»

Adobe spremlja, kaj berete

Ars Technica - Zadnja verzija programa Adobe Digital Editions (DE), ki služi kot bralnik e-knjig in PDF-je ter jo zaradi spoštovanja omejitev in DRM rade uporabljajo tuje knjižnice, v splet nezaščiteno pošilja zgodovino uporabe.

DE v tekstovni obliki (plain-text) na Adobove strežnike (konkretno adelogs.adobe.com) pošilja vse podatke o uporabi. Tu ne gre le za naslov in avtorja knjige, ampak tudi čas branja, čas zadrževanja na posameznih straneh ipd. Logično je, da mora DE komunicirati s strežniki in pri tem posredovati tudi enolično identifikacijo uporabnika, da izposoja e-knjig sploh lahko funkcionira. Na strežnikih DE preveri, izposoja katerih knjig je še aktivna, katere so odprte na kakšni drugi...

27 komentarjev

Medtem ko si izposodite e-knjigo, ona bere vas

vir: Forbes
Forbes - Netflix in Spotify sta pri video in glasbenih vsebinah prinesla vsaj tolikšno revolucijo, kot jo je pojav digitalnih nakupov. Nenadoma všečnih vsebin ni bilo treba več kupiti, ampak smo lahko plačali zgolj naročnino (v nekaterih primerih pa niti to). Nobenega razloga ni, da ne bi na enak način tržili tudi e-knjg, saj imajo njihove papirnate sestre to možnost že tisočletja. Zakaj si ne bi iz e-knjižnic izposojali tudi e-knjig?

Poleg tega imajo e-knjige še eno velikansko prednost za avtorje. Medtem ko o bralnih navadah in izkušnji kupcev tiskanih knjig lahko le ugibamo, je mogoče to pri digitalnih knjigah zelo dobro meriti. Kako dolgo se bralec zadrži na posamezni strani, katere odlomke...

4 komentarji

Britanski Amazon proda več e-knjig kot papirnatih

vir: BBC
BBC - Prodaja e-knjig je dosegla nov pomemben mejnik, in sicer je presegla kombinirano prodajo papirnatih knjig s trdimi in mehkimi platnicami v Veliki Britaniji (prodajo knjig s trdimi platnicami so že zdavnaj presegli). Kot so sporočili iz britanskega odseka Amazona, sedaj za vsako prodano klasično knjigo prodajo 1,1 e-knjige, pri čemer brezplačnih e-knjig sploh niso šteli. Če bi jih bili, bi bila razlika še večja.

Po eni strani ne gre za nič novega, bodo dejali ciniki, saj se je v ZDA to zgodilo že lani. To je res, vendar pa je pomembna relativna hitrost. Medtem ko so Američani potrebovali štiri leta od izida Kindla, da so e-knjige začele prednjačiti, je Britancem to uspelo v dveh letih. A vsi nad dosežkom niso navdušeni.

Vedno pogosteje je slišati, da e-knjige...

22 komentarjev

Google predstavlja bralnik e-knjig

iriver Story HD

Ars Technica - Google je napovedal, da bodo konec tedna, predvidoma to nedeljo, predstavili bralnik e-knjig, ki bo optimiziran za Google eBooks in s tem tri milijone brezplačnih in več sto tisoč plačljivih e-knjig v Googlovi zbirki. Imenoval se bo iriver Story HD.

Šlo bo za drugo generacijo bralnika Story podjetja iriver, ki je bil predstavljen že leta 2009. Nova verzija bo zelo podobna, vsebovala bo vgrajeno fizično tipkovnico, listanje pa bo izvedeno s podolgovatim gumbom pod zaslonom. Zaslon, ki po diagonali meri šest palcev (1024 x 768), na dotik ne bo...

37 komentarjev

E-knjige na vrhu pri Amazonu

Z različico z oglasi se je Amazon močno približal meji stotaka za bralnik e-knjig

vir: TechCrunch
TechCrunch - Neizbežno je bilo, da bo prodaja e-knjig na Amazonovi trgovini nekoč višja od prodaje fizičnih knjig. Že lanskega julija je bila prodaja v digitalni obliki višja od prodaje knjig s trdo vezavo, v letošnjem januarju pa je padla še bolj popularna trdnjava, knjige z mehko vezavo. Skupaj so knjige v fizični obliki do nedavnega še vedno kljubovale digitalnim različicam, a ne več. Amazon je namreč objavil, da je prodaja njihovih e-knjig za lasten bralnik Kindle presegla prodajo knjig v fizični obliki. Pri TechCrunchu sicer menijo, da je popularnost povezana tudi z izredno ugodnim Kindlom (izdaja najcenejšega...

9 komentarjev

Nov rekord prodaje e-knjig

Guardian - Podatki o prodaji knjig različnih formatov, ki je objavilo Združenje ameriških založnikov (AAP), kažejo, da je februarska prodaja e-knjig v ZDA dosegla nove rekordne vrednosti. Prvikrat se je tako primerilo, da so e-knjige postale najbolje prodajana vrsta knjig, saj so jih prodali za 90,3 milijona dolarjev. Tiskane inačice sledijo na drugem mestu z 81,2 milijona dolarjev.

