»

Apple, Google, Intel in Adobe ponudili premalo, tožba zaposlenih gre dalje

vir: Reuters
Reuters - Ameriška sodnica Lucy Koh, ki jo poznamo iz primera Apple-Samsung, je razveljavila 325 milijonov dolarjev težko poravnavo v tožbi inženirjev proti Adobu, Applu in Intelu Googlu zaradi kartelnega dogovarjanja o višini plač in nenovačenju delavcev pri konkurenci.

V prvotnem postopku iz leta 2012 so bili med obtoženimi še Intuit, Pixar in Lucasfilm, ki so se že pred tem ločeno poravnali za 20 milijonov dolarjev. Veliki četverici so očitali, da so zaradi medsebojnih dogovorov oškodovali delavce, ki so prejemali nižje plače, kot bi si jih lahko izpogajali, če bi deloval prosti trg. Tožba se nanaša na obdobje v letih 2005-2010.

Sojenje je bilo zanimivo zlasti zato, ker so v javnost prišla številna elektronska sporočila med vodilnimi v toženih podjetjih. V Googlu...

12 komentarjev

Založniki in avtorji v primeru Google Books terjajo dve milijardi dolarjev odškodnine

Heise - Ameriška cehovska organizacija avtorjev (Authors Guild), ki se na sodišču toži z Googlom zaradi nezakonitega skeniranja slik v projektu Google Books, od Googla terja plačilo dveh milijard dolarjev v poravnavi za retroaktivno legalizacijo početja. V pismu so zapisali, da za vsako skenirano knjigo zahtevajo vsaj 750 dolarjev odškodnine (v nekaterih primerih pa vse do 30.000 dolarjev), knjig pa je 2,7 milijona, kar znese 2.025 milijonov dolarjev. Google za zdaj...

10 komentarjev

Domače branje: gikovske knjige 2011

Slo-Tech - Menedžerji in mladi tehnoposlovneži ne smejo brati samo poslovnih in marketinških knjig, je v pogovoru za Sobotno prilogo Dela povedal nekdanji vlagatelj in sedanji mentor Jerry Collona. Zanj je roman Veliki Gatsby F. Scotta Fitzgeralda še vedno eden najboljših zapisov o kapitalizmu 20. stoletja. V duhovni, zlasti budistični literaturi, je izvedel več koristnega kot v nekaj metrih priročnikov za podjetniško samopomoč. Zato so postale bralne terapije redna sestavina njegovega mentorskega dela.

Zaradi pomanjkanja časa in hudega glavobola, ki je pestil sogovornika, nisem izvedel, kakšne knjige predpisuje svojim varovancem. Vendar bi me njegov bralni seznam zelo zanimal, saj me je v zadnjem letu več ljudi vprašalo, kakšno branje bi morali poznati računalniški giki. Profesorji in asistenti so iskali svežo študijsko literaturo, nekaj deklet je izbiralo primerna darila za (gikovske) fante ali brate, novinarske kolege je zanimalo, kateri avtorji znajo poljudno, a tehtno razložiti...

16 komentarjev

Google sklenil dogovor s francoskim založnikom Hachette

The New York Times - Medtem ko ima Google s svojo storitvijo Books precej težav v ZDA, kjer je sodišče predlagano poravnavo med Googlom in založniki zavrnilo in postavilo pogajanja v pat položaj, gre v Franciji bolje. Prejšnji teden je Google sklenil dogovor z največjim francoskim založnikom Hachette, ki obvladuje četrtino vsega francoskega trga.

Gre za digitalizacijo knjig, ki jih je Google skeniral brez dovoljenj, kar je razjezilo založnike po celem svetu. Srž problema so knjige, ki v tiskani obliki niso več dostopne, saj so že zdavnaj razprodane in ponatisov ni, a založniki njihovega skeniranja vsepovprek ne dovolijo, ker avtorske pravice še niso potekle. S Hachettom se je Google sporazumel, da Hachette Livre še vedno obdrži pravico...

0 komentarjev

Internet Archive zbira fizične izvode digitaliziranih knjig

Ars Technica - Skrbniki spletne strani Internet Archive, kamor se radi obračamo, iščoč stare verzije spletnih strani, so najavili ambiciozen projekt arhiviranja vseh digitalnih knjig, ki jih imajo v digitalnih arhivih, še v tiskani verziji. Seveda ne bodo tiskali digitalnih verzij, ampak bodo poizkusili zbrati čim več fizičnih originalov, iz katerih so izvedene digitalizacije. Kot cilj so si zadali zbrati 10 milijonov knjig, kar je nekako desetina vseh ocenjenih izdanih naslovov na svetu.

Pravijo, da digitalno skladiščenje še ni zadovoljivo rešeno, da bi ga mogli izbrati kot edino zveličavno. Potrebujemo tudi fizične artefakte, ki jih lahko v prihodnosti po potrebi digitaliziramo v večji kakovosti, uporabimo kot verodostojen original pri dvomih o avtentičnosti digitalnega...

11 komentarjev

Še ena francoska tožba Google zaradi skeniranja knjig

vir: Reuters
Reuters - Francoski založniki knjig Albin Michel, Flammarion and Gallimard so vložili tožbo zoper Google zaradi nedovoljenega skeniranja njihovih knjig. Gre za 9.797 knjig, ki jih je Google brez dovoljenja vključil v Google Book Search. Založniki zato terjajo plačilo 1000 dolarjev odškodnine na knjig, kar znese skupno slabih 9,8 milijona dolarjev. Čeprav je v Google Book Searchu več kot 12 milijonov knjig, so se tožniki omejili na naslovu, za katere lahko dokažejo nedovoljeno reproduciranje.

