»

Firefox 100 je tu

Slo-Tech - Odkar je Firefox pred dobrimi desetimi leti prešel na izjemno hitro kadenco izdajanja novih verzij, je nanizal še sto različic. Ta teden je izšel Firefox 100, ki si zasluži posebno omembo, četudi ne pišemo o vsaki novi izdaji brskalnika. Prvo verzijo Firefoxa smo sicer ugledali pred davnimi 17 leti, ko je prizorišču trdno vladal Internet Explorer in si je skušala Mozilla sramežljivo odrezati vsaj majhen kos pogače.

Starejši uporabniki spleta se bodo gotovo spomnili dvostranskega oglasa v The New York Timesu, s katerim je Mozilla tedaj počastila vse, ki so prispevali k izdaji prve verzije. Trik - pa seveda to ni bil edini razlog - je uspel in Firefox je že leta 2010 zasedal tretjinski tržni delež. Zmaga nad Internet Explorerjem je bila gotova, a že leta 2008 se je pojavil nov tekmec. Googlov Chrome je postal resna alternativa, ki je Firefoxu vztrajno topila tržni delež. Trenutno je Firefox pri osmih odstotkih, kolikor ima predanih uporabnikov, a širše ljudske množice prisegajo na...

32 komentarjev

14. oktober 2025: konec podpore za Windows 10

vir: Flickr

Slo-Tech - Podpora Windows 10 se bo tako iztekla nekaj več kot desetletje po prvi predstavitvi tega operacijskega sistema, ki se je zgodila le tri leta po splovitvi Windows 8 in dve leti po 8.1. Deset let sicer predstavlja nekako običajen Microsoftov podporni cikel, obenem pa to pomeni, da se bo morala naslednja različica, ki jo bomo spoznali čez dober teden dni, med uporabniki - Windows 10 jih ima 1,3 milijarde - dodobra zasidrati v naslednjih štirih letih. Kar je pred petnajstimi leti povzročalo težave, saj zlasti poslovni uporabniki zlepa niso želeli s popularnih XP na razmajano Visto.

Microsoft je novico objavil precej pritajeno, s popravki svoje lifecycle politike na straneh za podporo, kjer uradno govori le o različicah Home, Pro, Education in Workstations. Ni pa jasno kaj to pomeni za Enterprise ali pa različice Windows Server, ki temeljijo na desetici, in imajo običajno svoj cikel podpore.

V resnici še najmanj vemo o poimenovanju nove verzije, saj so Windows 10 na začetku...

33 komentarjev

Firefoxova nova oblačila

Ars Technica - Nova verzija Firefoxa resda izide vsakih šest tednov, a njegove 29. inačico enostavno ne moremo spregledati. V Mozilli so se odločili za korenito prenovo videza, ki v tolikšni meri nismo videli vse od leta 2011. Firefox ni le občutno prilagodljivejši, elegantnejši in hitrejši, ampak tudi precej bolj - chromovski.

Nov uporabniški vmesnik se imenuje Australis je simpatičen in tistim k preizkušanju nagnjenim uporabnikom znan že od novembra, ko se je znašel v eksperimentalni veji Firefoxa. Sedaj je čas dozorel in tako smo vsi prejeli nov videz. Prva novost je prenovljena orodna vrstica oziroma uporabniški meni, ki ima gumb za hiter dostop do vseh možnosti za prilagoditev...

75 komentarjev

Tu je Firefox 21

Slo-Tech - Izšla je nova verzija odprtokodnega spletnega brskalnika Firefox 21. V novi različici je spet nekaj novosti, med katerimi velja izpostaviti spremembo možnih nastavitev za zloglasno funkcijo Ne sledi (Do Not Track - DNT). Ta bo imela odslej tri možnosti glede na nastavitve uporabnika. Poleg klasičnih Ne sledi in Nedoločeno je dodana eksplicitna možnost Sledi za tiste, ki bi želeli gledati personalizirane reklame. Nekaterim ljudem bo to dejansko koristilo.

Druga večja sprememba je še poročilo o stanju Firefox (Health Report), ki beleži osnovne...

35 komentarjev

Firefox 6 na voljo

Mozillo vse bolj skrbi hitra rast rabe konkurenčnega Google Chrome. Vprašanje je, ali je bombardiranje z različicami in konstantno spreminjanje menijev pravi odgovor.

vir: Heise
Heise - Dobrih sedem let po izidu enke (februar 2004), slabih pet po izidu dvojke (oktober 2006), tri po izidu trojke (junij 2008), dve po 3.5 (junij 2009), še ne pet mesecev po 4ki (marec letos) oz. dva meseca po 5ki (junij) in cel dan pred uradnim datumom je sedaj Firefox 6 že na voljo na mozillinih ftp strežnikih, za vse tri platforme in že preveden v večino jezikov [1]. Najbolj opazna novost naj bi bil nekoliko hitrejši zagon, nov sistem za preverjanje kompatibilnosti razširitev (kar bo upočasnilo zagon) ter znova prenovljen vmesnik za brisanje zasebnih podatkov (zdaj imenovan "Data Management Window").

