»

Google o Ubuntu

Googlov Thomas Bushnell.

vir: Ubuntu Vibes
Ubuntu Vibes - Letošni Ubuntu developer summit se je zaključil ta petek, ko smo tudi imeli priložnost slišati, kaj o tem GNU/Linux operacijskem sistemu menijo pri Googlu.

Razvijalec Thomas Bushnell, sicer nekdanji vodja projekta za alternativno jedro GNU Hurd, ter package maintainer za Debian, je povedal, da je Ubuntu v Mountain Viewu odlično sprejet. Sicer uporabljajo svojo različico, imenovano Goobuntu, ki je pripravijo iz vsake različice z dolgoročno podporo (po novem 5 let, nov LTS pa pride na vsaki dve leti). Med uporabniki so predvsem razvijalci, pa ne samo oni, tudi številni vodje projektov, prevajalci in drugi kadri brez širšega poznavanja *NIX okolij. Predvsem jih navdušuje, da sistem v privzeti obliki deluje na kar najširšem mnoštvu strojne opreme.

Nad 12.04ko,

3 komentarji

Ubuntu pripravlja nov menijski vmesnik HUD

HUD meni v programu za vektorsko risanje Inkscape.

vir: markshuttleworth.com
markshuttleworth.com - Po nerodnem eksperimentu z globalnimi meniji bo Ubuntu Unity z aprilsko različico 12.04 predstavil še en nov, celo radikalno drugačen menijski sistem. Pravijo mu HUD oz. head-up display, gre pa za kontekstni meni z iskalnikom, ki se bo pojavil nad aplikacijo (od tu ime) ob stisku tipke ALT.

Uporabnik bo nato vtipkal ključno besedo ali dve (npr. "Save As" ali "Sharpen" ali "Resize") in izbral želeno menijsko postavko med najdenimi rezultati. Na vrhu bodo kontekstno primerne postavke - če je npr. izbran pravokotnik v Inkscapeu, bodo najprej predlagane operacije na njem in šele za njimi bolj splošne operacije. Za ujemanje bo treba natipkati le del besede (full-text search), tipkarske napake pa ne bodo problem (fuzzy matching). Sčasoma...

115 komentarjev

Ubuntu 11.10 nared

vir: Ubuntu
Ubuntu - Danes, na petek štirinajsti, je na voljo sveža različica popularne GNU/Linux distribucije Ubuntu 11.10 - Oneiric Ocelot (sanjavi mali leopard). Prenos je brezplačno na voljo na Ubuntovi domači strani.

Posebej revolucionarnih novosti niti ni. Grafični vmesnik Unity, ki je v aprilski izdaji deloval še nekoliko nedokončano in hroščato, je zdaj bistveno bolj dodelan. Opazili boste prenovljen (= uporaben) alt-tab switcher in pa nov iskalni vmesnik (leče, angl. lenses), ki omogoča integracijo iskalnikov v posameznih programih - npr. glasbenem predvajalniku Banshee ali twitter klientu Gwibber - naravnost v glavni sistemski iskalnik. Zdaj boste lahko posebej hitro našli priljubljen komad,...

184 komentarjev

Izšel Linux 3.0

Slo-Tech - Danes je po krajši zamudi po odpravi manjšega hrošča izšla nova verzije Linuxovega jedra 3.0. Čeprav bi iz imena sklepali, da gre za verzijo polno velikih sprememb, se je Linus Torvalds za prestop z 2.6.39 na 3.0 odločil povsem arbitrarno - ker se mu je tako pač zdelo. Sodeč po novostih in izboljšavah bi bila primernejša oznaka vsekakor 2.6.40 ali pa 2.8.0.

Glavne novosti v novi verziji so podpora za cleancache, izboljšana podpora za virtualizacijo, clustering, gonilniki za Microsoftov Kinect, posodobljeni in dodani gonilniki za grafične čipe, optimizacije za platforme Sandy Bridge, Ivy Bridge in Fusion ter pohitritev delovanja. Drugih večjih sprememb, poleg seveda odprave nekaterih hroščev, ni.

Večja sprememba pa je nov razvojni cikel, saj se dokončno poslavlja uveljavljeno številčenje verzij. Pred verzijo 2.6...

77 komentarjev

Prvi predogled Ubuntu 11.10 na voljo

Ubuntu - Canonical je minuli četrtek predstavil prvo alfa (predogledno) različico prihajajočega operacijskega sistema Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot ("sanjavi leopard", gre za ponoči aktivno veliko mačko s habitatom v južni in osrednji Ameriki, ter Mehiki). Namenjena je predvsem razvijalcem in testerjem, pa tudi novosti željnim navadnim uporabnikom. Namesitev je mogoča z nadgradnjo natty-ja (sudo update-manager -d) in pa seveda s svežo namestitvijo katere od ISO slik. Velja opozoriti, da slike še niso skrčene na velikost CD-ja in da je zato potrebna namestitev z DVD-ja ali še raje USB ključa.