V primerjavi z lanskim februarjem predstavljajo te številke 202-odstotno rast prodaje e-knjig, medtem ko se je v enakem obdobju prodaja papirnatih (mehko in trdo vezanih) knjig skrčila za tretjino. Visoko rast, tudi v primerjavi z letošnjem januarjem, pripisujejo ponovoletnim nakupom, ko so prejemniki bralnikov e-knjig in tabličnih računalnikov nakupili e-knjige.

54 komentarjev

Prodaja e-knjig strmo navzgor, papirnatih navzdol

Projekcije za prihodnost kažejo povečevanje prodaje e-knjig.

vir: Reuters
Reuters - Združenje ameriških založnikov (AAP) je objavilo poročilo o prodaji knjig januarja letos, ki kaže porast priljubljenosti e-knjig in upad prodaje papirnatih izdaj.

V tem obdobju so prodali za 70 milijonov dolarjev e-knjig, kar je za 116 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Nekoliko je porasla tudi prodaja avdio knjig, ki so prinesle 6,5 milijona dolarjev prometa ali osem odstotkov več kot leto pred tem.

Prodaja vseh knjig vključivši tiskane izdaje je temu navkljub zabeležila dvoodstoten padec in pristala pri 806 milijonih dolarjev. To gre na rovaš padca prodaje tiskanih knjig v prav vseh kategorijah, razen knjig z versko vsebino, kjer beležijo šestodstotno rast. Statistiko prodaje e-knjig AAP vodi že devet let in prav vsako leto je prodaja e-knjig narasla.

31 komentarjev

Amazon prodal več elektronskih knjig kakor tiskanih s trdimi platnicami

Wired News - Elektronske knjige so se dokončno uveljavile, ocenjuje Amazon, saj so jih prvikrat v daljšem časovnem obdobju prodali več kakor papirnatih. Pred lanskim božičem je bil tak en dan, sedaj pa je takšno celotno četrtletje. Prodali so 43 odstotkov več e-knjig od takih s trdimi platnicami.

V prvem letošnjem polletju so prodali šestkrat več e-knjig kakor v lanskem prvem polletju (Amazon ponuja 630.000 plačljivih e-knjig). Rast prodaje se povečuje iz meseca v mesec, tako da je v zadnjem mesecu prodaja e-knjig Gutenbergovo inačico prehitela že za 80 odstotkov. Toda velikim številkam navkljub klasične knjige spričo svoje cene še vedno prinesejo več v Amazonovo malho.

Ocena Publisher’s Weekly kaže, da je bilo lani prodanih za 4,4 milijarde dolarjev knjig s trdimi platnicami, za 5,1 milijarde dolarjev knjig z mehkimi platnicami (v teh dveh kategorijah niso šteli prodanih izvodov Svetega pisma, strokovnih knjig in učbenikov) ter zgolj za 81 milijonov dolarjev e-knjig. Letos bo ta številka...

193 komentarjev

Google bi prodajal tudi e-knjige

CNet - Na srečanju BookExpo, ki te dni poteka v New Yorku, je Google dal vedeti, da se nameravajo podati tudi na področje prodaje e-knjig. Kot so namignili, razvijajo program, ki bi založnikom omogočil prodajo digitalnih verzij svežih knjig kar prek Googla, s čimer bi v zelje skočili predvsem Amazonu in njegovemu Kindlu. Amazon za digitalne knjige zahteva ceno 9,99 dolarja, kar je dosti manj od papirnih, ki gredo za 26 dolarjev. Google bo bolj širokogruden, saj bo založnikom dovolil, da sami postavijo ceno. Ti so že izrazili zadovoljstvo.

Program bo ločen od Googlovega sistema za digitalizacijo knjig, ki omogoča dostop do množice knjig kar spleta in za katerega je moral Google plačati večmilijonsko odškodnino po poravnavi z lastniki avtorskih pravic. Takrat je šlo namreč za skeniraj obstoječih knjig, katerih mnogo niti ni več moč dobiti v tiskani izdaji. Več o tem.

0 komentarjev

Pri B&N opustili e-knjige

Slashdot - Ena od največjih verig knjigarn, Barnes and Noble, je danes obvestila svoje spletne kupce, da opuščajo prodajo e-knjig. Njihove stranke imajo tako še en mesec časa, da prenesejo svoje kupljene knjige, nato pa bodo popolnoma prekinili s tem. V prispevku na fool.com se sprašujejo, čemu so se odločili za to dejanje, glede na to, da je dobiček neprimerno višji kakor pri različici iz mrtvih dreves. Prav tako se postavlja vprašanje, če je to konec e-knjig in ali bodo tudi na amazon.com kmalu ukinili le-te?

1 komentar