Pod pokrovom je malo več novosti. Za razvijalce bosta verjetno zanimiva kar dva sistema...

148 komentarjev

Izšel Firefox 5

Slo-Tech v novem brskalniku

Mozilla.org - Četrt leta po izidu četrte različice odprtokodnega brskalnika Firefox je pred nami že povsem sveža peta verzija. Tako kratek razmik med dvema velikima različicama je posledica novega režima izdajanja verzij, ki velja od marca in sledi Chromovemu zgledu hitrega izdajanja novih verzij, da lahko uporabniki čim prej dobijo nove funkcionalnosti.

Videz petice se od štirice ne razlikuje, so pa izboljšave skrite pod pokrovom. Odpravljenih je kopica hroščev, bolj ali manj resnih naj bi bilo kar tisoč manj, od tega 10 resnih varnostnih ranljivosti (med drugim v podpori za video standard WebM). Največji spremembi sta izboljšana podpora za HTML5 in animacije v CSS. Odpadla je podpora izbiri razvojnega...

178 komentarjev

Internet Explorer 10 samo za Windows 7

Internet Explorer 10 v prvi predogledni različici - podobno kot z IE9 je funkcionalnost izredno omejena

vir: engadget
engadget - Nedavno so pri Microsoftu prvič predstavili naslednjo različico svojega brskalnika, Internet Explorer 10, in za tem uporabnikom omogočili prvi test v obliki prve predogledne različice. Tem novicam sledi podatek, da bo izid Internet Explorer 10 še bolj omejen od Internet Explorer 9, saj bo na voljo le za operacijske sisteme Windows 7, medtem ko je IE9 mogoče namestiti tudi na Windows Vista. Seveda bo IE10 na voljo tudi za prihajajoče operacijske sisteme, npr. Windows 8, če ne bo prej izšla že naslednja različica Internet Explorerja samega, glede na močno pospešen razvoj Microsoftovega brskalnika.

Razvoj Internet Explorer 10 zgolj za Windows 7 je sicer po eni strani smiseln, saj ta različica hitro postaja najbolj razširjena različica Windows po svetu, tako na račun že praktično...

34 komentarjev

Zagon Firefoxa zaradi enega vtičnika tudi za 74% počasnejši

Slo-Tech - Hitrost zagona in delovanja brskalnika je odvisna tudi od količine in vrste nameščenih vtičnikov. Mozilla tako navaja, da posamezen vtičnik v povprečju upočasni zagon Firefoxa za celih deset odstotkov.

Točna stopnja upočasnitve je seveda od primera do primera različna in žal se je izkazalo, da nekateri priljubljeni vtičniki na tem področju ne blestijo. Seznam največjih počasnežev lahko vidite na Mozillini spletni strani, izpostavimo pa lahko Firebug, ki je na neslavnem prvem mestu in zagon Firefoxa upočasni za 74%. Podatki za nekatere druge so: FlashGot 50%, Video DownloadHelper 33%, Adblock Plus 21%, WebDeveloper 14%, itd..

Poraja se tudi vprašanje vpliva fragmentacije sqlite podatkovne baze, v katero Firefox shranjuje zaznamke in zgodovino, na hitrost zagona. So vtičniki (1, 2) za optimizacijo baze učinkoviti?

Kakorkoli, hitrost zagona je sicer pomembna postavka pri uporabniški izkušnji, še pomembnejša pa je hitrost samega delovanja brskalnika. Zanimivo bi bilo videti podobno...

23 komentarjev

Firefox 5 konec junija, znanih devet napovednih novosti

Slashdot - Dasi je Firefox 4 naokoli šele od nedavnega, teče priprava naslednje inačice v Mozilli že s polno paro. V drugo izmed štirih stopenj razvoja bo prešel prihodnji teden, končni izid pa se za zdaj pričakuje 29. junija. Do tedaj kani Mozilla v Firefox 5 vgraditi devet večjih novosti.

Nadgradili bodo upravljanje z zavihki, tako da bo dodana možnost izbire več zavihkov hkrati (podobno kot v najnovejših testnih verzijah Chroma). Druga novost bo nova stran z zavihki, za katero še ni nobenih predoglednih slik. Dodatki (vtičniki) bodo dobili standardizirano podporo za orodno vrstico, posebej dobrodošel pa bo indikator prenosa za pošiljanje datotek (upload). Izginil pa bo gumb Domov, ki ga imajo brskalniki že od prvih začetkov, saj ga bo...

