Oraclom in Hewlett-Packardom glede arhitekture Itanium in njene podpore v Oraclovih podatkovnih bazah še zdaleč ni končan, čeprav se je lani zdel Itanium pokopan. Že leta 2010 je podporo za umirajočo platformo ukinil Microsoft, še pred tem Red Hat, lani pa je to napovedal Oracle. Odločitev je silno razburila HP, ki proda približno 90 odstotkov vseh sistemov s čipi Itanium in bi imel zaradi tega visoke izgube. Ta si HP želi pri življenju obdržati tako močno, da so celo Intelu plačevali, da Itaniuma ni pokopal. Doslej sta bila HP in Oracle partnerja, a so slednjemu najprej zagrozili in potem vložili tožbo, ker naj bi Oracle s prenehanjem podpore kršil pogodbene obveznosti. Sodni mlini na prvi stopnji so premleli in dali prav Hewlett-Packardu.

Kalifornijsko sodišče v...

5 komentarjev

HP Intelu plačal pol milijarde dolarjev za držanje Itaniuma pri življenju

vir: ZDNet
Wired News - Ko je Oracle lani napovedal konec razvoja svoje programske opreme za platformo Itanium, sta Intel in Hewlett-Packard skočila pokonci. Najprej so Oraclu zagrozili, da bo s tem prekršil pogodbene obveznosti in tvegal pravna sredstva, nato pa so proti njemu dejansko vložili tožbo. Oracle se brani z utemeljitvijo, da bi bil moral Intel platformo Itanium že zdavnaj upokojiti, če bi deloval po ekonomskih zakonitostih. Nadalje so mu očitali, da mu HP plačuje, da Itanium sploh še drži pri življenju. Podjetji sta to zanikali.

Sodišče v Kaliforniji, ki obravnava postopek, je ta teden sprejelo nekaj pomembnih odločitev in hkrati odpečatilo dokumente, ki razkrivajo nezakonito ravnanje HP-ja. Dokumenti dokazujejo, da se je HP leta 2008 obvezal v naslednjih petih letih Intelu plačati...

14 komentarjev

Oracle: HP plačuje Intelu, da ta ne pokoplje Itaniuma

vir: ZDNet
AllThingsD - Oracle je marca napovedal ukinitev razvoja programske opreme za Intelovo platformo Itanium, kar je dvignilo veliko prahu pri njegovih največjih podpornikih Intelu in HP-ju. Oracle namreč od prevzema Suna navija za svoje strežnike in podatkovne baze, ki so Itaniumom neposredna konkurenca, zato želi uporabnike privabiti k sebi. HP ima po drugi strani s prodajo strežniških sistemov Itanium in operacijskega sistema HP UX velike dobičke, zato so napovedali tožbo zoper Oracle in jo junija dejansko vložili. V njej Oraclu očitajo kršitev pogodbenih obveznosti.

Oracle se bori dalje. Ta teden so sodišču predložili izjavo, v kateri HP neposredno obtožujejo podkupovanja Intela. Oracle namreč trdi, da bi bil se Intel že zdavnaj odločil, da platformo Itanium pokoplje, če bi se ravnal po...

39 komentarjev

HP resnično toži Oracle zaradi opustitve podpore za Itanium

vir: ZDNet
Ars Technica - Hewlett-Packard je po ostrem pismu, ki so ga Oraclu zaradi opustitve podpore za procesorje Itanium poslali prejšnji teden, svoj odziv še stopnjeval. Uresničili so napoved in vložili so tožbo zoper Oracle, saj naj bi bila prekinitev razvoja programske opreme za platforme Itanium kršitev pogodbenih obveznosti.

HP se je za tožbo odločil, ker se Oracle sploh ni odzval na poziv iz prejšnjega tedna. To je Oracle vzpodbudilo, da so se urno odzvali na včeraj vloženo tožbo. Zapisali so, da se Intel že dlje časa pripravlja na ukinitev platforme Itanium (uradno Intel to zanika), kar je bojda poznano tudi HP-ju. Zato naj bi bil HP septembra lani od Oracla zahteval podpis pogodbe o dolgoročni podpori platforme, ki je Oracle po lastnih navedbah ni podpisal. Šele pol leta pozneje so...

21 komentarjev

HP grozi Oraclu s tožbo zaradi opustitve podpore Itaniumu

vir: ZDNet
X-Bit Labs - Ko je Oracle marca naznanil, da ne bodo več razvijali programske opreme za procesorje Itanium, sta bila njihov proizvajalec Intel in uporabnik v svojih strežnikih Hewlett-Packard (drugi sestavljavec strežnikov z itaniumi je SGI, a je nepomembno majhen) razočarana. Še posebej slednji, saj vrsta njihovih strežnikov uporablja itaniume, na njih pa tečejo operacijski sistemi HP UX, OpenVMS ali NonStop. Zdi se, da ne bo ostalo le pri slabi volji, saj je HP Oraclu poslal pismo, v katerem so jim zagrozili s pravnimi sredstvi, če svoje odločitve ne prekličejo.

