»

Ni miru za jekleno pest (4): FTC dal zeleno luč za zaračunavanja interneta po porabi

Ars Technica - Pred dvema tednoma smo pisali o smeli odločitvi nizozemskega parlamenta, da uzakoni net neutrality in pri tem eksplicitno prepove draženje ali oblikovanje paketov za dostop do interneta na podlagi omejitev prenosa ali posameznih protokolov (ti. tiered service oz. data/bandwidth caps). Nizozemski ISP-ji se tako ne bodo več mogli izgovarjati, da določeni uporabniki porabijo več kot svoj pošten delež mrežne kapacitete in jim presežka tudi ne drago zaračunavati, ampak bodo morali namesto tega ustrezno povečati kapacitete zasedenih delov omrežja.

Na drugi strani oceana se trendi obračajo prav v nasprotno smer. Julius Genachowski, direktor ameriškega regulatorja FCC, je v nagovoru na rednem letnem združenju ameriških kabelskih operaterjev javno izrazil podporo za zaračunavanje širokopasovnega interneta po porabi, česar si prisotni na konferenci še kako želijo. Odmik od sedanjega modela (flat rate, neomejena poraba) na plačilo po porabi jim bo po eni strani omogočila znatno povečanje...

17 komentarjev

Britanci zadržani do optike

vir: PC Pro
PC Pro - Na Otoku je že od lani na voljo "superhitra" optika od 24Mbit/sec naprej, vendar se je zanjo odločilo silo malo uporabnikov. Le med 3.5% do 5% upravičencev oz. zgolj "družine z najstniki", kot je komentiral regulator trga Ofcom.

Največji ponudnik dostopa do interneta BT je k podpisu uspel privabiti le 300.000 od skoraj 6 milijonov upravičenih gospodinjstev (5%), kar je sicer bolje od prejšnjega leta (38.000 podpisnikov ali 1.5%), a še vedno malo. Konkurenčni Virgin Media bi lahko 100Mbit/s optiko ponudil kar 8 milijonom naročnikov, vendar jih je podpisalo le 187.000 (2.3%), pa še ti so se večinoma odločili za cenejši 50Mbit/s paket.

So razlogi v ceni? Verjetno ne, ker optika ni dražja...

78 komentarjev

AT&T z majem vpeljuje omejitve prenosa

Wired News -

Šestnajst milijonov naročnikov interneta pri 2. največjem ameriškem ponudniku, AT&T, bo od naslednjega meseca omejenih na 150GB prenosa mesečno (DSL do 6Mbit/s) oz. 250GB (DSL nad 6Mbit/s oz. optika); vsakih naslednjih 50GB bo stalo še 10 dolarjev več. Spodoben 10Mbit/s paket se sicer začne pri 45 dolarjih na mesec.

150 oz. 250 gigabajtov je še vedno razmeroma veliko; po besedah AT&T to številko preseže le 1 procent naročnikov. Težave bi lahko nastopile, če bi omejitev znižali na ali celo pod 100GB na mesec, kajti Američani na veliko odpovedujejo kabelske naročnine in prehajajo na internetno televizijo v stilu Netflixa. Večja družina ali več stanovalcev na istem internetnem paketu lahko zgolj z gledanjem internetnih streamov (300MB/uro za nižjo kvaliteto oz....

102 komentarja

Vrhovno sodišče ZDA: Korporacije nimajo pravice do zasebnosti po FOIA

Ars Technica - Ameriško vrhovno sodišče je v znanem primeru proti ameriškem operaterju AT&T razsodilo, da korporacije nimajo pravice do zasebnosti (personal privacy), ki bi jih ščitila pred obvezo razkritja nekaterih informacij javnega značaja. To pomeni, da se ne morejo sklicati na izjemo 7(c) v zakonu o dostopu do informacij javnega značaja (FOIA), ki dovoljuje neobjavo informacij, če bi te predstavljale neutemeljen poseg v zasebnost.

Zgodba se začene leta 2004, ko so ugotovili, da je AT&T od zvezne vlade prejemal preveč denarja v programu subvencioniranja širokopasovnega internetnega dostopa za šole. Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) je sprožila preiskavo zoper AT&T, ki ji je predal na tone različnih dokumentov. Takrat sta se sprti strani poravnali s plačilom pol...

