»

Izšel Ubuntu 15.04

Phoronix - Minuli teden je izšla nova verzija priljubljene Linuxove distribucije Ubuntu, ki nosi številko 15.04 ter kodno ime Vivid Vervet (živahna opica). Novosti je manj oziroma niso tako vpadljive kakor v predhodnih verzijah, so se pa zato bolj posvetili stabilnosti in odpravljanju napak.

Med pomembnejše novitete spada Systemd, ki bo zamenjal dosedanji zagonski upravljalnik Upstart, ker je podobno napravil tudi Debian (na katerem Ubuntu temelji), kar ni prineslo večjih težav z združljivostjo, le Juju bo potreboval popravek. Systemd naj bi prinesel hitrejši zagon ob nižji porabi sredstev, a v praksi je razlika skorajda zanemarljiva. Upstart seveda ostaja kot alternativna možnost. Privzeti grafični pogon ostaja Unity 7.3 (in ne Unity 8), ki ima nekaj lepotnih...

89 komentarjev

Izšel LibreOffice 3.5

Slo-Tech - Včeraj je izšla nova verzija odprtokodnega pisarniškega paketa LibreOffice 3.5, ki je predlani nastal iz OpenOffice-a, ko je njegovega skrbnika Sun-a prevzel Oracle. Razvijalci, ki so šli na svoje, od tedaj izdajajo neodvisen LibreOffice, ki je do danes prehodil že dolgo pot.

Tretja večja verzija po ločitvi prinaša precej novosti in izboljšav. Med glavnimi omenimo nov preverjevalnik slovnice za angleščino in nekaj drugih...

62 komentarjev

Ubuntu pripravlja nov menijski vmesnik HUD

HUD meni v programu za vektorsko risanje Inkscape.

vir: markshuttleworth.com
markshuttleworth.com - Po nerodnem eksperimentu z globalnimi meniji bo Ubuntu Unity z aprilsko različico 12.04 predstavil še en nov, celo radikalno drugačen menijski sistem. Pravijo mu HUD oz. head-up display, gre pa za kontekstni meni z iskalnikom, ki se bo pojavil nad aplikacijo (od tu ime) ob stisku tipke ALT.

Uporabnik bo nato vtipkal ključno besedo ali dve (npr. "Save As" ali "Sharpen" ali "Resize") in izbral želeno menijsko postavko med najdenimi rezultati. Na vrhu bodo kontekstno primerne postavke - če je npr. izbran pravokotnik v Inkscapeu, bodo najprej predlagane operacije na njem in šele za njimi bolj splošne operacije. Za ujemanje bo treba natipkati le del besede (full-text search), tipkarske napake pa ne bodo problem (fuzzy matching). Sčasoma...

115 komentarjev

Microsoft pokazal novi uporabniški vmesnik Windows 8

Heise - Na tajvanskem sejmu Computex je Microsoft prikazal predogled za uporabniški vmesnik v prihajajočem operacijskem sistemu Windows 8 v verziji, ki bo namenjena napravam z na dotik občutljivimi zasloni.

Aplikacije ne tečejo več v klasičnih oknih, ki imajo orodne vrstice, gumbe za opravljanje in kažejo startno vrstico. Namesto tega tečejo v celozaslonskem načinu, orodne vrstice in meni start pa se prikličejo z gestami. Namizje je narejeno po meri, kakor je to v Windows Phone 7, in razdeljeno v ploščice, ki prikličejo vsaka svoj program in že same prikazujejo določene informacije iz programa (recimo število neprebranih e-poštnih sporočil). Vse skupaj poganjata JavaScript in HTML5.

Za naprave brez tipkovnice Windows 8 podpira tudi navidezno...

24 komentarjev

Mageia Linux 1.0

Mageia je posebna izdaja Mandrake Linuxa, ki jo izdaja skupnost, podobno kot je Fedora Linux na voljo kot prosta izpeljanka RedHat Enterprise Linuxa.

vir: Heise
Heise - Po izidu svežega Ubuntuja 11.04 "Natty" konec aprila in Fedore 15 "Lovelock" konec maja so zdaj še Francozi pristavili svoj lonček. Skupnost, zbrana okoli distribucije Mandriva (ex Mandrake), je včeraj objavila izpeljanko Mageia 1.0.