Tolikšno vrednost odškodnine pa so naračunali po zgledu tožbe iz leta 2009, ko je skupina La Martinière v podobni tožbi zoper Google dobila prisojeno tako visoko odškodnino. Tisti primer še čaka epilog, saj se je Google na razsodbo pritožil. Tako v...

82 komentarjev

Microsoft vlaga pritožbo zoper Google pri Evropski komisiji

CNet - Microsoft je danes zgodaj zjutraj napovedal, da bodo vložili uradno pritožbo zoper Google pri Evropski komisiji, ker Google po njihovem mnenju krši protimonopolno zakonodajo. Priznavajo, da se Google uspešno približuje svojemu cilju, ki je organizacija vseh informacij na svetu, a se pri tem zatekajo k praksam, ki na nepošten način preprečujejo nastanek in razvoj konkurence.

Ker ima Google v Evropi še večji tržni delež kot v ZDA - statistike pravijo, da okrog 95-odstotnega - jim ni ostalo drugega, kakor da vložijo formalno pritožbo. Microsoft priznava, da bo marsikdo v tem videl odseve ironije, saj je navsezadnje redmondski velikan preživel več kot desetletje na bojni nogi z ameriškimi in evropskimi varuhi konkurence, a da so se po temeljitem premisleku...

71 komentarjev

Sodišče zavrnilo poravnavo za Google Books

The New York Times - Sodišče je včeraj pogajanja med Googlom in založniki ter lastniki avtorskih pravic za knjige vrnilo kar nekaj let v preteklost, saj je zavrnilo predlagano poravnavo. Spomnimo, da je Google leta 2004 začel ponujati storitev Google Books (takrat poznano še kot Google Print in Google Book Search), v okviru katere so do danes v celoti digitalizirali več kot 15 milijonov knjig. Ker predhodno niso bili pridobili ustreznih dovoljenj in pravic, sta leta 2005 cehovska organizacija pisateljev (Authors Guild) in združenje ameriških založnikov (Association of American Publishers) vložila skupinsko tožbo zoper Google.

Razpletla se je leta 2008, ko so objavili doseženo poravnavo. Google se je obvezal plačati 125 milijonov dolarjev...

14 komentarjev

FTC ošvrknil Google

Buzz ob splavitvi

CNet - Ob izidu je Googlov Buzz dvignil ogromno prahu, ker so bili v vanj privzeto vključeni vsi uporabniki, ki so si ga morali ročno izključiti. Google je bil takrat tarča številnih kritik, EPIC (Electronic Privacy Information Center) pa jih je zatožil celo pri Zvezni komisiji za trgovino (FTC). Njena komisarka Pamela Jones Harbour je okrcala Google.

Kot pravi Pamela Jones Harbour, številna tehnološka podjetja, med njimi tudi Google, postavljajo nevaren precedens z javnim razkrivanjem uporabniških podatkov, še zlasti med predstavitvami novih izdelkov. Zaščita zasebnosti je prioriteta številka ena, dodaja Jones Harbourjeva. Izid Google Buzza je označila kot...

11 komentarjev

Google zaradi Book Searcha izgubil tožbo v Franciji

The New York Times - Sodišče v Parizu je v petek razsodilo, da je Google kršil avtorske pravice z digitalizacijo knjig in objavo izvlečkov na spletu brez predhodne avtorizacije. Tožbo je vložila francoska založniška skupina La Martinière, ki je zastopala vrsto založnikov in avtorjev. Zaradi programa Book Search bo moral Google plačati odškodnino v višini 300.000 evrov in prenehati z digitalno reprodukcijo zaščitenega materiala. Kazen se bo vsak dan povečala za dodatnih 10.000 evrov, dokler iz svoje baze Google ne bo umaknil izvlečkov spornih francoskih knjig.

Google se je že odzval. Kot pravijo, so bili prepričani, da objavljanje kratkih izsekov ni v nasprotju s francoskim ali ameriškim avtorskih pravom in da izboljšuje dostopnost knjig. Njihovi pravniki že preučujejo sodbo, nato pa se bodo odločili, kako bodo ravnali v prihodnosti. Hkrati poudarjajo, da sodba v ničemer ne bo vplivala na poravnavo in dogovore, ki so jih dosegli z ameriškimi avtorji.

7 komentarjev

Google dosegel poravnavo

Slashdot - Google se je sporazumel s cehom lastnikov avtorskih pravic knjig, ki jih je brez njihovega dovoljenja digitaliziral in postavil na ogled v svoji aplikaciji Google Book Search. Cena: 125 milijonov dolarjev, vanjo pa je vključena pravica do skeniranja knjig (svoje početje so torej legalizirali za nazaj) in še nekaj novosti. Te so: dostop do vseh knjig bo iz ameriških knjižnic brezplačen, možno bo kupiti institucionalno naročnino za dostop, omogočeno bo prebiranje knjig, ki so v tiskani izdaji pošle, in spletni nakup knjig. V zameno bo Google izplačal omenjene milijone in hkrati delil bodoče dobičke iz tega naslova z avtorji. Izjava za javnost, odgovori na pogosto zastavljena vprašanja in besedilo poravnave.

19 komentarjev