43 komentarjev

Firefox 4 izšel

Mozilla.org - Pravkar je izšla nova verzija odprtokodnega spletnega brskalnika Firefox 4, ki ga razvija Mozilla. Težko pričakovano verzijo so pilili dobro leto dni, vse od prvih alfa verzij februarja lani, ko se je verzija imenovala 3.7, kasnejših beta verzij (ko je bilo že jasno, da bo to inačica 4.0) in končno kandidatov za izid prejšnji teden. Končna verzija je na internet ušla že včeraj, uraden izid pa se je zgodil danes ob 15.00 po srednjeevropskem času.

Firefox 4 podpira vse operacijske sisteme Windows od verzije 2000 dalje, Mac OS X 10.5 ali novejši in Linux, s čimer ponuja nove funkcije najširšemu krogu uporabnikov. Internet Explorer 9 je denimo omejen na Windows Visto ali novejše.

Prva novost, ki jo opazimo, je prenovljen...

235 komentarjev

Nova beta Firefoxa 4 tudi v slovenščini

Mozilla.org - Nova različica beta Firefoxa 4 je prvič na voljo tudi v slovenščini, skupno pa je Firefox 4 že pred izidom končne različice preveden v 70 jezikov. Sinhronizacija med različnimi Firefoxi in napravami je odslej precej lažja, saj gesla in skrivna rekla niso več potrebna, razširjena je podpora za grafiko v treh razsežnostih s tehnologijo WebGL, dodatki pa se bodo odslej nadgrajevali brez da bi o tem obveščali uporabnika.



Skupaj z novo razvojno različico za osebne računalnike je izšel tudi Firefox 4 beta za mobilne naprave, ki ga lahko prvič najdemo tudi Androidovem Marketu, na voljo pa je tudi različica za Maemo. Poenostavlja iskanje dodatkov, prinaša večjo hitrost, odpravlja kopico hroščev in omogoča shranjevanje strani v obliki PDF za...

19 komentarjev

Firefox 4 bo dodal iskanje z Bingom

CNet - Še letos bo Mozilla izdala svoj brskalnik Firefox 4, ki bo prinesel kar nekaj izboljšav, nad katerimi lahko cedimo sline v beta verziji. Ena izmed na prvi pogled manj očitnih, a za finančno prihodnost Mozille zelo pomembnih novosti, bo vključitev Microsoftovega iskalnika Bing v prednastavljene iskalnike v Firefoxu, koder se bo pridružil Googlu in Yahooju.

Večkrat smo že podrobno razdelali finančno konstrukcijo Mozille in ugotovili, da levji delež prihodkov vsako leto kane od Googla. Leta 2008 sta podjetji obnovili pogodbo o sodelovanju, tako da je Googlova stran privzet iskalnik in domača stran v Mozilli, a je le nekaj dni pozneje Google predstavil svoj brskalnik Chrome. Trenutna pogodba se izteče novembra prihodnje leto in nihče ne ve, ali jo bo...

7 komentarjev

Izšel OpenOffice 3.1

Slo-Tech - Ta teden je izšla nova verzija odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice, ki je na voljo za Windows, Linux, Solaris, BSD, OpenVMS, OS/2 in IRIX. Verzija 3.1 je izšla več kot pol leta po izidu verzije 3.0, tako da je v njej kar nekaj novosti in varnostnih popravkov, zaradi česar namestitev svetujemo vsem uporabnikom starejših različic. Seznam vseh izboljšav si lahko ogledate na spletnih straneh projekta, od koder je mogoč tudi brezplačen prenos. Slovenska verzija je v nastajanju.

12 komentarjev

Okrogla miza o programskih patentih

Slo-Tech - V sredo, 25. maja ob 15.00 bo na Hevreki potekala mednarodna okrogla miza o programskih patentih v EU. Okroglo mizo bo vodil Brane Šalamon.

Vabljeni ste v družbo:
- g. Stefan Pfab, Evropski patentni urad
- g. Rudi Bric, Združenje za infromatiko in telekomunikacije/GZS
- g. Janez Kuec-Mezek, Urad za intelektualno lastnino
- g. Samo Zorc
- g. Andrej Plahutnik, Urad za varstvo konkurence
- g. Thomas Warwaris, Foundation for free information infrastructure
- g. Andrej Mertelj, Sekcija KODA.SI
- g. Andraž Tori, Kiberpipa
- g. Jure Koren, Društvo LUGOS


Še vedno pa se išče slovensko programsko podjetje, ki bi direktivo na okrogli mizi zagovarjalo. Več informacij lahko dobite na www.patenti.si.

267 komentarjev