Delo na projektu poteka od lanskega septembra, ko so zainteresirani posamezniki začeli kopijo (fork) Mandrive, zaradi strahu glede nadaljevanja projekta. V 7 mesecih je ekipa narasla na več kot 100 ljudi v 10 ekipah, zbrali so 12.000€ v donacijah in uspeli pripraviti distribucijo za 2 platformi (32-bitni i586 in 64-bitni x86_64, podora za ARM pa je na poti) in z 14 tisoč paketki.

Ponuja več namizij (KDE SC 4.6.3, GNOME 2.32 in XFCE 4.8.1), pri čemer uporabniki privzeto dobijo KDE, pod pokrovom pa se skriva RPM package manager z...

132 komentarjev

Oracle predal OpenOffice Apache Software Foundation

Heise - Ko je Oracle kupil Sun, je s tem pridobil tudi nadzor nad odprtokodnim pisarniškim paketom OpenOffice. Nekaj mesecev kasneje se je projekt OpenOffice ločil od Oracla, tako da je nastala samostojna oddvojitev LibreOffice. Razvija jo The Document Foundation, projekt pa je zasnovan kot popolnoma odprt pisarniški paket. Oracle je medtem delal na polkomercialni verziji OpenOffice.org. Distribuciji sta se začeli oddaljevati, saj je vsaka pridobila nekaj funkcij, ki jih druga ni imela. Ker Oracle ni uspel iztržiti dovolj iz OpenOfficea, je napovedal njen konec, a so bili o podrobnostih sila skopi.

Sedaj je znanega več. Oracle bo iz OpenOfficea napravil projekt Apache Incubator, ne bo pa ga prepustil The Document Foundation. V izjavi so zapisali, da bo s tem "OpenOffice.org dobil zrelo, odprto in uveljavljeno infrastrukturo za svetlo prihodnost. Model Apache Software...

8 komentarjev

Izšel Ubuntu 11.04

Slo-Tech - Pol leta je naokoli in izšla je nova različica Linuxove distribucije Ubuntu. Od danes je na voljo verzija 11.04 s kodnim imenom Natty Narwhal, ki prinaša kar nekaj novosti.

Najprej opazimo nov videz. Po novem je v Ubuntuju privzeto grafično okolje Unity, ki je nadomestil dosedanji GNOME. Komur ni všeč nobeden izmed teh, lahko poseže po KDE in Xfce, ki sta takisto podprta. V Unity najdemo na levi strani zaslona stransko orodno vrstico, poimenovano Launcher, ki ponuja bližnjice do najpogosteje uporabljanih orodij in aplikacij. Novost je tudi Dash, ki ga prikličemo s klikom na Ubuntujev logotip v levem zgornjem kotu. Z njim lahko iščemo po nameščenih aplikacijah in datotekah na disku.

Natty Narwhal je prva različica, ki ima vključen novi pisarniški paket...

206 komentarjev

Izbrati OpenOffice ali LibreOffice

LibreOffice podpira format SVG.

vir: InfoWorld
InfoWorld - Ko je lani del razvijalcev odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice prebegnil iz Oracla na svoje in začel popolnoma prosti fork z imenom LibreOffice, se je pojavilo vprašanje, katero verzijo izbrati. Izdelka sta zgrajena na isti osnovi, izhajata iz iste kode, a se dograjujeta različno, zato je odgovor še toliko teže najti. Na InfoWorldu so si ogledali razlike in podobnosti med paketoma in poizkusili najti ta odgovor.

Prva razlika je v namestitvi, saj OpenOffice vsebuje tudi Javino izvajalno okolje (JRE), medtem ko ga je pri LibeOfficeu potegniti z interneta ločeno. Za delovanje paketa JRE ni nujno potreben, le za upravljanje podatkovnih baz ga potrebujemo. OpenOffice vsebuje podporo...