Novosti ni pretirano veliko. Jedro bo 2.6.39, sicer zadnje iz 2.x veje [1]; tu sta še prevajalnik GCC 4.6, Gnome 3.0 in z njim GTK 3.0. "Pod...

17 komentarjev

Ubuntu 11.10 je dobil ime

Ozelot

Slo-Tech - Kot je že v navadi v Ubuntu skupnosti, se kmalu pred izdajo nove različice operacijskega sistema najavita tudi oznaka in ime naslednje različice, ki bo šele začela nastajati. Tako je pred nekaj urami je Mark Shuttleworth oznanil ime, ki ga bo nosil Ubuntu 11.10. Predlaganih je bilo kar nekaj bolj ali manj posrečenih imen, med drugimi tudi Oddball Octopus in Orgasmic Oyster.

Na koncu je Mark, po tehtnem razmisleku, ugotovil, da Ubuntu potrebuje ime, ki bo opisovalo skrivnostne možnosti in zmožnosti ter skorajda čudežno vsebino. Novi Ubuntu se bo imenoval Oneiric Ocelot ali po slovensko Zasanjani Ozelot.

Ozelot sicer spada v družino mačk, bolj natančno v rod Felinea. Imenujejo ga tudi škratji leopard, ime, ki je povsem na...

32 komentarjev

Ubuntu opušča GNOME Shell zavoljo Unityja

Mark Shuttleworth

Slo-Tech - Na Ubuntu Developer Summitu smo izvedeli, da bo Ubuntu kot privzet vmesnik za uporabo izbral Unity, ki bo v verziji Natty Narwhal (Ubuntu 11.04) zamenjal GNOME Shell. Unity je Canonicalov projekt, ki je bil sprva zasnovan Ubuntu Netbook Remix, medtem ko je GNOME Shell vmesnik za prihajajoči GNOME 3.0, ki bo nared prihodnjo pomlad. Mark Shuttleworth iz Canonicala je dejal, da so se odločiti Unity postaviti za privzeto namizno izkušnjo za "uporabnike z ustrezno strojno in programsko opremo". Za delovanje Unityja namreč potrebujemo delujoč compositing, za kar je potrebno ustrezno 3D-pospeševanje. Unityju sicer še manjka kar precej do...

27 komentarjev

Izšel Ubuntu 10.10

vir: Heise
Heise - Pravkar je izšla nova različica distribucije Linuxa Ubuntu, ki dnevu izida primerno nosi oznako inačice 10.10 in ima kodno ime Maverick Meerkat. Ubuntu in Canonical se še vedno držita šestmesečnega cikla izidov, pri čemer je vsaka verzija polno podprta vsaj 18 mesecev. Predhodna verzija 10.04 je imela oznako LTS (long-term support), kar pomeni, da bo podprta dvakrat dlje, medtem ko je najnovejši Ubuntu 10.10 spet klasičen in kot tak nosi zagotovljeno podporo za 18 mesecev.

Nova verzija ima Linuxovo jedro različice 2.6.35 in grafično okolje GNOME 2.32.0. Pri sveži namestitvi opazimo nekoliko poenostavljen postopek in podporo datotečnemu sistemu Btrfs.

Dodana je nova Ubuntu Font kot privzeta pisava in Software Center, ki sedaj vsebuje kategoriji...

221 komentarjev

IBM podpira "brezmicrosoftna" namizja

Slashdot - Kot poročajo na Slashdotu, se je IBM odločil še nekoliko bolj intenzivno podpreti Linux.

IBM naj bi tako skupaj z nekaj vodilnimi distributerji Linuxa (Canonical, Novell in Red Hat) ter svojimi partnerskimi proizvajalci strojne opreme združil sile ter do leta 2009 skušal agresivneje napasti trg namiznih operacijskih sistemov. Cilj IBM-a je povečati tržni delež Linux sistemov na namizju ter v največje Linux distribucije vključiti Lotus Notes in Lotus Symphony.

V okviru tega dogovora bo tako Canonical v svoja Ubuntu skladišča že konec avgusta vključil distribucijo Lotus Symphony 1.1, direktor IBM Lotus Software Kevin Cavanaugh pa je izjavil, da je cilj IBM-a "odkleniti namizje z namenom prihraniti denar naših strank ter jim ponuditi svobodo izbire".

V ozadju je seveda denar, upamo pa, da bo "kolateralna škoda" tovrstnih bojev predvsem povečan tržni delež Linuxa na namizju.

68 komentarjev

Fedora Core 4 test 1

OSNews - Lubitelje RdečegaKlobuka in njegovega nasledstva je razveselila novica, da si lahko DolPotegnejo Fedoro core 4 test 1. Glavne novosti so GCC 4.0, GNOME 2.10, KDE 3.4 in podpora za arhitekturo PowerPC. Za tiste, ki se jim trenutno ne ljubi nameščati OS, pa še informacija, da bo Fedora Core 4 test 2 predvidoma na voljo že 11. aprila.

Hekerski tempo je hud, vam ga uspeva slediti?

2 komentarja