»

Ne le Google, program za blokiranje oglasov razvijajo tudi Facebook, Microsoft in drugi velikani

vir: AdAge
AdAge - Največji igralci na področju digitalnega oglaševanja – zbrani znotraj Koalicije za boljše oglase - pripravljajo strategijo za odstranitev najbolj nadležnih oblik oglasov. In očitno so rešitev našli v razvoju lastnih programskih rešitev za blokiranje oglasov znotraj brskalnikov – gre za t.i. ad blockerje. Glede na imena, ki stojijo za idejo (Google, Microsoft, Procter & Gamble, Unilever, Facebook, Thomson Reuters, The Washington Post …) so najbolj nadležnim oglasom očitno šteti dnevi.

O nadležnih oglasih

Verjetno se strinjate, da so na spletu bolj ali manj vsi oglasi nadležni. Zato je definicija nadležnega oglasa zelo pomembna. Omenjena koalicija podjetij je definicije prišla z raziskavo javnega mnenja in s...

3 komentarji

V Kiberpipi ta teden: Piano Media, #trenirka in #virant, Val 202 tviteraši

SU #192: Bloganje, klobuki in sprednja stran interneta, 18. Jan 2012

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek 23.1. ob 18h, bo v sklopu Pipinih odprtih terminov Tomáš Bella predaval o Pianu Media. Predavanje bo potekalo v angleščini.

V torek 24.1. ob 19h, vabljeni na Pipine odrte termine, kjer bomo pregledali skupne točne in pomembne razlike dveh družbeno-spletni akciji #trenirka in #virant, medijsko dojemanje obeh fenomenov in naukov o medijski komunikaciji na spletu, ki jih lahko potegnemo iz obeh dogodkov.

V sredo 25.1. ob 19h, se nam pridružite na Spletnih uricah, kjer bomo gostili posadko, ki tvita za Val 202. Razložili nam bodo kako smiselno vključiti tvite v radijski medij, ter kako se soočajo z tviti.

3 komentarji

V Kiberpipi ta teden: 3fs in Infinum; Scala, Googlovo poletje kode in Akki; Future Friendly web; Minecraft, Pipacraft

POT: Izdelava video igralnega avtomata / video arcade machine in mini turnir, Izidor Makuc, 11. Nov 2011

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek 14.11. ob 19h, bomo na Mobile Monday Slovenia začeli v domačem duhu, z enimi od najboljših v regiji, slovenskim 3fs d.o.o. in hrvaškim Infinum d.o.o.. Po njihovih koristnih izkušnjah in nasvetih boste nastopili vi! Pridite, povejte svoje mnenje in komentarje, želimo slišati vaše želje, da bi v nadaljevanju sezone lahko priredili noro dobre dogodke.

V torek 15.11. ob 19h, se bo na Pipinih odprtih terminih zopet odvijal Cafebabe, tokrat s predavanjem, ki bo sestavljeno iz dveh delov in sicer o Scali ter Googlovem poletju kode in Akki. V prvem delu si bomo pogledali, kako lahko Scalo dodamo v obstoječ Javanski projekt. V nadaljevanju bo avtor, Alen Vrečko, predstavil Googlovo...

0 komentarjev

Siemens izstopa iz jedrskega posla

The New York Times - Ko je konec maja pod vtisom nesreče v Fukušimi Nemčija napovedala zaprtje vseh jedrskih elektrarn do konca leta 2020, smo vest sprejeli z zdravo mero skepse. Odločitev je bila politična in ne ekonomska, saj so nemške jedrske elektrarne pokrivale 23 odstotkov vseh potreb po električni energiji v tej državi. Sčasoma je sicer postalo jasno, da Merklova misli povsem resno. Sedaj pa je še toliko bolj zanimiva odločitev nemškega giganta Siemensa, da ne bodo več gradili jedrskih elektrarn, marveč se bodo osredotočili na proizvodnjo opreme (kot so recimo parne turbine), ki imajo tudi druge funkcije uporabe. O tej potezi se je špekuliralo že nekaj časa, sedaj pa jo je Siemens udejanjil.

Siemens je zgradil...

25 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: 20 let Linuxa, Google Docs & Slide2, Kratkiči

Linux popoldne, 14. sep 2010

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 19.4., ob 19h bo na Pipinih odprtih terminih David Klasinc podal pregled dvajset let trajajoče zgodovine najbolj razširjenega operacijskega sistema Linux, ki ga srečamo že skoraj na vsakem koraku. Na koncu pa bomo skupaj ugotovili katero leto je bilo ali pa še bo, Leto Linuxa.


Vas zanima, kakšen bo dokument prihodnosti? V kakšno smer brcajo Google Doksi in kakšna bo v prihodnje interakcija dokument vs. uporabniki? V sredo, 20.4., ob 19h bo dotično temo predstavil Peter Miklavc iz podjetja Mugo, kjer so razvili orodje Slide2. Izvedeli bomo kdaj bo orodje nared, kako deluje, kakššne funkcije nam omogoča poleg zvočnih in video zapisov v vse vrste dokumentov ...

V četrtek, 21.4. ob 20h te vabimo na Film'štekin...