84 komentarjev

Ubuntu opušča GNOME Shell zavoljo Unityja

Mark Shuttleworth

Slo-Tech - Na Ubuntu Developer Summitu smo izvedeli, da bo Ubuntu kot privzet vmesnik za uporabo izbral Unity, ki bo v verziji Natty Narwhal (Ubuntu 11.04) zamenjal GNOME Shell. Unity je Canonicalov projekt, ki je bil sprva zasnovan Ubuntu Netbook Remix, medtem ko je GNOME Shell vmesnik za prihajajoči GNOME 3.0, ki bo nared prihodnjo pomlad. Mark Shuttleworth iz Canonicala je dejal, da so se odločiti Unity postaviti za privzeto namizno izkušnjo za "uporabnike z ustrezno strojno in programsko opremo". Za delovanje Unityja namreč potrebujemo delujoč compositing, za kar je potrebno ustrezno 3D-pospeševanje. Unityju sicer še manjka kar precej do...

27 komentarjev

Izšel Ubuntu 10.10

vir: Heise
Heise - Pravkar je izšla nova različica distribucije Linuxa Ubuntu, ki dnevu izida primerno nosi oznako inačice 10.10 in ima kodno ime Maverick Meerkat. Ubuntu in Canonical se še vedno držita šestmesečnega cikla izidov, pri čemer je vsaka verzija polno podprta vsaj 18 mesecev. Predhodna verzija 10.04 je imela oznako LTS (long-term support), kar pomeni, da bo podprta dvakrat dlje, medtem ko je najnovejši Ubuntu 10.10 spet klasičen in kot tak nosi zagotovljeno podporo za 18 mesecev.

Nova verzija ima Linuxovo jedro različice 2.6.35 in grafično okolje GNOME 2.32.0. Pri sveži namestitvi opazimo nekoliko poenostavljen postopek in podporo datotečnemu sistemu Btrfs.

Dodana je nova Ubuntu Font kot privzeta pisava in Software Center, ki sedaj vsebuje kategoriji...

221 komentarjev

V Belgiji je OpenOffice pravi hit

Slo-Tech - Kot poročajo na Unixmen, je v Belgiji uporaba odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice pravi hit, saj njegov delež vztrajno raste. OVAM oz. belgijska verzija Agencije za javne odpadke je že pred leti uvedla podporo za odprtokodni format besedil ODF, sedaj pa le še čakajo na odločitev Ministrstva za okolje, ki naj bi dovolilo namestitev OpenOfficea na štiristo namizij. Tudi administracija v mestu Schoten je velik zagovornik tega programskega paketa, saj so letos poleti prešli na uporabo OpenOfficea, medtem ko bodo z uvedbo formata ODF še nekoliko počakali, bojda zaradi notranjih pritiskov. V ta namen jim je IT-oddelek podaril zbirko več kot petdeset filmov o uporabi novega pisarniškega paketa.

V pristanišču Antwerpen so začeli s pripravami na migracijo 1300 namizij na OpenOffice, končali pa naj bi do leta 2010. Ne bodo le uporabljali formata ODF, temveč bo postal ta format tudi glavni format za komunikacijo s partnerji. Njihov skrbnik IT-ja pravi, da je sedaj pravi čas za...

131 komentarjev

Predavanje: Slo-Tech Linux

Slo-Tech - V petek, 9. aprila 2004, bo ob 19.00 na Kersinkovi 6 v Kiberpipi uradna predstavitev Slo-Tech Linuxa. Jure Čuhalev bo predstavil razloge, zakaj je nova slovenska distribucija Linuxa nadvse primerna za veliko večino uporabnikov.

Sočasno bo izšla tudi predstavitvena različica Slo-Tech Linuxa 2, ki je brezplačna distribucija operacijskega sistema Linux. Namenjena je slovenskim uporabnikom, ki se želijo spoznati s čedalje bolj priljubljenim operacijskim sistemom. Slo-Tech Linux 2 je preprost za uporabo in ga ni potrebno namestiti na disk, saj sam teče z zgoščenke. Klik!

24 komentarjev