»

Google dal na stran pol milijarde za poravnavo

Pfizer je bil leta 2009 kaznovan z globo višini 2,3 milijarde dolarjev zaradi trženja analgetikov, ki nista bila več na seznamu registriranih zdravil.

The Wall Street Journal - Po pisanju The Wall Street Journala je Google napravil za 500 milijonov dolarjev rezervacij za poravnavo s pravosodnim ministrstvom v primeru oglaševanje ilegalnih spletnih lekarn. Če se namreč izkaže, da je kateri iskalnik s prikazovanjem oglasov za ilegalne dejavnosti služil, je kazensko odgovoren, in prav to pravosodno ministrstvo očita Googlu.

Srž problema so reklame za spletne prodajalne zdravil, ki nimajo sedeža v ZDA. Te kršijo zakonodajo s prodajo ponarejenih, pretečenih ali neodobrenih zdravil, pri čemer zdravniški recept sploh ni potreben, zato je njihovo delovanje v ZDA prepovedano. Če se bo izkazalo, da je Google vede sprejemal oglase teh prodajaln, bo kazensko odgovoren (recimo leta 2007 so se Google, Microsoft in Yahoo poravnali in plačali skupno 31,5 milijona dolarjev zaradi oglaševanja...

1 komentar

Deset let pozneje se protimonopolni nadzor Microsofta v ZDA končuje

Leta 1998 je pričal tudi Bill Gates, tedanji izvršni direktor Microsofta in njegov ustanovitelj.

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Pred desetimi leti je ameriško sodišče odločilo v protimonopolnem postopku, da se mora Microsoft razdeliti v dve podjetji. Proces dvajsetih ameriških zveznih držav in pravosodnega ministrstva zoper Microsoft se je začel 18. maja 1998, na njem pa so dokazovali, da ima Microsoft monopol na trgu operacijskih sistemov za osebne računalnike in brskalnikov, kar izkorišča za nedovoljeno integracijo. Naslednje leto 5. maja je sodišče odločilo, da je šlo v resnici za nedovoljen monopol, zato se mora Microsoft razdeliti v dve podjetji - proizvajalca operacijskih sistemov in vsega ostalega.

Microsoft se je na razsodbo pritožil in leta 2001 so izposlovali poravnavo, ki ni več predvidevala razdelitve,...

5 komentarjev

Salesforce toži Microsoft

ComputerWorld - Microsoft je letošnjega maja vložil tožbo (PDF) proti Salesforce.com, ker da podjetje krši devet njihovih patentov, ki se nanašajo na uporabniški vmesnik v Windows. V Redmondu so zahtevali sojenje pred poroto, odškodnino in ukrepa začasne in trajne prepovedi prodaje izdelkov do njihove preureditve. Salesforce.com, ki se ukvarja s CRM (customer relationship management, angl. upravljanje odnosov s strankami), je na tožbo odgovoril s protitožbo.

V njej Microsoftu očitajo, da njihova platforma .NET in izdelki iz skupine SharePoint kršijo patente v lasti Salesforce.com. Microsoft naj bi jih kršil namenoma. Da mislijo resno, so pokazali z najemom odvetnika Davida Boiesa, ki je zastopal zvezno vlado v protimonopolnem postopku zoper Microsoft in ki zastopa Oracle v tožbi zoper SAP. Izvršni direktor podjetja Salesforce.com Marc Benioff je dejal, da je spor rešljiv, s čimer je namignil, da bi ob umiku Microsoftovega postopka tudi sami premislili o nadaljevanju tožbe. Temu navkljub v...

0 komentarjev

Apple večji od Microsofta

CNet - Napočil je dan, ki se je še pred desetimi leti zdel povsem neverjeten. Mali Apple, ki se je boril za preživetje z ogromnimi korporacijamie, kot je Microsoft, je prerasel redmondskega velikana. Včerajšnja tržna kapitalizacija Microsofta je po zaključnem tečaju znašala 219 milijard dolarjev, medtem ko je bila Applova 222 milijard dolarjev. Tržna kapitalizacija sicer ni povsem natančno merilo za velikost podjetja, saj vključuje tudi denarne depozite ter obveznosti. Če to dvoje upoštevamo, vrednotijo vlagatelji Apple na 199 milijard dolarjev, saj ima podjetje 23 milijard dolarjev gotovine, medtem ko ima Microsoft 37 milijard dolarjev gotovine in 6 milijard dolarjev dolgov, tako da je njegova...

274 komentarjev

Se Applu nemara obeta protimonopolni postopek?

Tržni delež iPhona

New York Post - Ameriško pravosodno ministrstvo in Zvezna trgovinska komisija se po poročanju New York Posta dogovarjata, katera institucija bo začela poizvedbo zoper Apple. Zbodla jih je predvsem zadnja Applova odločitev, da bodo razvijanje aplikacij za iPhone in iPad omejili le na uporabo njihovih lastnih orodij za programiranje. Z začetno poizvedbo bodo ugotavljali, ali nova politika na nedovoljen način ovira konkurenco.

Preiskava še ne pomeni, da bodo zoper Apple sprožili tudi postopek. Z začetno poizvedbo namreč organi le preverijo, ali je začetek polne in temeljite preiskave utemeljen. V tem primeru bi pristojna agencija Applu vročila nalog za predajo potrebne dokumentacije, preiskava pa bi lahko...

105 komentarjev

Ameriško pravosodno ministrstvo preučuje dogovor Microsoft - Yahoo

Bloomberg - Avgusta se je končalo Microsoftovo dvorjenje Yahoo. Rezultat je bil dogovor o sodelovanju na področju spletnega iskanja in oglaševanja, kjer bosta podjetji združili moči in denarnice v boju proti Googlu. Dogovor je bolj ali manj dorečen, potrditi ga mora le še ameriško pravosodno ministrstvo, ki se je vzelo nekoliko več časa. Kot poroča Bloomberg, so zaprosili za več podrobnosti o poteku sodelovanja. To pomeni, da potrditev ne bo le formalnost, temveč bodo natančno premotrili poslovanje obeh podjetij.

Michael Katz, nekdanji vodilni ekonomist v protimonopolnem oddelku pravosodnega ministrstva pojasnjuje, da bosta imela podjetij obilico dela z dokazovanjem, da združitev ne bo ovirala konkurence. In to kljub temu da skupaj obvladujeta trikrat manj trga kot Google. Podjetji bosta morali razkriti investicije v brskalnik Bing, ceno oglaševanja in podobno. Microsoft mora o sodelovanju obvestiti še Evropsko komisijo, ki si prav tako lahko vzame 90 dni časa, da pregleda dogovor.

2 komentarja

Deset let Windows 95

Slashdot - Danes me daje prav posebna nostalgija, takšna računalniška. Pred desetimi leti na današnji dan so namreč izšli Microsoftovi Windows 95. Res je, operacijski sistem, ki je star že deset let, še vedno teče na kakšnem zaprašenem mlinčku in služi svojemu namenu. Washington Post je objavil članek, s katerimi so 24. avgusta pospremili izdajo Windows 95, ki je bila tedaj pravi medijski spektal. Microsoft je samo za reklame porabil 300 milijonov dolarjev, ko so naprimer zakupili dnevno naklado britanskega Timesa, izobesili stometrski plakat v Torontu in osvetlili Empire State Building v v barvah novega sistema. Klik!

23 komentarjev