Zapisali so, da "upajo, da bo Oracle spoštoval svoje zaveze HP in skupnim strankam. Če bo Oracle še naprej ignoriral zaveze in sodeloval pri praksi, ki krni izbiro in zavira konkurenco, bodo uporabili vsa razpoložljiva pravna...

5 komentarjev

Bo Kittson zadnji Itanium?

X-Bit Labs - Oraclova ukinitev razvoja programske opreme za arhitekturo IA-64, ki je srce procesorjev Itanium, bi v resnici znala biti poteza, ki bo ubila to serijo Intelovih procesorjev, razvitih skupaj s HP-jem. Prihodnje leto sicer pričakujemo izid procesorjev s kodnim imenom Poulson, katerim bo čez dve leti, v letu 2014, sledil izid procesorjev Kittson, ki bodo še nekoliko izboljšani v primerjavi s Poulsoni. Kot smo že povedali imajo trenutno aktualni procesorji Tukwilla do štiri jedra, Poulson bo to podvojil na osem, za Kittson pa se pričakuje še ena podvojitev na do 16 jeder. Pred časom so krožile tudi govorice, da je bila večina inženirjev iz Itaniumove ekipe že prestavljena na projekte, osredotočene na procesorje Xeon, ostala pa je le osnovan ekipa, ki razvija čip...

0 komentarjev

Oracle ukinja razvoj za Itanium, Intel in HP razočarana

vir: ZDNet
ZDNet - Oracle je napovedal, da bo prenehal razvijati programsko opremo za Intelovo platformo Itanium, ker da "se bliža izteku življenjske dobe". Čeprav se Intel trudi pokazati, da je Itanium še vedno v dobri kondiciji in popularen - navsezadnje so prejšnji mesec predstavili novo serijo Itaniumov Paulson - izgubljajo podpornike. Lani jo je odrekel Microsoft, Red Hat pa že leto pred tem.

V izjavi za javnost je Oracle zapisal, da so se po več pogovorih z vodstvom Intela odločili ustaviti razvoj programske opreme za Itanium, saj je Intel dal jasno vedeti, da je prihodnost v platformi x86. Intel medtem pravi, da se Itanium ne poslavlja. Nasprotno, delo na platformi poteka z nezmanjšano intenzivnostjo naprej. Nedavno predstavljenemu Paulson namreč sledi Kitson, v načrtih pa so že nove...

47 komentarjev

Zaslišanje pred Evropsko komisijo v primeru Oracle-Sun decembra

Reuters - Nadaljujemo zgodbo o Oraclovem prevzemu Suna, ki ga so blagoslovili prav vsi razen Evropske komisije (glej povezane novice). Slednja še vedno premišljuje, ali bo z združitvijo prišlo do prevelike koncentracije na trgu podatkovnih baz in ali se bo Oracle uspel upreti skušnjavi, da Sunov MySQL počasi in elegantno odstreli. Oracle si je zaželel uradnega soočenja z evropskimi varuhi konkurence in ga tudi dobil, tako da bo zaslišanje 10. decembra. Takrat bo Oracle lahko predstavil svoje argumente, zakaj sedemmilijardni posel ne bo ogrozil konkurenčnosti v evropskem prostoru. EU je prejšnji teden skrajni rok, do katerega mora podati svojo odločitev, podaljšala z 19. na 27. januarja.

0 komentarjev

HP-jevi načrti za Unix

OSNews - Hewlett-Packard bo ta teden na svoji svetovni konferenci uporabnikov predstavil harmonijo in prednosti, ki jih prinaša operacijski sistem Unix.

Harmonijo zato, ker je predstavil HP-UX 11i V2 tako za strežnike z Itaniumi, kot tudi s procesorji PA-RISC. Uporabnikom PA-RISC tako ne bo potrebno čakati na prihod HP-UX 11i V3, da bi uporabili enak operacijski sistem kot na strežnikih z Itaniumi. Žal pa bosta obe skupini uporabnikov na različico V3 čakali do druge polovice leta 2005 in ne do konca letošnjega leta, kot je HP obljubljal.

Pomembna novost, ki jo je pripravil HP, je podpora gručam, v kateri so tako strežniki z Itaniumi kot tudi s PA-RISC. To omogoča programska oprema Serviceguard, ki je del VSE (Virtual Server Environment). HP načrtuje uvedbo tehnologije navideznega stroja tudi za strežnike z Itaniumi, ki bi omogočala poganjanje več operacijskih sistemov na enem procesorju. Klik!

1 komentar