12 komentarjev

AT&T noče nevtralnosti interneta za vsako ceno

CNet - Nevtralnost interneta je plemenit cilj, a ponudniki dostopa do interneta (ISP-ji) se bodo zanj očitno zavzemali le, dokler jim bo prinašal pozitivno javno podobo in s tem dovolj denarja. AT&T je že en tak ISP, ki se ne strinja z obvezno nevtralnostjo za vsako ceno. V torek so namreč dejali, da bi bil kakršenkoli protokol nevtralnosti interneta, ki bi prepovedoval "plačano prioritizacijo" prometa, škodljiv.

V AT&T pojasnjujejo, da telekomunikacijski operaterji potrebujejo možnost postavljanja različnih cen za različne oblike internetne storitve, in dodajajo, da že imajo na stotine uporabnikov, ki plačujejo dodatno za storitve z višjo prioriteto. AT&T se seveda odziva na skupino Free Press, ki je ameriški Zvezni komisiji za komunikacije (FCC) poslala dve pismi, v katerih so označili prioritizacijo kot diskriminatorski koncept, ki bi koristil le nekaj gigantom z obilico vsebine, ki si lahko privoščijo dodatno plačilo.

Spomnimo, da je letošnjega aprila ameriško prizivno sodišče

4 komentarji

AT&T prodaja evropski del Wayporta

Slo-Tech - Ameriški AT&T je napovedal, da bo prodal evropski del ponudnika brezžičnega dostopa do interneta Wayport. Podjetje Wayport se prevzeli leta 2008 za 275 milijonov dolarjev, sedaj pa bo lastnik evropskega dela postal Swisscom. Koliko je kupčija vredna, podjetji nista razkrili. Swisscom je trenutno eden največjih ponudnikov Wi-Fi in vročih točk v Evropi, ki pa slovi po visokih cenah. V Evropi namreč v hotelih, kjer imata Swisscom in Wayport glavnino delovanja, dnevni dostop do interneta prek Wi-Fi stane od 30 evrov dalje. Ameriški del Wayporta bo AT&T obdržal.

0 komentarjev

Neznanci odrezali Silicijevo dolino od sveta

The Register - Pretrganje podmorskih kablov, ki skrbijo za svetovno povezanost interneta, je običajno posledica neprevidnih kapitanov, mnogo redkejši pa so primeri namernega poškodovanja internetnih podatkovnih vodov. Na kopnem kable po navadi pomotoma prerežejo pri gradbenih delih, tokrat pa ima policija v Kaliforniji opraviti z zlonamernim dejanjem.

V četrtek je namreč mrknil internet v Silicijevi dolini skupaj s telefonskim omrežjem in bankomati, kar je prebivalcem povzročilo mnogo sivih las. Kot so ugotovili, so nepridipravi sprva prerezali štiri optične kable podjetja AT&T v San Joseju, še štiri pa so onesposobili dve uri pozneje v San Carlosu. Negodovanja domačih uporabnikov so sicer razumljiva, mnogo resnejše težave pa so bile nedostopna številka za nujno pomoč 911, nedosegljivost policije, gasilcev, bolnišnic, podjetij itn.

Motiv za napad ni znan, so se pa napadalci morali pošteno potruditi, saj so morali odmakniti petdesetkilogramske pokrove nad jaški, splezati navzdol in prerezati...

21 komentarjev

V ZDA na prodaj iPhone brez vezave

CNet - Doslej je bilo Applov famozni iPhone v ZDA moč kupiti le v paketu z dvoletno naročnino na AT&T, kar pa je še vedno bolje od slovenske pollegalne različice, ki jo je od nekod privlekel Tušmobil in nam strogo zabičal, naj ga ne posodabljamo. Ali pa Islandcev in Grenlandcev, ki jih je Apple zbrisal z zemljevida sveta. Kakorkoli, v ZDA je AT&T prejšnji teden napovedal, da bo mogoče iPhone pri njih kupiti tudi brez dvoletne naročnine za zasoljenih 599 oz. 699 dolarjev. In to samo enega na osebo, ki že ima sklenjeno naročniško razmerje. Še kaveljec, ti iPhoni so bili še vedno zaklenjeni na omrežje AT&T.

Apple je malenkostno sprostil pravila igra in tako sedaj v svojih trgovinah ponuja te iste iPhone za enako ceno, ki pa so še vedno zaklenjeni (neuradne metode odklepanja seveda obstajajo) na omrežje AT&T, pri čemer je edina razlika, da jih lahko kupi kdorkoli kolikorkoli. Applu se namreč mudi sprazniti zaloge, saj junija prihaja že nova različica iPhonov. Verjetno bi jih spraznil mnogo...

21 komentarjev