6 komentarjev

V Kiberpipi ta teden:

Startup Night, 22. Feb 2010

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 12.4., ob 19h bo na Pipinih odprtih terminih predaval Igor Kolar, ki bo predstavil kako pripraviti kopijo videoposnetka z večjih slovenskih medijskih portalov ali si jo ogledati brez nadležnih oglasov. Istočasno bomo preverili, pod katerimi pogoji je tovrstno početje sploh zakonito. Sledi še diskusija o smiselnosti tehničnih ukrepov (DRM), ki se seli nadstropje više, na pivo. Predavanje ne bo snemano.



V četrtek, 14.4., ob 19h vas vabimo na Večer za inovativne in podjetne, kjer nam bo predaval Vladimir de Franceschi o ustanavljanju in financiranju Start-upov v Silicijevi dolini, nanizal bo tudi kopico svojih izkušenj, nakazal vzporednice med prakso v Sloveniji in Ameriki, pri...

0 komentarjev

Mobile design, Google AppEngine, 2. meetup Drupal, Website Flipping, Film'šteka

marčevska filmšteka - to sezono filmšteke potekajo v kinodvorani

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek, 15.11. ob 19h v Kiberpipi v okviru Mobile Monday Slovenija predavajo Tamara Momčilovič, Natan Nikolić in Antony Ribot, ki se bodo teme Mobile design lotili vsak s svojega podočja. Tamara s dizajnom aplikacij, Natan z oblikovanjem prilagodljivega spleta, Antony pa bo predstavil svoje projekte ter proces dela specializirane agencije za mobilni dizajn.

V torek, 16.11. ob 19h bo na

0 komentarjev

Kiberpipa: Tribes, Gis Cloud, Siddharta

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 9.11. ob 19h bo v Kiberpipi na Pipinih odprtih terminih Marcos Gaser govoril o temeljih Seth Godinove teorije Tribes - teorije organiziranja, trženja in vodenja, potrebne za uspeh v 21. stoletju.

V sredo, 10.10. ob 19h nas bosta Marko Santic in Dino Ravnic, razvijalca iz Zagreba, na Spletnih uricah seznanila s svojim startup sistemom Gis Cloud. Med drugimi bo govora tudi o Open Geospatial Consortiumu. Predavanje bo v angleščini.

V četrtek, 11.11. ob 19h te vabimo na Večer za inovativne in podjetne. Tokrat v naših prostorih gostimo člane skupine Siddharta, kateri nam bodo predstavili podjetništvo z drugega zornega kota.

1 komentar

ZDA bodo zvišale jamčenje za posojila za gradnjo jedrskih elektrarn

Jedrska elektrarna Krško

vir: Wikipedia
New York Times - Med tem ko smo v Sloveniji še v procesu razprave glede širitve naše jedrske elektrarne, so se v ZDA odločili k problemu pristotipi nekoliko bolj aktivno in povišati jamčenje za posojila za gradnjo jedrskih elektrarn za kar trikrat - obstoječim jamstvom v višini 18,5 milijarde dolarjev bodo namreč dodali še 36 milijard, kar bi naj zadostovalo za malenkost večje število elektrarn. Problem gradnje jedrskih elektrarn je namreč, da je za izgradnjo slednje potrebno veliko časa (lahko tudi desetletje), kar pa marsikatero podjetje težko prenese, pri čemer je treba imeti v mislih, da lahko cena posameznega reaktorja znese tudi do devet milijard dolarjev. Je pa že obstoječe jamstvo imelo cel kup...

52 komentarjev

Nalaganje popravkov programske opreme povzročilo zaustavitev jedrske elektrarne v ZDA

Slo-Tech - Kot poročata Slashdot in Washington Post, je v ameriški zvezni državi Georgiji prišlo do dvodnevne prisilne zaustavitve jedrske elektrarne Hatch zaradi nalaganja programske posodobitve.

Sedmega marca je namreč eden izmed računalničarjev podjetja Southern, ki upravlja z jedrsko elektrarno na enega izmed računalnikov naložil posodobitev programske opreme, računalnik pa je bilo nato potrebno ponovno zagnati. Po ponovnem zagonu računalnika pa je prišlo do resetiranja podatkov na kontrolnem sistemu, kar je le-ta napačno interpretiral kot zmanjšanje količine vode v hladilnem sistemu jedrske elektrarne. Zaradi tega je varnostni sistem samodejno zaustavil elektrarno.

O operacijskem sistemu na omenjenem računalniku ne poročajo.

52 komentarjev

Zaupni japonski jedrski dokumenti dostopni preko P2P

Crypto-Gram - Najnovejša številka Crypto-Grama prinaša zanimivo zgodbo, povezano z varnostjo jedrske elektrarne na Japonskem.

Vodstvo neke elektrarne je namreč svojemu pogodbenemu sodelavcu dovolilo, da je v njihovo interno omrežje vključil svoj prenosni računalnik. Ta oseba si je na računalnik prenesla zaupne dokumente, hkrati pa je imela na njem nameščen program za razdeljevanje datotek preko P2P. Podrobnosti zgodbe sicer niso znane, kaže pa, da je bil računalnik okužen z virusom, ki je omogočil dostop do vseh datotek preko P2P - in jedrske skrivnosti so bile kar nekaj časa na voljo celotnemu internetu.

Japonska vlada je kasneje zaprosila vse uporabnike interneta, naj datotek ne razširjajo dalje. Kaj več pač ne morejo storiti ... Žal je bilo podobnih varnostnih incidentov še nekaj.

12 komentarjev